AJÁNLÓ
 
17:35
2014. 02. 05.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
17:35
2014. 02. 05.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:35
2014. 02. 05.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
17:35
2014. 02. 05.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
17:35
2014. 02. 05.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Két nap múlva este fellobban az olimpiai láng Szocsiban, monstre ötkarikás felvezetésünk egy újabb állomásához érkeztünk. Ezúttal az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő csúszós sportágak kerülnek terítékre. A bob és a szkeleton mellett írunk a szánkósok versengéséről is, melyből nehezen érthető módon lemarad olimpiai bajnok kenusunk, Pulai Imre. A cikk Neuner79 kolléga írása.

Szanki Olimpiai Center: Az olimpiai csúszópályával kapcsolatban sokaknak rossz emlékei lehetnek

Nem vitás, amellett hogy drágára, igencsak furfangosra sikeredett a Szocsi olimpia szánkó, bob és szkeleton központja a „Szankira” keresztelt nemzeti lesikló pályája, ami Krasznaja Poljanában, Szocsitól 60 km-re fekszik. A pályára csempészett 19-20 kanyar (a női szánkósok és a párosok csak 17-et vesznek igénybe) az átlaghoz képest magas szám, összehasonlításképpen a winterbergi komplekszumban 14 kanyar található, a Park City olimpiai katlant 15 kanyarral tervezték a pályaépítők. Tavaly mindhárom sportág legjobbjai felavatták a hipermodern központot, melynek környezetében 13 ezer ember szurkolhat.

A szánkósok a tavalyi Világkupa idényben igazi őrült futamot hoztak össze a Szankiban. A nők ugyan mindenféle bonyodalom nélkül lejöttek - végül az ötkarikás címvédő a német Tatjana Hüfner sikerével zárult a viadal. A párosoknál aztán többen is elvéreztek a sok teszt ellenére, köztük volt korunk legeredményesebb kettőse Andreas és Wolfgang Linger, valamint a legtóbbi két Világkupa idény másodikja, a német Toni Eggert/Sascha Benecken duó. A győzelmet Szocsi legnagyobb favoritja,  a német  Tobias Wendl/Tobias Arlt kettős zsebelte be. A férfiaknál a hibázók között volt Felix Loch is, némi vigaszt jelenthetett számára, hogy honfitársa, az idei olimpiára csak nagy nehézségek árán kijutó Andi Langenhan kapta meg a győztes járó virágcsokrot. A bobosok közül sokan azt gondolták, hogy a hazaiak nagy kedvence, Alexander Zsubkov lehet a legjobb, ám végül sem kettesben, sem négyesben nem volt a legjobbak között. A kettest végül a svájciak specialistája, a négyesben olykor nem is induló Beat Hefti nyerte, a négyest pedig a lettek első számú  kormányosa, Oskars Melbärdis vitte el. A német Thomas Florschütz is nagy reményekkel várhatja Szocsit, hiszen mindkétszer második lett, vagyis remekül megbarátkozott ezzel a nehéz pályával. A nőknél a német Sandra Kiriasisnak sikerült a legjobban a pályaavató. A férfi szkeletonosoknál természetesen egy orosz és egy lett vívott remek csatát, végül Martins Dukurs örülhetett, avagy az egykori szovjetek kéz a kézben oktatták a mezőnyt. A nőknél két amerikai végzett az első két helyen, és végül Noelle Pikus-Pace bizonyult valamivel gyorsabbnak Katie Uhlandernél.

Ha a tavalyi eredményeket vesszük alapul, akkor a három sportágat egybevéve a megszerezhető 9 aranyból 5 kerülne a németek nyakába, kettőt nyernének a lettek, a maradék kettőn pedig az amerikaiak és a svájciak osztoznának.

Dehát azért szépek ezek a sportágak,  mert rendre borul a papírforma, pláne egy ilyen bonyolultra épített pálya esetében,  ahol magas a hibázási lehetőségi ráta.

Szánkó-vk: minden számban toronymagas favorit a német válogatott

A német válogatott tükörsima szezont tudhatott le, már a siguldai Eb előtt elvitték a női, a férfi, a páros és a csapatviadal pontversenyét.

A világ legtermészetesebb cselekedetének tekintette a szánkósok 9 állomásos világkupa évadjának bezsebelését a német válogatott.  Norbert Loch csapata a 27-ből (a csapatversenyeket nem beleszámolva) 22-szer elvitte a győztesnek járó 100 pontot, tette mindezt úgy, hogy a múlt hétvégi Siguldai Eb-viadalon már csak az olimpiától távolmaradó fiai-lányai vettek részt.

A női szakágban Natalie Geisenberger honfitársait is jókora „oktatásban” részesítette, jelenlétében mindössze egyszer engedte át a sikert másnak, az a győzelem olimpiai bajnok Tatjana Hüffner ölébe hullott.  A két hét múlva induló ötkarikás játékokon egyedül talán a kanadai Alex Gough és a hazai jégen sikló Tatjana Ivanova okvetlenkedhet a germánok zsírosbödönjénél.

A párosoknál a két Tobias Wendl és Arltl kimagaslott a mezőnyből, ugyan Toni Eggert és Sascha Benecken végig a sarkukban loholt, de mindhiába, a világkupa immáron kétszeres címvédője talán mindössze egy hibás futammal a hátuk mögött ellenmondást nem tűrő módon ülte meg a szánkót 2013/14-es szezonban. Szocsiban azonban biztosan oda fognak figyelni a címvédő, amúgy kétszeres bajnok osztrák Andreas és Wolfgang Lingerre, akik legutóbbi is esélytelenségüket „váltották” sikerre. Idén azonban Wendlék ritkán látott magabiztosságról tettek tanúbizonyságot, és ezt alapul véve nehéz elhinni, hogy ez ne működjön a Fekete-tenger partján is.

A férfiaknál volt talán a legnagyobb kontraszt az eredmények között, itt a négyszeres világbajnok Felix Loch olykor hajmeresztő bakikra is képes volt, igaz, ötödiknél hátrébb sose végzett. Ráadásul az utolsó két futamon (ahol részt vett) olyan pazarul koordinálta maga alatt a szánkót a 24 éves Loch, hogy egy alkalommal 8 tizedet vert a másodikra, ami már-már elképzelhetetlen fölény egy olyan sportágban, ahol olykor csak az ezredek döntenek.

Az orosz „strandvárosban” Loch legnagyobb riválisa a 41 éves olasz Armin Zöggeler, Dominik Fischnaller és persze másik két német, Andi Langenhan és David Möller lehet. De ha netán fogadásokat kéne tenni, akkor szinte biztos, hogy csak a címvédő Lochra tenném a voksomat.

A csapatviadal új szám lesz az olimpiai játékokon, ami jól jön Németországnak, hiszen ennél biztosabb arannyal talán egyetlen sportágban egyetlen ország sem számolhat.

Szumma szummárum: a „fekete-vörös-sárgák” olimpiai vezetősége a 10 megszerezhető éremből 6-7-el lenne igazán elégedett – közte 4 arannyal…

A szánkó olimpiai programja:

február 8. 15:30–19:00 férfi egyes, 1–2. futam
február 9. 15:30–19:00 férfi egyes, 3–4. futam
február 10. 15:45–18:45 női egyes, 1–2. futam
február 11. 15:30–18:30 női egyes, 3–4. futam
február 12. 15:15–18:20 kettes, 1–2. futam
február 13. 17:15–18:45 csapatverseny

Bob: Lange visszavonulásával kuszábbak az erőviszonyok

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a nagy német uralom hálózta be a korábbi olimpiai ciklusokat, azonban a 2010-es játékok és André Lange visszavonulásával új fejezet kezdődött a sportág életében. A négy évvel ezelőtti megmérettetésről már csak néhány egység maradt fenn: új szelek fújnak a bobos katlanok környezetében. No, persze a négyes Vancouver-i legjobbja, az amerikai Steven Holcomb még ott lesz a mezőnyben, és nem is esélytelenként.  A 34 éves Park City illetőségű kormányos a 2012-es világbajnokságon kettesben és négyesben sem talált legyőzőre, a tavalyi St. Moritz-i vb-n viszont mindössze egy bronzra futotta erejéből, idén viszont vezeti a kettesek világranglistáját. Hogy kikkel kell még számolni? Ott van mindjárt a svájciak büszkesége, az arannyal ez idáig hadilábon álló svájci, Beat Hefti, az oroszok veteránja, Alexander Zsubkov, a lettek főleg négyben menetelő ifjonca, Oskars Melbardis, valamint három német egység, a kettesben vb-címvédő, mindössze 23 éves Francesco Friedrich, a négyesben vk első Maximilian Arndt, valamint az olimpiai ezüstérmes Thomas Florschütz. Vagyis bőven lesznek izgalmak, avagy akik nagy emberek harci üvöltéseikkel felvezetett sebességhajszolására lesznek kíváncsiak, azok február 16.-tól vessék szemeiket a téli sportok legkeményebb fajtájára.

A nőknél sem oly tiszta a kép, mindössze csak abból a szempontból tisztul ki, hogy ők csak kettesben találkoznak. Ugyan a legesélyesebbnek a vk-t (mindössze egy ponttal) az olimpia címvédő Kaillie Humphries vezeti, aki a legutóbbi vb-n sem talált legyőzőre. Az ő levesébe mindenképpen beleköphet az amerikai Elana Meyers, valamint a teljes germán válogatott, köztük a már 39 éves, korábbi hétszeres világbajnok és nyolcszoros világkupa győztes Sandra Kiriasis, akinek idénről is vannak még bíztató eredményei.

A bob programja:

február 16. 17:15–20:00 férfi kettesbob, 1–2. futam
február 17. 15:30–18:15 férfi kettesbob, 3–4. futam
február 18. 16:15–18:15 női kettesbob, 1–2. futam
február 19. 17:15–19:15 női kettesbob, 3–4. futam
február 22. 17:30–20:00 férfi négyesbob, 1–2. futam
február 23. 10:30–12:45 férfi négyesbob, 3–4. futam

Szkeleton: testvérpárbaj készülődik, vagy beleszólnak az oroszok?

Az egész Szocsi-i játékok talán legnyíltabb versenyeit hozhatja a „nagy emberek” vetélkedése. Szkeletonban a Dukurs-testvérek okozhatnak krónikus fejfájást ellenfeleiknek.

A szkeleton férfi mezőnyéből igencsak kimagaslik a Dukurs- testvérpár, közülük is a fiatalabb, Martins. A Siguldai-i illetőségű lett két világbajnoki címet is bezsebelt Vancouver óta, és ha „átengedi” első helyét, akkor azt vagy fivérének, Tomasnak vagy a 2013-as vb-győztes Alexander Tretyakovnak teszi. Martins zsinórban ötször vitte el az összetett Világkupa sikerért járó trófeát, vagyis ha lehetne megcáfolhatatlan favorit Szocsira, akkor az mindenképpen ő lenne.

A gyengébbik nem versengésénél szólnunk kell az amerikaiak visszatérőjéről, Noele Pikus-Pace-ről, aki egyszer már felhagyott az élsporttal. A csinos észak-amerikai hölgy kétszeres világbajnok, és az idén már nyert két versenyt.  A vk-t azonban egy brit, Elizabeth Yarnold vezeti, aki szintén két sikert számlál az idén. Az ő versengésükbe még „belekontárkodhat” az olimpia bronzérmes Anja Huber, valamint az osztrák Janine Flock is.

A szkeleton olimpiai programja:
február 13. 8:30–10:45 női egyes, 1–2. futam
február 14. 13:30–19:00 férfi egyes, 1–2. futam
női egyes, 3–4. futam
február 15. 15:45–18:15 férfi egyes, 3–4. futam
Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk