AJÁNLÓ
 
20:29
2016. 12. 02.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
20:29
2016. 12. 02.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:29
2016. 12. 02.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
20:29
2016. 12. 02.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
20:29
2016. 12. 02.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Norvég dominanciával kezdődött a lesikló idény a Világkupában. A Szuper-G nyitófutamát Kjetil Jansrud nyerte, megelőzve a sérülésből visszatérő óriást, Aksel Lund Svindalt. A dobogó harmadik fokán álldogáló személye sem okozott különösebb meglepetést, Dominik Paris is a szűk elit tagjának számít. Remekeltek a svájciak is, Carlo Janka épp leszorult a pódiumról, míg Beat Feuz hatodikként zárt. A népes osztrák küldöttség ellenben leszerepelt, Max Franz személyében egyetlen sízőjük került a TOP-10-be, ő sem vitte feljebb a sorban.

 

Kuriózumban nem volt hiány a lesikló szakág háza táján, pedig épp csak elérkeztünk decemberbe. Megszoktuk az enyhe tél, a ködös idő okozta problémákat, s így a helyszínek áthelyezését, illetve törlését, ám arra ritkán akadt példa, hogy pont Észak-Amerikában késsen Télapó.

Szerencsére – az egy hét múlva amúgy is rendező – Val d’Isére beugrott Beaver Creek helyére, míg a Lake Louise-i futamokat Kvitfjellben pótolják február végén.

Ám ez még semmi, komoly változások történtek a rövidebbik és kanyargósabb gyorsasági szakág lebonyolításában.

Eleddig, mint lesiklásban is megszokhattuk, a 15. rajtszámtól érkeztek a Szuper-G szakági legjobbjai, a rangsor következő brigádja a 8-14. helyek valamelyikére nyert besorolást, a legjobb harmincas maradéka pedig vagy a verseny legelején, vagy a soruk végén bizonyíthatott.

No, innentől ennek vége szakad, s követve a technikai szakágak hagyományait, a favoritok az első hetes blokkba nyernek besorolást, s így tovább. Hivatkoztak itt mindenre, többek közt az időjárás okozta furcsa anomáliákra, a szerencse túlzott szerepére, részben tán jogosan is. Kár, hogy ha valamicskét korrigál is ezen az új rendszer, egy lényeges pontban mégis világosan alulmarad. Nevezetesen a versenyek izgalmát illetően. Vajon mennyi váltást látunk majd az élen? Hányszor dőlnek el az érdemi kérdések 10-15 percen belül? Mit szólnak majd ehhez a szponzorok?

A szisztéma megfontolandó, de csakis rövidített pályán rendezett kétfutamos versenyeken tűnik nézőbarátnak.

Mindezt volt alkalmam leírni, elvégre a munkanap delén rendezett kvázi szezonnyitóból vajmi keveset láttam. A tudósításokból és néhány előbogarászott videó alapján azért sikerült rekonstruálnom a történteket. Az érdemi történéseket. Azt a 10-15 percet…

A 2009-es világbajnokság lesikló pályáján Matthias Mayer (23.) siklott le elsőként. Mi tagadás, meglátszott mozgásán a sok hónapos kihagyás, gyakran elbóklászott az ideális ívről, sőt a kék vonaltól is. Keserű nap előtt álltak az osztrákok, Romed Baumann sem alkotott maradandót. Pár századnyi előny birtokában végletes késésbe került, nem is bírt pályán belül maradni. A szakág címvédője, egyben legifjabb győztese sem örvendeztette meg szurkolóit. Aleksander Aamodt Kilde (22.) ütős kezdés után egy egyensúlyvesztéssel mindent elrontott. Mayert ugyan minimális különbséggel beelőzte, de az osztrák menete viszont nem volt mérvadó.

A szlovén lesiklás reprezentánsa következett. Boštjan Kline (5.) pedig felállította végre az alapidőt. Nem tett egyebet, minthogy Kilde gyönge szektorait könyörtelenül végigvitte. Másodpercet meghaladó előnye szépen beárazta a korábbiakat. (Jó, egy túlcsúszása azért akadt.) Kitzbühel után ismét TV-képernyőn síelt Aksel Lund Svindal (2.), aki nem rejtette véka alá, ittlétével beszállna a győzelemért folyó csatába. Remek ritmusban, masszív íveken húzta végig a pályát. 28 századdal állt a tabella élére. Verhetetlennek épp nem volt nevezhető, fönt ennek duplájával is vezetett már.

Dominik Paris (3.) szorosan szállította Svindal szektoridőit. Egyetlen elmért kanyarral bukta el a vezetést, túl mélyre került, érzékelhető sebességet vesztett ott. A bukott kristálygömb után újult erővel veti bele magát a harcba Kjetil Jansrud (2.). Menete tisztának épp nem volt mondható, vehemenciája többet vett, mint hozott a fölső szektorban. Honfitársa gyenge pontján azonban klasszisként síelt, ott fordította maga javára kettejük párbaját. 17 század szólt mellette, megnyerte a versenyt.

A németek ifjú lesiklója volt soron, Andreas Sander (9.) többet tett, mint tisztességes helytállás, habár a norvégokkal nem volt egy ligában. A két betliző nagyágyút simán verte, s később sem előzték meg sokan. Vincent Kriechmayr (38.) végig dadogós mozgással csúszott, egyszerre volt körülményes és pontatlan. A pontszerzésről is lemondhatott. Hannes Reichelt (17.) sem szakított a többi osztrákkal, súlyos tizedeket a kritikus kanyarokban.

Az új rendszerben 10 indulónként preparálják a pályát, Carlo Janka (4.) így aprócska előnyt kapott, s élt is vele. Szemre is acélos, ambiciózus menete 3 század híján nem ért dobogót a mai napon. Alighanem lesz ez még másként is. Mattia Casse (44.) bakiparádéja sok jóval nem kecsegtetett, a „futottak még” kategórián felülre semmiképp. Marcel Hirscher (13.) technikája jól érvényesült a pályán. Ahol húzni kellett jobban, hátrányba került, szégyenkeznivalója persze nem lehetett. Jó darabig ő volt a legjobb osztrák. Szuper-G-ben is! Őrület ez az ember!

Eljöhet az idő, s egy Peter Fill (8.) kaliberű specialistával is felveheti a versenyt, ma még nem sikerült. Konszolidált menete éltempóval párosult. Hazai versenyzőnek tapsolhattak a helyiek, következett Adrien Théaux (12.). Jó íveken, de túlzott óvatossággal síelt, az igazán jó eredmény ma elmaradt. Beat Feuz (6.) sebessége már a régi, közel 100 km/h-val hasított a végén, jobb szektoridőket teljesítve, mint a norvégok. Ha normálisan összerakja futamát, visszatérhet a csúcs közelébe.

Újabb teljes szezonnyi szünetről visszatérő síző, ezúttal a szakág vb-ezüstérmese volt soron. Dustin Cook (13.) egy ronda túlcsúszást csak méretes fékezéssel bírt átvészelni, ott minden elveszett. A kezdés minimum biztatónak volt mondható. Hirscherrel azonos időt ért el. Rövid műszaki szünet után Christof Innerhofer pallérozta akrobatikus képességét. Már a pálya legelején mentett két jókorát, zaklatott sízését látva az volt a meglepetés, hogy kis híján a célig vitte. Andrew Weibrecht (18.) kifejezetten biztató nyitó szektorok után alaposan visszaesett. A második tízes végén felszisszenhettek a helyiek, Alexis Pinturault kiváló kezdéssel két szektor után még vezetett, a végletekig túlfeszített húr eztán szétpattant, kaput tévesztett.

A hátralévő indulók közül az amerikaiak emelhetők ki elsőként. Travis Ganong (7.) néhol már-már a dobogósokat veszélyeztette, pár hiba ettől azért elválasztotta. A legnagyobb durranás Ryan  Cochran-Siegle (15.) nevéhez kötődött, 61-es rajtszámmal hozott bravúrt. Legjobb osztrákként végül Max Franz (10.) zárt, de ő is csak nagyon kevéssel került a TOP-10-be, Erik Guayt (11.) megelőzve. Ted Ligety (29.) nem hozta olimpiai bajnoki formáját, nem mintha sokan számíthattunk volna erre.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

Kjetil Jansrud 15. győzelmét aratta a Világkupában, a hetedik Szuper-G-ben. Aksel Lund Svindal 67., Dominik Paris 16. ízben végzett dobogón.

Folytatás következik szombat délben, lesiklásban.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk