AJÁNLÓ
 
17:49
2017. 01. 04.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
17:49
2017. 01. 04.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:49
2017. 01. 04.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
17:49
2017. 01. 04.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
17:49
2017. 01. 04.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás négysáncverseny

Változó körülmények, kiugró eredmények és hatalmas szerencsefaktor Innsbruckban. Az újévi verseny után Tande behúzta az egysorozatos innsbrucki viadalt is, míg mellette két meglepetésember ünnepelhetett a dobogón Robert Johansson és Evgeniy Klimov személyében. Tande ezzel átvette a vezetést a Négysáncverseny és a Világkupa összetettjében is!

 

Néhány napja még arról cikkezhettünk, hogy tökéletes körülmények fogadták a mezőnyt Garmisch-Partenkirchenben, nos ha valami, akkor ez egyáltalán nem volt elmondható az innsbrucki versenyről. Változó körülmények, kiugró eredmények és hatalmas szerencsefaktor jellemezte a turné 3. versenyét, amely már azelőtt érdekessé vált, hogy megkezdődhetett volna.

Az a különleges helyzet áll fent ma, hogy a verseny előtt több dolog történt, mint magán a versenyen. Délelőtt ugyanis jött a hír, hogy Severin Freund lebetegedett, és orvosi utasítására befejezte a Négysáncot, hazautazott pihenni. Nem sokkal később az osztrákok is tudatták, hogy Michael Hayböck is influenzás lett, valamint gyomorproblémákkal küzdött a délelőtti órákban, így ő is kénytelen volt kihagyni a versenyt. Az már biztos, hogy Freundot Bischofshofenben sem láthatjuk, Hayböckről viszont egyelőre nincs több hír. Az is kiderült, hogy a mezőnyből többen is betegséggel bajlódnak, köztük a két évvel ezelőtti Négysánc győztese, Stefan Kraft is.

Aztán jött a verseny előtti próbasorozat és bebizonyosodott az, amitől mindenki félt: megérkezett az erős, változó szél. A körülményekhez nehezen tudtak alkalmazkodni a versenyzők, és a legtöbben még a K-pontot sem érték el. Hozzátartozik még a verseny előtt megemlítendő momentumokhoz az is, hogy Kamil Stoch elesett a tréningen. A verseny előtt még megvizsgálták a lengyelt, aki fájdalmai ellenére úgy döntött, vállalja a versenyt.

Hiába remélte mindenki, a körülmények végül nem javultak. Ennek hatására több meglepő eredmény született a versenyben, köztük a sorozat elején ugró Robert Johansson okozta a legnagyobbat, aki kihasználva a hatalmas szembeszelet 133 méterig repült, és a majdnem 15 pontos levonás ellenére is átvette a vezetést, és ott is maradt majdnem a végéig. Ugyancsak jól szerepelt a mostanában gyengébben ugró Noriaki Kasai is, akinek ez volt a jubileumi 100. turné versenye. A japán legenda Johanssonhoz hasonlóan erős szembeszélben ugrott, 125,5 méterig jutott, ami a nap végén a 10. helyre volt elég.

síugrás négysáncverseny

A változó szélben többen is elszálltak, Tepes (110,5m 33.), Schiffner (107,5m 39.), Cene Prevc (106,5m 40.), Fannemel (102m 43.) és Ammann (106m 46.) is gyengén szerepeltek (vagy maradjunk inkább annyiban, hogy rossz szelet fogtak ki), esélyük sem volt bekerülni a legjobbak közé.

Pozitív meglepetést okozott viszont az olaszok ugrója, Sebastian Colloredo, aki 122,5 métert ugrott, ezzel végül a 9. lett, és az az Evgeniy Klimov is, aki a szezonban már megmutatta, hogy van benne potenciál, de talán ő sem gondolta, hogy még ebben a szezonban (még ha ilyen kaotikus versenyen is) dobogóra állhat. Az orosz 127 méterig repült, ami ilyen körülmények között a harmadik legtöbb pontot érő ugrás volt.

A trükkös körülmények ellenére jól szerepeltek a lengyelek is Maciej Kot (121m) a 6., Piotr Zyla (121m) pedig Manuel Fettnerrel (120m) holtversenyben a 7. helyen végzett. A németek eddigi legjobb embere Markus Eisenbichler nem járt szerencsével, csak 112 métert ugrott, ami csak a 29. helyre volt elég. A szlovének legjobb embere Peter Prevc (114m) volt, ám ő is csak a 19. helyen végzett. Az eddigi VK éllovas Domen Prevc (112,5m) pedig csak a 25. helyen zárt.

A 2. versenyen győzelmeskedő Daniel André Tandét viszont a változó szél sem tudta megzavarni. 128,5 méterig jutott, ami ugyan jó pár méterrel elmaradt honfitársa, Johansson ugrásától a kevesebb kompenzációs pont miatt azonban átvette a vezetést. Az összetettben eddig vezető Kamil Stoch edzésen történő bukása után 120,5 méterig jutott a versenyben, ami ma bőven elég volt arra, hogy a top 5-ben végezzen, negyedik lett. Az ellene ugró, tegnapi kvalifikációt megnyerő Stefan Kraft már nem volt ilyen szerencsés. Az osztrák mindössze 116 méterig repült, amivel csak a 18. helyen zárt, így a sorozatot vezető Tandéhez képest több mint 20 pontos hátrányba került.

A nap legkülönlegesebb eseményét (a meglepő eredményeken túl) viszont Stefan Huber, pontosabban az osztrák B-csapat edzője, Florian Liegl szolgáltatta. Noha Liegl megkapta a jelzést arra, hogy elengedje versenyzőjét, túl veszélyesnek tartva a szélviszonyokat inkább visszaküldte Hubert. Ezzel a fiatal osztrákot kizárták a versenyből, amiért nem indult el 10 másodpercen belül a zöld lámpa kigyulladása után.

síugrás négysáncverseny

A sorozat hosszabb-rövidebb megszakításokkal több mint másfél óráig tartott, és a zsűri úgy látta, nincs értelme tovább húzni, így a második sorozatot már el sem indították. Így a garmisch-partenkircheni első hely után nemcsak újabb győzelmet ünnepelhet Daniel André Tande, hanem azt is, hogy átvette a vezetést az összetettben (mind a Négysáncon, mind a Világkupában). Honfitársa, Robert Johansson végzett a második helyen, és az orosz Evgeniy Klimov lett a harmadik.

síugrás négysáncverseny

A verseny végeredménye

A Négysánc összetett állása

A Világkupa összetett állása 

Az összetett állása jelen pillanatban nagyon szoros, mindössze 1,7 pont választja el az éllovas Tandét a második helyen álló Stochtól, így Bischofshofenben bármi megtörténhet. Kraft a rosszul sikerült innsbrucki verseny miatt a harmadik helyre csúszott, jelenleg 16,6 pontos lemaradásban van Tandéhoz képest. Az osztrákra Piotr Zyla még akár veszélyes is lehet, de Kraft formáját elnézve, ha semmilyen külső tényező nem akadályozza őt, legrosszabb esetben ez a harmadik hely biztosnak tűnik.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk