AJÁNLÓ
 
09:19
2016. 12. 03.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:19
2016. 12. 03.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
09:19
2016. 12. 03.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
09:19
2016. 12. 03.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
09:19
2016. 12. 03.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

alpesi sí lesiklás Lake Louise Kanada Ilka Stuhec Sofia Goggia Kajsa Kling Lara Gut Viktoria Rebensburg Stacey Cook

Őrült versenyt hozott a Lake Louise-i hétvége első lesiklása. Az alaposan felforgatott rajtszámrendszer és a változó körülmények alaposan megbolygatták az eredményeket. Az első tíz síző után még Lara Gut vezetett, végső soron azonban dobogóra sem sikerült állnia, váratlan személyektől sorjáztak ugyanis a jobbnál jobb eredmények. Sokáig úgy tűnt, Kajsa Kling Világkupa nyerhet Kanadában, közel a harmincas rajtszámhoz viszont ketten is ihletett sízést mutattak be. Sofia Goggia menete egy szlovén lány, Ilka Štuhec miatt nem lett mindent vivő. A korábban dobogót sem látott, de már-már tekintélyesnek mondható VK- pályafutást maga mögött tudó Stuhec karriertörténeti csúcsra ért. Miklós Edit sem vallott szégyent, sőt, egy kivétellel valamennyi osztrákot, s mellettük egy sor klasszist utasított maga mögé. Végül egy 10. hellyel kezdte idényét.

 

Valljuk be, igencsak foghíjas, bár létszámban tekintélyes mezőny gyűlt össze a Lajos-tó partján. A visszavonulók (Tina Maze, Daniela Merighetti, Larisa Yurkiw, stb.) mellett nem utazott el a helyszínre a rehabilitációját lassan befejező Anna Veith (szül. Fenninger) és a lejtő abszolút bajnoka. Lindsey Vonn a hetekben szenvedett újra komoly térdsérülést.

A rajtszámok kiosztását lesiklásban is alaposan megkavarták. Ennek értelmében tízesével rangsorolták a szakági ranglistásokat, az adott blokkban szereplő sízők rajtszámait külön sorsolják. Örömteli fejlemény, hogy Miklós Edit máris a legjobbak közt kapott helyet.

Megfelelő látási viszonyok fogadták a sízőket, nagy kár, hogy a folyamatosan változó irányú és intenzitású szélmozgás, napsütés ereje ma is befolyásoló tényezőnek bizonyult. Vagy mégsem, ez Lake Louise-ban benne van a pakliban mindig.

alpesi sí lesiklás Lake Louise Kanada Ilka Stuhec Sofia Goggia Kajsa Kling Lara Gut Viktoria Rebensburg Stacey Cook

Rögtön egy igazi nagyágyút láthattunk a pályán. Tina Weirather (14.) eléggé zaklatott menetet produkált, gyakorta letért az ideális, pontosabban az annak tűnő ívről. Az utolsó szakaszon komoly problémái voltak, a záró ugratóról kis híján fenékre esett. A komoly tempó miatt azért jó sokáig egészen jó pozíciót birtokolt. Margot Bailet lett a nap első áldozata. Pedig a felső szakaszon jelentős előnnyel rendelkezett, de egy elmért ugratót követően úgy összeértek lécei, hogy annak is örülni lehetett, hogy nem bukott belőle hatalmasat. Két olasz következett, méghozzá egy visszafogott és egy gyönge menettel. Nadia Fanchini (22.) nem volt eléggé átütő, az egyik huppanónál kizökkent a ritmusból, míg Francesca Marsaglia (41.) végig nagyon dekoncentráltan síelt.

Cornelia Hütter (17.) volt papíron az osztrákok legnagyobb reménye, egészen tegnapi edzésbeli bukásáig. (Társa, Tamara Tippler 3 hetes szünetre számíthat.) Ezzel együtt Weiratherrel szemben tartani tudta magát, míg el nem taszította az egyik kapu, a bukótérben összeszedett sebességvesztéssel visszacsúszott a második helyre.

alpesi sí lesiklás Lake Louise Kanada Ilka Stuhec Sofia Goggia Kajsa Kling Lara Gut Viktoria Rebensburg Stacey Cook

Miklós Edit (10.) volt soron. A pálya java részét Hütter iramában és ívein teljesítette, az osztrák rontásának helyén korrektül átsiklott. Láthatóan sokat fejlődött új edzője mellett a kanyarokban, még ha az egyiknél túl is csúszott egy nagyobbat. Ezzel együtt nem volt kérdés, hogy átveszi a vezetést, 44 századnyi előnye elsőre biztatónak tűnt. Elszállni azért nem szabadott nekünk, Lake Louise produkált már a múltban furcsa eredményeket.

alpesi sí lesiklás Lake Louise Kanada Ilka Stuhec Sofia Goggia Kajsa Kling Lara Gut Viktoria Rebensburg Stacey Cook

Lara Gut (4.) remek ugratókkal és – valljuk meg – egy fokozottal magasabb szinten síelt, azzal együtt osztott ki 9 tizedet Editnek, hogy menete hibátlannak sem volt épp nevezhető, hisz gondjai akadtak párszor a pozíciótartással például.

Aminek viszont nagyon örülhettünk, hogy egymás után pipálhatta ki a mi lányunk, akit az osztrák közvetítők minduntalan románként aposztrofáltak, a szakág klasszisait. Tán csak egykori klasszisait. Példának okáért a kétszeres világbajnok Elisabeth Görgl (30.) és Fabienne Suter (44.) is felkerült a listára, már a pálya felénél összegyűlt Edit hátránya.

A lejtő specialistája ellen viszont nem volt esély, Stacey Cook (6.) erős kezdéssel minimális vezetést harcolt ki magának, köszönhetően annak, hogy remekül át tudta menteni tempóját a traverzen. Hátránya azért szépen gyűlt, így hiába nyomta meg szépen a végét, Gut ellen azért nem volt érdemi esélye. A reklámszünet után Viktoria Rebensburg (5.) szűk tizeddel nála is jobban ment, két szektor után például ennek háromszorosával állt jobban, mint Gut. A svájci csúszása nem volt nyerő, ezt azért tapasztalhattuk. Edit dobogója elúszott tehát.

alpesi sí lesiklás Lake Louise Kanada Ilka Stuhec Sofia Goggia Kajsa Kling Lara Gut Viktoria Rebensburg Stacey Cook

Cortinai keresztszalag-szakadása után most csatolt először lécet a Világkupában Nicole Schmidhofer (24.). A pálya második felében miatta sem kellett aggódnunk. Corinne Suter (20.) eklektikus egy pályát síelt: fönt „rebensburgi” magasságokban tette dolgát, majd hirtelen, egyetlen szektor alatt befigyelt 8 tizednyi hátrány, a végét pedig mintha nem bírta volna koncentrációval. Az edzéseken brillírozó Ramona Siebenhofer (15.) is leért, de osztrák versenyzőt változatlanul nem láttunk Edit előtt. Laurenne Ross (9.) végig nagy meccsben volt Edittel, 5 apró század döntött a javára, a végén elitteljesítményt nyújtva.

alpesi sí lesiklás Lake Louise Kanada Ilka Stuhec Sofia Goggia Kajsa Kling Lara Gut Viktoria Rebensburg Stacey Cook

Bár voltak jó momentumai, összességében csapnivalóan síelt Verena Stuffer (39.), s mivel kettővel utána Elena Curtoni (26.) sem szaggatta az istrángot, élhettünk a gyanúperrel, az olaszok valamit nagyon elronthattak formaidőzítés, avagy vaxolás terén. Kajsa Klinget (3.) ellenben mintha megszállta volna Anja Pärson szelleme, olyan ellentmondást nem tűrően hasított végig a pályán. A pálya félénél fél másodpercnyi előnyt épített fel magának, s zömét el sem engedte a célig. Győzelmet érő menet, gondolhattuk volna, talán ő is, de még koránt sem volt vége a napnak.

A legutóbbi lesikló verseny, a Sankt Moritz-i szezonzáró győztese következett ugyanis. Mirjam Puchner (16.) menete nem lógott ki a nagy átlagból, vagyis újabb osztrák került a vert mezőnybe Edit szemszögéből is. A második tízes zárásaként azért még eggyel hátrébb csúszott a magyar lány, Johanna Schnarf (7.) csak kevéssel szorult le az aktuális dobogóról.

Elena Fanchini (12.) menetét sikeresen kiszurkoltuk, szorosan Edit mögé sorolt. Denise Feierabend (45.) és Sabrina Maier (40.) nem jelentett veszélyt rá, meg úgy általában senkire sem. AIice McKennis igen, legalábbis önmagára. Egyik ugratóról egy lábon fogott havat, szerencsére az utolsó pillanatban lett arról, hogy pályán maradjon. Ifjabb honfitársa bölcsebben síelt, Jacqueline Wiles (23.) sokáig egészen jól tartotta magát, a rutin még hiányzott menetéből. Ragnhild Mowinckel súlypontja veszélyes helyen, a pálya meredekebb részén lendült előre. Szerencséjére megúszta csavar nélkül.  Az osztrákok örülhettek, egyetlenegy indulójuk azért akadt, aki megelőzte Edit, Stephanie Venier (7.) tempóban maradt azzal együtt, hogy megjárta a porhanyós havat is útközben.

alpesi sí lesiklás Lake Louise Kanada Ilka Stuhec Sofia Goggia Kajsa Kling Lara Gut Viktoria Rebensburg Stacey Cook

Előnyére változott az időjárás, ami szenzációt eredményezett, rögtön kettőt is. Igaz, kellett ehhez két szenzációs menet is, kezdve Sofia Goggia (2.) ihletett sízésével végig partiban tudott maradni Klinggel, hogy aztán a legvégén új erőre kapva 9 századdal a maga javára fordítsa a különbséget. Üdvrivalgása azután sem illant el, mihelyst rögtön leszorult az élről. Ilka Štuhec (1.) ment akkorát, mint Tina Maze fénykorában, pontosabban (ne túlozzunk) az odafelé vezető úton. Laza fél másodperccel vezetett a pálya felső szakaszán, aminek durván fele a végéig kitartott. A legjobb harmincas legvégén is volt okunk izgulni, Joana Hählen vágódott frontálisan a hálóba, majd fejestől a jeges hórétegre. Zúzódásokkal megúszta az esést.

alpesi sí lesiklás Lake Louise Kanada Ilka Stuhec Sofia Goggia Kajsa Kling Lara Gut Viktoria Rebensburg Stacey Cook

Hogy egy klasszikushoz nyúljunk: „Mi történik még itt?” A hosszúra nyúló pauza után Mikaela Shiffrin (18.) teljesítette élete első VK- lesiklását, méghozzá nem is akárhogy. Egy sor elismert lesiklót utasított maga mögé. Bátor volt, merte támadni a kanyarokat. A végére persze elfogyott, de ha nem adja ennél alább, megszoríthatatlan lesz összetettben.

Harmincon túlról is sorjáztak a remek eredmények. Az amerikai Breezy Johnson (11.) Editre is veszélyt jelentett, az újabb TOP-10-helyezéstől szerencsére nem fosztotta meg lányunkat. Több sokat megélt honfitársát verte Christine Scheyer (18.), a norvégok legújabb üdvöskéje, Maria Therese Tviberg (13.) pedig 41-es rajtszámmal alkotott maradandót. Pontot szerzett még a francia Romane Miradoli (37-essel a 29.), a német Michaela Wenig (38-assal a 25.), a kanadai Valérie Grénier (39-essel a 28.), a francia Jennifer Piot (45-össel a 26.), s végül, de nem utolsósorban az amúgy hódeszkán is eredményes cseh Ester Ledecká (52-essel a 21.).

 A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

 alpesi sí lesiklás Lake Louise Kanada Ilka Stuhec Sofia Goggia Kajsa Kling Lara Gut Viktoria Rebensburg Stacey Cook

Bombameglepetést hozott tehát az első Lake Louise-i lesiklás. Ilka Štuhec 110 Világkupa-rajttal a háta mögött teljesen váratlanul végzett a lista élén. Dobogón még sosem állt, a legjobb tíz közt és csupán 10 alkalommal végzett, igaz, két legjobb eredményét is amerikai lejtőkön érte el. Ízlenek neki a körülmények. Kíváncsian várjuk, hosszabb távon is megveti-e lábát az élmezőnyben a szlovén lány. Sofia Goggia szereplése csak részben okozott felhördülést. Mindkét óriás-műlesikláson a legjobb 10 között zárt, élete első dobogóján is túlvolt Killingtonban. Tudtuk, hogy gyors számokban is ütőképes, ezzel együtt… Egyedül Kajsa Klingben lehet pici hiányérzet. Nagyon közel állt élete első győzelméhez, túl a 150. VK- startján kiérdemelte volna, figyelembe véve a tényt, mekkorát lépett előre az utóbbi években. A 2013-as Sankt Moritz-i Szuper-G után állhatott újra dobogóra, életében másodjára.

Miklós Edit joggal volt elégedett idénykezdetére. Egy számára nem igazán előnyös pályán csatlakozott az élmezőnyhöz, egy csomó ászt maga mögé utasítva. Hetedik TOP-10-helyezése is zsebben, várjuk a még jobb folytatást ma este!

alpesi sí lesiklás Lake Louise Kanada Ilka Stuhec Sofia Goggia Kajsa Kling Lara Gut Viktoria Rebensburg Stacey Cook

Ma este 20:30-kor Eurosport! Hajrá, Edit!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk