AJÁNLÓ
 
15:40
2016. 12. 16.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
15:40
2016. 12. 16.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:40
2016. 12. 16.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
15:40
2016. 12. 16.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
15:40
2016. 12. 16.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ilka Štuhec nyerte a Val d'Isére-i alpesi összetettet. Ezzel élete (és egyben idei) harmadik sikerét aratta. Nagyszerű lesiklást követően az ő szontjén erős szlalomot mutatott be, amivel biztosította győzelmét. Michelle Gisin első alkalommal állhatott világkupa dobogóra, amihez a nap legjobb műlesikló futama kellett. Sofia Goggia pedig újabb szakágban szerzett dobogós helyezést! Gut kiesett, Miklós Edit pedig edzésnek használta a lesikló részt, délutánra visszalépett.

 

Ideális időben kezdődött az alpesi összetett (leánykori nevén szuper-kombináció) és szerencsére ezek az állapotok nem is változtak a nap folyamán. A szebb napokat élt szakág női vonalon még nincs olyan mélységekben, mint a férfiaknál. A lányoknál a szakági specialisták több esetben igen komplex tudásról adnak számot, talán ennek is betudható.

Lara Gut (7.) a nap talán elsőszámú esélyeseként nyitotta a lesiklók sorát. Az összetett címvédőjének menete magához képest nem volt túl magabiztos, apróbb hibák tarkították az összképet. Utána két olyan versenyző érkezett, akinek a műlesiklás során kell majd zárkózni: Maruša Ferk (26.) másfél másodpercen belül maradt, Gagnon (41.) pedig még egy rövid ideig vezetett is Guttal szemben, de végül két másodpercen kívülre került. Bailet részidejeiből pedig már látni is lehetett, hogy Gut menete nem élete legjobbja volt, de a francia végül nem tudta megtartani tempóját és kiesett.

A szakági címvédő és a legutóbbi verseny győztese, Wendy Holdener (29.) szépen tudta tartani honfitársa lesiklóidejét, és bőven két másodpercen belüli előnnyel készülhetett a neki kedvező szlalomra. Brodnik (35.) elég enervált menettel került két másodpercen túlra. Kirchgasser (22.) több mint fél másodperccel (!) is vezetett Guttal szemben lesiklásban, a nehezebb középső szakaszokon viszont már jócskán kapott a svájcitól, de épp csak kiszorult másodpercen túlra.

Gut számár következett a puding próbája: Ilka Štuhec (3.) óriási időt síelt és magabiztosan vezetett folyamatosan, így majd’ egy másodperccel verte a svájcit. Štuhec pedig ezzel a menettel bejelentkezett a holnapi lesiklás aranyáért is. Denise Feierabend (15.) nem ment rossz lesiklást, de neki már komolyan kellett hátratekintenie a szlalomosokat figyelve. Brignone (12.) viszont nagyszerű lesiklást produkált és Guttól alig elmaradva jött be a pillanatnyi dobogóra.

A reklámszünet után újabb jó lesiklók következtek: Schnarf (6.) egy századdal Gutot megelőzve bejött másodiknak, de Laurenne Ross (1.) még ezt is tetézt, Štuhecet is hét tizeddel verte. Mowinckel (16.) egy enerváltabb sízéssel csak a Kirchgasser vezette szlalomos különítményt verte. Kling (11.) sem tudta folytatni az iménti „tűzijátékot”, Gut mögé érkezett, ahogy Marsaglia (14.) sem bizakodhatott már nagyon a délutáni műlesiklás előtt. Barthet (28.) és Kopp (34.) személyében két kombinációs sízőt láthattunk, de mindketten elvesztek a mezőny hátsó felében. Cornelia Hütter (2.) idén talán először jött jól lesmég kiklásban, és szorosan zárkózott Ross mögé a második helyre.

Worley (20.) visszafogott menete után egy idei csillag, Sofia Goggia (4.) következett: eddigi lesiklásaihoz képest kevés dinamikát láthattunk az elején, de a pálya második felére jócskán összekapta magát, így összeszedett hátrányát tovább már nem növelte. Az osztrákok igencsak szemrevaló lesiklója, Mirjam Puchner (13.) túlságosan erőltette az íveket, így éppen két másodpercen belül maradt, Schneeberger (30.) pedig még ettől az időtől is jócskán elmaradt. Michele Gisin (21.) műlesiklóként nem szokott hozzá az ugratókhoz, komolyan elrontott ugratója pedig csak egy hiba volt a sok közül, de délután nagyobb előrelépésben bizakodhatott. Delago (9.) és Siebenhofer (7.) a harmincas csoport vége felé tudtak még nagyon jó lesiklásokat produkálni, közben viszont kiesett Bassino, Dorsch és Elena Curtoni is.

Harmincon túlról Weirathert még érdemes lett volna megvárni, de ő egy egyszerűbb edzésnek fogta csak fel a kombinációt, a végén fel is egyenesedett, utólag pedig kizárták. A legnagyobb meglepetést minden bizpnnyal az osztrák Christine Scheyer (5.) okozta, aki ötödik idővel, másfél másodperces hátránnyal ért célba. Stephanie Veniert (10.) lesiklásban többször láthattuk már korrekt eredményt elérni, így az ő helyezése nem túl váratlan. Miklós Edit előre deklaráltan edzéslehetőséget látott csak a kombináció lesiklásában. Végül a 17. helyen fejezte be az első futamot. Holnap már élesben is láthatjuk ebben a számban, hajrá Edit!

Első futam eredménye

Rosina Schneeberger (9.) nyitotta a második futamot és bár nem ment rosszul, de a fontos menet utána következett: Holdener (4.) egy jó menettel biztosította a nagyobb előrelépés lehetőségét. Barthet (8.), Ferk (12.), Wiles (32.) és Maier (19.) is nehézkés menetekkel papírforma szerint szorultak a svájci mögé, a monacói Alexandra Coletti pedig ki is esett.

Kirchgasser (5.) egy komoly késésnek „köszönhette”, hogy nüanszokkal nem tudta átvenni a vezetést. Holdener azonban nem nyugodhatott meg; Michelle Gisin (2.) tovább tudta menteni lesiklásból hozott előnyét és egy nagyon higgadt menettel át is vette a vezetést. Tessa Worley (14.) az óriásműlesikló tudásáról híres elsősorban, szlalomfutam ennek megfelelően igen darabosra sikeredett. Mowinckel (16.) az eddigi lesiklókhoz képest egész szépen kezdett, de egy komoly késés után kizökkent a ritmusból. Nufer (20.) és Corinne Suter (29.) is jócskán hátracsúszott eddigi helyezéséhez képest. Kettejük közt jött volna Miklós Edit, de ő már tegnap este jelezte, hogy csak a lesiklás további gyakorlása miatt indul el az alpesi összetettben, így a műlesiklásban (melyre nem is edzett az utóbbi időkben) már nem állt rajthoz.

Denise Feierabend (7.) talán a mezőnyben a leginkább mondható tisztán kombináció-specialistának, de az ő előnye még nem volt elegendő élen álló honfitársaival szemben, csak a vérbeli szlalomosok mögé fért be. Mirjam Puchner (22.) messze elkerülte a kapuk tövét, így könnyedén beért a célba, de nem túl acélos idővel. Brignone (6.) az eddigi futamok átlagát hozta: a szlalomosoknál rosszabb, de a lesiklóknál sokkal jobb menettel ért be a műlesikló hármas mögé. Kling (17.) menete egészen precíz volt, de ennek a sebessége nagyon komolyan kárát látta. Venier (27.) és Delago (30.) szintén teljesen idegennek tűntek a számukra rendkívül szűkre tűzött kapuk közt.

A szünet utáni nyolcas blokkot a műlesikló-specialisták egyik legnagyobb mai ellenfele, Lara Gut nyitotta. A múlt hétvégén pontot is tudott szerezni kétfutamos szlalomban, így bizakodhatott. Bátran támadta a pályát és ügyesen tartott meg az előnyéből, de egy kanyarban túlvállalta magát és kiesett. Siebenhofer (13.) is egész szépen kezdett, de a pálya második felére szétesett a futama, így végül elveszett a középmezőny sűrűjében. Johanna Schnarf (15.) egy szektor alatt eladta teljes másodperces előnyét, amit a célig csak továbbhalmozott.

A nap meglepetésembere Christine Scheyer (11.) messziről kerülte a kapukat, neki valószínűleg a biztos VK-pontok érték ma a legtöbbet. Nem így Sofia Goggia (3.), akinek idei négy dobogója után minimum a következőre fájt a foga. Nagyon bevállalós menettel előnye végül csak a célra fogyott el, és négy századdal Gisin mögé szorult. Ezzel Goggia volt az első, aki megtört a „Gisin-Holdener-Kirchgasser szlalomtrió” sorrendjét.

Ilka Štuhec (1.) nem kezdett rosszul, a végén pedig nagyon pattogós utolsóü szektort rakott össze, így sikerült átvennie a vezetést Michelles Gisintől. Cornelia Hütter (18.) az eddigi teljesítményektől messze-messze elmaradt, három másodpercet kapott Štuhectől is. A szlovént így már csak egy versenyző választotta el élete harmadik győzelmétől. Laurenne Ross (10.) azonban szintén nagyon gyenge menetet produkált, így jócskán hátracsúszott a ranglistán.

Ross után az alpesi összetett szabályai szerint lejöhettek a lesiklásban harmincon kívül végzett versenyzők is. Közülük Gagnon (21.) érte el a legjobb helyezést, de pontot szerzett még Pellissier (25.), Tviberg (23.), Kopp (26.), Ignjatovic (24.) és Bučik (28.).

Ilka Štuhec a maival élete harmadik győzelmét szerezte (2 lesiklás, 1 alpesi összetett). A szlovének új reménysége eddig fenomenális szezonon van túl. Michelle Gisint csak egy hajszál választotta el attól, hogy élete első dobogós helyezésével egyből egy győzelemnek örülhessen, végül a második hellyel kellett beérnie - minden bizonnyal azért így sem szomorú. Sofia Goggia alig egy hónapja szerezte első dobogóját, december közepére pedig már a negyedik szakágban örülhetett top3-as helyezésnek - már csak műlesiklásból nincs neki. Az olasz ezzel szép csendben fellopakodott az összetett 2. helyére Shiffrin és Gut közé; hátránya száz ponton belüli.

Hivatalos végeredmény

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk