AJÁNLÓ
 
22:16
2015. 03. 07.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
22:16
2015. 03. 07.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
22:16
2015. 03. 07.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
22:16
2015. 03. 07.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
22:16
2015. 03. 07.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karrierje első Világkupa-győzelmét aratta ma Garmisch-Partenkirchenben Tina Weirather. A liechtensteini lány pénteki edzésen bemutatott remek siklását megismételte, így esélyt sem igazán hagyott a többieknek. A dobogó másik két fokára az összetettért csatázó duó állhatott fel, méghozzá Anna Fenninger – Tina Maze sorrendben, minek következtében a szlovén előnye 24 pontra zsugorodott osztrák riválisával szemben. Lindsey Vonn csupán a 7. helyen végzett, ennélfogva a szakági kristálygömb sorsa teljesen nyitottá vált a szezonfinálé előtt. Ahol első magyarként Miklós Edit is sílécet csatolhat, dacára annak, hogy VK- dobogósunk a legjobbakkal csatázva a vége előtt nem sokkal bukással fejezte be mai szereplését.

Tökéletes, napsütötte időben került megrendezésre a szezon utolsóelőtti, vagyis hetedik lesiklása a nőknél. Az idény vége érződött a résztvevők összetételén, amennyiben nem használják ki a legerősebb sínemzetek a maximális kvótát, inkább harminchoz közelített volna a végül összegyűlt 45 fős mezőny…

Hazai világkupájára készülődve szenvedett súlyos sérülést Viktoria Rebensburg, a februárra bombaformába lendült olimpiai bajnok hiányában egyetlen potens németnek sem szurkolhattak a helyiek, ami bizony alaposan rányomta a bélyegét az érdeklődésre. Míg Vicky térdszalag-szakadást szenvedett, Daniela Merighetti még csúnyábban járt, a pénteki edzésen lábát törte. Mint ismeretes, az olasz bő egy hónap után tért volna vissza, Cortinán állkapcsát törte egy ronda esés következtében. Merighetti már 33 esztendős, erősen kérdéses ezek után a folytatás.

Két ismert lesiklónak viszont egész biztosan nem. Garmisch 2013-as világbajnoka, Marion Rolland a folytonos sérülések miatt fordít hátat az élsportnak, míg a svájciak hórihorgas VK- győztese, Marianne Abderhalden a formahanyatlással járó kiégéssel magyarázta döntését.


Ezúton köszönöm Gabesz segítségét a versenyről küldött jegyzeteivel.

Ilka Štuhec (5.) első blikkre még csak korrektnek tűnő nyitómenettel jelentkezett, szép, tempós ívhasználata a végére némiképp alábbhagyott, pálya végi késései alighanem élete első VK- dobogójától fosztották meg. Mirjam Puchner (19.) csak a Kandahar tetején tudta úgy-ahogy tartani a szlovént, az aljára teljesen elszállt az időkülönbség. Alice McKennis (13.) is a kanyarulatokban bővelkedő záró részen rontogatott a kelleténél többet, ezzel együtt nem volt oka elégedetlenségre a végeredmény láttán. Nadja Jnglin-Kamer (23.) széles íveket húzott gyors tempó mellett, egészen a traverzig optimális volt ez a kombó, egy kövér kanyar amott, menten odalett a kezdeti lendület. Nadia Fanchini (6.) kezdése kevésbé volt látványos, ám mindenképpen hatékonyabb, középen már vezetett is az olasz, az alján aztán ő sem tudott konkurálni, kevéssel szorult csak a szlovén mögé.

Marianne Abderhalden (36.) hattyúdala olyan keservesre sikerült, mint egész szezonja. A letörésnél teljesen elhagyta a pályát, hibáját továbbvitte, beszed majd’ 3 másodpercet, tökutolsó hellyel intett búcsút a Világkupának. Marie Jay Marchand-Arviernek (26.) nincs hasonló szándéka, pedig idénye nem kevésbé alakult siralmasan. Látványos hiba nélkül óriási hátrányt szed be fent, amit a kanyargós részen újabb rontással tetőzött. Larisa Yurkiw (11.) a középső szektorokat egész szépen megsíelte, kár, hogy másutt képtelen volt tartani a lépést, épp kicsúszott a TOP10-ből.

Osztrák üdvöskék következtek, Nicole Schmidhofer (17.) csak a szlovén gyöngébb szektorain alkotott maradandót, Cornelia Hütter (14.) viszont a szezon felfedezettjéhez illő módon harcolt. Egy szektor után zöldült az eredményjelző, majd épp a középső részen vezette léceit a friss hóra, az ott elvesztegetett sebességet már lehetetlenség volt visszahoznia. Fabienne Suter (15.) elfuserált záró szakaszával remek eredményt hagyott veszni. Csalódást keltő csúszásokkal keserítették szurkolóikat az amerikaiak. Stacey Cook (22.) szemre elfogadható, ám túlontúl lassú menete sok pontra nem volt elég. Laurenne Ross a vége előtt sokallt be, ami nem csoda, tekintve egy szektorral korábban majd’ egy másodperccel verte a szlovént. Alsó hangon dobogót bukott el. Julia Mancuso (32.) harmatgyöngén síelt, egyszerre volt lassú, s a nehéz részeken zaklatott. Dominique Gisin (9.) kövér íveken síelve is előnnyel érkezett a záró részre, a kívánatos tempó hiányzott a végén.

A reklámszünet után megvalósult az, amiről a szlovén szurkolók álmodni sem mertek: két versenyzőjük foglalta el az első két helyet. Tina Maze (3.) kompakt sízéssel élre áll, ám az igazi átütő erő ezúttal is hiányzott belőle, pálya végi gyorsasága nem volt az igazi. Lara Gut (8.) ellen persze ez is elég volt, mert a rontott rajt után hiába ment szemre szép íveken, folyamatosan gyűjtögette hátrányát a svájci. A pálya végi 3 tizednyi javítás ugyanakkor előirányozta, nem fog ma versenyt nyerni Maze.

Tina Weirather (1.) kicsattanó magabiztossággal vágott neki a pályának, vezetett már közel egy másodperccel is, s miután nem sokkalt be ott, ahol anno tette, a valamivel alacsonyabb sebesség dacára simán élre állt. Beleköthetetlen menet. Elisabeth Görgl (10.) zaklatott menettel tért vissza egykori sikerei színhelyére, a puha hóban való kirándulás megtette a hatását időhátrányában. Elena Fanchini (12.) biztató kezdés után a kanyargós részen elvesztette a fonalat, végére majd’ 2 másodpercet szedett be.

Lindsey Vonn (7.) nagyon nem a régi mostanság, hiába választott ma is extravagáns íveket, nem bírta léceit a kék határvonalon belül tartani, ráadásul alapjában lassan síelt. A dobogóról is lecsúszott. Az elitcsoportot Anna Fenninger (2.) zárta, méghozzá egy kifejezett összeszedett sízéssel. A Vonn-féle ív neki sem jött be, aztán viszont remek tempóval csökkentette az időkülönbségét, épp annyira, hogy Maze elé simán beférjen.

Johanna Schnarf (18.) lassú menettel folytatta a reklám után, Ramona Siebenhofer (31.) agresszivitása mondjuk pontra sem volt érdemes. Carolina Ruíz Castillo (16.) előzőekhez képest korrekt sízést mutatott be, középen speciel ő is sokat tett hátrányához, a végén 2 másodpercen kívülre került. Andrea Fischbacher (28.) zaklatott csúszása kizárta a VK- fináléról.

Miklós Edit túlzás nélkül Sankt Moritz-i magasságokban síelt. Parádés kezdéssel tartotta Weirather tempóját, egy kapuhiba után is simán a dobogóért harcolt. Eztán következett a kanyargós középső részén, ahol aztán besokallt, elmondása szerint hajszálon múlt talpon maradása. Hála az égnek azonnal felállt, ép bőrrel megúszta. Regina Sterz (20.) és Verena Stuffer (23.) lassú menetükkel igazolták sokadszorra, edzéseredményeikből hiba volt kiindulnunk. 30. indulóként Nicole Hosp (4.) bemutatta, mire lehetett volna jó Edit menete, ha végigsíelte volna a pályát. Pár századdal maradt le a dobogóról úgy, hogy végsebessége közepesnél nem volt jobb. Ej, de kár...

A továbbiakban földöntúli csúszást nem volt alkalmunk följegyezni, így szimplán felsoroljuk a pontszerzőket: a francia Margot Bailet (31-essel a 21.), Jennifer Piot (38-assal a 25.) és Marion Pellissier (41-essel a 30.), az olasz Francesca Marsaglia (39-essel a 27.), valamint a svájci Priska Nufer (40-essel a 29.) Egyedüli német indulónk, Michaela Wenig a 34. helyen zárt.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el! 

A balul sikerült szocsi olimpia óta csak kereste önmagát Tina Weirather, a vb-n aztán megtalálta. Maribori harmadik és banszkói hetedik helye után ma életében először győzni tudott lesiklásban, ez összesen a 4. VK- sikere és 20. dobogója. Anna Fenninger egy híján ennek duplájánál tart, ám ennél sokkalta többet mutat, hogy egy szem cortinai kisiklását kivéve ebben a naptári évben képtelen TOP5-n kívül maradni. Zsinórban négy győzelem után most becsúszott egy második hely, de ezzel is csökkentette hátrányát a ma 78. VK- pódiumát szerző Tina Mazével szemben.

Holnap pedig következik a Szuper-G…

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk