AJÁNLÓ
 
13:24
2017. 01. 07.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:24
2017. 01. 07.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
13:24
2017. 01. 07.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
13:24
2017. 01. 07.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
13:24
2017. 01. 07.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tessa Worley nyerte Tina Maze búcsúversenyét, a maribori óriás-műlesiklást. A francia lány második futamának köszönheti győzelmét, mögötte Sofia Goggia és Lara Gut zárt. Az első futam trükkös kanyarjai jó pár kiesést, és Shiffrin vezetését eredményezték, az amerikai viszont végül lecsúszott a dobogóról. Kiváló második futammal a 6. helyre repült előre Ragnhild Mownckel. Tina Maze csak félig vette komolyra búcsúját, integetve, léceit lecsatolva köszönt el a szlovén közönségtől. Érdekesség, hogy nyolc nemzet is képviseltette magát a top-10-ben, osztrákot viszont még a legjobb 20-ban sem találunk. 32 éve nem volt példa hasonló blamára.

alpesi si alpesi sí világkupa Maribor óriás-műlesiklás Tessa Worley Tina Maze

Horvátország után Szlovéniában folytatódik az alpesi sí Világkupa-sorozata a hölgyek számára. A hazánkhoz legközelebbi Vk-helyszínen, Mariborban általában olvadozó pálya vár a mezőnyre, az idei év viszont kivétel: a Kárpát-medencei hideg a Pohorje lejtőit is elérte. 74 indulót találtunk a mai óriás-műlesiklás rajtlistáján, köztük még egy kenyait is - ráadásul Sabrina Simader valóban kenyai, igaz, osztrák mostohaapja nevét viseli. Jóval nagyobb figyelem kísérte a 34-es rajtszámot: Tina Maze eredeti tervei szerint egy hazai búsúverseny erejéig tért vissza a mezőnybe. Hogy aztán valóban utoljára láthattuk-e, vagy nem? "Not your business!"

Az első futam pályáját Weirather edzője, az osztrák Andreas Evers, a másodikét a hivatalosan is az osztrák csapathoz tartozó Johannes Zöchling jelölhette ki. Evers cifrára tűzött középső résszel nehezítette meg a síelők dolgát. Köztük Weiratherét is...

alpesi si alpesi sí világkupa Maribor óriás-műlesiklás Tessa Worley Tina Maze

Tina Weirather elsőként síelhetett volna végig az edzője által tűzött pályán, ám középen késésbe került, és kiesett. Federica Brignone lassabb kezdése ellenére éppúgy csak a középső szektorig jutott, Viktoria Rebensburg viszont elődei hibáiból tanulva inkább még egy fokozattal visszábbvett, így ő adta meg az alapidőt (7.). Tessa Worley sokkal bátrabb, igaz, hibákkal tarkított menettel majd 4 tizedet adott a németnek (3.). A középső résszel Marta Bassino is megszenvedett, alul pedig túl óvatossá vált, még Rebesburgtól is kikapott (10.). Mikaela Shiffrin számára a szlalomra hajazó középső rész ideális volt, és hozta is azt az óriási előnyt, amit a nyomvonalat látva jósolhattunk - csakhogy a végén ennek jó részét eladta, 2 tized maradt belőle (1.). A középső részen törvényszerűen lemaradt Lara Gut, végül 0,36-os hátránnyal megúszta (4.). Sofia Goggia számára is a szlalomos rész okozott problémát, a végén viszont remekül siklott, 7 századdal Shiffrin mögé sorolt be (2.).

alpesi si alpesi sí világkupa Maribor óriás-műlesiklás Tessa Worley Tina Maze

Marie-Michele Gagnon óvatos síelése (9.) után Michael Kirchgasser kifejezetten rossz menete következett, másfél másodperces hátrányt szedett be (21.). A Fenninger névvel együtt formáját is vesztett Anna Veith honfitársához hasonló kezdés után összekapta magát, 7 tizedes lemaradással megúszta (8.). Manuela Mölgg egy nagy fékezéssel együtt is sokat hozott vissza alul, fél másodperc alá küzdötte vissza magát (5.). Evers tűzésének Stephanie Brunner volt a következő áldozata, igaz, korántsem veretes idővel érkezett a számára búcsút jelentő második időmérő pontig. Hasonló módon zárult Nina Løseth versenye is, Ana Drev pedig biztató részidő után az alső szakaszt nem tudta elég jól összerakni, fél másodpercen túli hátránnyal várhatta a folytatást (6.).

Frida Hansdotter a középső részen teljesen elveszett, utána már nem is talált magára (37.), Petra Vlhová pedig egy nagy mentés után szinte leállt az első időmérő pontnál (58.). Nadia Fanchini lassabb tempója biztos második futamot ért (16.), a középső részen gazdagon hibázgató Wendy Holdenert is megelőzte (18.). Ragnhild Mowinckel a pálya aljára nagyon elfáradt, sokat veszített (17.), Adeline Baud-Mugnier pedig végig egyenletesen lassabbnak bizonyult (24.). A lassúcska menetek után némiképp váratlanul jött Francesca Marsaglia: a második időmérő pontnál fékezett egy hatalmasat, így is éppenhogy csak másodpercen túlra csúszott (14.).

Gyenge kezdéssel rontotta le később kifejezetten szép menetét Simone Wild, másodpercen belül maradt (12.). A sérülése után visszatérő Sara Hector elképesztő formában mutatkozott be, a mindenkinél gyorsabban teljesített középső rész végén hatalmasat kellett fékeznie, 87 század lett a hátránya (11.). Irene Curtoni a továbbjutásért küzdött (30.), Coralie Frasse-Sombet viszont épphogy másodpercen kívül rekedt (15.). Nővéréhez hasonlóan megszenvedett a pályával Elena Curtoni (19.), majd Katharina Truppe tétova ívei közel 2 másodperces hátrányt értek (23.). Ricarda Haaser egy nagy hibával már 2 másodpercen túlra csúszott (25.), a top-30-at záró Melanie Meillard viszont simán továbblépett (20.).

alpesi si alpesi sí világkupa Maribor óriás-műlesiklás Tessa Worley Tina Maze

Shiffrinnél is gyorsabb részidővel nyitott Ilka Štuhec, a középső rész kanyarjaiba viszont beleveszett, másodpercen túlra csúszott (13.). Tina Maze jutalomjátéka nem sikerült versenyszerűre: az első szektorban közel 7 tizedet kapott, középütt pedig át is váltott gálába: odament az edzőjéhez, majd lesíelt a célig, ahol a vonal előtt leoldozta léceit. A jelek szerint mégis ez volt a búcsú.

Magasabb rajtszámmal befért még a második futam mezőnyébe Valerie Grénier (22.), Rahel Kopp (62-essel 25.), Tina Robnik (27.), Kristin Lysdahl (28.) és Stephanie Resch (29.).

------------------------------------------------------

A második futamot így Irene Curtoni nyithatta, nagyobb gond nélkül végigment a lényegesen egyszerűbbre tűzött nyomvonalon (27.). Az osztrák Resch volt az első, aki valódi versenytempót válallt be az osztrák tűzésű pályán, 6 tizeddel vette át a vezetést (26.), majd Lysdahl remek felső résszel további majd fél másodpercet vert erre is (21.). Robnik a középső, kanyargós részen ment nagyot (19.), Haaser viszont megszakította az egyre jobb menetek sorát (23.). Kopp fél másodperces hátrányával elégedett lehetett (25.), majd Baud-Mugnier a középső résztől begyújtva a rakétákat 16 századdal átvette a vezetést (18.). Truppe túl nagy rössel vágott neki a pályának, látványos elcsúszással zárta a napját, Grénier hasonlóan gyors kezdés után néhány komoly fékezéssel szedett be tetemes hátrányt (22.).

Kirchgasser lendülete is csak a kanyargós részig tartott ki (24.), majd Meillard is otthagyott kétharmad másdpercet a kanyarokban, ennyi hiányzott a nagy eredményhez (20.). Elena Curtoni már fél másodperc feletti előnyről indult, és jól gazdálkodott vele, majd 4 tized megmaradt belőle (15.). Nem volt szerencséje az első két szektorban jobban síelő Holdenernek, 6 századdal szorult végül az olasz mögé (16.). A futam embere, Mowinckel viszont nem bízta a szerencsére: egészen elképesztő tempóval rohant neki a pályának, szektoronként 6 tizedeket adott Curtoninak, a pálya aljára "visszavett", így "csak" 1,42 lett az előnye (6.). Nadia Fanchini tulajdonképpen kiválóan síelt, a norvég űrmenetéhez képest így is 1,2-t kapott (13.).

A futam második felét Frasse-Sombet nyitotta, bátor menettel, remek alsó szakasszal fél másodpercen belülre érkezett (10.). Marsaglia a franciával vetélkedett, az alsó részen rosszabb íveket választott (12.). Štuhec hamar rontott egy nagyot, ebben a számára kissé idegen szakágban így is szép eredményt ért el (14.). Wild látványos hiba nélkül is sokat kapott felül, innen pedig nem volt megállás, jócskán hátraesett (17.). Hector a középső részen komoly késéseket élt túl, összességében így is csak 7 tized lett a hátránya (11.). Bassino bátor kezdése egyre nagyobb késésekhez, végül kieséshez vezetett, továbbra is lefelé halad a gödörben. Hasonlóan jól kezdett, ám precízebben folytatta Gagnon, egy nagy fékezéssel végül 2 tizedes hátrányt gyűjtött be (9.).

alpesi si alpesi sí világkupa Maribor óriás-műlesiklás Tessa Worley Tina Maze

Az utolsó blokk Veith menetével indult, ami viszont nem tartott sokáig: néhány kapu után szétcsúsztak a lábai, véget ért a versenye. Rebensburg már 7 tizedes előnyről indult, 14 század meg is maradt ebből (5.). Drev végig tartotta vele a lépést, az aljára viszont nagyon belassult, így Mowinckeltől is kikapott (8.). Manuela Mölgg egy hajszállal lassabb kezdés után hiába próbált feljebb kapcsolni, ez csak késéseket eredményezett, remek alsó résszel mégis befért Drev elé (7.). Gut ma jobbik arcát mutatta: minden egyes szektorban növelte előnyét, végül majdnem olyan futamot rakott össze, mint Mowinckel - 73 századdal vette át a vezetést (3.). Worley aztán még ezt is felülmúlta az első szektorban, a kanyarokkal aztán meggyűlt a baja, de végül így is a legjobb második futammal vette át a vezetést (1.). Goggia erőssége épp a középső, kanyargós rész volt, alul viszont ő sem volt elég gyors, befurakodott Worley és Gut közé (2.). Shiffrin a középső részen sem tudott elég sokat hozni a francián, ahol pedig inkább siklani kellett, súlyos tizedeket kapott, így végül nagy riválisa, Gut mögé szorult (4.).

alpesi si alpesi sí világkupa Maribor óriás-műlesiklás Tessa Worley Tina Maze

Tessa Worley 167. Világkupa-versenyén 18. dobogóját és 11. győzelmét szállította, ezzel megszilárdította vezető helyét a szakági versengésben. Sofia Goggia tovább hajszolja első sikerét, 50. versenyén ez már a 7. dobogója, valamennyi ebből az idényből származik. Lara Gut 204. versenyén 39. pódiumát ünnepelhette meg, no meg azt, hogy kevéssé erős szakágában, mondhatni, hazai pályán verte meg Shiffrint.

alpesi si alpesi sí világkupa Maribor óriás-műlesiklás Tessa Worley Tina Maze

alpesi si alpesi sí világkupa Maribor óriás-műlesiklás Tessa Worley Tina Maze

alpesi si alpesi sí világkupa Maribor óriás-műlesiklás Tessa Worley Tina Maze

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk