AJÁNLÓ
 
15:15
2014. 02. 07.
Magyar szempontból nagyszerű eredménnyel ért véget a Svájcban rendezett Curling Európa-bajnokság,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:15
2014. 02. 07.
A 2013-14-es télisport-szezon utolsó rangos tornája a férfi curlingesek világbajnoksága,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:15
2014. 02. 07.
Az oroszok a sírból hozták vissza első dobogójukat Fordulatos mérkőzésekkel...
A bejegyzés folyatódik
 
15:15
2014. 02. 07.
Hatnapnyi játék után véget értek a csoportkörök a női curling világbajnokságon...
A bejegyzés folyatódik
 
15:15
2014. 02. 07.
Egyelőre úgy tűnik, a tapasztalat uralkodik a fiatalsággal szemben a női curling világbajnokságon....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

1111

Eve Muirhead skót csapata nem csak hazája, hanem a közvélemény szerint is a szocsi olimpia női curlingtornájának egyik legnagyobb esélyese. A 23 éves fiatal hölgy által vezetett kvartett mindenesetre a legjobbtól tanulhat, hiszen a 2002-es téli játékokon aranyérmet szerző Rhona Martin edzősködik mellettük.

Muirhead 23 évesen már második olimpiájára készül: Vancouverre a felnőttek közé még csak alig fellépő, de máris hatalmas sikerekre predesztinált skipet a jóval tapasztaltabb Jackie Lockhart-féle csapat élére állították, ám akkor a várakozások alatt teljesítve csak a hetedik helyen végeztek a tíz nemzet között, amin a fiatal játékos csak nehezen tette túl magát.

„Az ember éveken át készül az olimpiára, aztán ha ott összetörnek az álmai, az nagyon nehéz tud lenni. De ma már úgy vagyok vele, hogy az is egy jó lecke volt. Rengeteget gondolkodtam rajta utólag, tanultam belőle, és ennek hatására megváltoztam. Immár tudjuk, hogyan kell nagy világversenyeket nyerni” - mondta, mielőtt elutazott volna Szocsiba, ahol négy év tapasztalattal és egy ország szurkolótáborával a háta mögött már egyértelműen éremért utazik fiatal csapatával. Muirhead társaival, Anna Sloannal, Vicky Adamsszel és Claire Hamiltonnal az elmúlt években a női curling élvonalának sziklaszilárd tagjaivá váltak, a tavalyi világbajnokságon arany, az Európa-bajnokságon pedig ezüstérmet szereztek.

És noha jelenleg az olimpia mindennél fontosabb számukra, mégis felbosszantotta őket a Skót Curling Szövetség döntése, miszerint a nemzeti bajnokságot éppen az olimpia ideje alatt tartják majd, így ők kénytelenek lesznek azt kihagyni. Önmagában ez még nem lenne nagy tragédia, ám a skótok minden évben az aktuális „országos” bajnokot delegálják a következő világbajnokságra, így Muirheadék már biztosan nem lehetnek ott a márciusban Kanadában sorra kerülő tornán, s elesnek a címvédés lehetőségétől.

„Dühösek vagyunk miatta, hiszen így nem lesz esélyünk arra, hogy megvédjük a világbajnoki címünket. De nem hagyhatjuk, hogy az ilyen dolgok visszavessenek minket. Mind a négyen tudjuk, hogy az olimpia révén egy nagy verseny áll előttünk. Ezt a döntést már meghozták és nem tudunk ellene mit tenni, még ha nagy csalódást is jelent számunkra” - mondta a skip, aki a csapatban betöltött posztjából adódóan jóval nagyobb médiafigyelemben részesül társainál.

11111

Még a világ legjobb csapatai közül sem engedheti meg mindenki magának, hogy kizárólag a curlinggel foglalkozzon és minden idejét annak áldozza, Muirheadék azonban hivatalosan is a profik közé tartoznak, így egyes riválisaiknál jobban képesek alkalmazkodni a nehéz helyzetekhez. „Szeretek nyomás alatt játszani" - mondta erről a csapat első embere. "Ez is a játék része, és általában jól teljesítek ilyen körülmények mellett. Nagyon sokan kérdezik, hogy mi járt a fejemben egyes fontos dobások előtt, de ilyen dolgokra nem emlékszem, számomra minden kő ugyanolyan. Éppen ezért edzünk minden nap négy órát, hogy a kulcsfontosságú helyzetekben higgadtak maradjunk.”

Hasonló hozzáállással curlingezett a skótok előző nagy egyénisége, Rhona Martin is, aki 2002-ben Salt Lake City-ben nyert olimpiai aranyat, és aki most edzőként Muirheadéket segíti abban, hogy megismételhessék ezt a sikert. Martin utolsó kövét a svájciak ellen vívott döntőben hazájában máig „a sors köveként” emlegetik, de utódjához hasonlóan ő sem tudja visszaidézni a dobásának körülményeit. ”Nem emlékszem arra sem, hogy mit kiabált a tömeg, hiszen nagyon koncentrált voltam” - nyilatkozta a most 47 éves egykori játékos, aki csak az Egyesült Államokból való hazaérkezését követően döbbent rá, hogy már akkor, 12 évvel ezelőtt is mekkora érdeklődés övezte csapatát és a curlinget Nagy-Britanniában. A rajongók levelek ezreivel bombázták, amelyek elolvasásakor számos érdekes és megdöbbentő történettel is találkozott. „Egy nő a döntő végén örömében kiugrott az ágyból, de pont a macskájára lépett, és megölte. Rengeteg ilyen levelem van. Egészen lenyűgöző olvasni őket.”

111111

Mindebből mi is leszűrhetünk némi tanulságot, amit érdemes lehet megfogadnunk az olimpia két hetére: akármilyen sporteseményt is nézünk a téli olimpián és akárkinek is drukkolunk, a háziállatainkat saját biztonságuk érdekében ne tartsuk a karosszékünk közelében.

Íme egy összefoglaló Rhona Martin csapatának 2002-es olimpiai győzelméről, 3:00 perc környékén a "sors kövével".

Az olimpiai curling férfi és női mezőnyének esélylatolgatásáról ITT írtunk bővebben.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk