AJÁNLÓ
 
16:37
2014. 03. 13.
A levi szlalom és az első Lake Louise-i lesiklást követően egy harmadik szakágban,...
A bejegyzés folyatódik
 
16:37
2014. 03. 13.
Megszakadt Kjetil Jansrud győzelmi sorozata, három VK- siker után ezúttal meg kellett...
A bejegyzés folyatódik
 
16:37
2014. 03. 13.
Tegnapi nagy visszatérés után karrierje 60. Világkupa- győzelmét ünnepelhette Lindsey...
A bejegyzés folyatódik
 
16:37
2014. 03. 13.
Megnyalhattuk ma is mind a 10 ujjunkat, annyira fergeteges versenyen vagyunk túl. A Levire...
A bejegyzés folyatódik
 
16:37
2014. 03. 13.
"Feje tetejére állt a világ három hét alatt?" - gondolhatták sokan a versenynaptár...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nemcsak a verőfényesen ragyogó nap miatt mosolyoghattak a Silvano Beltrametti pályára kilátogató svájci szurkolók, csinos üdvöskéjüknek végre valóra vállhatott egyik nagy álma. Lara Gut ahhoz méltó versenyzéssel hódította el a szakági kristálygömböt Szuper-G-ben. Nem kevesebb, mint hattizednyi különbséggel utasította maga mögé nagy barátnőjét, Anna Fenningert, aki mai eredményének hála bebiztosította győzelmét az összetett pontversenyben. A dobogó harmadik fokára a szám világbajnoka, Tina Maze állhatott fel. Lara személyében 1991 óta először nyert svájci női alpesi síző gyors szakágban Világkupát.

Általában sérülésből fakadó visszalépések miatt mindössze 21 versenyző csatolt lécet a Világkupa-szezon utolsó gyorsasági kategóriás futamán. A hiányzók közt találjuk a szakág legeredményesebb versenyzőjét, Lindsey Vonnt, aztán a december végi esése után műtéti asztalra került Tessa Worleyt. Az izgalmas versengésért szorítók legnagyobb bánatára hozzájuk csatlakozott tegnapi csúnya esése után Maria Höfl-Riesch is. Fájdalmas jajveszékelése után persze erősen valószínűsíthető volt, hivatalosan mégis csak estefelé vált bizonyossá, a németek ásza számára véget ért az idény. (Izomrostszakadás, súlyos vállzúzódás, könyöksérülése szerepelt az első MRI- vizsgálat eredményei közt.) Összetett tekintetében tehát egyértelművé vált minden: 11 pontos előnye birtokában kinevezhettük győztesnek Anna Fenningert.

Verőfényes napsütés, 10 Celsius-fok, gyönge szélmozgás, tehát megközelítőleg ideális körülmények fogadták a kilátogatókat Lenzerheidén. Értekezett már a lejtő karakterisztikájáról korábban repens kollégám, én is csak ismételni tudom őt: roppant technikás, ahhoz képest túlzottan gyors pálya született a svájci síparadicsomban.

A sort Fabienne Suter nyitotta, de csak a második szektorig jutott, miután egy balosban olyan szinten kisodródott, hogy a következő kaput már nem sikerült abszolválnia. Ragnhild Mowinckelnek edzés közben rándult meg a lába, rajta volt a listán, ám a jelek szerint óvatosságból lemondta inkább a részvételt. Leanne Smith (14.) alternatív, széles íveken, de legalább leért a célba, három másodpercen túli hátrányát elnézve megkérdőjelezhettük részvételének jogosságát az alpesi síelők krémjének kiírt VK- finálén (Miklós Edit, meg egyebek), no de lépjünk tovább…

Cornelia Hütter (7.) rögtön átvette tőle a vezetést, a valódi alapidő az ő nevéhez fűződött, szemmel látható hiba nélkül síelte végig a pályát. Életében először került TOP-10-be ezen szakágban. Lotte Smiseth Sejersted még gyorsabban kezdett, előnyét középen kisebb lesodródással együtt tovább tudta növelni, az utolsó kapuba viszont csúnyán belerongyolt, beakadtak lábai. Első blikkre úgy tűnt, megfelelő nyomvonalon hempergett be a célba, a versenybírák szerint nem, kizárták a versenyből. (Eleve csak Smith mögé ért volna be.) Ilka Štuhec felejtős nyitószektor után egészen összekapta magát, másodpercen belül maradt, legalább a várt pontszerzés összejött neki. Viktoria Rebensburg (8.) az első időmérő pontot követően terpesztett egy nagyobbat, szépen ment, ezzel együtt tartotta Hütter idejét, végül 2 tizeddel szorul mögéje.

Marie-Michéle Gagnonnak ugyanott támadtak problémái, mint a németnek, de ő vele ellentétben nem bírt korrigálni, pályán kívül ragadt. Nadia Fanchini (6.) csúszása ambivalens érzéseket keltett szerkesztőségünkben. Sokra nem ment az olasz tűzéssel, szörnyen zaklatottan kezdett, középütt is hibázott egy nagyobbat, ezzel együtt fél másodperccel vezetett, amiből nagyjából a fele a végéig meg is maradt. Julia Mancuso (10.) felső részéhez képest persze minőségi gyakorlatot mutatott be az olasz, kánkánozott egy szépet, mentett, de futamának ezzel kb. vége is szakadt, végén azért leránt hátrányából fél másodpercet, ez azért jól jelezte Fanchini menetét is.

Nicole Schmidhofer (4.) fél másodperces előnnyel nyitott, aztán középütt a túlzott sebesség miatt le-lecsúszkált, fórja menten tovaszállt, a végén mégis ő örülhetett, megismételte ugyanis Mancuso záró szakaszát. Regina Sterz (5.) beérkezése után kettős osztrák vezetést mutatott az eredménytábla, felül megdobta ugyan egy kapu, gyorsan összekapta magát, szűk 3 tizeddel besorolt honfitársa mögé. Dominique Gisin (15.) már a kezdést elfuserálta, másodpercen túli hátrányát csak továbbnövelte a folytatásban. Stacey Cook (11.) szép terpeszekkel gazdagította amúgy is lassú menetét.

 

A reklámszünetet követően érkeztek a szakág legjobbjai, jelesül elsőként Anna Fenninger (2.). Fent összeszedett hátrányát hamar a maga javára fordította, köszönhetően annak a ténynek, hogy személyében végre valaki zökkenőmentesen, erős tempóban végig tudott csúszni a technikás szakaszon. Szűk fél másodperces előnnyel állt élre, ezzel gyakorlatilag megnyerte az összetettet. S ne feledjük, a szakágiban is némi terhet rótt Lara Gut (1.) vállára, hiszen a svájci esetleges kiesésével a kisebb kristálygömböt is magasba emelhette volna a nap végén. No, erre azért nem került sor, a pöttöm svájci ugyanis szakági győzteshez méltó formában síelte végig a pályát. Egyedül fent volt fogható, a záró szakaszon viszont csaknem hat tizedet osztott ki Fenningernek. Méltó megkoronázása élete szezonjának. Tina Maze (3.) dobogóra állhatott, ami igencsak ingatag versenyzése után merő csoda, de ez egy ilyen nap, egy összességében gyenge napot kifogó mezőnyben ma ez is elégnek bizonyult. Elisabeth Görgl minimális előnyét két méretes rontás után már a hajára is kenhette, sokadik síelési hibája után a bukóteret választotta. Kajsa Kling (9.) is lecsúszott középen, ami nagy bravúr, tekintve meglehetősen lassú tempóját. Nicole Hosp gyakorlatilag lekopírozta Görgl mutatványát, fél távon búcsúzni kényszerült. Verena Stuffer (13.) három másodpercen túli hátránnyal csorgott be a célba, Gisint megelőzte, pontot szerzett. Éljen a kőbe vésett  „feltölteni tilos” szabály!

A futam részletes statisztikájáért kattintsatok erre a linkre!

Ki hitte volna idény elején, hogy már idén jubilálni tud Lara Gut?! A svájci közönség kedvence karrierje 10. Világkupa-győzelmét ünnepelte hazai havon, amivel méltóképp biztosította be pályafutása eddigi legnagyobb sikerét, a szakági kristálygömb elhódítását. Legutóbb Chantal Bournissen mondhatta el ezt magáról gyorsasági szakágban, sokatmondó adat, hogy 1991-es sikerekor még csak anyukája pocakjában növekedett Gut. Ami a Szuper-G-t illeti, Michela Figini révén 1988-ban örülhetett legutóbb Svájc szakági győztesnek. Minden szakágat egybevéve Sonja Nef 2002-es óriás-műlesikló sikere óta várt újabb nagy skalpra a svájci női alpesi síelés.

A szakági dobogó második fokára Anna Fenninger ugrott fel, míg a harmadik hely a sokáig nagy esélyesként kezelt, de az olimpia óta versenyen nem induló Tina Weirathernek jutott.

 

A szakági győztes portréja:

Lara Gut

Született: 1991. április 27., Sorengo

Klub: Sportsingottardo

Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, (szuper-)kombináció

Olimpia: bronzérmes (lesiklás, Szocsi 2014), negyedik helyezett (szuper-G, Szocsi 2014)

Világbajnokság: háromszoros ezüstérmes (szuper-G, Schladming 2013; lesiklás, Val d’Isère 2009; szuper-kombináció, Val d’Isère 2009), továbbá két negyedik és két hetedik helyezés

Junior-világbajnokság: kétszeres ezüstérmes (lesiklás, 2007 Altenmarkt és 2008 Formigal)

Világkupa-debütálás: 2007.12.28. Lienz

Világkupa-rajt: 134

Vk-futamgyőzelem: 10 (6 Szuper-G, 3 lesiklás, 1 óriás-műlesiklás)

Vk-dobogó: 18

Vk-összetett: 9. (2012/2013)

Vk-szakági: első helyezett (szuper-G, 2013/2014), negyedik (szuper-G, 2010/2011), ötödik (lesiklás, 2012/2013), hatodik (lesiklás, 2013/2014)

Európa Kupa: 14 dobogós helyezés, 7 győzelem

További eredményei: svájci bajnok (Szuper-G-ben), kétszer második (óriásban); egy győzelem a Dél-Amerikai Kupában (lesiklás); 2 győzelem és 7 dobogó különböző FIS-versenyeken.

nőiszuperg

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk