AJÁNLÓ
 
15:45
2016. 03. 20.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:45
2016. 03. 20.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
15:45
2016. 03. 20.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
15:45
2016. 03. 20.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
15:45
2016. 03. 20.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hiába produkálta talán élete menetét Viktoria Rebensburg a sankt moritzi óriásműlesikló Vk-döntő második futamában, és nyerte nagy fölénnyel a versenyt, Eva-Maria Bremé lett a szakági kristálygömb. Az osztrák csapat becsületét mentő Brem a legjobb első futam után hajszál híján elszórakozta második menetét, de a szerencse vele volt, mai 4. helye épp elégnek bizonyult. Komoly meglepetésre dobogóra állt Taïna Barioz, harmadik hellyel zárta a szezont Lara Gut.

A nők óriás-műlesiklása zárta az idei Világkupa-idényt Sankt Moritzban. Maradt némi izgalom a végére, hiszen Eva-Maria Brem 52 pontos előnnyel, ám visszaesett formában várta a zárást Viktoria Rebensburg előtt. 27 síelő indult, létszámfelettiként azt a Kajsa Klinget és Wendy Holdenert találtuk ott a rajtrács végén, akiktől joggal várhattuk, hogy nem lóg majd ki a mezőnyből. Az első futam pályáját az olasz Luca Rulfi, a másodikét az osztrák Stefan Bürgler tűzte. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy egy rémes osztrák női szezon a végére Bremessé váljon.

Az első futamot a szezon végére széteső Nina Løseth kezdhette, ezúttal kisebb késésekkel célba ért (6.). Tina Weirather meglepően enerváltan mozgott, minden szektorban rápakolt, csak az utolsó szektorra kapta össze magát (10.). Lara Gut viszont mindent megtett, hogy kiszolgálja a hazai közönségét, a második és negyedik szektorban talán hagyott keveset, de így is 27 századdal vette át a vezetést (3.). Viktoria Rebensburg a harmadik szektorban túl kényelmesen síelt, fél másodperces hátránnyal örvendeztette meg az osztrákokat (8.). Eva-Maria Brem persze ezt nem tudhatta, egy borzalmas kezdőszektorral indított, a végére mégis 2 tizedes előnyt mutatott az óra (1.).

Federica Brignone a pálya feléig kényelmes előnyben volt, az alján pocsék ívekkel 4 tizedes hátrányra váltotta (5.). Ana Drev lefelé lógott ki az élcsoportból, igaz, Brem első szektorát még így is negyedmásodperccel múlta felül (11.). Marie-Michele Gagnon hasonlóan komoly elmaradással jutott el a pálya aljáig, ahol viszont remekelt, 3 tizedre küzdötte vissza magát (4.). Marta Bassino nem volt képes ilyen bravúrra, ám ő is egész szépen tartotta magát a pálya alján (7.). Maria Pietilä-Holmner pocsék szezonjához méltó zárást kívánt megvalósítani, ehhez első lépésben egy másodpercen túli hátrányt szedett össze (15.).

Manuela Mölgg is nevéhez méltó zárást akart: a szezonban először mutatott be egy általunk csak mölggös esésnek nevezett produkciót, teljesen ártalmatlan helyen csúszott el. A svédek szenvedtek: Frida Hansdotter a pálya feléig ugyan kitartott, ám alacsonyabb tempója a végén óriási hátrányt eredményezett (14.). Michaela Kirchgasser végig az utolsó helyeken küszködött, jó alsó résszel 7 tizeddel megúszta (9.). Nadia Fanchini a második szektorban csúnyán megakadt, ezután nem volt visszaút (16.); bizony, az olaszoknak nem ért sokat Rulfi tűzése. Tessa Worley nagyobb hiba nélkül, közepes tempóban végigment, másodpercen belül maradt (12.).

A reklámszünet után összetett pontjai jogán Mikaela Shiffrin következett. Görcsös igyekezete, hogy ebben a szakágban is produkáljon valamit, túlzásba vitt tempó után látványos kieséshez vezetett. Az olasz pályatűző hangulatát Irene Curtoni rontotta tovább: túlzottan nyugodt tempóban csorgott be a mezőny legvégére, az utolsó előttitől is másodperces lemaradással (23.). Taïna Barioz viszont megmutatta, hogy nem lenne utolérhetetlen Brem: tartotta vele a lépést a középső szektorokban, az alján fordította 6 százados hátrányra minimális előnyét (2.). Stephanie Brunner a felejthető menetek sorához csatlakozott (24.), Sofia Goggia pedig a betliző olaszokéhoz: már felül elszállt, csoda, hogy tovább tudott menni (25.).

A talján vesszőfutást Francesca Marsaglia folytatta, 1,6-os hátránya szinte már jónak tűnt a többiekhez képest (18.). Ragnhild Mowinckel fél másodperces előnnyel indított, egy elvesztett bot aztán tönkretette a kiváló menetet (13.). Adeline Baud Mugnier a mezőny végével viaskodott (17.), majd Elena Curtoni verte be az utolsó szöget Rulfi önbecsülésének koporsójába (21.). Jó érzékkel meg is mutatták az úriembert a közvetítésben, meglepően jó kedélyűnek tűnt... Kajsa Kling nem lógott ki a környezetéből - ez jelen esetben nem dícséret- (20.), Wendy Holdener sokkal biztatóbb kezdés után a legalján belassulva ugyanott kötött ki (21.). A junior-világbajnok Jasmina Suter zárta a futamot, két másodpercen belüli hátrányával elégedett lehetett (19.).

--------------------------------------------

A második futam alapidejét Goggia adta meg, aki azonban másodjára se tűnt igazán meggyőzőnek (24.). Az osztrákok első képviselője, Brunner némi meglepetésre elrontott utolsó szektorral mégis mögé került (25.), Irene Curtoni viszont bemutatta a futam első igazán jó menetét: másfél másodperccel vette át a vezetést (18.). Elena Curtoni se akart elmaradni nővérétől, ám csak tisztes hátrányra futotta tőle (19.). Holdener szorongathatta volna a testvérpárt, ám egy nagy hiba után mindkettejüktől kikapott (22.).

Klingnek másodjára se ízlett a pálya, szép alsó résszel azért megszorongatta a fiatalabb Curtoni-lányt (20.). Egy elrontott ívvel alapozta meg futamát Jasmina Suter, így nem sikerült megragadnia a felnőtt mezőny közepén (23.). Marsaglia már 7 tizedes előnyt adott el a pálya közepéig, az aljára tovább lassult, így még Klingtől is kikapott (21.). A Curtoni-család örömének aztán Baud Mugnier vetett véget: a leggyorsabb kezdés után másodperc feletti előnnyel gazdálkodhatott, döntő részét a célig meg is őrizte (10.). Az olaszok rögtön revánsot vehettek volna, Nadia Fanchini azonban csak a pálya feléig tudta tartani a lépést a franciával (15.).

Pietilä-Holmner századonként adogatta el hozott előnyét, a pálya alja aztán neki sem jött össze (13.). A második esélyt is ugyanígy dobták el a svédek: Hansdotter remek kezdés után a legalján éppúgy beszedett két tizednyi hátrányt (12.). Mowinckel a második szektorban egy komoly fékezéssel került hátrányba, az alján pedig ő is megkapta a kötelező tizedeket (17.). Worley már fél másodperc feletti előnyről indult, és fordította hátrányra a pálya feléig, viszont az alján nem kapott sokat (16.). Drev le-lecsúszkált az ívekről, ám ennek óriási sebessége lehetett a magyarázata, hisz a pálya feléig csak nőtt az előny. Igaz, a folytatás már kevésbé volt dícséretes, csak 22 század maradt végül az előnyből (8.).

A futam egyetlen reklámszünete után Weirather küszködött másodjára is a puha hóval, végül fél másodperc alatti hátránnyal megúszta (13.). Kirchgasser viszont kihasználta Drev gyenge zárószektorait, majd fél másodperces hátrányról is át tudta venni a vezetést (7.). Az utolsó szalmaszálat nem akarta elengedni Rebensburg: elrontott első futama után másodjára megmutatta, hogy mit is tud, hibátlan menettel, másfél másodperces előnnyel vette át a vezetést (1.).

Bassino egész jól ment, no persze nem a némethez képest, a végén szorult le a pillanatnyi dobogóról (9.). Nina Løseth is csak egy szektoron át tudta tartani a lépést Rebensburggal, az utolsó szektorokra szétesve két másodpercen is túlcsúszott (11.).

Brignone egy nagy megbillenéssel nyitott, jó alsó szektorral Kirchgasser elé így is be tudott furakodni (6.). Gagnon is látványosan szenvedett a felső részen, a pálya második felében viszont remekül tartotta magát, 1,2-es hátrányával simán befért Rebensburg mögé (5.). Gut legalább a leggyorsabb első szektort behúzta, az őrült menet viszont ezután már komoly lecsúszásokat hozott magával, 75 század lett a vége (3.). Barioz is keményen odatette magát, persze, így is csak Guttal küzdött, remek alsó résszel végül fél másodperc alá küzdötte magát (2.). Bremnek így még az 1,2-es hátrány is belefért, csakhogy 7 tized már a pálya feléig összejött. Az utolsó szektor előtt már másodperc felett járt a hátrány, és Brem továbbra se gyorsult be, de Fortuna Ausztria mellé állt: 1,16 századdal bejött a 4. helyre. Négy századon és két ponton múlt a szakági győzelem.

Viktoria Rebensburg 180. versenyén 31. dobogóját és 13. győzelmét szerezte, második futama még sokáig emlékezetes marad. Csak hát most ez is kevésnek bizonyult, igaz, formáját elnézve ő várhatja esélyesként a következő idényt. Taïna Barioz 121. versenyén mindössze 2. alkalommal fért fel a pódiumra, 2009-ben volt az első, talán még ő maga se várta, hogy most fog újrázni. Lara Gut a Vk-döntőn azért megmutatta, hogy nem csak Vonn sérülése miatt lett övé az összetett, 191 verseny alatt immár 33 top-3-as helyet mutathat fel.

A szakági versengésben 2 ponttal nyert Eva-Maria Brem, megszerezve ezzel az osztrák női csapat egyetlen idei kristálygömbjét. Viktoria Rebensburg a második hely (no meg a mai győzelem) mellett egy összetett harmadik pozícióval vigasztalódhatott. Az összetettet nyerő Lara Gut ebben a szakágban is felfért a dobogóra.

A szakági győztes portréja:

Eva-Maria Brem

Született: 1988. szeptember 13., Münster

Klub: WSV Reith Tirol

Versenyszámai: óriás-műlesiklás, szlalom

Olimpia: hetedik helyezett (óriás-m., Vancouver 2010)

Világbajnokság: egy indulás (óriás-m., Beaver Creek 2015, DNF1)

Junior-világbajnokság: -

Világkupa-debütálás: 2005.12.29., Lienz

Világkupa-rajt: 125

Vk-futamgyőzelem: 3

Vk-dobogó: 11 (mind óriás-m.)

Vk-összetett: 13. helyezett (2014/2015)

Vk-szakági: az óriás-műlesiklás győztese (2015/2016), óriás-m. ezüstérmese (2014/2015)

Európa Kupa: 103 start, 4 győzelem, 11 dobogós helyezés

Észak-Amerikai Kupa: egy dobogós helyezés

További eredményei: osztrák bajnok (óriás-m., 2006), egyszeres ezüstérmes (óriás-m., 2013), 8 győzelem és 22 dobogó különböző FIS-versenyeken

Az összetett győztese: Lara Gut. Bronzérmes: Viktoria Rebensburg. Az ezüstérmes nem tette tiszteletét a díjkiosztón...

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk