AJÁNLÓ
 
13:41
2016. 01. 30.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:41
2016. 01. 30.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
13:41
2016. 01. 30.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
13:41
2016. 01. 30.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
13:41
2016. 01. 30.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Garmisch-Partenkirchenben próbált magához térni a férfi lesikló világkupa mezőnye a kitzbüheli sokk után. Ezúttal másfajta sokk érte a szurkolókat, de talán a versenyzőket is: Aleksander Åmodt Kilde 30-as rajtszámmal nyert a Kandaharon. Ráadásképp ezzel "elrontott" egy még nagyobb meglepetést, ugyanis Boštjan Klinétől vette át a vezetést! A szlovén óriási mázlival, századokkal előzött meg többeket, a favoritok jó része hibázott, a dobogóra Beat Feuz fért még fel. A vártnál is kiszámíthatatlanabbnak tűnik a svindaltalan korszak.

alpesi si alpesi sí világkupa Garmisch-Partenkirchen lesiklas Kilde

Nem volt kegyes az időjárás az alpesi sí német rajongóihoz ebben a szezonban, ám ma fél 12-kor végre bizonyossá vált, hogy nem maradnak Világkupa-verseny nélkül a germán szurkolók. A királyát vesztett férfi lesiklás számára szinte egy új idény kezdetét jelentette most a Kandahar, hisz a hatalmas előnnyel vezető Svindal sérülésével kiszámíthatatlanná vált a küzdelem a szakági elsőségért. 59 síelő nevezett a viadalra, kellemetlenül meleg idő és napsütés fogadta őket a Kandahar lejtőjén. Persze, a lejtő java része így is árnyékban maradt, így a naposabb foltok inkább zavaróan hatottak.

alpesi si alpesi sí világkupa Garmisch-Partenkirchen lesiklas Kilde

Mattia Casse indíthatta a versenyt, jó párszor a kijelölt íven túlcsúszva, ám érezhetően nagy lendülettel adta meg az alapidőt (25.). Andrew Weibrecht sokkal precízebb síeléssel másodperces előnyt szedett össze a pálya közepéig, aztán egy elcsúszással ennek felét eladta (17.). Boštjan Kline az elejétől tartotta a lépést az amerikaival, végül pedig hiba nélkül további 7 tizedet pakolt a legjobb időre (2.). Andreas Sander jóval lassabban síelt, viszont nagyon precízen végigvitte menetét, így befért a szlovén mögé (8.). Kline nyugodtan nézhette Manuel Osborne-Paradis menetét is: a gödörben lévő kanadai csak az utolsó hely elkerüléséért küzdött (21.).

Otmar Striedingernek a célban ezúttal nem volt gondja, sőt, remek utolsó részidőt produkált, ám mire odáig eljutott, mindenkinél lassabb volt (28.). Az osztrák egy kaput is letarolt, így kisebb szünet után indulhatott csak Benjamin Thomsen. A kanadaiak második esélye ennek ellenére jól kezdett, a folytatás már felejthetőbbre sikerült, ám jó zárórésszel végül Weibrecht elé befért (12.). Beat Feuz egy hatalmas fékezéssel súlyos tizedeket vesztett, ám hajszál híján belefért: óriási sebességgel 8 tizedről 2 századra csökkentette hátrányát a célig (3.). Christof Innerhofer jó kezdés után a pálya közepén szintén nagy hátrányt szedett be, az alján ő is begyújtotta a rakétákat, egyetlen századdal Feuz mögé ért be (4.). Kline megtépázott idegeit Steven Nyman nyugtatta egy elképesztően gyenge kezdéssel, később hibázott is egy nagyot, a végén így is fél másodpercre csökkentette hátrányát (10.).

alpesi si alpesi sí világkupa Garmisch-Partenkirchen lesiklas Kilde

A mai nap se múlt el esés nélkül: Johan Clarey gyenge síelés után az ötödik szektorban zuhant neki egy reklámtáblának akkora sebességgel, hogy utána visszacsúszott a pályára. Talpra állt, sőt, végül lesíelt, bár ez manapság szinte semmit nem jelent - talán tényleg megúszta. Romed Baumann így hosszasan pihenhetett a rajtban (azt túlzás lenne állítani, hogy fagyoskodott), az elején be is szedett fél másodpercet. Hamar beérte a szlovént, ám a pálya alján óriásiakat hibázott, végigszenvedte ugyan magát a célig, de visszaesett a középmezőnybe (16.). Az amerikaiak harmadik esélye, Travis Ganong is sokat veszített a pálya elején, utána se jött hibátlanul, remekül sikerült zárórésszel így is fél másodperc alá küzdötte hátrányát (6.). Vincent Kriechmayr a pálya feléig begyűjtött egy másodpercet, a feketeleves pedig még csak eztán jött - nagyon nem érezte ezt a lejtőt (40.). A top-15-öt Carlo Janka zárta, remek részidővel állt a pálya közepén, ám óriási fékezéssel fért be egy kapuba, így csak a leggyengébbeket előzte meg (26.).

alpesi si alpesi sí világkupa Garmisch-Partenkirchen lesiklas Kilde

A szakági élbolyt Guillermo Fayed nyitotta, jócskán megnyújtott reklámszünetet követően. Nem foghatja csak erre a francia, elképesztően gyenge síelés végén már hiába rakta össze jól a zárószektort, másodpercen túl zárt (22.). Erik Guay a kanyargós felső részt egész szépen teljesítette, utána előnybe került, ám ugyanott hibázott, ahol Janka: be se fért a következő kapuba, vezetés helyett kiesés lett a sorsa. Peter Fill eleinte nem maradt el sokkal a kanadaitól, ám aztán nem tudott begyorsulni. Igaz, talán épp ezért ő célba ért, de fél másodpercen túli hátrányával nem lehetett elégedett (11.). Adrien Théaux a szokásos fél másodperc körüli hátránnyal jutott el a pálya feléig, a végén pedig nagyon peches volt: 7 százados hátránnyal nem fért fel a pillanatnyi dobogóra (5.). Hannes Reichelt a kanyargós részen jól jött át, egy tizedes hátránnyal aztán ő is ugyanott esett ki, ahol Jankáék rontottak.

alpesi si alpesi sí világkupa Garmisch-Partenkirchen lesiklas Kilde

Kjetil Jansrud egy elrontott ugratóval beszedett fél másodpercet, ám még visszajöhetett volna. Szépen átjött a kritikus kanyaron, ám utána beleszállt egy kapuba, így neki is a középmezőny maradt (17.). A legjobbak sorát záró Dominik Paris a megszokott kezdőszektorokat hozta, az alján pedig talán túl óvatos volt: csak megőrizni tudta a pálya feléig beszedett 6 tizedet (13.). A top-30 utolsó blokkját Marc Gisin nyitotta, vérszegény kezdés után nem tudott váltani, és az utolsó helyekért küzdött (33.). David Poisson egy szektor alatt ellőtte a puskaporát, szabványmenet végén a középmezőny első felét sűrítette tovább (15.). Három kieséssel folytatódott a verseny: Werner Heel gyenge kezdést követően nem erőltette egy szélesre vett ív után, Marco Sullivan pedig alighanem rosszul tanulta meg a pályát, Bryce Bennett pedig kérlelhetetlenül haladt az utolsó hely felé, míg végül egy jobbosban ő is kiesett.

alpesi si alpesi sí világkupa Garmisch-Partenkirchen lesiklas Kilde

Klaus Kröll kezdése se volt jobb, valamivel jobb folytatással legalább pár sízőt megelőzött (30.). Maxence Muzaton a legnagyobb sebességgel, és emiatt egy iszonyúan szélesre vett balossal vétette észre magát felül, ezzel együtt végül jobbnak bizonyult Kröllnél (24.). Még egy igazán veszélyes ellenfél volt hátra Klinének: a top-30-at záró Aleksander Åmodt Kilde. Az eredetileg harmadik számú norvég a felső részen hozta is a szlovén idejét, a pálya felénél viszont neki is volt 2 tizedes hátránya. Az ötödik szektorban épphogy befért egy kapuba, de a 3 tizedes hátrány is belefért alul gyorsabb volt, és 2 tizeddel átvette a vezetést (1.). Svindal nélkül, gyenge Jansruddal, de Norvégiának még mindig maradt egy dobása!

Nem volt ma igazán tökéletes futam, hiba annál több, így joggal bizakodhattak a magasabb rajtszámmal indulók. Rögtön kezdésként még egy szlovén bravúr jött, Andrej Šporn végül a 8. helyet húzta be. Még őt is felülmúlta Matteo Marsaglia, aki 52-essel síelt Ganonggal azonos időt, és zárt a 6. helyen. Előkelő helyre érkezett Patrick Schweiger (14.), és végre valamit mutatott Andreas Romar (19.) is. Pontot szerzett Jared Goldberg (20.), Wiley Maple (23.), Johannes Kröll (27.) és Blaise Giezendanner (29.).

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

alpesi si alpesi sí világkupa Garmisch-Partenkirchen lesiklas Kilde

Aleksander Åmodt Kilde 42. Világkupa-versenyén 2. alkalommal állhatott fel a dobogóra, előző alkalommal viszont nem lesiklásban, hanem szuper-G-ben szerzett 3. helyet Val Gardenán. Ebben a szakágban korábban inkább csak edzéseken villogott, igaz, gyakran elvitte a hév, és kiesésekkel dobott el nagy eredményeket. Boštjan Kline dobogója még inkább a semmiből jött, 63. Vk-versenyén először állt pódiumra, eddig egy 13. hely volt a legjobbja, az is két évvel ezelőttről. Beat Feuz 108. versenyén 19. alkalommal fért be a top 3-ba, egyre jobb formába lendül.

alpesi si alpesi sí világkupa Garmisch-Partenkirchen lesiklas Kilde

alpesi si alpesi sí világkupa Garmisch-Partenkirchen lesiklas Kilde

alpesi si alpesi sí világkupa Garmisch-Partenkirchen lesiklas Kilde

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk