AJÁNLÓ
 
16:51
2014. 02. 11.
Két-két klasszikus stílusú versennyel kezdődött meg a sífutó-világkupa 2016-17-es idénye. ...
A bejegyzés folyatódik
 
16:51
2014. 02. 11.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
 
16:51
2014. 02. 11.
Nem hozott nagy meglepetést a 2015-ös Tour de Ski záróhétvégéje Val di Fiemmében: mind a...
A bejegyzés folyatódik
 
16:51
2014. 02. 11.
Célegyeneséhez közeledik a 2015-ös Tour de Ski, hisz a sífutók már Toblachot is maguk mögött...
A bejegyzés folyatódik
 
16:51
2014. 02. 11.
Féltávnál tart az idei Tour de Ski-sorozat. A sífutók "Négysáncversenyének" mezőnye eleddig...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A szünnap után a szabad stílusú sprintekkel folytatta a XXII. téli játékok sífutószekciója. Az eddig rendkívül látogatott  és méltán népszerű olimpia nagyon várt versenyszáma minden várakozásunkat felülmúlta: a futók mindent beleadtak, ami néha komoly következményekkel járt. Végül ezt meg azt követően folytatódott a norvég dominancia, és Maiken Caspersen Falla, valamint Ola Vigen Hattestad nyakába akasztottak aranyérmet. Avagy beszámoló Szocsi eddigi talán legérdekesebb és legizgalmasabb perceiről, ahol olyanok történtek, mint még soha...

Sochi 2014 Day 5 - Cross Country Men's Sprint Free Finals A síatlonokat követően az egyéni sprintekkel "kezdődött el"a sífutók számára a szocsi olimpiajava. A mai nap során 153-an próbáltak szerencsét az 1250, illetőleg 1800 méteres pályán. A hölgyek számára 31 méternyi emelkedést, az uraknak 62-őt, ám a meghatározó mégsem inkább ez, hanem az erősen kanyargós, lejtős részek voltak, na meg olyan kanyarok, ahol később a fél mezőny elesett.

A Laura Complexbe kilátogató több ezer szimpatizáns közül (na igen, ilyen téren (is) felülmúlja Szocsi a várakozásokat, legalábbis a statisztikák ezt mutatják) sokan szerettek volna végre orosz érmet látni, ám norvégok is akadtak szép számmal, szép reményekkel. Már a délelőtt során remek volt az idő, a versenyzők plusz fokokkal készültek a többórás megpróbáltatásra, hisz itt a kvalifikáció mellett ugyebár a kieséses rendszer sem zajlik oly gyorsan.

A selejtező során nagy világversenyhez híven nem akadtak akkora meglepetések, mint mondjuk egy-egy VK-forduló esetén. A hölgyeknél a 67 indulóból a magyar Simon Ágnes 66. lett, míg Sára Tímea a kiváló 49. helyet szerezte meg, amelyhez gratulálunk. Kiesett továbbá az olimpiai bajnok Chandra Crawford, a pár hete versenyt nyerő Hanna Eriksson és a nívós viadalokon rendre jól teljesítő Alena Prochazkova is, s talán Riikka Sarasoja-Lilját, Claudia Nystadot és Lucia Angert is előrébb vártuk volna. Ellenben Maiken Caspersen Falla tökéletesen kezdett, 2:32:07-es eredményével hangolt a továbbiakra.

A negyeddöntők rég látott csillaghullást idéztek, hisz több favorit is idő előtt kilépett a küzdelmekből. A legnagyobb érvágást egyértelműen Kikkan Randall kiesése okozta, a világbajnok amerikai úgy érkezett, hogy szabad stílusban alig-alig lehetett letaszítani a pódiumról, erre bivalyerős futamában mindössze negyedikként végzett, a célegyenesbe zsibbadt meg. Laurien van der Graaff és Anne Kyllönen duója, valamint érdekes módon a nagy orosz trió (Evgenia Shapovalova, Natalia Matveeva, Anastasia Dotsenko) egyazon hatosba kaptak besorolást (első illetve negyedik), ám beleszólni nem tudtak az első kettő dolgába.

Eredmény

A szemi-finálékkal aztán beindult a napi henger. Az első hatos főleg a végét nyomta meg, közülük Falla magabiztosan menetelt a döntőbe, míg a második helyért Vesna Fabjan és Ida Ingemarsdotter harcolt, előbbi éppen-éppen ért be hamarabb. A testvérét a múlt héten elvesztő Astrid Jacobsen még reménykedhetett, Stina Nilsson illetve Aurore Jean viszont már nem. Az, ami a második menetben történt, azonban elhomályosított mindent. Az érdekességek ott kezdődtek, hogy Marit Bjørgen végig hátul helyezkedett, és az utolsó kanyarban próbált előrébb keveredni, a szakági világkupát vezető Denise Herrmannal egyetemben. A nagy sietségnek és hajrának azonban ára lett: a szlovén Katja Visnar botja megzavarta a síatlon győztesét, s így sem ő, sem Herrmann, sem pedig Visnar nem jutott tovább, a kiválóan hajrázó Gaia Vuerichhel egyetemben. Ingvild Flugstad Østberg Sophie Caldwellel kéz a kézben lépett tovább.

Sochi 2014 Day 5 - Cross Country Ladies Sprint Free Finals

Eredmény

Ahol aztán gyorsan kialakult a szisztéma. Olimpiai fináléhoz híven a norvégok haladtak a boly elején, Falla és Østberg húzták a tempót, míg meglátva a felcsillanó érem képét, Visnar tapadt rájuk, Caldwell, Jacobsen és Ingemarsdotter pedig próbálták tartani a tempót. A második emelkedőn aztán előbbi hármas ellépett a többiektől, és úgy érkeztek meg a célegyenesbe, hogy akármelyikük első lehet. A korcsolyázás és a gyorsítás végül a kvalifikáció győztesének sikerült a legjobban, aki köszönte szépen, és beírta magát a könyvekbe: Maiken Caspersen Falla olimpiai bajnok! A célfotó azt is eldöntötte, hogy kettős északi siker születettØstberg bedobta magát Visnar elé, aki azt gondolom, előre aláírta volna ezt a bronzérmet. Jacobsennek a negyedik pozíció jutott (le a kalappal előtte), Ingemarsdotter ezúttal ötödik, Caldwell pedig hatodik lett. Alapos érdekességek, szó mi szó, ám az első három egytől egyig megérdemli az eredményt!

A győztes szavai, amit gyakorlatilag mindhárom dobogós megerősített: "Hihetetlen, nem tudom felfogni, hogy sikerült!!! Három éves korom óta erre vágytam. A csapatnak nagyon nehéz volt Astrid helyzetét kezelni, aki itt maradt velünk. Magam sem tudom, hogy jött össze ez az arany, elképesztően boldog vagyok."

Teljes végeredmény

Sochi 2014 Day 5 - Cross Country Ladies Sprint Free Finals

A férfiaknál nyolcvanhatan selejteztek, köztük Szabó Milán, aki a 73. helyen zárt, a győztes Ola Vigen Hattestadtól bő fél perccel elmaradva. A legjobb harmincba jutás olyan névnek nem jött össze, mint Josef Wenzl, aki a szakági-VK éllovasaként lett 31. Ennek ellenére is akadtak pazar versenyzők, nem is kevesen. Apropó, Xu Wenlong és Roman Schaad megmutatta, esni is lehet, amely nagy szerepet játszott a későbbiek során.

A negyeddöntők első percei után rögtön leesett az állunk. Kezdésképp ugyanis egy akár-akár döntőnek is beillő hatosból olyan sztárok maradtak hoppon, mint a címvédő (!) Nikita Kriukov vagy a két VK-futamgyőztes, Calle Halfvarsson és Simeon Hamilton. Andrew Newell és Alex Harvey folytatta a sort, közben úgy tűnt, Petter Northugnak is itt a vége, ám egy elképesztően gyors futam és a szerencse megmentette. Nem úgy, mint Dario Colognát, aki az utolsó menetben érkezett. Elesett, majd visszazárkózott, mígnem még egyszer a földön találta magát, ezzel folytatva a síatlon-elsők pechszériáját. A többi esélyes gond nélkül vette az első akadályt.

Eredmény

Sochi 2014 Day 5 - Cross Country Men's Sprint Free Finals

Ennek következtében az elődöntőkre bombaerős verseny kerekedett ki. Az elsőben mindjárt három norvég (Hattestad, Eirik Brandsdal, Anders Gloeersen), két svéd (Teodor Peterson, Marcus Hellner) és egy orosz (Anton Gafarov) mérettette meg magát. Végül Hattestad és Peterson ment tovább idővel, míg a Hellner-Gloeersen páros reménykedhetett. Brandsdal viszont nem, akárcsak Gafarov, aki abban a bizonyos veszélyes kanyarban kisodródott, és még a léce is eltört. Ügyes-bajos módon, új léccel, félig sérülten, de eljutott a célig, amellyel elnyerte mindenki szimpátiáját. Másodszorra bukást ugyan nem láthattunk, ellenben nagy hajrát megint: Sergei Ustiugov és Emil Jönsson stabilan kvalifikált a fináléba, míg a Bernard Tritscher-Alexey Petukhov páros hiába ment remekül, be kellett érniük ennyivel. Petter Northug és Federico Pellegrino pedig miután látta, hogy itt nem terem számukra sok babér, gyakorlatilag feladták a küzdelmet. Na igen, a pálya nehézsége már-már túlzott volt.

Eredmény

A döntőbe jutottaknak mindezt le kellett küzdeniük, ha érmet akartak nyerni, márpedig igen. Az, amit láttunk, ellenben már-már túl sok volt sprinthez képest. A hatos nagy tempóban kezdett, majd az első rajtnál kiugró Jönsson adta meg magát az első emelkedőn. A tempót Ustiugov és Hattestad diktálta, mígnem egy adott pillanatban Peterson találta magát a norvéggal együtt legelöl. Ez pont a veszélyes, lejtős kanyarnál volt, ahol az éremért csatázó Hellner-Gloeersen páros ütközött, s Ustiugov pedig úgy, ahogy volt, áthajtott utóbbi lécén. Ezzel kétesélyessé vált a küzdelem, amely igazából csak egy volt, hisz Ola Vigen Hattestadot ma nem lehetett megverni: a 2009-es világbajnok végre a megérdemelt olimpiai elsőséget is megszerezte, ráadásul történelmet felállítva, hisz a sprint 2002-es megjelenése óta még nem fordult elő olyan, hogy két azonos nemzetbeli győzzön. Peterson elégedett lehet az ezüstjével, míg a bronzérmet Fortuna tehetős munkája végett Jönsson "gyűjtötte be", aki hullafáradtan esett át a célvonalon. A svédek tehát továbbra is kiválóak. A többieknek jutott a szomorkodás, orosz érem még mindig nincs...

Norway's Ola Vigen Hattestad takes the Olympic gold in the men's cross country freestyle sprint

A győztes szavai: "Nem hiszem el, hogy tényleg megvan. Próbáltam ugyanazt csinálni, mint az elődöntőben, és ez bejött. Nem láttam az esést, így csak nyomtam és nyomtam. Különös és hátborzongató olimpiai bajnoknak lenni!!!"

Teljes végeredmény

Az olimpia sífutószámai csütörtökön, a női 10 kilométeres klasszikus versennyel folytatódnak.

A képek forrása: www.sochi2014.com - Szocsi 2014 közösségi média

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk