AJÁNLÓ
 
18:15
2015. 01. 12.
Két-két klasszikus stílusú versennyel kezdődött meg a sífutó-világkupa 2016-17-es idénye. ...
A bejegyzés folyatódik
 
18:15
2015. 01. 12.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
 
18:15
2015. 01. 12.
Célegyeneséhez közeledik a 2015-ös Tour de Ski, hisz a sífutók már Toblachot is maguk mögött...
A bejegyzés folyatódik
 
18:15
2015. 01. 12.
Féltávnál tart az idei Tour de Ski-sorozat. A sífutók "Négysáncversenyének" mezőnye eleddig...
A bejegyzés folyatódik
 
18:15
2015. 01. 12.
Már-már elképesztő, amit a norvég sífutósport képviselői produkáltak a 2014/15-ös sífutó-világkupa...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem hozott nagy meglepetést a 2015-ös Tour de Ski záróhétvégéje Val di Fiemmében: mind a hölgyeknél, mind az uraknál a legjobb győzött, avagy először a trónon Marit Bjørgen, zsinórban másodjára a Cermis királya, Martin Johnsrud Sundby.

 Tour de Ski 2015 ladies overall podium

Nagy várakozás előzte meg a szünnap után az idei Tour de Ski-sorozat záróhétvégéjét Val di Fiemmében. A mezőnyre előbb szombaton egy-egy tömegrajtos, vasárnap pedig az Alpe Cermis rémülete várt, amely természetesen meg is mutatta az igazi erőviszonyokat.

A célegyeneshez érve adott volt az uraknál, hogy valójában ki is nyeri a viadalt. A 15 kilométeres, klasszikus stílusú tömegrajtos előtt négy futóról is el lehetett képzelni a pódiumról való önfeledt integetést királyként, s ahogy vártuk, dobott is a hangulaton a szombati verseny.

Negyvenkilencen reménykedhettek a szakaszsikerben, ám ez a szám természetesen rostálódott a történések előrehaladtával. Az öt darab 2500 méteres, emelkedőt és lejtmenetet egyaránt bőségesen tartalmazó, pikáns célegyenest magába foglaló kör harmadikján kellett komolyabban megmutatniuk magukat a nagyoknak, hisz ekkor jött az első jóváírásos időmérőpont, végül Martin Johnsrud Sundby hozott egy kevéskét Petter Northugon. Nem sokkal később Dario Cologna is megspékelte a krónikát esésével, majd visszazárkózása után kialakult a győzelemért hajtó huszonnyolc fős csoport.

A 11 kilométernél lévő, második bónusznál fordult a kocka, Northug happolta el a tizenöt szekundumot, sőt, Sundby elé még az egyaránt az összetettért menő Calle Halfvarsson és Cologna is befért. Az utolsó ötödre fordulva kezdődtek az igazi események. A tempót az oroszok emelték feljebb és feljebb, minek következtében a végjátékhoz tartozó emelkedőre Northugot és Halfvarssont sikerült is megrogyasztani – más kérdés, hogy Evgeniy Belov sem bírta úgy, ahogy szerette volna. Végül tízen csatáztak az elsőségért, köztük a célvonalig vezető egyenes döntött.

Nagy meglepetésre a 2014/15-ös szezonban gyöngélkedő, legutóbb két és fél éve Canmore-ban győző Tim Tscharnke diadalmaskodott, miután az utolsó néhány centimétert jobban bírta a szakág specialistájánál, Alexey Poltoraninnál. A harmadik helyre szintén nem sokkal lemaradva Dario Cologna ért be, míg szintén egy másodpercen belül, szintén fotófinis döntött Stanislav Volzhentsev és Alexander Bessmertnykh között, előbbi javára. A legjobbak közül Martin Johnsrud Sundby nyolcadik lett, ezzel a szezon leggyöngébb norvég teljesítményét produkálva – igaz, sokat hozott riválisain, s a 21. Northugot 3,1 szekundumra közelítette meg.

Teljes eredmény

Photo finish between Tscharnke and Poltoranin

Hatalmas meglepetést hozott a női 10 kilométer, no nem abban, hogy egy outsider nyert – hanem hogy nem Marit Bjørgen! Pedig állt a zászló az 5/5-nél tartó klasszisnak, hisz honfitársai, Heidi Weng és Therese Johaug jelenlétében már két és fél kilométer elteltével ellépett a többiektől, ezt az állapotot pedig egészen a végjátékig meg tudták őrizni. Ott azonban a kiváló lécekkel futó címvédő, Johaug volt a leggyorsabb, akinek sikerült megszereznie első diadalát az idei Touron. Bjørgennek így nem jött össze a történelmi „mindent vivő” kollekció, ám fórját senki és semmi nem veszélyeztette a záró nap előtt. A negyedik egyébként a formáját végre megmutató Aino-Kaisa Saarinen lett, Elizabeth Stephent megelőzve. Justyna Kowalczyk a hetedik pozícióban zárt.

Teljes eredmény

Több szempontból is történelmi volt a vasárnap, az Alpe Cermis bő három kilométeres meredeke sokakkal beíratta magát a nagykönyvbe.

Először az esős férfi-viadalon, ahol minden a forgatókönyv szerint alakult. Petter Northug és Martin Johnsrud Sundby hamar összezárt, a Cermis kezdetéig egyértelműsítette, hogy Evgeniy Belov és Calle Halfvarsson csak a harmadik helyért küzdhet. Végül a meredek első méterein otthagyta a tavalyi bajnok az áhítozó honfitársat, s bő fél perccel nyerte újabb Tourját. Martin Johnsrud Sundby Cologna után a második férfi, aki zsinórban kétszer győzedelmeskedett a nagybetűsön, ellenben nem szégyenkezhetett a dobogóra szintén felálló Petter Northug sem az ezüsttel: bár újra nem elsőzött, újra befejezte a Tourt, újra a legjobb háromban. Utóbbi összejött Evgeniy Belovnak is, aki könnyedén hagyta ott Halfvarssont és szerezte meg pályafutása legjobb eredményét – örült si neki rendesen. A top5-öt Dario Cologna egészíti ki, míg a legjobb időt az olasz Roland Clara „halszálkázta”, aki az összesített hatodik helyre mászta fel magát.

A győztes szavai: „Hihetetlen napom volt, mentálisan rendkívül megterhelő. Nem rajtoltam jól, nem éreztem erősnek magam, nem tudtam, fogom-e tudni követni Petter tempóját. Boldog vagyok és megkönnyebbült. Újra sikerült megnyernem a Tourt, ez csodálatos!

Teljes eredmény

Tour de Ski 2015 mens overall podium

Nagy napot élt meg Marit Bjørgen is, akinek lényegében be kellett sétálnia a célba ahhoz, hogy kirakja a teljes puzzle-t, azaz beigazítsa a helyére az utolsó hiányzó darabot és a csúcsra érjen a Tour de Ski-n. Nem is adódott gond, sőt, még a nap is kisütött, amire ünnepelve átszelte a vonalat, ezzel hihetetlen magasságokba emelve magát. Bő másfél minutumot kapott a tavalyi bajnok, egyébiránt ezúttal legjobb időt síző Therese Johaug, míg szűk kettőt a Bjørgenhez hasonlóan minden etapon első háromban záró bronzérmes, Heidi Weng. A teljes norvég extázist Ragnhild Haga okozta, aki a hegyen fantasztikusan menő Liz Stephent hajrázta le a negyedik pozícióért. A teljességhez hozzá tartozik, hogy Justyna Kowalczyk nem vágott neki a Cermisnek, ő talán már Falunt emlegeti minden másodpercében.

A győztes szavai: „Nagy siker ez számomra, hisz a Tour de Ski-t régóta, régóta szerettem volna megnyerni. Kilenc év kellett hozzá. Tudtam, hogy erő szükségeltetik az utolsó megmérettetésre, s végül úgy mentem a Cermisen, mint ahogy éreztem magam az egész viadal során. Örülök, hogy a sikert meg tudom osztani honfitársaimmal, akik nagyon sokat jelentenek nekem, motiválnak és nap, mint nap edzésre késztetnek. Külön gratulálok Ragnhild negyedik helyéhez is!

Teljes eredmény

Bjoergen, Johaug and Weng (NOR)

Nincs megállás, a hétvégén már Otepää-ben versenyez majd a mezőny, kérdés, ki áll majd ott rajthoz.

A képek forrása: www.fis-ski.com/NordicFocus

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk