AJÁNLÓ
 
20:23
2015. 01. 08.
Két-két klasszikus stílusú versennyel kezdődött meg a sífutó-világkupa 2016-17-es idénye. ...
A bejegyzés folyatódik
 
20:23
2015. 01. 08.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
 
20:23
2015. 01. 08.
Nem hozott nagy meglepetést a 2015-ös Tour de Ski záróhétvégéje Val di Fiemmében: mind a...
A bejegyzés folyatódik
 
20:23
2015. 01. 08.
Féltávnál tart az idei Tour de Ski-sorozat. A sífutók "Négysáncversenyének" mezőnye eleddig...
A bejegyzés folyatódik
 
20:23
2015. 01. 08.
Már-már elképesztő, amit a norvég sífutósport képviselői produkáltak a 2014/15-ös sífutó-világkupa...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Célegyeneséhez közeledik a 2015-ös Tour de Ski, hisz a sífutók már Toblachot is maguk mögött tudhatják. Az első olaszországi állomás a hölgyeknél tovább lazította, az uraknál ugyanakkor még tovább feszítette a versenyt: amennyire Marit Bjørgent nem lehet legyőzni, annyira megtippelhetetlen, kit lehet majd beírni mellé a rubrikába mint bajnokot…

 Sprint finish in Toblach 25 km pursuit

Napsütéses idő fogadta a Svájcból érkező karavánt a Tour de Ski-sorozat jól megszokott helyszínének nevezhető Toblachban. A csodaszép dél-tiroli település két versenynapnak is otthont adott, amelyek amellett, hogy rendre a célegyenesre fordítják rá a sífutókat, ezúttal egyrészt egyértelműsítették, másrészt rendkívül szorossá tették a helyzetet.

Január 7-én egyenkénti indításos viadalok vártak a mezőny tagjaira, méghozzá klasszikus stílusban. Az urak 10 kilométeren kívánták tovább gabalyítani fonalukat, ez pedig valljuk be, rendesen sikerült is.

A külön-külön rajtolás ellenére is végig kiélezett csata folyt, az utolsó pillanatig kérdéses volt a győztes kiléte. Az összesített állást tekintve 7,1 kilométeres mérőpontnál nyolcan voltak tíz másodperc környékén, végül az utolsó félkörét nagyon megnyomó specialistának, Alexey Poltoraninnak jött ki a legjobban a lépés. A kazahnak alaposan ki kellett szurkolnia a győzelmet, hisz a kiváló napot kifogó Evgeniy Belov az említett résznél a legjobb idővel rendelkezett, ám végül öt tizeddel mégis elmaradt Poltoranintól. A harmadik 4,2 szekundumos hátránnyal a címvédő Martin Johnsrud Sundby lett, még Calle Halfvarsson (+9,4) és Dario Cologna (+14,3) fért be a legjobb ötbe. Az összetett éllovasa, Petter Northug 22,8 másodpercet kapott, hetedik lett, így előnye igen-igen megcsappant üldözőivel szemben.

Teljes eredmény

A hölgyeknél nincsenek szavak Marit Bjørgen teljesítményére, aki szó szerint rommá veri a többieket. A 34 éves klasszis a 170 méternyi emelkedőt tartalmazó öt kilométeres kör alatt bő tíz másodpercet adott a második pozíciót megcsípő Therese Johaugnak, ezzel megszerezte pályafutása 88. vk-sikerét, továbbá zsinórban negyedik Tour-etapján sem talált legyőzőre – nem meglepő, hogy előnye másfél perc fölé nőtt a Johaugtól nem sokkal elmaradó Heidi Wenggel szemben. A negyedik Emma Wiken lett, Justyna Kowalczykot megelőzve.

Teljes eredmény

 Tour de Ski stage 4 podium

Rendre a Tour vízválasztójának számít a hosszú szabad stílusú üldözéses szám. Ezúttal a neves dobbiacói erdőt nem érintették a versenyzők, az előbb induló urakra 25, a hölgyekre pedig 15 kilométer leselkedett.

Hamar összezárt a férfi mezőny első négy indulója, a megkülönböztetett trikós Petter Northug Martin Johnsrud Sundby, Evgeniy Belov és Calle Halfvarsson társaságát is korán maga mellett tudhatta. A szűk egy óra során végig együtt haladtak, a Belov vezetésével „megejtett” időmérőpontoknál pedig folyamatosan konstatálhatták, hogy növelik fórjukat a Dario Cologna-Alexey Poltoranin-féle csoporttal szemben. Végül a célegyenesben dőlt el a dolog, ahol megmutatkozott Northug valódi sprinttudása: egyik riválisa sem tudott reagálni gyorsítására, így az elsőség mellé még a plusz tizenöt másodperces jóváírást is besöpörte. A második Halfvarsson, a harmadik Sundby lett, a Cologna-sor szűk két percre érkezett Niklas Dyrhaug vezetésével. Ami az összetettet illeti, Northug előnye hét szekundum Halfvarssonnal, tizenkettő Sundbyval, tizenhét Belovval szemben. Nagy harc várható az ötödik helyért is, Dyrhaug és a 14. Maurice Manificat között nincs fél perc. Érdemes megemlíteni a brit Andrew Musgrave-et, aki a totális időket figyelembe véve a legjobb eredményt érte el ma, ezzel az összesítés 11. helyére ugrott. Kiváló folytatásra számítunk.

Teljes eredmény

5/5. Igen, a megoldás lehetne egy is, ami Marit Bjørgenre utal. Az 1:35-ös előnnyel induló kiválóság a 15 kilométeres viadal során nemhogy kiengedett volna, még növelte a differenciát a többiekhez képest, mely a célban 1:58,8-ra rúgott Heidi Wenggel, 2:51-re (!) a tavalyi győztes Therese Johauggal, míg 4:46,7-re, azaz majd’ öt percre Justyna Kowalczykkal szemben. Egyszerűen varázslatos teljesítmény.

Egy győzelem sem könnyű, de nagyon erősnek éreztem a testemet és csak magamra koncentrálhattam. Boldog vagyok, hogy növelni tudtam fóromat, és már várom a hátralévő megmérettetéseket.  Még kettő van hátra, és úgy érzem, elég jól állok” – mondta.

Való igaz, meg kell hagyni.

Teljes eredmény

 Marit Bjoergen NOR

Pénteken szünnap következik, majd szombaton már Val di Fiemméből tömegrajtossal folytatódik a sorozat, mígnem vasárnap jön az Alpe Cermis rettegett emelkedője.

A képek forrása: fis-ski.com/NordicFocus

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk