AJÁNLÓ
 
21:55
2015. 01. 06.
Két-két klasszikus stílusú versennyel kezdődött meg a sífutó-világkupa 2016-17-es idénye. ...
A bejegyzés folyatódik
 
21:55
2015. 01. 06.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
 
21:55
2015. 01. 06.
Nem hozott nagy meglepetést a 2015-ös Tour de Ski záróhétvégéje Val di Fiemmében: mind a...
A bejegyzés folyatódik
 
21:55
2015. 01. 06.
Célegyeneséhez közeledik a 2015-ös Tour de Ski, hisz a sífutók már Toblachot is maguk mögött...
A bejegyzés folyatódik
 
21:55
2015. 01. 06.
Már-már elképesztő, amit a norvég sífutósport képviselői produkáltak a 2014/15-ös sífutó-világkupa...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Féltávnál tart az idei Tour de Ski-sorozat. A sífutók „Négysáncversenyének” mezőnye eleddig Oberstdorfban, valamint Val Müstairben is megmutatta magát a publikumnak, a németajkú versenyeket követően pedig Olaszország felé veszi az irányt. Jelen pillanatban egyértelmű a norvég fölény, a hölgyeknél lényegében eldőlni látszik a kérdés, az uraknál ellenben rendkívül izgalmas a helyzet.

FIS Tour de Ski 2015

Hosszas huzavonát követően, végül a kegyes időjárásnak köszönhetően január 3-án elrajtolhatott a 2015-ös, immár kilencedik Tour de Ski. A sífutás presztízsviadalának számító többnapos idén három országot – úgymint Németországot, Svájcot és Olaszországot – érint, a négy helyszín ezúttal Oberstdorf, Val Müstair, Toblach, valamint Val di Fiemme. A hét szakaszból már hármon vannak túl a versenyzők, izgalmakból pedig nincs hiány: főleg a férfiaknál megy öldöklő harc a világkupa-pontokért, na meg a pénznyereményért.

A szokásokhoz híven Oberstdorf először egy prológnak adott helyet, ezzel rajtolt a sorozat. A hölgyeknek 3, az uraknak pedig 4 kilométert kellett megtenniük szabad stílusban az igen-igen nehéz, emelkedőben bővelkedő pályán. A kedvező hóhelyzet mellett a nézők szépszámú feltűnése is örömteli volt, erre tettek rá még egy nagy lapáttal a futók.

A nőknél hatvannyolcan vágtak neki a szériának, s végeredményben abszolút papírforma eredményt hozott a rövid nyitány. Marit Bjørgen egyedüliként jutott nyolc perc alá, s végül bő tíz másodperccel diadalmaskodott legjobban teljesítő honfitársa, Heidi Weng előtt – ez így rögtön szűk fél percet jelentett az összetettet tekintve a bónuszok miatt. Nagy meglepetésre a még öt szekundumos időjóváírással járó harmadik helyet Ragnhild Haga szerezte meg, míg a címvédő Therese Johaug lemaradt a dobogóról. A Tour egyik pikantériája, hogy Justyna Kowalczyknak sikerül-e valamilyenképp formába lendülnie, mindenesetre tizedikként zárt itt.

A kilencvenhárom férfi rajtoló remek viadallal kezdett. Sokáig a fiatal svájci, a 7-es rajtszámú Jonas Baumann vezetett, majd Marcus Hellner és Ilia Chernousov reménykedhetett a pódiumos helyezésben. A nagyok ellenben nem kegyelmeztek, és sokkal inkább egymással viaskodtak, mint a többiekkel. Végül kellemes csalódást okozva Dario Cologna nyert, megelőzve a nagy hajrával második Calle Halfvarssont, és a tőle mindössze öt tizeddel elmaradó Petter Northugot. Martin Johnsrud Sundby épphogy, de befért a top10-be.

Az első versenynap eredményei: hölgyek; urak 

Tour de Ski 2015 ladies podium - stage 1

Egy nappal később klasszikus stílusú üldözéses számokkal folytatódott a verseny. Izgalmas 10 kilométerre volt kilátás a nőknél, amiből végül semmi sem valósult meg: a megkülönböztetett trikós Marit Bjørgent egyszerűen nem lehetett megközelíteni, végül majd’ egy perccel győzedelmeskedett két honfitársa, a végig összedolgozó Heidi Weng, Therese Johaug kettős előtt – előbbi lesprintelte a nagyobb favoritnak számító „ellenlábasát”. Mögöttük jókora lemaradással Stina Nilsson és Justyna Kowalczyk vezetésével egy nagy csoport érkezett, így lényegében háromesélyesre szűkült a küzdelem.

Nagyobb figyelem övezte a férfiak tizenötösét, ahol előzetesen nagyjából húsz versenyző is elképzelhető volt mint győztes. Ennek megfelelően zajlott a táv, s ahogy az a tömegrajtos típusoknál már lenni szokott, a végjátékban dőlt el minden. Az utolsó emelkedőn a mindössze 21 éves olasz, Francesco de Fabiani indított, megrántva a sort. A lejtmenetet követően pedig már következett is a célegyenes, ahol a formáját már korábban is mutató Petter Northug idézett valamicskét nem is oly régi önmagából: könnyedén sprintelte le a többieket, így Alex Harveyt és Calle Halfvarssont. Cologna hatodik, Sundby nyolcadik lett, összetettben ezzel együtt Northug vette át a vezetést.

A második versenynap eredményei: hölgyek; urak 

Tour de Ski - Stage two

Egy transzferrel egybekötött pihenőnapot követően a mai nap folyamán már Val Müstairben ébredt a karaván, következett ugyanis a viadal egyetlen sprintversenye, méghozzá szabad stílusban.

Már csak hatvanan teljesítették a nőknél a selejtezőt, s mindössze az összetett szempontjából az előkelő pozíciókra esélyes Nicole Fessel esett ki idejekorán. A negyeddöntők során aztán általában a papírforma igazolódott, kiesett ugyanakkor a kvaliban jól teljesítő finn páros, Laura Mononen és Anne Kylloenen, valamint Justyna Kowalczyk és Therese Johaug is – utóbbi nagyon kevéssel, ellenben ez a kevés sokat jelenthet a későbbiekben…

Az első elődöntőből ketten, a másodikból négyen jutottak a fináléba, Kikkan Randall egy tizedik hellyel jelezte, a faluni vb-n számolni kell vele. Nélküle is erős hatos jött össze, a négy norvégot - Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng – a stabilan jó produkcióra képes Stina Nilsson, illetőleg a hazai pályán újra döntőt futó Laurien van der Graaff fogta közre. Ilyen egyértelmű finálét rég láthatott a nagyérdemű, a Tour-győzelmet immár komolyan gondoló Bjørgen két másodpercet vert a második Wengre, két és felet a harmadik Østbergre. Nilsson ezúttal lecsúszott a legjobb háromról, Falla és van der Graaff sem legszerencsésebb futamát pihenheti ki. S hogy mi a helyzet az összetettel? Röviden: Bjørgen, tőle 1 perc 11 szekundumra Weng, kereken két minutumra Johaug. Lesz mit ledolgoznia a címvédőnek Olaszországban, ha újra elsőséget szeretne.

A férfiaknál a nyolcvanhárom startoló közül a kvalifikációban utolsó lett Andrew Newell, mellette olyan összetett-specialisták pottyantak ki, mint a tavalyi Tour ezüstérmese, Chris Jespersen, Maxim Vylegzhanin vagy Marcus Hellner; az egykoron világkupa-versenyt nyerő, Newellel hasonlóan önmagát kereső Josef Wenzl sem szólt bele a többiek dolgába. A legjobb tizenkettőbe nem jutók táborát erősítette Alexey Poltoranin és Alex Harvey is, emellett a svájciak sem örülhettek igazán, hisz mind a négy reménységüktől (a Cologna testvérek, Roman Furger és Erwan Kaeser) elbúcsúzhattak.

A szemi-finálék Emil Jönsson balszerencsés kiesésén kívül a várt eredményt hozták, így bivalyerős fináléval zárult a Val Müstair-i nap. Norvégiát az éllovas Petter Northug és a két 700 méteres kört nagyon érző Martin Johnsrud Sundby, Oroszországot Evgeniy Belov és Ilia Chernousov, Olaszországot a davosi első Federico Pellegrino, míg Svédországot Calle Halfvarsson képviselte. Alaposan odatették magukat, egy rossz mozdulat, egy rossz botozás számított, végül hárman mentek a sikerért. A záró dombon Sundby robbantott, s úgy tűnt, már-már nem is lehet őt utolérni, csakhogy ott volt a hosszú célegyenes, amelynek végére teljesen elkészült erejével. Ezt használta ki a 29. születésnapját ünneplő Northug és a svájci tájat érző Pellegrino, végül utóbbi számára jött ki a legjobban a célvonal – első vk-sikerét azaz egy újabb követte. Érdekesen alakul továbbá az összesítés, Northug 25 másodperccel előzi egyelőre Sundbyt, Halfvarsson 27-re, Belov 38-ra, Harvey 54-re jön, de az egy perces határ környékén mozog Cologna és Poltoranin is.

A harmadik versenynap eredményei: hölgyek; urak 

Federico Pellegrino ITA and Team Italia

Holnap jön a folytatás Toblachból, öt, illetve tíz kilométer a táv klasszikus stílusban, egyenkénti indítással. A nők 13 órakor, a férfiak 15:30-kor startolnak, érdemes lesz figyelni az Eurosportot holnap is.

A képek forrása: fis-ski.com

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk