AJÁNLÓ
 
18:00
2015. 03. 01.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:00
2015. 03. 01.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
18:00
2015. 03. 01.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
18:00
2015. 03. 01.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
18:00
2015. 03. 01.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tina Maze aligha emlékszik majd jó szívvel az alpesi sí Világkupa egyetlen bolgár helyszínére: a szuper-kombinációt, régi-új nevén alpesi összetettet - elméletben - uraló szlovén váratlan vereséget szenvedett. Legyőzője ráadásul az az Anna Fenninger volt, aki ezzel az összetettben is egyre komolyabb nyomást helyez Mazéra. Csak hogy még tovább fokozzuk: a szuper-G-ben kialakult különbségen Maze a szlalomban gyakorlatilag nem tudott változtatni a legtechnikásabb szakágban nem is versenyző riválisával szemben. Ez lehet az idény fordulópontja? A harmadik hely úgy lett Kathrin Zettelé, hogy finoman szólva se kellett megerőltetnie magát. Nagy dícséret illeti a negyedik Margot Bailet-t, aki gyorssízőként szlalomban jobbat ment Mazénál.


Finoman szólva nem fogadta kegyeibe az időjárás a bulgáriai Világkupa-fordulót, pedig a nagy dirrel-dúrral beharangozott, Marc Girardelli nevével fémjelzett sportkomplexum 3 esztendő elteltével csatlakozhatott ismét az alpesi síelés vérkeringésébe. A luxemburgi legendáról elnevezett banszkói lejtő különleges kihívásokban bővelkedik a hölgyek számára, nagy kár, hogy a két szuperóriás-műlesiklás miatt inkább csak a gyorssízők tették tiszteletüket a Pirin-hegység hófödte csúcsán.

Hó az volt bőven, a hőmérsékleti viszonyokra sem lehetett igazán panasz, az átláthatatlan köd azonban lehetetlenné tette a tegnapi Szuper-G megrendezését. S sokáig olybá tűnt, a mai versenyből sem lesz semmi. Másfél órás késedelemmel, 10 órakor indították el az első indulót, tökéletesnek épp nem mondható látási körülmények közt.

A szezon első és egyetlen alpesi összetettjét Elisabeth Görgl (5.) nyitotta egy óvatos, erős fékezésekkel tarkított csúszással. A pálya végi tempó így nem is volt az igazi. Romane Miradoli (7.) életében nem síelt ennyire jó rajtszámmal Világkupán, a fiatal francia élni tudott az eséllyel, ami esetében annyit jelentett, hogy tartotta a lépést a kétszeres világbajnoknővel, a túl gyors tempó egy komoly korrigálásban azért megjelent. Tina Weirather (6.) még nagyobb nyomás alá helyezte az osztrákot, mindössze 8 századdal szorult mögéje, a pálya végére nagyobb tempót is vihetett volna. Laurenne Ross (12.) egymást érő bizonytalanságaiban már szerepet játszott az újfent leszálló ködfátyol. A helyzet két kiegészítő ember, a svájci Priska Nufer (21.) és az osztrák Mirjam Puchner (29.) csúszásakor vált tarthatatlanná, a két leányzó lassan az elkövetkező kapukat sem látta teljes bizonyossággal. Mivel pont a pálya veszélyesebb szakaszára ereszkedett a tejköd, az illetékesek megállították a versenyt.

A garmischi óriás-műlesiklással egybecsúszott így a folytatás, az elkövetkező néhány versenyzőről így csak vakon, címszavakban. Kathrin Zettel (9.) nem szakadt le túlzottan gyorssíző társaitól, ugyanez nem mondható el Lindsey Vonnról (24.), aki a jelentések szerint több méretes bakit is elkövetett lejtmenetben. Ilka Štuhec személyében megvolt a nap első kiesője, Dominique Gisin (3.) révén pedig új elsőt köszönthettünk, a svájci épp erőteljesebb záró szakaszával fordította a maga javára a küzdelmet. Margot Bailet (14.) gyorssíző létére túl nagy hátrányt szedett be, Denise Feierabend (25.) szlalomosként sem engedhetett volna meg magának közel 2 másodperces elmaradást.

Julia Mancuso (8.) menete közben aztán bekapcsolódtunk az eseményekbe, s örömmel konstatálhattuk, immáron verőfényes napsütésben csúszkálhattak a lányok. Az amerikai ezzel együtt nincs olyan formában, hogy szokott rizikós stílusát hibátlanul lehozza, kiírta magát a dobogóra esélyesek sorából. Francesca Marsaglia (15.) keménykedése sem ért célt, Ana Bucik (33.) pedig vérbeli szlalomosként lógott ki mind látvány, mind időkülönbség tekintetében a lesiklók közül.

Anna Fenninger (1.) nyitotta a szakági legjobbak sorát, már ha egyáltalán beszélhetünk még szakágról. Az osztrák mindenesetre odatette magát, a pálya végét nagyon megnyomta, szűk 6 tizedet adott Gisinnek. Elsőre meggyőzőnek tűnt, a kérdés persze ott motoszkált az agyakban, mire lesz ez elég az univerzálisabb sízők ellenében? Marie-Michéle Gagnon (16.) személyében mindenesetre kihúzhatott egy remek szlalomost riválisai közül, joggal bízott abban, hogy 2 másodpercnyi különbséget már aligha dolgoz le egy futamon a kanadai. Nicole Hosp (3.) ellenben tapadt honfitársára, remek stílusban síelve Gisinnel azonos idővel ért célba. Michaela Kirchgasser (17.) inkább Gagnon nyomdokain haladt, annyi különbséggel, hogy neki szokott módon a pálya végére fogyott el koncentrációja, s lendülete. Tina Maze (2.) érvényesítette a papírformát, mert ha megelőzni nem is tudta Fenningert, nyugodt sízéssel 45 századdal befért mögéje. Lara Gut végig bizonytalanul mozgott, a letörésnél olyan ártalmatlan helyzetben került pályán kívülre, hogy még a nyomvonal helytelen rögzítése is felmerült esetében. Ragnhild Mowinckel (18.) ezúttal nem tartotta a lépést az élbollyal, túl kövér íveket vett a norvég.

Mi tagadás, színes mezőny állt össze mára, olyan sízőnők csúszhattak 30-on belüli rajtszámmal, akik más versenyformában erről még álmodni sem mertek. Na jó, a világbajnokság sokat lendített szekerükön. Vanja Brodniktól (19.) azért ne vegyük el a dicséretet, egész jól teljesített a szlovén lány, ugyanez el volt mondható Anne-Sophie Barthet-ról (32.) is, nagy kár, hogy a kicsi francia műlesikló egyetlen hatalmas fékezéssel elrontott minden addigit. Ramona Siebenhofer (22.) zaklatott meneténél a célba érés is csodának tűnt, Marion Pellissiert egy ugrató zavarta meg, menthetetlenül kifordult a pályáról. Greta Small (35.) a vb-szereplésnek hála VK- versenyen is TV-képernyőre került. Voltak ígéretes momentumai, látszott azonban, képességei még nem elegendők ehhez a szinthez. Két műlesiklásban acélosabb lány következett, Wendy Holdener (28.) kármentésben reménykedhetett csupán, Federica Brignone (10.) azonban váratlan éremeséllyel találta szembe magát. Fabienne Suter gyakorlatilag lemásolta Gut mutatványát, centiméter pontossággal ugyanott veszített teret.

A hátralévő időben mondhatni semmi nem történt, hátravoltak ugyan még tizenöten, szlalomozni is tudót viszont nyomokban sem találtunk köztük. Esetleg Viktoria Rebensburgot (11.), ám a német egyfelől eleve nem ment átütően, másrészt edzésként fogta fel az egész hepajt, visszalépett a folytatástól. Őt nem számolva így a szombati nap pechvogele, Elena Curtoni (13.) érte el a legjobb időt, erőtlen szlalomozását ismerve ez sem jogosította fel vérmes reményekre. Miklós Edit (36.) is rajthoz állt 40-essel, sajnos nem ment jól, a célba érkezők közt utolsóként zárt, még az ausztrál lány is előtte maradt. Nem tudni, eleve eldöntött tény volt-e, az MTK sportolója mindenesetre visszalépett a folytatástól. Ugyanígy döntött még Larisa Yurkiw (30.), Elena Fanchini (27.), Lindsey Vonn (24.), a már említett Rebensburg, valamint némi meglepetésre Tina Weirather (6.) is.

-----------------------------------------------------------------

A maradék 30 főnyi hölgykoszorú elhagyta Marc Girardellit, és rávetették magukat Tombára. Ez a meglehetősen felnőttkarikásan hangzó mondat persze csak azt jelenti, hogy a luxemburgi ex-klasszisról elnevezett szuper-G pálya helyét átvette az olasz legendáról elnevezett szlalompálya - ami valójában előbbinek az alsó részét jelentette. Volt tehát dolguk a szervezőknek, rekordsebességgel alakították ki a pályát. A nyomvonalat az osztrák Gerhard Hutteger jelölhette ki, várható volt, hogy nem nehezíti meg túl komplikált tűzéssel Fenninger dolgát.

Mirjam Puchner próbálhatta ki elsőként a szlalompályát, gond nélkül célba ért (21.). Az első mértékadó időt persze nem az osztrák gyorssíző, hanem Wendy Holdener adta meg, több mint 3 másodperccel vette át a vezetést (7.). Klára Křížová az osztrákkal se tudott vetélkedni (24.), Feierabend viszont mérsékelt menettel is biztosította, hogy két svájci legyen az élen (11.). Cornelia Hütter talán az osztrák tűzés miatt vállalta be a második futamot, Puchnert sikerült maga mögött tartania (19.). Ramona Siebenhofer folytatta az osztrák gyorssízők szlalomos háziversenyét, egész pattogós síeléssel alig kapott ki a svájciaktól (13.).

Nufer gyorssízőként sokat nem várhatott, amiatt viszont biztos csalódott, hogy pár századdal még Puchner is megelőzte (22.). Vanja Brodnik sokkal jobban tartotta magát, sikerült Siebenhofer mögé besorolnia (16.). Az egykor egész szép kombinációs szlalomra képes Johanna Schnarf megcsillantott egy kicsit régi fényéből, így is másodperc feletti előnyt fordított ugyanekkora hátrányra (15.). Mowinckel csalódás keltő első futama után hamar kapura lépett, ő se zárja szívébe Bulgáriát. Kirchgasser 1,4-es előnye nehezen tűnt eladhatónak, ám az osztrák meglepően ritmustalanul síelt, végül egy tizeddel ki is kapott (8.).

Gagnon már nem kegyelmezett, igaz, ő se lehet büszke a szlalomjára: 1,3 másodpercet adott el előnyéből, épphogy átvette a vezetést (5.). Elena Curtoni gyorssízőként nem az élbollyal harcolt, tisztes hátránnyal megúszta (18.). Bailet viszont remek szlalomot hozott össze (4.), nem először derült ki, hogy a francia lány igazi kombinációs specialista lehetne - ha nem haldoklana a szakág. Francesca Marsaglia se esett kétségbe a szlalompálya láttán, a végére sokallt csak be, igaz, ott egy másodpercet szedett össze (10.).

Az első reklámszünetet követően a versenyt folytató Ross nevéhez illő szlalomja nem okozott meglepetést (17.), ahogy Brignone remek kezdése sem - egy másodperces előnnyel azonban kiesett a középső részen. Zettel igen óvatosra vette a figurát, szlalomosként persze ezzel együtt átvette a vezetést - viszont alig növelte hozott előnyét (3.). Mancuso egész elfogadható szlalommal javított valamelyest az amerikaiak kedvén, az aljára azért alaposan belassult (12.). Miradoli szlalomtudásáról eddig semmit nem tudhattunk - csak sejthettük, hogy nem túl jó, ehhez képest remekül tartotta magát (9.).

Görgl is csak szenvedett az osztrák tűzésű pályán, ráadásul ő gyorssízőként tette ezt - visszaesett a középmezőnybe (14.). Dominique Gisinnek jobban ízlett a pálya, épphogy leszorult a pillanatnyi dobogóról (6.). Hosp 7 tizedes előnnyel gazdálkodhatott volna, ám a középső részen látványos fenekest dobott - az osztrák edző legfeljebb azzal vigasztalódhatott, hogy erről nem a tűzés, hanem maga a pálya tehetett. Maze a felső részen most is bemutatta utóbbi időben megszokott széteső szlalomát, ám utána eggyel korábbi fokozatba kapcsolt, szépen kanyargott az utolsó kapuknál is, kétharmad másodperccel vette át a vezetést (2.). A szlovén vérszegény kezdése így is megbosszulta magát: Fenninger gyorsabban kezdett nála, még középen is rápakolt pár századot, ez pedig bőven elégnek bizonyult (1.). Négy tizeddel nyert az osztrák, szinte azonos szlalomidőt mentek - könnyen lehet, hogy az idei évad fordulópontját láttuk. Úgy tűnik, már nincs olyan szakág, amiben Maze egyértelműen jobb lenne!

Zárásként lejött még a maradék öt síelő. Jacqueline Wiles nem annyira a mezőnnyel, inkább az órával küzdött (26.), Anne-Sophie Barthet viszont szép menettel előbbre lépett (20.). Ana Bucik szlalomban talán kicsit többre is képes, mint amit most produkált (23.), a szerb Nevena Ignjatović pedig vélhetően a biztos pontra hajtott (27.). Utolsóként Greta Small szerzett újabb pontot Ausztráliának (25.).

Anna Fenninger 195. Világkupa-versenyén 11. győzelmét aratta, 38. alkalommal állt fel a dobogóra. Összetettben még mindig van egy 60 pontos hátránya, de a formáját elnézve talán már inkább neki áll a zászló Mazéval szemben. Tina Maze 391 verseny után 77 dobogónál jár, de ez a mostani ezüst alighanem fájdalmasabb neki egy kiesésnél - kombinációban eddig verhetetlennek tűnt, főleg egy gyorssíző számára. Kathrin Zettel 206. versenyén 51. pódiumát ünnepelhette, ezúttal nem kellett hozzá túlzottan nagyot alkotnia.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk