AJÁNLÓ
 
20:04
2015. 02. 15.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:04
2015. 02. 15.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
20:04
2015. 02. 15.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
20:04
2015. 02. 15.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
20:04
2015. 02. 15.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A férfiak műlesikló versenyével zárult a 2015-ös alpesi sí VB programja Beaver Creekben. Egészen a legvégéig úgy tűnt, ezúttal is az osztrákok örülhetnek, hisz az elsőként induló Marcel Hirscher kényelmes előnnyel várta a második futamot, és egyetlen kihívója, Alekszander Horosilov ronda lámpaláztól tett tanúbizonyságot a második futamban. Csakhogy Hirscher is képes hibázni: kapura lépett, így a franciák egykori (?) világklasszisa, Jean-Baptiste Grange szinte esélytelenül, 14-es rajtszámmal, remek második futammal megszerezte a VB-címet. Németek vannak még a dobogón: Fritz Dopfer lassan ezüstbe öntheti magát, a bronz pedig Felix Neureutheré lett. Ausztria egyetlen célbaérővel, a 12. Reinfried Herbsttel büszkélkedhet. Ivica Kostelić szépen, 15. hellyel búcsúzhat, átadva a helyet az őt megelőző új horvát reménységnek, Zubčićnak. Samsal Dalibor eredményét aligha kell ismertetnünk azokkal, akik ismerik az előéletét. Igen, megfelelt a várakozásoknak...


Kereken 100 síelő vívta ki így vagy úgy a részvételt. Sajnos, a magyaroknak hihetetlen pechjük volt a selejtezőben, Kékesi Márton nyerő helyzetből kiesett a második futamban, Szöllős Benjamin (26.) és Szepesi Bertold (28.) pedig hajszállal maradt le a kvalifikációról. Hiányukban maradt tehát a szlavón lankák magyarrá lett vitéze, Samsal Dalibor, aki a VB utolsó napján végre tiszteletét tette egy versenyen. A 40-es rajtszámot kapta.

Az első futam pályáját a norvég színeket képviselő Christian Mitter, a másodikét az olasz Stefano Costazza jelölhette ki. Mitter pályáját egyesek már-már "antei" szintre emelték - ez ugyan túlzás, de kétségkívül valódi, nehéz szlalompályát jelölt ki a mostanában megszokott ritmusos langyosvíz helyett.

Marcel Hirschernek ami csak összejöhetett a pályán kívül, az össze is jött ezen a VB-n - zárásként övé lett az 1-es rajtszám, ami a fagypont körüli hőmérsékleten komoly előnyt jelenthetett. Hiba nélkül leért, de nem tűnt elégedettnek (1.). Mattias Hargin menete jelezte, hogy sok oka nincs erre az osztráknak: fél másodpercet szedett be egyetlen szektor alatt a svéd, a vége 85 század lett (4.). Henrik Kristoffersen csak negyed másodpercet kapott nyitányként, ám pocsék formája ma is darabos, szemre is csúnya síelésben nyilvánult meg - a norvég pálya semmit nem segített (9.). Fritz Dopfer is esélytelen volt Hirscher ellen, végül Hargintól is kikapott (6.). Stefano Gross a harmadik szakaszon hibázott egyet, másfél másodperces hátrányával ki is szállt a versenyből (11.).

Alekszandr Horosilov volt az utolsó előtti, aki egyáltalán megszoríthatta az osztrák testépítőt, és a pálya második felét legjobban teljesítve 3 tizeden belül célba is tudott érni (2.). Felix Neureuther pedig az utolsó - ám a laposabb harmadik szektorban ő is búcsút inthetett a VB-címnek, másodperc feletti hátrányt szedett be (7.). Giuliano Razzoli remek síeléssel feledtethette volna az olaszok Gross miatti bánatát, ám pár tizedes hátránnyal a harmadik szektorban elesett. A második svéd, Markus Larsson is remekül kezdett, utána viszont sok-sok hibával egészen az utolsó helyig küzdötte vissza magát (13.). Alexis Pinturault kicsit várhatott a rajtban, valamiért sürgős reparálásba kezdtek ugyanis a pályán. A franciát kellőképp meg is zavarta a dolog, már felül nagy hátrányba került, remek alsó szakasszal is másodpercen túl zárt (8.).

A dél-tiroli Patrick Thalernél is a lassú kezdés volt a fő gond, ráadásképp a pálya aljára fordulva túlzottan befékezett, majd 2 másodperc lett a vége (14.). Sebastian Foss Solevåg célja az elejétől nyilvánvaló volt a norvég tűzésű pályán: az utolsó hely (17.). No, igen, ezen a VB-n már csak így megy ez - Mitter Úr alaposan túlbecsülte tanítványai képességeit, túl nehéz pályát tűzött. Jens Byggmark egyébként szintén gyengécske menete már-már jónak hatott ezek után (10.), Jean-Baptiste Grange viszont majdhogynem hirscheri első két szektorral felcsillantotta a reményt - a pálya alján aztán neki is majd 9 tizedre nőtt a hátránya (5.). André Myhrer zárta a svéd csapatot, és egyben a top-15-öt, hasonlóan remek kezdés után jobb tempójú zárószakasszal kétharmad másodperces hátránya dobogót ért (3.).

Victor Muffat-Jeandet nagy várakozások után nagyon leforrázva távozhat a VB-ről: gyengén indult, majd kapura lépett, és kiadós hegymászás után csak azért jött le, hogy a második futamban valahol a ciprusi és a kelet-timori bajnok közt elstartolhasson (50.)... Ted Ligety egész jól tartotta magát, az alsó szektoron viszont alig vergődött keresztül (15.). Mario Matt hozta azt, amit a Vk-szezon alapján várhattunk tőle: kapura lépett, egész pontosan a második szektorban. Julien Lizeroux nagyot mentett a harmadik szektorban, ezután viszont csak a top-30 lehetett a célja (23.). Daniel Yule már a harmadik kapunál elhasalt, megadva az alaphangulatot a svájciaknak.

Manfred Mölgg rutinja elég volt a középmezőnyre, tőle többet már nem is várhattak az olaszok (12.). Benjamin Raich is túl van már fénykorán, ám ez a lejtő és ez a pálya jó lehetett volna neki - viszont ahogy óriásban, úgy most sem tudta végigvinni a remek tempót, két kieséssel zárta élete utolsó VB-jét. Az újabb reklámszünet után a németek új felfedezettje, Linus Strasser a felső részen bizonyította remek formáját, utána viszont egyre több volt a megakadás, a vége komoly hátrány lett (18.). Az osztrák nyugdíjasegylet utolsó tagja, Reinfried Herbst is nagy elánnal vetette magát a pályára, nagy hibákkal együtt ő legalább célba ért (19.). A hazai nézőknek is megvolt a maguk baja: David Chodounsky a legpocsékabb első szektor után is képes volt kaput téveszteni. Ivica Kostelić mellé most is nehéz volt nem odaképzelni a járókeretet - kell annál nagyobb szégyen a szakág korábbi legjobbjának, hogy még a híg VB-mezőnyben se lehetett biztos a top-30-ban (25.)? A svájciak második képviselője, Luca Aerni aligha foghatja meglett korára pocsék síelését, hegyet is mászott, mire végre a sokadik hiba után feladta - jó ötlet volt kihagyni a svájci VB-keretből az univerziádén vitézkedő Zenhäusernt. A japán Juasza Naokitól nem volt meglepő a villámgyors kiesés, a brit David Ryding kisebb meglepetésre követte példáját. A top-30-at záró szlovák Adam Žampa viszont ésszel síelt, nyugodt menettel jó helyet szerzett a második futamra (16.).

30-on túlról említést érdemel a norvég Jonathan Nordbotten kiesése - már csak a pályatűző személye miatt is. A negyedik norvég, Espen Lysdahl valamicskét azért javított az összképen (26.). A svájciak napját Justin Murisier mentette meg (21.). Befért még a 30-ba a kanadai Trevor Philp (20.), a német Philipp Schmid (22.), két fiatal horvát, Filip Zubčić (24., egy századdal Ivica előtt) és Matej Vidović (30.), az osztrák szlalom fekete időszakát jelző, 49-essel induló Michael Matt (27.), a szlovén Matič Škube (28.) és az amerikai Tim Kelley (29.).

Samsal Dalibor óriási megrökönyödésünkre célbaért, 4,16-os hátránnyal, sőt: két századdal sikerült megelőznie az előtte indulók közül a nagy koreai sínemzet képviselőjét, Dzsung Dong-hjunt. A top-30-ra ez persze nem lehetett elég, a top-60-ra, vagyis a második futamra viszont igen - a rengeteg kieső miatt aztán épphogy csak a 31. helyre szorult. Ne legyünk igazságtalanok, tegyük hozzá, hogy ex-honfitársai közül csak hárman előzték meg, Natko Zrnčić-Dim mögötte végzett.

A 100 induló végefelé most is ott voltak a sítörpék képviselői. Közellenségünk, a selejtezőben közénk és a továbbjutás közé álló kazah Igor Zakurdajev egyetlen szektor után kiesett. A mexikói osztrák főnemes, aki kora alapján akár Miksa főherceggel is utazhatott volna Közép-Amerikába, vagyis Hubertus von Hohenlohe még mindig lelkesen síel (pályafutása csúcsán, a 80-as évek közpén rendszeres Vk-résztvevő volt), alig lett több fél percnél a hátránya. Igaz, így is 57. lett és készülhetett a második futamra - a mezőny majd fele a norvég edző áldozatául esett. Zárszóként egy pontosítás: Muffat-Jeandet végül egy brazil és egy san marinói közé nyert besorolást.

------------------------------------------------------

Fmásodik futamra két nehezítő tényező jelentkezett be: fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, és elkezdett szakadni a hó (utóbbi már az első futam végefelé is szállingózott). Igaz, cserébe egy jóval egyszerűbb tűzésű pálya várta a lelketlen norvég túlélőit. Vidović kezdhette a versenyt, ám ez az előjog a hó miatt kifejezetten hátránynak számított - ami a horváttól telt, megtette (26.). Kelley közel sem hibátlan menettel is 8 tizeddel jobb tudott lenni (23.), majd Škube az első igazán tempós menettel még 1,2 másodpercet rakott a legjobb időre (20.). Michael Mattól osztrák létére a top-30 is nagy eredmény lett volna, ám előnyét eladva a harmadik szektorban ő is bátyja nyomdokaiba lépett - azaz kiesett. Lysdahl fél másodperc feletti előnyének nagyobb részét meg tudta tartani (16.), majd Ivica Kostelić milliméterekig kicentizve, egyetlen századot megőrizve előnyéből szépen búcsúzott a világversenyektől (15.). A horvát alpesi sít megalapító múlt után stílszerűen rögtön a jövő jött, azaz Zubčić, és hatalmas csatában 6 századdal meg tudta előzni a veteránt (13.).

Lizeroux egészen a pálya aljáig őrizte előnyét, ám ott lassabban kanyargott a horvátoknál, hat tizedet kapott (22.). Schmid nagyon elszántan, ám nem elég gyorsan rohant neki a pályának, és hiába jött jól a lankás középső részeken, az alján ő is kikapott a dobogós triótól (17.). Murisier némiképp elrontotta a horvát örömöt - alul ő se tudott horvát szinten kanyarogni, de volt annyi előnye, hogy Zubčićtyal azonos időt érjen el (13.). Philp a második szektorban komoly bajba került, ennek köszönhette két tizedes hátrányát (18.). Herbst megmentette a Hirscheren-kívüli Ausztria becsületét (utóbb kiderült, a jelző törölhető is az országnév elől), kicsit még rá is tudott pakolni hozott előnyére, így 4 tizeddel vette át a vezetést (12.). Strasser hozta a szokott őrült menetét, és mivel ezúttal hiba nélkül végigvitte, fél másodpercnél is több lett az előnye a célban (10.). Solevåg másodjára is vérszegény menetet produkált egészen a pálya feléig, ott viszont mintha varázsütésre kicserélték volna: fél másodperces hátrányból tudott bejönni az egyébként végig jól síelő német elé (9.). Žampa nem volt képes ilyen váltásra, sőt még hibázott is, így a mezőny második felébe zuhant vissza (19.).

A reklámszünet után Ligety következett, nagy elánnal, és épp ezért nagy hibákkal, de valahogy csak elvergődött a célig (21.). Thaler az olasz tűzést kihasnálva a pálya közepén már másodpercen túli előnynél járt, ám túl nagy volt a tempó, így kaput tévesztett. Markus Larsson már felül rápakolt fél másodpercet az előnyére, a pálya felénél a 2 másodpercet közelítette az előny, utána viszont az őrült tempó hibákhoz vezetett - az addigi legjobb futammal, 1,3 másodperccel így is átvette a vezetést (7.). Mölgg másodjára is hozta nyugodt menetét, másfél másodperces hátrány lett a vége a svéd űridejéhez képest (11.). Gross maradt az olaszok utolsó reménye, mérsékelt kezdés után a svéd hibáját kihasználva visszahozta magát lőtávolba az alsó szakaszra fordulva, ám ott ő is búcsúzott. A pályatűzés átkáról is emlékezetes marad ez a VB...

Byggmark honfitársához hasonló tempóval indított, de ez már a második szektorban kieséshez vezetett. Kristoffersen is Larsson hibáját, no meg fél másodperces hozott előnyét használta ki, az alján norvég módra remekül síelve 4 tizeddel átvette a vezetést (4.). Az újabb reklámszünet után Pinturault jött, látott és esett - nagyjából 20 méterre jutott a starttól. Neureuther a második időmérő pont előtt óriási késében vett két kaput, jól megmentette a helyzetet, 2 századdal így is át tudta venni a vezetést (3.). Dopfer hasonlóan jó menettel, hiba nélkül végigjött, két tizeddel átvette a vezetést honfitársától (2.).

Grange régi önmagát mutatta, hiba nélkül, jó tempóban végigjött, és övé lett a futam addigi legjobb ideje, valamint 35 századdal a vezetés is (1.). Harginnak egyetlen pillanatig sem volt esélye a franciával szemben, alul már hiába igyekezett, 6 tizedes hátrány lett a vége (5.). Myhrer hasonló futamot produkált, de ráadásképp neki az alsó szektor se jött össze, így besorolt honfitársai közé (6.). Hiába a bivalyerős svéd csapat, érem nem lett belőle. Horosilov nem bírta el a tétet, hogy a legjobb orosz eredményt érje el: 6 tizedes előnyét egyetlen szektor alatt eladta, másfél másodperc lett a vége (8.). Egyszerűen elizgulta - Hirscher pedig félig-meddig már ünnepelhetett is. Úgy tűnt, az osztrák nem is rontja el, 9 tizedes előnyről indulva könnyedén kezdett, ám a közepén eladta teljes előnyét, majd az aljára fordulva kapura lépett. A sors igazságos - a kombinációs óvás után ez az elvesztett VB-cím kijárt neki!

Samsal Dalibor a hat kieső miatt kényelmes helyzetből indult, épp csak le kellett sétálnia a top-30-hoz. Na, gondoljuk végig, mit várhatunk tőle ilyen helyzetben? Ki tippel célbaérésre? Aki jelentkezett, az sajnos nem tud eleget a mi Daliborunkról! Kiesést a második szektorban? Igen, találat! Köszönjük ezt a felejthetetlen VB-t, a sok-sok indulással és sikerrel, Dalibor!

Sikeresen befért a top-30-ba a kanadai Erik Read (24.), Dzsung Dong-hjun (25.), Natko Zrnčić-Dim (27.), a bolgár Sztefan Priszadov (28.), a szlovák Andreas Žampa (29.) és a selejtezőversenyt nyerő spanyol Joaquim Salarich (30.). Egyetlen hellyel maradt le erről Cristian Javier Simari Birkner (31.). Négy horvát volt tehát az első 30-ban - jó érzés látni, hogy legalább valakiknek bejött Samsal országváltása.

Végül 46 síelőnek sikerült teljesítenie a versenyt, így a 60-hoz közelítő von Hohenlohénak (46.), a kirgiz Jevgenyij Tyimofejevnek (43.), vagy épp a kelet-timori Yohan Gonçalves Gouttnak (44.). Ha kérhetjük, a jövőben inkább köztük nézelődjenek az illetékesek (von Hohenlohe ősei közt úgyis ott találjuk a Festeticseket!), ha már honosítani támad kedvük!

Jean-Baptiste Grange második VB-címét ünnepelheti szlalomban. 2011-es garmischi győzelme óta azonban a poklot kellett megjárnia, kevesen gondolták volna, hogy hosszú kihagyása után valaha is képes lesz nagy versenyt nyerni. A Világkupában visszazárkózott ugyan az élboly mögé, de mostani győzelme így is hatalmas meglepetésnek számít. A mostani a harmadik érme VB-kről, 2007-ben Åréban ugyanis már begyűjtött egy bronzot.


Szerencsétlen Fritz Dopfer, a Világkupa-versenyek örök másodikja immár világbajnoki ezüstéremmel is büszkélkedhet. Első győzelmére viszont még mindig várnia kell... Felix Neureuther nagy esélyt szalasztott el gyenge első menetével, és második futambéli hibájával, így Schladming után újból csak egy pódium jut neki - ráadásul ezüstről bronzra váltott.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk