AJÁNLÓ
 
16:44
2015. 01. 06.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
16:44
2015. 01. 06.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
16:44
2015. 01. 06.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
16:44
2015. 01. 06.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
16:44
2015. 01. 06.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Idén is Horvátországban kezdődött az alpesi síelők naptári éve. Ma a Sljemén a férfiak villanyfényes szlalomjára került sor. Samsal Dalibor kiesett az első futamban. Új év, ám a kép a régi: ha Marcel Hirscher nem hibázik, a mezőnynek esélye sincs ellene. Az osztrák mögött Felix Neureuther és a norvég Sebastian-Foss Solevåg zárt. Búcsúzott Horvátországtól a helyiek legendája, Ivica Kostelić - 18. hellyel, második legjobb horvátként. Samsal Dalibor kiesett az első futamban.


A horvát főváros, Zágráb mellett fekvő Medvednica hegység főcsúcsa, a Sljeme rövid idő alatt fogalommá vált az alpesi síben. Immár 11. éve látogat el a Világkupa-mezőny a "vörös lejtőre" (Crveni spust), 2009 óta ezzel kezdődik az aktuális év (persze csak a városi haknit figyelmen kívül hagyva). Az se szokatlan, hogy rengetegen jelentkeznek erre a versenyre, most is 82 síző neve szerepelt a rajtlistán. Ott volt valamennyi esélyes, ám előljáróban mégis csak a 20-as rajtszámot emelnénk ki: ide csúszott vissza Ivica Kostelić. Nem túlzás: nemcsak zágrábi verseny, de jó eséllyel horvát alpesi sí sem lenne a két Kostelić nélkül, Ivica pedig most utoljára síelt hazai havon - immár esélytelenül arra, hogy megszerezze a hőn áhított hazai győzelmet. Ott volt a mezőnyben Dalibor Samsal is, az 55-ös rajtszámot kapta.

Az első futam pályáját az USA csapatát edző (egyébként osztrák) Bernd Brunner, a második futamét a svájci Steve Locher jelölte ki. Kevéssel fagypont alatti hőmérséklet, tiszta idő várta a síelőket. A verseny gyászszünettel indult a tegnapi lavinabalesetben elhunyt két amerikai síző emlékére.

A formákat elnézve a szlalom első helyét akár előre is oda lehetett volna adni Marcel Hirschernek - csak hogy még könnyebb legyen a schwarzeneggeri útra lépő osztrák dolga, ő nyithatta az első futamot. Rögtön az elején belehibázott, az alján is volt egy nagyobb fékezése - így se lehetett versenyezni vele (1.). Újabb osztrák, Mario Matt követte, és ugyanott rontott, ahol Hirscher - csakhogy ő már be se fért a kapuba. A svéd Mattias Hargin hiba nélkül is majd 8 tizedet kapott Hirschertől (2.), majd Fritz Dopfer keveset vállaló habitussal síelve még tőle is kikapott (5.). A norvég Henrik Kristoffersen remek évkezdet után teljesen szétesett, ezt ma is bizonyította (10.).


Felix Neureuther is csak a mezőnnyel tudott versenyezni, Hirscherrel nem (4.) - nagyjából ebben a pillanatban tényleg eldőlt a verseny... Az olasz Patrick Thaler a várakozásnak megfelelően az utolsó helyre hajtott, majd két másodpercet kapott (14.), majd honfitársa, Stefano Gross az alján dobott el egy remek eredményt (7.). A svéd André Myhrer korábban nyert már ugyan Zágrábban, ám mostani formáját elnézve nem is oly meglepő a 3 másodperc feletti hátránya (29.). Honfitársa, Markus Larsson is túl van már fénykorán, neki legalább a második futamért nem kellett aggódnia (17.).

A sok leszálló ágban lévő síelő után végre jött egy remek formának örvendő: az orosz Alekszandr Horosilov. Láthatóan pattogósabb is volt a menete, az aljára belassulva is másodpercen belül maradt (6.). A francia Jean-Baptiste Grange külön kategória: mély gödörből felállva lesz újra egyre jobb: remek kezdés után ma azért a végére alaposan elvesztette a ritmust (12.). Az újabb svéd, Jens Byggmark biztonságit síelt, ez csak 2 másodpercen túli hátrányt ért (20.). Az utolsó valóban jó formában lévő induló Alexis Pinturault volt, előnnyel is nyitott, ám a pálya alján elesett - felállva célbavergődött ugyan, de hiába (46.). A következő síelő ismét csak egy svéd volt, Axel Bäck: az alja neki se jött össze, másfél másodperc lett a vége (11.).

A reklámszünet után Ted Ligetyvel folytatódott a verseny, gond nélkül kivívta a továbblépést (13.). A keresztszalag-szakadása után most visszatérő Manfred Mölgg az alsó szakaszra alighanem elfáradt, így is a középmezőnybe jött (16.). Sebastian-Foss Solevåg ifjonti hévvel nekiveselkedve sokkal jobban kanyargott az utolsó kapuknál, csak 1,2 másodpercet kapott (8.). Reinfried Herbst felső szakaszát nézni is rossz volt, pár kapuval később kaputévesztéssel megszabadította magát és az osztrákokat ettől a szenvedéstől. Ivica Kostelić a nézőközönség ünneplése közepette érkezhetett - idei csigatempója ellenére a rutin legalább a biztos második futamra elég volt (24.). Benni Raich a leggyorsabb felső szakasz után hibázott, belassult, 2 másodpercen túli hátrány lett a vége (15.). Az olasz Giuliano Razzoli egy szektorral tovább bírta, akár még Hirscher is aggódhatott egy kicsit, ám az alsó részen eséssel zárt.

Az újabb reklámszünetet Anton Lahdenperä menete követte, az aljára nagyon eltévedve a mezőny hátsó felébe jött (21.). A svájci Daniel Yule a lapos középső részen remekül kanyargott, az alján megszenvedve is csak 1,3-ra nőtt a hátránya (9.). Julien Lizeroux erőssége is a középső rész volt - a francia viszont semmire nem ment ezzel, ugyanis alul kapura lépett. Az amerikai David Chodounsky okozta a futam meglepetését: majd 3 tizedes előnnyel nyitott, még középen is őrzött belőle pár századot, és bár az aljával neki is meggyűlt a baja, csak két századdal szorult Hargin mögé (3.). Steve Missillier a pálya ismeretlen részeit is feltérképezve a mezőny hátsóbb részébe érkezett (25.), majd a japán fényember, Juasza Naoki gyenge menettel megfosztotta magát az esti futam éltető villanyfényétől (31.). A svájci Luca Aerni már a felső részen eldobta a versenyét (40.), majd a szlovák Adam Žampa magabiztos továbblépése zárta a top-30-at (18.).

30-on túl is akadtak bőven jó menetek, rögtön elsőként a norvég Jonathan Nordbotten a középmezőnybe érkezett (18.). A sportközvetítést kiváló érzékkel lekeverték Will Brandenburg meneténél - így lemaradtunk arról, ahogy az első szektor után több mint 2 tized, az alsó szakaszra fordulva majd 2 tized előnnyel vezet Hirscher előtt, majd végül kiesik. Akár jelképes is lehetne Filip Zubčić teljesítménye: az elmúlt hetekben berobbant ifjú horvát 57-essel is 6 századdal Ivica elé érkezve jelezte, kész átvenni a stafétabotot (22.). Továbblépett a svéd Calle Lindh (23.), a svájci Bernhard Niederberger (63-assal 26.), a francia Victor Muffat-Jeandet (27.), az osztrák Wolfgang Hörl (28.) és a német Linus Strasser (30.).

Samsal Dalibor részideje alapján talán megcsíphette volna a második futamot (legyünk őszinték: nagyon jó zárórész kellett volna ehhez), ám az alsó szakaszon kiesett.

--------------------------------------------------------

A második futamot Strasser nyitotta, nagyobb hiba nélkül, igaz, egy komoly mentéssel megadta az alapidőt (20.). Myhrer elrontott első futama után megpróbált javítani, gyenge felső szakasz után 1,3 másodpercet vert a németre (17.). Hörl alighanem felmérte, hogy a mai osztrák csapatban pár pontszerzés is sokat érhet, biztonsági menetet produkált - a végén így is szabályosan berepült a célba (19.). Muffat-Jeandet vetett véget Myhrer örömének, szokás szerint kockáztatott, fél másodperccel vette át a vezetést (13.). A svájci Niederberger esetén már meglepőbb volt a kockáztatós menet, hisz első pontjaira hajtott - az alsó szakaszon bajba is került, a pont azért meglett (21.). Missillier hibátlan felső szakaszának köszönhetően simán átvette volna a vezetést, ha nem esik el a cél előtt, majd jöhetett Kostelić utolsó hazai menete. A felső részen már-már valódi önmagát idézte, de a laposabb részen a magasra csapó horvát remények is ellankadtak - a végén csak Hörl elé sorolt be (18.). Legalább ponttal búcsúzott - ellentétben Lindh-del, aki már a felső részen kiesett.

Zubčić gyenge kezdés után középen összekapta magát, ám a célig így is eladta nagy előnyét, csak Muffat-Jeandet mögé sorolt be (15.). Lahdenperä viszont már nem kegyelmezett a franciának - ő is eladta előnye java részét, ám átvette a vezetést (12.). Byggmark remek középső szektorral feldobott menete után már két svéd állt az élen (11.), majd Žampa az alsó részen némi hegymászás után csak a közönség kedvéért csorgott be a célba (22., szintidőn kívül). Nordbotten is hasonlóan az alsó részen járt pórul, az újabb svéd, Markus Larsson pedig erőtlen menettel a pillanatnyi dobogóra se fért fel (14.). Mölgg megint egészen az aljáig remekül jött - a végét inkább hagyjuk (16.).

A reklámszünet után Raich következett, ám nem sokáig: már a felső szakaszon kiesett. Thaler az alsó részen járt ugyanígy - legalább előbb a középső, lankás szakaszon megmutatta, mivel is szolgálta meg alacsony rajtszámát. Ligety már fél másodperces előnyről indult, hogy aztán nagy részét eladva az alsó részen ő is hozza menetrendszerinti kiesését. Grange nagy előnyét felül majd egy másodpercesre növelte, és bár alul ő is szenvedett, át tudta venni a vezetést (9.). A svédek azonban rögtön visszavágtak: Bäck épp az alsó részen jött sokkal jobban, 4 tizeddel vette át a vezetést (6.).

Kristoffersen nagyjából tartotta volna a lépést a svéddel, de az alsó rész neki is az optimálisnál hamarabb végállomást jelentett. Svájci tűzés ide vagy oda, Yule talán a sok kiesés miatt igencsak óvatosan síelte az alsó részt - tulajdonképp nem járt vele rosszul (10.). Az újabb reklámszünet után odalett a svéd vezetés - igaz, maradt Skandináviában: Solevåg stabil, gyors menettel, fél másodperccel vette át a vezetést (3.). Gross sokáig tartotta a norvég tempóját, ám az alsó részen belassult, végül még Bäck is megelőzte (7.). Horosilov is az alsó részt kárhoztathatja: egészen elképesztő menet után másodpercnél is többet bukott itt el, így is Bäck elé jött be (5.).

Dopfer lényegesen gyengébb menete nagy hiba nélkül is csak arra volt elég, hogy egyetlen századdal Gross mögé szoruljon (8.). Neureuther rögtön javított a németek hangulatán: egy szektor alatt eladta ugyan előnyét, ám a kritikus alsó rész remekül sikerült neki, és átvette a vezetést (2.). Chodounsky a hazai pálya előnye nélkül nem tudta folytatni remeklését - egy elcsúszással együtt is Neureuther-szerű kezdés után a közepén búcsúzott. Hargin magabiztos síelés végén az alsó részbe belegabalyodva majd fél másodperces hátrányt szedett össze (4.). Zárásként Hirscher hatalmas előnyről indulva hozta a szokásosat: ebben a futamban is kimagaslott, csak lassúra vett zárószakasza miatt csökkent másodperc alá az előnye (1.).

Nem először támad az a kellemetlen érzésünk, hogy Hirscher formahanyatlása nem tenne rosszat a versenyek izgalmainak... Az osztrákok nyáron megizmosodott harcimarciját ez persze aligha érdekli, 136 Világkupa-verseny alatt már 65 dobogót és 28 győzelmet húzott be. Átvette a vezetést összetettben, szakágiban 4 pont még hiányzik ehhez. A szakágit ugyanis még mindig Felix Neureuther vezeti, aki 186. versenyén 34. alkalommal állhatott dobogóra. Sebastian-Foss Solevåg 24 évesen, 16. versenyén megszerezte élete első dobogóját - a norvégek pedig Kristoffersen formahanyatlása után elő tudtak húzni a kalapból egy újabb fiatalt.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk