AJÁNLÓ
 
14:56
2014. 02. 16.
Két-két klasszikus stílusú versennyel kezdődött meg a sífutó-világkupa 2016-17-es idénye. ...
A bejegyzés folyatódik
 
14:56
2014. 02. 16.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
 
14:56
2014. 02. 16.
Nem hozott nagy meglepetést a 2015-ös Tour de Ski záróhétvégéje Val di Fiemmében: mind a...
A bejegyzés folyatódik
 
14:56
2014. 02. 16.
Célegyeneséhez közeledik a 2015-ös Tour de Ski, hisz a sífutók már Toblachot is maguk mögött...
A bejegyzés folyatódik
 
14:56
2014. 02. 16.
Féltávnál tart az idei Tour de Ski-sorozat. A sífutók "Négysáncversenyének" mezőnye eleddig...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

férfi 4x10 kilométeres váltóval folytatódott vasárnap a XXII. téli olimpiai játékok. A hőség által szokásosan borított viadalra rengetegen kilátogattak, hisz az oroszok végre érmet szerettek volna szerezni sífutásban, ugyanis a sífutó versenyszámok nagyjának elteltével még egy versenyzőjük sem végzett a dobogón. Ezúttal összejött a hőn áhított "siker", mi közben a svédek tovább írják történelmüket, a franciák pedig nagy csodát végrehajtva hagyták el a Laura Complexet.

Sochi 2014 Day 10 - Cross Country Men’s Relay 4x10 km

A ragyogó napsütés mellett ezúttal valamivel téliesebb időjárás, azaz 5 °C fogadta a szocsi olimpia sífutómezőnyét a Psekhako-gerincen.A Laura Complex nézőserege tegnap felejthetetlen váltót láthatott a nőktől, melyet ezúttal a férfiak próbáltak másolni, avagy felülmúlni. A 4x10 kilométeres viadal (ahol az első két váltótag ugyebár klasszikus, míg a második kettő szabad stílusban futott, s ahol a 3,3 kilométeres körökön 357 méternyi emelkedőt kellett leküzdeni) sok kérdést volt hivatott eldönteni: tovább folytatódik-e a norvégok mélyrepülése, egyúttal a svédek szárnyalása, illetve végre nyernek-e medáliát a hazai kedvencek.

Legnagyobb favoritként a papírforma szerint a norvég (Eldar Rønning, Chris Jespersen, Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug), a svéd (Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner) és az orosz (Dmitriy Japarov, Alexander Bessmertnykh, Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin) váltót lehetett megnevezni, legalábbis az egyes erőviszonyok és a világversenyeken elért eredmények alapján. A Vancouverben győztes svédek mindenesetre tovább szerették volna folytatni kiváló szériájukat.

A 16 nemzet első métereit követően hamar kialakult a szokásos séma, azaz hamar élre álltak az esélyesek, a legerősebbek. A tempót a svéd Lars Nelson diktálta, melynek következtében hamar lemaradtak a japánok, és összeverbuválódott egy tízfős csoport. Az eseményeket a második körben Jean-Marc Gaillard és Jens Filbrich "borzolta", akik elestek a puha, vizes hóban, ám mindketten vissza tudtak zárkózni az élre. Az érdemi események az utolsó néhány száz méteren kezdődtek, amikor is Nelson a finn Sami Jauhojärvivel ellépett, és a váltásig majd' fél percet adott a gyöngélkedő Eldar Rønning-Dmitriy Japarov párosnak. A németek még rosszabb helyzetbe kerültek, Filbrichet megzavarta a bukás, ellenben a franciák Gaillard révén remekül tartották magukat a harmadik helyen, az élboly és az üldözősor között.

Sőt, Maurice Manificat fel is zárkózott a 15 kilométer nagy csatájának két szereplőjére, Iivo Niskanenre és Daniel Richardssonra. Eközben hátrébb Lukas Bauer vezényletével a csehek zárkóztak, a tempót Alexander Bessmertnykh és Chris Jespersen próbálta több-kevesebb, de inkább kevesebb sikerrel. 6,6 kilométerre már a tíz másodpercet súrolta a különbség, majd Richardsson indult el és szakította le Manificat-t, aki összezárt Bauerrel. A váltásnál fej-fej mellett haladt el az éllovas duó, előnyüket tizenhét szekundumra növelték a csehekkel, huszonháromra a franciákkal szemben, míg hátrébb nagy bajba kerültek az oroszok (Bessmertnykh negyvenegy másodperccel adta át a stafétát), a norvégok pedig... igen, a norvégok már perc fölött váltottak a kilencedik helyen (!), azaz jóformán újra lemondhattak az éremről. Az utolsó helyezett japánok hat és fél minutumra "közeledtek".

Sochi 2014 Day 10 - Cross Country Men’s Relay 4x10 km

Martin Johnsrud Sundby próbálta menteni a menthetőt. A Tour de Ski idei győztese első szabad stílusú köre végére ledolgozta az oroszokkal szembeni hátrányt, ám Johan Olssont senki nem tudta megszorítani. Az 50 kilométer világbajnoki címvédője öt kilométerre lerázta magáról Lari Lehtonent, s noha a riválisok közelebb tudtak férkőzni, még mindig előnnyel végzett. Igaz, Alexander Legkov jóvoltából az orosz, valamint Robin Duvillard által a franciák még reménykedhettek az utolsó emberek előtt abban, hogy olimpiai bajnokok lesznek: előbbi tizennégy, utóbbi tizennyolc másodpercre érkezett. Johnsrud Sundby visszaesett, újra egy teljes percet mért az óra, míg a finnek még hátrébb váltottak, gyakorlatilag Lehtonenen ment el az érem számukra.

Hogy a lelátóról szurkoló Vlagyimir Putyin elnök hamar lemondhasson kedvencei győzelméről, arról Marcus Hellner tett. A bombaformában lévő svéd olyan könnyedén slisszolt át a tíz kilométeren, hogy már-már azt hittük, nincs is a pályán. Tükörsimán fokozta az iramot, és laza "edzőkocogással" haladt a második svéd váltóarany felé. Eközben hátul Maxim Vylegzhaninra hatalmas meglepetésre felzárkózott a történelmi tettért menő Ivan Perrillat Boiteux, aki a második kanyarra érte utol az oroszt, egyben biztosította, hogy hiába zárkózik egyébként nagyon jól Petter Northug, újra nem terem babér a norvégok számára.

A célig aztán semmi nem változott, Hellner könnyedén sétált be a svéd zászlóval a célba, ezzel tovább gyarapítva a skandinávok amúgy sem csekély éremszámát - egyszerűen megállíthatatlanok, a remekül sikerült felkészülés ezúttal címvédéssel párosult. Örülhettek az oroszok is, hisz Vylegzhanin könnyedén hagyta ott Perrillat-t, ezzel megszerezte a hazaiak első sífutóérmét a játékokon - vélhetően lesz még egy-kettő. Történelmet írtak a franciák is, akik abszolút outsiderként gyűjtötték be a bronzot, amire legmerészebb álmaikban sem számíthattak - ezzel Franciaország századik medáliáját szerezve az olimpiák történetében. Northug végül behozta a negyedik helyre a norvégokat - no comment , szó nincs vaxolási problémáról, a sajtó nagyon rájuk szállt-, míg az ötödik helyre Olaszország, a hatodikra Finnország ért be. A németek csalódásra csupán kilencedikként végeztek - Axel Teichmannéktól mindenki többet várt, ezzel vélhetően Tobias Angererrel együtt egyik utolsó váltójukat teljesítették.

Sochi 2014 Day 10 - Cross Country Men’s Relay 4x10 km

Végeredmény, férfi váltó:

Kattints a képre a teljes mérethez!

Teljes végeredmény

Most három szünnap következik, hogy aztán a csapatsprintekkel folytatódjon a küzdelem a Laura Complexben. Természetesen versenyszámokban addig sem lesz hiány egyik sportág terén sem...

A képek forrása: www.sochi2014.com - Szocsi 2014 közösségi média 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk