AJÁNLÓ
 
17:27
2016. 03. 19.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:27
2016. 03. 19.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
17:27
2016. 03. 19.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
17:27
2016. 03. 19.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
17:27
2016. 03. 19.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A francia csapatnak köszönhetően remek versenyt hozott az egyébként bizony szinte tét nélküli férfi óriásműlesikló verseny a st. moritzi Vk-fináléban, századok döntöttek közöttük. Sok-sok dobogó után végre összejött a győzelem a második futamban varázsoló Thomas Fanarának, az első futamot uraló Mathieu Faivre-t végül Alexis Pinturault is megelőzte. A szakágat nyerő Hirschert még Schörghofer is megelőzte, Kristoffersen betegen, sérülten is befért a top-10-be. Pontszerzéssel búcsúzott Massimiliano Blardone.

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

Sankt Moritzban szerdán és csütörtökön tulajdonképp el is dőlt majd minden lényeges, a pénteki szünnap (a csapatbohóckodást csak a mindenkori győztes tekinti komoly versenynek) után ma két tét nélküli versenyszámmal folytatódott a program. A férfiak óriás-műlesiklásában hosszas keresés után végül a szakági dobogó harmadik helyét vizsgálva találtunk némi okot az izgalomra: Kristoffersen "csak" 88 ponttal vezetett Muffat-Jeandet és 98-cal Faivre előtt. Persze, így sem volt mindegy, ki milyen szájízzel zárja az idényt. Talán emiatt volt ott a rajtlista végén némi meglepetésre Kilde és Kriechmayr is. Az első futam pályáját a norvég Reto Nydegger, a másodikét az olasz Massimo Carca jelölte ki.

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

Henrik Kristoffersen nyithatta az első futamot, érezhetően nagy rössel, de nem feltétlenül hibátlan menettel adta meg az alapidőt (11.). Felix Neureuther szétcsúszkáló lécekkel, egy nagy hibával szedett össze háromnegyed másodperces hátrányt (23.). A legjobbak közé kissé váratlanul bekerült Philipp Schörghofer, de ha már ott volt, összerakta az első igazán jó menetet, kétharmad másodperccel vette át a vezetést (5.). Mathieu Faivre viszont rögtön elrontotta az osztrák örömöt, további 85 századot pakolt a legjobb időre (1.). Kristoffersen teljesítménye az edzője által tűzött pályán így már kissé kínosnak tűnt (igaz, hamarosan kiderült, hogy ujjcsontrepedés mellett még egy alapos megfázás is hátráltatta), de legalább tényleg lehetett számolgatni a szakági bronzért...

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

Victor Muffat-Jeandet a végére másodpercen túlra csúszott (8.), majd Alexis Pinturault is csak tisztes hátránnyal tudta végigkövetni Faivre-t, 2 tizeddel honfitársa mögé szorult (2.). Marcel Hirscher se tudott mit kezdeni a fiatal gallal, ami meglepőbb, hogy másodpercnél is többet kapott tőle (7.). Manuel Feller is már másodpercen túl járt, a legalján aztán kaput tévesztett, így csak a kiesők között lett első. Justin Murisier a pálya első felében csak bóklászott, utána szépen összekapta magát (9.). A norvég pályatűző renoméját Leif Kristian Haugen tovább rontotta: a stabilitásáról közismert rőt viking a pálya feléig se jutott el.

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

André Myhrer kissé öreguras tempóban evickélt végig a pályán, így is másfél másodpercen belül maradt (10.). Roberto Nani már két másodpercnél is többet kapott (18.), Stefan Luitz pedig egy egész jól sikerült második szektor után kaput tévesztett. Thomas Fanara az időmérő szerint 10 másodperccel átvette a vezetést - ha ennyire nem is ment földöntúli módon, a második és negyedik szektorban tényleg varázsolt, alig csúszott fél másodperc fölé a hátránya (4.). A franciák így kisajátították a dobogót, csakhogy nem sokáig: Florian Eisath is remekül összerakta a futamát, alul még Fanaránál is gyorsabb volt egy hajszállal, végül elé is került 9 századdal (3.).

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

Az első reklámszünet után Kjetil Jansrud következett, aki ha nem is ment kiemelkedőt, legalább nem növelte tovább Nydegger depresszióját - egyetlen századdal kapott ki Kristoffersentől (12.). Carlo Janka a hazai nézők bánatára csak azért küzdött, hogy legalább valakit megelőzzön (21.), majd Riccardo Tonetti hajszállal bizonyult jobbnak nála (20.). Massimiliano Blardone sokkal szebben síelte a pálya felső részét, a folytatás viszont nála is elég harmatosra sikeredett (17.). A döbbenetes mélységekbe visszaeső Fritz Dopfer ma se talált magára, a pálya alján legalább a középmezőnybe felküzdötte magát (14.).

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

Manfred Mölgg vadulni próbált, széles íveivel viszont rengeteget vesztett (16.), majd jött egy váratlanul jó síelés: Marcus Sandell a pálya feléig még a dobogóra is esélyesnek tűnt, összességében is másodpercen belül maradt (6.). Másfél másodperces hátrányával Gino Caviezel sem lehetett elégedetlen (12.), Tim Jitloff viszont aligha büszkélkedett hatalmas késéseivel (22.). Roland Leitinger egy a pályára került műanyag palackkal kötött kellemetlen ismeretséget, egész jó menet vált ezáltal középszerűvé (14.). A norvég edző utolsó reménye, Aleksander Åmodt Kilde nem tett csodát, 2 másodpercen túli hátránnyal várta a folytatást (19.). Vincent Kriechmayr borzalmas Vk-döntőjét hiába próbálta szebbé tenni, csak egy újabb kudarcélménnyel, tökutolsó hellyel gazdagodott (24.). Igaz, a junior-világbajnok Marco Odermatt a svájciak nagy bánatára még őt is alulmúlta, láthatóan elizgulta, bizonyosan többet tud ennél (25.).

-------------------------------------------

A második futam így Odermatt menetével kezdődött, aki másodjára is komoly gondok árán jutott el a célig, de elégedett volt magával (22.). Később kiderült: joggal, kockáztatott, magához képest nagy időt ment. Kriechmayr a felső szektorban egy másodpercet vesztett, nagy hiba nélkül, ám csigalassú tempóval később is csak keveset hozott vissza ebből (23.). Neureuther adta meg a valódi alapidőt, nem mintha olyan nagyot ment volna: főleg felül volt lassú, csak fél másodperccel vette át a vezetést (18.). Jitloff fél másodperces előnyt fordított hátrányra a pálya második felében (20.), majd Janka is követte az amerikai példáját, besorolt századokkal Neureuther mögé (19.).

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

Tonetti jó eséllyel átvette volna a vezetést, ám remek kezdés után hátsóján csúszva fejezte be a szezont. Úgy tűnt, a "hazai" tűzés ma nem hoz szerencsét... Kilde bezzeg jól érezte magát az olasz tűzésű pályán: kezdésként fél másodpercet pakolt az előnyére, a pálya felénél már a másodpercet közelítette, végül 9 tizeddel vette át a vezetést. (11.) Az újabb olasz, Nani szektoronként súlyos tizedeket szedett be, végül másodpercen túlra csúszott (21.). Harmadik esélyként - maga számára pedig utolsóként - Blardone következett, szép kezdés után ő se veszélyeztette Kildét, de fél másodpercen belüli hátránnyal pontban bízhatott pályafutása záróversenyén (15.). A célban aztán kis ünneplés, odajöhettek hozzá a gyerekek - róluk szól majd további pályafutása. Az olaszok sora viszont tovább tartott, Mölgg talán tiszteletlenségnek érezte megelőzni a másik veteránt, 9 századdal mögé sorolt be (16.).

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

Dopfer majd négy tizedet adott el kezdésként, a pálya felénél már az olasz dobogósok is hátradőlhettek - szezonjához méltó zárást produkált (17.). Leitinger már valamivel jobban gazdálkodott előnyével, amely a pálya feléig kitartott, végül be is fért az olaszok elé (13.). Úgy tűnik, a norvégeknek csak a norvég edző tűzése nem ízlett, maga a pálya nem volt oly idegen: Jansrud is szépen síelt, a középső részt sajnálhatja, kicsivel kikapott Leitingertől (14.). Gino Caviezel remek első szektor, és kicsit elrontott második után végig szorongatta Kildét, ám nem volt szerencséje, 3 századdal szorult mögé (12.). A megfázással és kézujjtöréssel küszködő Kristoffersen fél másodperces előnyről indulva viszont már nem kegyelmezett honfitársának: 3 tizeddel vette át a vezetést (10.). Összerogyott a célban, a holnapi műlesiklás aligha fog róla szólni.

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

Myhrerről esetleg szólhat a holnap, a ma viszont nem: pár méter után kiesett. A hazai közönség által hajtott Murisier mindent beleadott, végigbírta nagy hiba nélkül, át is vette a vezetést (9.). A futam egyetlen reklámszünetét Muffat-Jeandet síelése követte, a pálya feléig remekelt, a harmadik szektort elrontotta, végül 7 századdal vette csak át a vezetést (8.). A pálya közepéig Hirscher sem tudta tartani a lépést a franciával, ráadásul utána ő is fékezett egy nagyot, a sorozós utolsó kapukban végül most is hozta a szokott tizedeket (5.). Sokatmondó adat: csak 7 századdal ment jobb futamot Hirscher, mint Odermatt! Sandellnek így "csak" egy remek menet kellett volna, no meg egy kis szerencse - előbbi megvolt, utóbbi viszont semmilyen sportban nem szereti a finneket. Egyetlen századdal kapott ki (6.).

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

Schörghofer már nem kegyelmezett honfitársának: ő se ment kiemelkedőt, de 16 századot megőrzött előnyéből (4.). A franciáknak viszont az ellenfelek viszonylagos gyengélkedése után jó esélye nyílt a hármas dobogóra, Fanara tehette meg az első lépést efelé. Meg is tette: minden egyes szektorban növelte előnyét, a harmadik szektort is gond nélkül teljesítette, 76 század lett a vége (1.). Eisath rondíthatott csak bele a gall örömbe, ám egy szektor után eldőlt, hogy nem teszi. Sőt, az osztrákok is köszönetet mondhattak neki, no meg a pályát tűző edzőjének: másodpercen túli hátránnyal zuhant hátra (7.). A kérdés immár csak az maradt: ki nyer a három francia közül.

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

A megszokott válasz az lenne: Pinturault. Ennek megfelelően brutális tempóban nyitott a szezon második felének négyszeresen koronázott ura, a pálya közepén viszont teljes előnyét eladta. A szerencse pedig most Fanarával volt: 2 százados hátrányt mutatott a célban az óra (2.). Faivre 56 százados előnyről indult, egy hibával nagyobb részét rögtön eladta. Összekapta magát, pár század híján az egészet megőrizte az aljáig. Az utolsó kapuk azonban még egy csavart rejtettek, túlságosan belassult Faivre, így 14 százados hátránnyal a dobogó legaljára csúszott (3.). Váratlan zárás, izgalmas francia háziverseny.

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

Thomas Fanara 98. Világkupa-versenyén megszerezte 1. győzelmét. Kijárt már neki, hisz ez volt a 11. alkalom, hogy dobogóra állt. Alexis Pinturault a szezon második felében nem adta alább a 2. helynél, 149 verseny után 36 pódiumnál jár. A két rutinos élmenőhöz mostanában csatlakozó nizzai Mathieu Faivre 44. versenyén 2. top-3-as helyezésének örülhetett.

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

A szakági tabella dobogós helyein már nem hozott változást a verseny. Hirscher nyert, Pinturault a második, Kristoffersen pedig bronzérmet kapott gyógyírként.

alpesi si alpesi sí világkupa St. Moritz óriás-műlesiklás Fanara

Az összetett és szakági győztes portréja:

Marcel Hirscher

Született: 1989. március 2., Annaberg-Lungötz

Klub: Skiklub Annaberg

Versenyszámai: óriás-műlesiklás, szlalom, (szuper-)kombináció, szuper-G

Olimpia: ezüstérmes (szlalom; Szocsi 2014), negyedik helyezett (óriás-m., Vancouver 2010 és Szocsi 2014), ötödik helyezett (szlalom, Vancouver 2010)

Világbajnokság: kétszeres világbajnok és aranyérmes (kombináció, Szocsi 2015; szlalom, Schladming 2013), kétszeres ezüstérmes (óriás-műlesiklás, Szocsi 2015 és Schladming 2013)

Junior-világbajnokság: háromszoros aranyérmes (óriás-m., Flachau 2007 és Formigal 2008; szlalom, Formigal 2008), kétszeres ezüstérmes (szlalom, Flachau 2007; szuper-G, Garmisch 2009), bronzérmes (óriás-m., Garmisch 2009)

Világkupa-debütálás: 2007.03.17., Lenzerheide

Világkupa-rajt: 177

Vk-futamgyőzelem: 39

Vk-dobogó: 90

Vk-összetett: ötszörös győztes (2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, 2014/2015, 2015/2016)

Vk-szakági: az óriás-műlesiklás háromszoros győztese (2011/2012, 2014/2015, 2015/2016), szlalom háromszoros győztese (2012/2013, 2013/2014, 2014/2015), óriás-m. kétszeres ezüstérmese (2012/2013 és 2013/2014), szlalom ezüstérmese (2015/2016), szlalom bronzérmese (2011/2012)

Európa Kupa: 28 start, 3 győzelem (2 szlalom, 1 óriás-m.), 9 dobogós helyezés

Észak-Amerikai Kupa: három győzelem (mind óriás-m.), kilenc dobogós helyezés

További eredményei: osztrák bajnok (óriás-m., 2010), kétszeres ezüstérmes (szlalom, 2008 és óriás-m., 2007), három győzelem és nyolc dobogó különböző FIS-versenyeken

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk