AJÁNLÓ
 
21:28
2015. 02. 03.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
21:28
2015. 02. 03.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
21:28
2015. 02. 03.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
21:28
2015. 02. 03.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
21:28
2015. 02. 03.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha nehezen is, de végre elkezdődött Beaver Creekben a 2015-ös alpesi sí VB. az első versenyszám, a női szuper-G félórás csúszással és megcsonkított pályán zajlott, így is rengeteg volt a megszakítás az erős szél miatt. Végül az osztrák Anna Fenninger jött ki legjobban a szélrulettből, mindössze 3 századdal megelőzve a  címvédő szlovén Tina Mazét és a hazaiak favoritját, Lindsey Vonnt. Miklós Edit a pálya közepén búcsúzott.


Nehezen indul a 2015-ös alpesi sí VB, de a tegnapi naphoz hasonlóa ma is megrendezték a kiírt eseményt - jelen esetben a női szuper-G versenyt. Fél órával el kellett csúsztatni a rajtot a havazás és a szél miatt - ez még sokat nem számított volna. A rajt egy más jellegű - térbeli - csúsztatása viszont akár befolyásolhatta is a verseny végeredményét: a tartalék-rajthelyről indulva, megcsonkított, lerövidített pályán síelhettek csak a hölgyek.

A gyors számokban soha nincs tülekedés a VB-n, most is csak 46 nevet találtunk a rajtlistán. Ebben a 46-ban pedig 3 "remek" sízőhölgy is képviselte örök kedvenceinket, a Simari Birkner-klánt. El kell ismerni: a sokszor hobbisízőnek degradált argentinoktól szép teljesítmény, hogy megfeleltek az indulási kritériumoknak. María Belén Simari Birkner már csak azért is kiemelendő, mert a jelenlegi mezőny egyetlen tagjaként ő már az 1999-es VB-n is jelen volt Beaver Creekben. Miklós Edit kicsit talán pechesnek mondhatja magát, épphogy 30-on túltól, 33-assal indulhatott.

Szemmel láthatóan erős szélben vághatott neki a pályának az első induló, Marie Jay Marchand-Arvier. A szebb napokat látott gall mostanság néha nemcsak nevének hosszában, de teljesítményében is az argentinokra emlékeztet, így nagyobb hiba nélküli síelése ellenére se tudhattuk, mennyire jó az általa produkált alapidő (14.). Az olasz Elena Curtoni egy szektor alatt megválaszolta a kérdést: nem nagyon. Előnyét fokozatosan növelte, a végén szélesre vett ívvel is 3 tizeddel átvette a vezetést (10.). Honfitársa, Francesca Marsaglia kevésbé eresztette a léceket, így hiába hozott vissza keveset a végén, senkit nem előzött meg (18.). Jennifer Piot révén már a franciáknak is célban volt két képviselője - ezen kívül másnak nem is örülhettek, nagyon bátortalan volt (26.). A svájci síelés sanyarú helyzetét jelzi, hogy Priska Nufer komoly eredmény nélkül VB-induló lehetett, és ha már itt volt, tisztes hátránnyal biztosított magának egy stabil középmezőnybeli helyet (16.).

A sokszor forrófejű szlovén, Ilka Štuhec most is igen bátran kezdett, utána alaposan belassult, majd az alján furcsamód egy elrontott kapuvétellel fél másodpercet dolgozott le hátrányából (17.). Mazénak jól jöhetett az infó... Fabienne Suter is rengeteget kapott, egy csúnyán elrontott ugrató után inkább csak a másodpercen belül maradásért küzdött (22.). A svájci a szelet is hibáztathatta, kicsit állt is a verseny. A norvég Ragnhild Mowinckel biztató kezdés után a pálya közepén egészen oldalára dőlt, ezzel el is dobta magától az igazán jó eredményt (20.). Daniela Merighetti nagy rutinja ellenére nagyon csúnyán elcsúszott egy balosban, baj nélkül megúszta az esést. A következő induló, a német Viktoria Rebensburg tanácstalanul szemlélte a startban elétáruló szélvihart, újból meg kellett állítani a versenyt. Ahogy kicsit lanyhult a szél, már indították is újra, Rebensburg pedig hatalmas tempóban kezdett, tartotta Curtoni idejét, majd a pálya alját egészen kiválóan síelve 9 tizeddel vette át a vezetést (5.).

A házigazdák első reménye, Julia Mancuso már felül elszállt, túl széles íveket vett, ám jó alsó szakaszának köszönhetően így is századokkal Curtoni elé érkezett (9.). A lassan síugrást idéző verseny ismét megállt, az utolsó olaszként induló Nadia Fanchinit viszont nem zavarta túlzottan a várakozás. A pálya közepén rontott egy kisebbet, az alján pedig a szokott, lassabb íveket használta, így a pillanatnyi dobogóra se fért fel (12.). A svéd Kajsa Kling is türelemmel várhatta, míg csillapodnak kicsit a háborgó elemek, a hosszú kényszerszünet és a közepén látványosan erős szél ellenére bejött Rebensburg mögé (8.). A második amerikaiként érkező Stacey Cook a hazai pályán érthetően nagy hévvel vágott neki, ám ez kövér ívek tömegét hozta (13.). Az osztrákok első hírnöke, Cornelia Hütter tegnapi esése ellenére se tisztelte a pályát, ráadásul szélcsendben jött végig - mindez fél másodperces előnyt eredményezett (4.).

A szakági legjobbak sorát Lara Gut nyitotta, igen mérsékelt tempóban. A középső részen reménytelenül nagyra nőtt a különbség, másodpercen túli hátránnyal, hidegzuhannyal nyitotta a VB-t (7.). Az újabb osztrák, Nicole Hosp egy-két széles ív után elrontott egy ugratót, a következőnél pedig már kaput is tévesztett - igencsak végletesen indult a sógorok napja. Lindsey Vonn döbbenetesen gyengén indult, több kaput is elrontott, a folytatásban viszont feljebb kapcsolt, a végén egy tizeddel átvette a vezetést (3.). Tina Maze kihasználta ezt a hibát, negyed másodperces előnyről indulva egészen a végéig őrizni tudta fórját, újabb egy tizedet pakolt a legjobb időre (2.). Tina Weirather lényegesen gyengébb kezdés után egy megbillenéssel még tovább növelte hátrányát, kerek egy másodperc lett a vége (6.).

A legjobbakból még két osztrák volt hátra. Elisabeth Görgl lemásolta Hosp produkcióját, ugyanazt az ugratót elrontva ugyanott tért le a pályáról. Anna Fenninger viszont megnyerte Ausztriának az első számot: óriási első szektora után fokozatosan leadta ugyan 3 tizednyi előnyét, ám 3 század megmaradt belőle (1.). Rögtön jött a folytatás, a spanyol Carolina Ruíz Castillo menete viszont élesen jelezte, hogy már más kategóriába járunk: majd 2 és fél másodpercet kapott (21.). Tessa Worley az egyik leggyengébb síelést mutatta be, ő már 3 másodpercen is túl járt (24.). Bár nem tűnt úgy, hogy a szél szerepet játszana ezekben a menetekben, utánuk újabb kényszerszünet következett.

Kanadaiak folytatták, elsőként Larisa Yurkiw, akin sem a várakozás, sem az észak-amerikai hó nem segített, senkit nem előzött meg (28.). Kevéssé ismert honfitársa, Valerie Grenier jobbára az Észak-Amerikai Kupában vitézkedett, Yurkiwnál mégis lényegesen jobbnak bizonyult (19.). Marie-Michele Gagnon talán a legjobb kanadai lehetett volna, ám csúnyán elrontott egy ívet, így kiesett. Az utolsó amerikai, Laurenne Ross  a pálya második felében egész jól jött, de így is 2 másodpercen túlra csúszott (15.). A német Veronique Hronek váratlanul jól síelte a pálya közepét, a pálya alján rossz ívet választva is csak 1,8 másodpercet kapott (11.). A top-30-at az utolsó francia, Margot Bailet zárta, honfitársaihoz hasonlóan neki se ízlett ez a lejtő (23.).

A cseh Klára Křížová következett az újabb reklámszünet után, 5 másodpercen túli hátrányával érthetően nem volt elégedett (31.). A norvégek legújabb felfedezettje, Maria Therese Tviberg magasabb kategóriát képviselt, a végére azért ő is 3 másodperc fölé csúszott (25.). Miklós Edit rég látott jó tempóban kezdett, a kanyarokhoz érve viszont érződött, hogy ez nem az ő világa - egyre nagyobb késésbe került, majd kaput is tévesztett.

A horvát Andrea Komšić lefelé lógott ki a mezőnyből (36.), a szlovén Vanja Brodnik viszont vállalható hátránnyal ért célba (27.). Az elsőként sorra kerülő Simari Birkner, Macarena nagy hajrával 8 másodpercen belül maradt (37.), majd az ausztrál Greta Small nevéhez hűen kisebb hátrányt produkált (29.). Maryna Gasienica-Daniel 6 másodperces hátránnyal örvendeztette a lengyeleket (34.), a tinédzser Leona Popović pedig remek hajrával átvette a legjobb horvát címét (30.). A chilei Noelle Barahona az egzotikum varázsán kívül mással nem tudott kitűnni (igaz, lefelé sem, 33.), a monacói Alexandra Coletti pedig rögtön az elején elesett, a háló állította meg.
Katerina Paulathová célja a legjobb cseh titulus lehetett, néhány század hiányzott csak ehhez (32.). Az ukrán Tatyjana Tyikun esetén az utolsó hely elkerülése volt az egyetlen kérdés (38.), majd a veterán Simari Birkner, María Belén rögtön átvette tőle ezt a szép helyezést (39.). A versenyt újabb ukrán-argentin pár zárta: Bogdana Macocka csak 6 másodpercet szedett be (35.), Ángelica Simari Birkner pedig gyors kieséssel zárta rövidre a versenyt.

Anna Fenninger 26 évesen immár kétszeres világbajnoknak mondhatja magát. Aligha kérdés, hogy a mostani címére lesz büszkébb, hisz 2011-ben Garmish-Partenkirchenben a szuper-kombinációt sikerült komoly meglepetésre megnyernie. Óriás-műlesiklásban Schladmingból volt egy bronzérme, szuper-G-ben azonban eddig csak tűzközelbe tudott kerülni, dobogóra nem. 2009-ben Val d'Isèreben 4., 2011-ben Garmischban 5. lett - régóta ott volt az esélyesek közt. A mostani szezonban nem győzelmeivel, hanem kiegyensúlyozottságával tűnt ki, mondhatjuk: jól időzített.


Tina Maze nem tudta ugyan megvédeni címét ebben a szakágban, ám tovább bővítette VB-s éremgyűjteményét, immár 7 medálnál tart - ebből pedig már 5 az ezüstérem. A szerencsével kicsit talán hadilábon áll a szlovén lány. Lindsey Vonnt az amerikai média nagy esélyesnek kiáltotta ki, de sérülése után láthatóan örült az éremnek is, számára a mai a 6. VB-dobogó volt. Szuper-G-ben egy arany- és két ezüstéremből áll a gyűjteménye.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk