AJÁNLÓ
 
12:56
2016. 01. 09.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:56
2016. 01. 09.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
12:56
2016. 01. 09.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
12:56
2016. 01. 09.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
12:56
2016. 01. 09.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A sanyarú hóviszonyok miatt igencsak hányatott az alpesi sízők élete manapság, ennek jeleként az eredetileg kijelölt St. Anton helyett Altenmarkt-Zauchensee-ben versenyeznek a hölgyek a hétvégén. Ma lesiklással indult a program, a lerövidített pálya miatt szokatlan, két futamos rendszerben. A végeredmény viszont a megszokott, Lindsey Vonn már az első futamban másodperces előnyt szerzett, és mivel nem esett ki, nem lehetett megszorítani. Larisa Yurkiw és Cornelia Hütter fért még fel a dobogóra. Miklós Edit úgy zárt a 17. helyen, hogy egyik futama sem sikerült tökéletesre. Gut az első, Weirather a második futamban kiesett.

alpesi si alpesi sí világkupa Altenmarkt-Zauchensee lesiklas Miklos Edit Vonn

 

Ha nem is egyedi, de legalábbis ritka eset, ami ma történt Altenmarkt-Zauchenseeben: kétfutamos lesiklást tartottak a női Világkupában. Kivételesen nem a FIS talált fel újabb spanyolviaszt, a sanyarú hóhelyzet kényszerítette erre a szervezőket. Egyszerűen nem tudták a teljes pályán biztosítani a megfelelő körülményeket, így lerövidített szakaszon kellett síelniük a hölgyeknek - ezt az utat tették meg kétszer is. A versenyt egyébként eredetileg Sankt Antonban rendezték volna meg, ott viszont még ilyen trükkel se tudták volna megtartani.

57 síelő nevezett a mai viadalra, köztük 13-assal Miklós Edit. Nem volt viszont ott köztük Fabienne Suter, aki hét elején egy edzésen térdsérülést szenvedett. Kevéssel fagypont feletti hőmérséklet, és elég vacak látási viszonyok fogadták a hölgyeket.

alpesi si alpesi sí világkupa Altenmarkt-Zauchensee lesiklas Miklos Edit Vonn

Az első futamot Margot Bailet nyitotta, helyenként igen messze került az ideális ívtől, de eljutott a célig (15.). Alice McKennis minden szektorban jócskán kapott a franciától, az alján azért visszahozott pár századot (26.). Ramona Siebenhofer jóval komolyabb sebességet vállalt be, de egy óriási hibával majd eldobott majd egy másodpercet, így végül egyetlen századdal kikapott (16.). A következő osztrák, Tamara Tippler pedig végül 4 századdal kapott ki, de teljesen más módon: nagy hiba nélkül, ám túl alacsony sebességgel haladt végig a pályán (17.). Ezúttal Ilka Štuhec se tudott nagyot villantani, a szlovén lány is talán túl óvatosan síelt, remek zárószektora ellenére 8 százados hátrány lett a vége (18.). Sok kiszurkolt futam után végül Ragnhild Mowinckel vetett véget Bailet vezetésének, a norvég is az alján jött sokkal jobban a franciánál (11.). Nadia Fanchini besorolt a norvég és a francia közé (13.), majd a sebesség helyett a precizitást szem előtt tartó Kajsa Kling 3 tizeddel vette át a vezetést (5.).

Elena Fanchini egy szélesre sikeredett ívvel komoly hátrányt szedett össze, így a mezőny hátsó régiójába került (22.), Daniela Merighetti pedig alul nem tudta tartani a lépést Klinggel (9.). Mirjam Puchner a pálya közepéig a leggyorsabb volt, ám az alján ő se tudott elég gyors lenni, épphogy befért Merighetti elé (8.). Stacey Cook már 6 tizeddel vezetett két szektor után, ám a hatalmas sebességet persze nem lehetett hibátlanul végigvinni, a célban már 4 század hátrányt mutatott az óra (7.). Miklós Edit 1 tizedes előnnyel nyitott, már negyed másodperc is volt az előnye. A pálya közepén viszont megbillent, szinte leülve, majd fél lábon síelve óriásit mentett, de ezzel sajnos elment ez a futam (24.). Laurenne Ross tovább gyarapította a középmezőnyt (12.), Nicole Schmidhofer pedig az élmezőnyt: 3 századdal kapott ki Klingtől (6.).

alpesi si alpesi sí világkupa Altenmarkt-Zauchensee lesiklas Miklos Edit Vonn

A szakági legjobbak sorát Viktoria Rebensburg nyitotta, jó néhány kis hibával együtt 3 tizedes előnnyel fordult az utolsó szektorra, ahol viszont rengeteget veszített (9.). Hiába volt kétfutamos a verseny, szokás szerint eldőlt Lindsey Vonn menetével, 1,23-as előnyét látva nem maradt semmi kérdés a második futamra (1.).

Egyetlen potencális riválisa, Lara Gut ráadásul a pálya közepén ugyanúgy hibázott, mint Edit, aztán ki is esett. Cornelia Hütter az első edzésen esett egy nagyot, alighanem ez kicsit benne is maradt, de ő legalább másodpercen belül maradt (4.). Elisabeth Görgl hozta az idei vérszegény arcát, sajnos így is befért Edit elé (19.). Tina Weirather a legaljáig könnyedén haladt a Vonn mögötti űr közepén, ott viszont nagyon belassult, végül épphogy megelőzte Hüttert (3.). A liechtensteini igazán bánhatta ezt a zárást Larisa Yurkiw menete után, a kanadai ugyanis jóval nagyobb hátrányról indulva végül egyetlen századdal megelőzte (2.).

alpesi si alpesi sí világkupa Altenmarkt-Zauchensee lesiklas Miklos Edit Vonn

Corinne Suter alaposan megküzdött a pályával, azt a szívességet viszont ő se tette meg nekünk, hogy ne előzze meg Editet (21.). Stephanie Venier bemutatta a futam legnagyobb sebességét, ennek ára viszont egy óriási fékezés, és az addigi leglassabb idő lett (31.). Francesca Marsaglia is olyan menetet produkált, aminek sem ő nem örült, sem mi (20.), Jacqueline Wiles viszont legalább nekünk örömet szerzett (43.). Lotte Smiseth Sejersted esését látva viszont aligha örült bárki is, a harmadik szektorban egy jobbosban csúszott el, és nagy sebességgel, lábbal előre csapódott a hálóba. Nem tudott felállni, végül mentőhelikopterrel vitték el. Hosszas szünet után Elena Curtoni gyarapította tovább ráncainkat, 1 tizeddel előzte meg Editet (23.). Verena Stuffer teljesen kisodródott, nem volt esélye a továbblépésre (45.), és végül ez egyszerűen túl lassan haladó Jennifer Piot is lemaradt erről (32.).

alpesi si alpesi sí világkupa Altenmarkt-Zauchensee lesiklas Miklos Edit Vonn

A 30-on túliak sorát nyitó Johanna Schnarf lécei éppúgy dadogtak, mint továbblépése, szerencséje volt (30.), Sofia Goggiának viszont nem: eldőlt, ugyanott, ahol Sejersted bukott, és inkább feladta. Joana Hählen se jött hibátlanul, de továbblépett (27.), a monacói Alexandra Colettinek erre esélye sem volt (38.). Két nagynevű osztrák folytatta a sort: Michaela Kirchgasser bravúros kezdés után jelezte, hogy ez nem az ő száma (39.), Stefanie Mosernek viszont összejött a továbbjutás (27.). Felejthető menetek után a francia Anouk Bessy villantott egy nagyot (25.), majd Klára Křížovának is összejött a továbblépés (29.). Zárásként az 52-essel induló - természetesen osztrák - Sabrina Maier ment még egy hatalmasat, a pálya felénél csak egy másodperc volt a hátrány, később se nőtt nagyot (14.).

------------------------------------------------

alpesi si alpesi sí világkupa Altenmarkt-Zauchensee lesiklas Miklos Edit Vonn

A második futamot Schnarf nyithatta, különösebb hiba nélkül adta meg az alapidőt (23.). Křížová végig szorongatta az olaszt, az aljára belassult (25.), majd Hählen nagy sebességet bevállalva fél másodperccel átvette a vezetést (19.). Moser látványos, ám veszélytelen elcsúszással kezdte az osztrákok második futamát, McKennis pedig újabb halovány menettel keserítette az amerikaiakat (26.). Bessy is igencsak visszafogott volt, a rutintalan franciát ezért aligha lehet kárhoztatni (24.). Miklós Edit 35 százados hozott előnyét rögtön fél másodperc fölé növelte, utána viszont most is kicsit lecsúszott ott, ahol elsőre bajba került. Sok sebességet vesztett, így hiába síelt a legalján is nagyon jól, csak 17 század maradt az előnyből (17.).

Elena Curtoni néhány megbillenéssel együtt apró előnnyel fordult a végére, ott azonban még Hählentől is kikapott (20.). Elena Fanchini már jobban kihasználta az Edit által a pálya közepén otthagyott tizedeket, 9 századdal át tudta venni a vezetést (16.). Corinne Suter egy kisebb megbillenéssel együtt is további 14 századot faragott a legjobb időből (12.), majd a remek alsó szakaszt összerakó Marsaglia újabb 14 századdal vette át a vezetést (10.). Némi meglepetésre Görgl sem szakította meg a folyamatosan javuló idők sorát (9.), Štuhec viszont 3 tizeddel kikapott az osztráktól (13.). Az osztrákok sorát Tippler jó menete (11.), majd Siebenhofer nagy esése folytatta: Sejerstedet kopírozta sógorék Ramonája, viszont ő baj nélkül megúszta.

alpesi si alpesi sí világkupa Altenmarkt-Zauchensee lesiklas Miklos Edit Vonn

Az esés meghosszabbította az eleve esedékes reklámszünetet, Bailet ennek ellenére remekül indult, a pálya alján kicsit kiengedve is 3 tizeddel vette át a vezetést (7.). Maier nekirontott a pályának, talpon átvészelt egy megbillenést, majd sorjáztak a hibák, végül a mezőny hátsó felébe esett vissza (21.). Nadia Fanchini is nagyon megszenvedett a pályával (14.), Ross pedig Edithez hasonlóan egy nagy fékezéssel szedett be komoly hátrányt (18.). Sejersted esése aligha tett jót a norvég lelkeknek, Mowinckel talán emiatt, talán más miatt, borzalmasan gyenge síelést mutatott be (21.). Merighetti szélesre vett ívekkel szedett be 6 tizedes hátrányt (15.), Rebensburg viszont remek alsó szektorral, negyed másodperces hátrányt előnyre váltva vette át a vezetést (6.).

alpesi si alpesi sí világkupa Altenmarkt-Zauchensee lesiklas Miklos Edit Vonn

Az utolsó blokkot Mirjam Puchner nyitotta, a harmadik osztrák esést mutatva be. Csúszás közben letarolta a második időmérő pont szponzortábláját, de ő is rögtön talpra állt. Cook hozta az amerikaiakra jellemző őrült menetet, fél másodperces előny és 3 tizedes hátrány után végül épphogy kikapott Rebensburgéktól (8.). Az osztrákok örömére Schmidhofer nemcsak célba ért, de ráadásul a legjobb alsó szektort síelve 4 tizeddel átvette a vezetést (5.).

alpesi si alpesi sí világkupa Altenmarkt-Zauchensee lesiklas Miklos Edit Vonn

Nem örülhettek sokáig: ugyan Kling is bemutatta a "miklósi" hibát, ám hatalmas sebességvesztése ellenére a végén 6 századdal át tudta venni a vezetést (4.). A sógoroknak viszont volt még egy dobása: Hütter jól átvészelte a kritikus szakaszt, és 4 tizeddel vissza is vette a vezetést a házigazdáknak (3.).

Weirather versenyét is ez a bizonyos rész tette tönkre, a liechtensteini nem kockáztatott, inkább elengedte a lécét a pálya mellett. Yurkiw se tudott hibátlanul végigmenni, a végén nagyot dobott rajta egy bucka, így is kétharmad másodpercre növelte előnyét (2.). A kötelező volt még hátra: Vonn nem rontotta el a kritikus részt, inkább visszavett egy kicsit, ezután pedig végképp nem lehetett kérdés - kerek egy másodperccel nyert (1.).

alpesi si alpesi sí világkupa Altenmarkt-Zauchensee lesiklas Miklos Edit Vonn

Lindsey Vonn 353. Világkupa-versennyel a háta mögött csúcsokat döntöget, pontosan ma csak beállított egyet. 71 sikeréből 36. alkalommal győzött lesiklásban, amivel beérte az örökranglistát évtizedek óta vezető Annemarie Moser-Pröllt. Nem utolsósorban közel fél futamgyőzelemnyire csökkentette elmaradását Lara Guttal szemben. Kapargathatják fejüket a kanadai alpesi síelés potentátjai (már ha egyáltalán megtarthatták munkájukat), a többszörösen lesajnált, mindenfajta szövetségi támogatástól megfosztott Larisa Yurkiw viszontagságos úton eljutott odáig, hogy hagyományaihoz méltóképp képviselje a juharleveleseket lesiklásban. Egy éven belül harmadjára állhatott dobogóra a királykategóriában, s nincs okunk annak ellenkezőjét feltételezni, minthogy ez még csak az út kezdete. Ugyanezt leírhatnánk Cornelia Hütter esetén is, annyi különbséggel, hogy a kumbergi tehetséget végig keblén hordozta az osztrák szakma. Öt dobogónál tart már, valamennyit a jelenlegi szezonban zsebelte be. Megvalósult hát a várt generációváltás a nőknél lesiklásban.

Holnap – egyfutamos – Szuper-G-vel zárul a program Altenmarkton.

alpesi si alpesi sí világkupa Altenmarkt-Zauchensee lesiklas Miklos Edit Vonn

alpesi si alpesi sí világkupa Altenmarkt-Zauchensee lesiklas Miklos Edit Vonn

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk