AJÁNLÓ
 
18:30
2016. 12. 18.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:30
2016. 12. 18.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
18:30
2016. 12. 18.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
18:30
2016. 12. 18.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
18:30
2016. 12. 18.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Legendás helyszínen legendás verseny: férfi óriás-műlesiklásra került sor Alta Badián, a Gran Risán. Legendásan nagy izgalmakról azért túlzás beszélni: Marcel Hirscher régi fényében csillogott, mindkét futamot nyerve szerezte meg az elsőséget. Mathieu Faivre és az élete versenyét futó Florian Eisath fért még fel a dobogóra a mesterséges ugratóval igencsak balesetveszélyessé tett pályán.

alpesi sí világkupa alpesi si óriás-műlesiklás Alta Badia hirscher

Dél-Tirol bővelkedik a sípályákban, nehéz köztük rangsort álítani. Nem is próbáljuk, egy viszont biztos: a Gran Risa sajátos dolomitszikláival egyike a világ legismertebb pályáinak. 71 síelő nevezett a mai viadalra, köztük találtunk albánt, vagy épp honosított bolíviait is (egyszer majd talán honosított magyar is lesz még ebben az idényben...). Az első futam pályáját az USA edzője, Forest Carry, a másodikét a svájci Helmuth Krug jelölhette ki. A nyomvonalnál talán fontosabb, hogy a holnapi "szentségtörő" paralellversenyre készülve egy nagyobb ugratót építettek be a pálya aljára. Bizonyára sok térd átkozza ezt az ötletet.

alpesi sí világkupa alpesi si óriás-műlesiklás Alta Badia hirscher

Elsőként Victor Muffat-Jeandet indulhatott, gond nélkül haladt végig, csak a tempó volt a kérdés. Utólag kiderült: tényleg kérdés, hogy lehetett ennyire pocsék (28.). A gödörben lévő Ted Ligetynek edzője egy faék egyszerűségű pályával kedveskedett, ezzel se ment semmire: pár kapu után bedőlt egy balosban, és oldalán csúszva zárta a napot. Mathieu Faivre viszont nem csak célba ért, de be is árazta honfitársát: jóval bátrabb síeléssel 2,7 másodperccel vette át a vezetést (2.). Az ugrató majdnem megtréfálta az addig sem túl acélos Felix Neureuthert (5.), majd Marcel Hirscher épp az ennek köszönhetően vette át két tizeddel a vezetést (1.).

Henrik Kristoffersen eleinte tisztes hátrányból követte az élen álló párost, a végére elfáradt, majdnem egy másodpercet kapott (4.). Láthatóan szétesett fejben Alexis Pinturault: meg-megbillent, görcsösen próbálta növelni a tempót, másodpercen túli hátránnyal kiszállt a versenyből (7.). Florian Eisath a második szektorára büszke lehet, ennek köszönhetően 8 tizedes hátránnyal megúszta (3.). Justin Murisier jóval bevállalósabb, ám hibákkal tarkított menete 1,7-es hátrányt jelentett (14.), Manuel Feller látványos megbillenéssel is fél másodperccel gyorsabbnak bizonyult nála (8.).

alpesi sí világkupa alpesi si óriás-műlesiklás Alta Badia hirscher

André Myhrer középszerű síelése (10.) után teljesen váratlanul Philipp Schörghofer a pálya feléig magasan a legjobb részidőket produkálta. Utána viszont jöttek a hibák, jött a fáradtság, jött az ugrató - és jött a kiesés. Leif Kristian Haugen méretes hátránnyal keserítette a norvégeket (16.), Riccardo Tonetti pedig a második futamról is lemaradt (39.). Remek kezdés után fokozatosan esett vissza Stefan Luitz, épphogy másodpercen túli hátrányával elégedett lehetett (6.). A reklámszünet után érkező Carlo Janka villámgyorsan búcsúzott, majd Aleksander Åmodt Kilde kiesése jelezte, hogy ezt a pályát nem a norvégekre szabták. Olaszok folytatták: Roberto Nani biztonsági menettel a középmezőny második felét sűrítette (16.), majd Luca De Aliprandini sietős kezdés után végül csak századokkal előzte meg honfitársát (14.). A pálya eleje az osztrákoknak tetszett leginkább, Roland Leitinger is jól kezdett, egy nagy hiba viszont másfél másodpercen túli hátrányt hozott neki (12.).

alpesi sí világkupa alpesi si óriás-műlesiklás Alta Badia hirscher

Žan Kranjec a pálya második felét egész jól összerakta (9.), Manfred Mölgg viszont a pocsék hazai menetek sorát gazdagította (21.). Gino Caviezel a végére tartogatta magát, kis probléma, hogy addigra 2,5 másodpercet már beszedett (23.), Filip Zubčić egyenletes menettel szedett be majdnem ennyit (18.). Matts Olsson már a 3 másodperchez járt közelebb (26.), Tim Jitloff két század híján el is érte ezt az álomhatárt (31.). Steve Missillier kevéssel volt jobb az amerikainál (27.), Erik Read pedig elcsúszott, majd suta mozdulattal a hálóba juttatta magát. A top-30-at Christoph Nösig osztrákos menete (jó kezdés, majd sorjázó hibák, 19.) után Tommy Ford zárta: remek első szektor után hibázott egy nagyot, elrontotta az ugratót, így is csak 1,6-ot kapott (11.).

alpesi sí világkupa alpesi si óriás-műlesiklás Alta Badia hirscher

A később indulók közül nagyot ment a francia Cyprien Sarrazin (13.), a második futamba jutott még Ryan Cochran-Siegle (20.), Loic Meillard (22.), Marco Odermatt (24.), Bjørnar Neteland (25.), valamint holtversenyben Manuel Pleisch és Andreas Žampa (29.).

----------------------------------------------------------

alpesi sí világkupa alpesi si óriás-műlesiklás Alta Badia hirscher

A második futamot így Andreas Žampa nyithatta, rögtön egy nagy rontással, végül az ugrató jelentette neki a búcsút. Pleisch is hamar belerongyolt egy kapuba, továbbment (26.), de a valódi alapidőt Muffat-Jeandet adta meg (21.). Missillier viszont rögtön megmutatta, mennyi maradt még a pályában: kerek egy másodperccel jött gyorsabb futamot, ezzel feladva a leckét a később indulóknak is (12.). Matts Olsson kevéssel Muffat-Jeandet mögé sorolt be (22.), Neteland pedig másodperceket szedett be (25.). Odermatt már jobban jött, a századokkal nem volt szerencséje (23.), Gino Caviezelt így is megelőzte a svájci háziversenyben (24.). Ahogyan Meillardot is megelőzték, ugyanis a harmadik helvét el sem indult, vélhetően az őrült ugrató áldozata lett. Mölgg szépen síelt, Missillier idejével azonban ő sem vetekedett (17.), Cochran-Siegle pedig némi mázlival, másodpercen túli hátránnyal is jó volt a pillanatnyi dobogóra (20.). Nösig egy önveszélyes, ám végül sikeresnek bizonyuló ugratóval befért Mölgg elé (14.), majd Zubčić egy közepes menet végén megmutatta, hogy az ugratónál mintegy 7 tizedet is lehet faragni Missillier idején (16.). Persze, ez csak leírva ilyen egyszerű, a gyakorlatban sem Haugennek (19.), sem az elég gyenge idényt futó Naninak (18.) nem sikerült megvalósítania.

alpesi sí világkupa alpesi si óriás-műlesiklás Alta Badia hirscher

Murisier viszont kihasználta a gall menetének gyenge pontját: 4 tizedes hátrány után egy igencsak kockázatos ugrás századokkal az élre repítette (10.). De Aliprandini majd egy másodperccel gyorsabban nyitott, ezt a hatalmas előnyt pedig sikerrel őrizte a célig (7.). Sarrazin a harmadik szektorig remekül tartotta magát, az ugratónál viszont elszállt: átugrott egy kaput (jó nyomvonalon), oldalán csúszott, szinte megállva vergődött el a célig (27.). Leitinger szolid menete (15.) után Ford egészen az utolsó szektorig Ferrarinak tűnt, ott viszont egy hiba Trabant-tempóhoz vezetett (13.). Myhrer a csendes, nyugodt stílust hozta másodjára is, aligha panaszkodhat a végeredményre (11.). Kranjec ennél jóval többet akart, már fél másodperc felett is járt az előnye, igaz, az ugratónál ez lefeleződött (4.).

alpesi sí világkupa alpesi si óriás-műlesiklás Alta Badia hirscher

Az utolsó nyolcast Feller nyitotta, kamikáze-menettel végig küzdött az elsőségért, a fél lábon vett ugrató elég volt az egyetlen századnyi hátrányhoz (5.). A fejben szétesett Pinturault végül annak is örülhet, hogy fizikai értelemben egészben maradt, szokásos bukása után nagy erővel csapódott a hálóba. Luitz harmadmásodpercnyi előnyt adott el a pálya feléig, nem tudott újítani, másodperc feletti hátrány lett a vége (9.). Neureuther szokásos sótlan stílusa ezen a lejtőn nem fizetődhetett ki, a precizitás és a szép ugrató végül a pillanatnyi dobogó aljára elég volt (6.). Komoly hibával indított Kristoffersen, így hamar eladta fél másodperces fórját, végül a századokkal nem volt szerencséje (8.).

alpesi sí világkupa alpesi si óriás-műlesiklás Alta Badia hirscher

Az élete esélye előtt álló Eisath mindent beleadott, majd egy másodpercre növelte előnyét, végül 8 tizeddel, a legjobb második futammal vette át a vezetést (3.). Faivre 6 tizedes előnyről indult, a feléig felezte, az alját viszont remekül síelte, 39 századdal vette át a vezetést (2.). Hirscher viszont hozta a szokásosat: a pálya feléig "csak" tartotta a francia tempóját, aztán viszont jelezte, hogy idén is ő a lejtő ura. 71 század, a legjobb második futammal - nem volt esélyük a többieknek.

alpesi sí világkupa alpesi si óriás-műlesiklás Alta Badia hirscher

Marcel Hirscher 185. Világkupa-versenyén 97. dobogóját és 41. győzelmét húzta be. Meglepő módon idén ez volt az első győzelme óriásban, de három 2. hely után így is elég valószínűnek tűnik, hogy a szakágit (no meg az összetettet) idén is be fogja húzni. Mathieu Faivre a jelek szerint tartósította jó formáját, 49. versenyén megszerezte 4. dobogós helyét. Élete első pódiumának örülhetett a hazai pályán síelő, jó pár hullámvölgyet átélő Florian Eisath, kereken 100. versenyét koronázta meg ezzel.

alpesi sí világkupa alpesi si óriás-műlesiklás Alta Badia hirscher

alpesi sí világkupa alpesi si óriás-műlesiklás Alta Badia hirscher

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk