AJÁNLÓ
 
20:17
2014. 12. 12.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:17
2014. 12. 12.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
20:17
2014. 12. 12.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
20:17
2014. 12. 12.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
20:17
2014. 12. 12.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sok mindent lehet mondani a mai årei férfi óriás-műlesiklásra, de azt biztosan nem, hogy tucatverseny lett volna. Érthetetlenül sok hiba, magyarázhatatlanul nagy különbségek a norvég edző által tűzött első futamban, jeges pálya, több mint 4 másodperces hátránnyal is második futamba lehetett jutni. A verseny izgalmait csak Marcel Hirscher "rontotta el", aki mindkét futam legjobb idejével, megalázó különbséggel verte a mezőnyt. Az azonos ligában síelők versenyét Ted Ligety nyerte, Stefan Luitz állhatott még a dobogóra. Samsal Dalibor jött, látott és készült egyet holnapra, 51. helyen zárt.


Alighanem sokan megjegyezték a mai nap után Christian Mitter nevét - ő volt az a norvég edző, aki a hatalmas különbségeket hozó első futam pályáját kijelölte. Hogy mennyire vágyott erre, azt nem tudni - gyanús, hogy nem nagyon, hisz saját síelőit is alaposan kicsinálta. Mentségére szóljon, a pálya szokottnál is keményebb, jeges állapota is nehezíthette a versenyzők dolgát. A második futam nyomvonalát az amerikai Ian Garner tűzte. Rengetegen neveztek a villanyfényes versenyre, 69-essel ott volt a mezőnyben újdonsült magyarunk, Samsal Dalibor is. Esélyeiről a 69-es rajtszám többet mond minden szónál...

Az első futam leírásában köszönet Dave985 segítségéért!


Benni Raich kezdte az első futamot (6.), menetéről sokat elmondott azonban, hogy rögtön utána Fritz Dopfer 1 másodpercet vert rá, mégsem volt különösebben elégedett (2.). A verseny hosszabb kényszerszünettel folytatódott (okára a külföldi stream okán nem jöttünk rá), talán az elgémberedés magyarázta Felix Neureuther kiesését: jó részidővel lekerült az ívről, kézzel-lábbal visszaevickélt, ám második rontásánál végképp kiállt. Thomas Fanara a célban nem értette, hol veszített ennyit, mozgását látva mégsem lepődtünk meg (7.). Alexis Pinturault egy nagy késést cipelt 3 kapun át, ott bukta a vezetést, és kapott másodpercnél is többet (8.). Marcel Hirscher egészen más dimenzióban síelt, nem hibázott, majd 6 tizeddel vette át a vezetést (1.). Ted Ligety rendre túldőlt, kézzel korrigált, a végén fogott csak Hirscheren egy keveset - így is 8 tizedes hátránnyal zárt (3.).

Leif Kristian Haugen laza másfelet kapott, csak utóbb derült ki, hogy ez jelen esetben mennyire nagy szó - a választott tempót végigtolta viszonylag hibamentesen (5.). Matts Olsson hazai havon kapott majdnem 3 másodpercet (11.), Henrik Kristoffersen pedig jó kezdés után a pálya második felében besokallt (10.). Steve Missillier klasszikus hibát vétett, a forduló lábával kirúgta a támaszkodót, formáját elnézve nem volt nagy meglepetés. Carlo Janka egy durva fékezés után alig fért be egy kapuba, a végére teljesen szétesett, négy másodperc feletti hátrányával is második futamos lett (23.). Victor Muffat Jeandet is csak kínlódott (14.), Tim Jitloff pedig a fejét fogta, pedig kivételesen ki sem esett (20.). Mathieu Faivre-nek voltak biztató momentumai a sok korrigálás mellett (9.).

A reklámszünet után Roberto Nani fenékreülős menete adta meg a folytatás alaphangját (44.). Kjetil Jansrud kiesésével eldőlt, hogy Mittert nem fogják megdícsérni a pályáért, majd Matthias Mayer (41.) bizonyította ismét, mennyire igaz - az egyébként pocsék - "itt nem ő a májer" szójáték. Marcus Sandell hozta a kötelezőt (22.), kis jóindulattal talán Philipp Schörghofer (26.) és Davide Simoncelli (27.) menetére is elmondhatjuk ugyanezt. Na de akkor mit mondjunk Stefan Luitzra? A német másodpercen belüli hátránnyal ért célba, bizonyítva, hogy az elképesztő hátrányokért nem lehet (csak) a pályát hibáztatni (4.). Christoph Nösig (33.) és Cyprien Richard (32.) szabad estét szerzett magának, majd André Myhrernek (25.) se ízlett a svéd hó. A régi motoros Florian Eisath villant egyet (13.), a hasonlóan rutinos Ondřej Bankkal viszont elbánt a pálya (38.), csakúgy, mint Massimiliano Blardonéval (34.). A rapszódikus olasz teljesítmények között Giovanni Borsotti (19.) a pozitív összképbe társult be, majd a svájciak is jobb kedvre derülhettek Gino Caviezel menetét látva (12.).

30-on túli rajtszámmal is bőven volt még esély továbblépni ezen a délutánon. A szlovén Žan Kranjec (17.) és a kanadai Phil Brown (21.) is magabiztosan lépett tovább.. A svédeknek a végén volt okuk örömre is, Calle Lindh (15.) teljesítményének köszönhetően. Továbbjutott még két svájci,  Justin Murisier (18.) és Elia Zurbriggen (28.), az osztrák Roland Leitinger (23.) és a horvát... Nem, nem Samsal - hanem Filip Zubčić (29.). (Zárójeles megjegyzés: Ivica nem is nevezett a versenyre). Végül, de nem utolsósorban - talán nem csak a mi megrökönyödésünkre - az erősen gödörben lévő finn alpesi sí is villantott egy nagyot: Sandell kötelező továbblépése mellett a remek formában lévő Samu Torsti (29.) és hatalmas meglepetésre a 62-essel induló Eemeli Pirinen (16.) is továbbjutott - utóbbi persze életében először.

Ami a mi Samsal Daliborunkat illeti, a várakozásoknak megfelelően ez a nap és ez a szám nem róla szólt. Kommentár nélkül: célbaért, 8,86 másodperces hátránnyal, az 51. helyen - senkit nem előzött meg.

---------------------------------------------------------

A második futamot Torsti nyitotta a svéd sötétségben, több kisebb késéssel együtt is gond nélkül behúzta sorozatban második pontszerzését (17.). Zubčić élete első pontjaira hajtott, 63-as rajtszámmal, ennek megfelelően csakis a biztonságra ment (25.). Elia Zurbriggen már többet kockáztathatott - sikerrel (13.); Simoncelli számára pedig még kevésbé volt vesztenivaló - a rutinos olasz ennek ellenére csak szenvedett (19.). Schörghofer hasonlóan gyenge menete (18.) után Myhrer se tudott versengeni sem a svájcival, sem a finnel - sőt, épphogy megelőzte Zubčićot (23.). Janka egy szektoron át még honfitársánál is jobb volt, a végére mégis csak mögé sorolt be (16.).

Leitinger is élete első pontjaiért ment (fura ezt írni egy osztrákról, no de mindenkinek el kell kezdenie...), a sűrűsödő követőbolyba érkezett (21.). Sandell egészen remek alsó szakaszt produkált, ám kicsivel így is Janka mögé szorult - a finnek így se bánkódhattak (14.). Brown a középső részen óriási lendülettel repült egy kapunak, valahogy sikerült jó nyomvonalon továbbesnie, utolsó helyen bár, de pontot is szerzett (26.). Jitloff egy hatalmas fékezéssel megóvta magát a hasonló látványosságtól, cserébe azért alaposan hátraesett (22.). Borsotti hatalmas lendülete egy szektoron át nagy mentésekkel kitartott, utána középen sokat vesztett előnyéből, ám a megőrzött tempó nemcsak a vezetést, de a futam addigi legjobb idejét is eredményezte (12.). Murisier villámgyorsan búcsúzott, Kranjec pedig biztonsági menetet produkált (24.). Pirinen túl nagy hévvel vágott neki élete első második futamának, kétszer is szinte le kellett állnia, az idővel küzdött (27.).

A reklámszünet után Lindh kieséssel keserítette a hazai szurkolókat, Muffat-Jeandet viszont remek futammal átvette a vezetést (9.). Eisath megelégedett egy erős pontszerzéssel, pár századdal kapott ki Sandelltől (15.). Gino Caviezel a felső szakaszt kicsit elóvatoskodta, sajnálhatja, hisz csak ezen múlt, hogy nem vette át a vezetést (11.). A hazaiak utolsó reménye se tartott sokáig: Matts Olsson már a felső részen elcsúszott, utána is sorjáztak a hibák, a mezőny második felébe zuhant (20.).
Kristoffersen másodjára se találta a pálya ritmusát, hatalmas előnyt adott le, ám a pálya alján remekül kanyarogva sikerült századra azonos időt kiküzdenie Muffat-Jeandet-vel (9.). Faivre szemre borzasztó, ám gyors felső szakasszal nyitott, a középső része viszont már megfizette a kockáztatás árát - kiesett. Az újabb reklámszünetet egy újabb francia, Pinturault menete követte, szokott őrült módján, de célba ért, és persze hatalmas előnyéből sikerült is valamennyit megőriznie (6.). Az utolsó gall, Fanara kevéssé kamikaze módon, ám hiba nélkül ért el néhány századdal jobb eredményt (5.). Raich szokott precíz síelése kevéssel lassabbnak bizonyult, de vélhetően így sem volt elégedetlen (7.).

Kedvenc vörös vikingünk, Haugen élete legjobbja felé haladt, az alján egy szélesre vett ívvel vesztette el ennek esélyét (8.). Luitz "pinturósra" vette a figurát, a hatalmas tempó viszont nála nem párosult semmilyen komolyabb hibával, 1,3 másodperces előnnyel vette át a vezetést (3.). Ligety az amerikai tűzésű pályán is épphogy maga mögött tudta tartani a németet - persze, a helyezés a lényeg, nem az idő (2.). Dopfer a legjobb német címéért csatázott, a középső részen kisebb hibákkal vesztette el a háziversenyt (4.). Hirscher a végére tartogatta a mezőnynek a feketelevest - a futam legjobb idejével tönkrevert mindenkit (1.).

Marcel Hirschernek gratulálunk, de talán némi formahanyatlás elkélne részéről - a másodperc feletti különbségű győzelem nem feltétlenül tesz jót az izgalomnak... 132. versenyén 62. alkalommal állt dobogóra, 25. győzelmét aratta. Ted Ligety 258 verseny után 49 dobogónál jár, Stefan Luitz 36. versenyén 3. alkalommal került a top-3-ba.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk