AJÁNLÓ
 
18:05
2016. 01. 22.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:05
2016. 01. 22.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
18:05
2016. 01. 22.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
18:05
2016. 01. 22.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
18:05
2016. 01. 22.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kitzbühel mai kettős versenynapja a szuper-kombináció szlalomfutamával zárult. Marcel Hirscher kapura lépett, és bár rossz szokása szerint rezzenéstelen arccal végigment, ezúttal nem úszta meg a kizárást. Aksel Lund Svindal nem élt az eséllyel, kapura lépett. A franciák pedig köszönték szépen, és kisajátították a dobogót: Alexis Pinturault 9 tizeddel verte Victor Muffat-Jeandet-t, ő pedig pár századdal Thomas Mermillod-Blondint.

alpesi si alpesi sí világkupa szuper-kombináció Kitzbühel Pinturault

Az alpesi összetetté átnevezett kombináció első feléről, a szuper-G-ről, már külön cikkben beszámoltunk (LINK), lévén külön versenyként is beleszámított a Világkupába. A továbbiakban tehát csak a második futamról, vagyis a szlalomról ejtünk szót. A szlalomfutam tűzéséért a svájci Jörg Roten volt a felelős a Ganslernen.

alpesi si alpesi sí világkupa szuper-kombináció Kitzbühel Pinturault

Fernando Schmed kezdhette volna a futamot, ám érthetetlen módon a német nem tartott igényt az ezzel vélhetően járó jó pár Vk-pontra, és nem indult el. Így aztán Natko Zrnčić-Dim síelhetett szűz pályán, alaposan megszenvedett vele, de megadta az alapidőt (18.). Az osztrák Niklas Köck ma ünepelte első VK-indulását, így értelemszerűen első pontjaira hajtott, kerek másodperces hátránnyal efelől nyugodt lehetett (22.). Vérbeli műlesiklóként Riccardo Tonetti más céllal síelt, és alaposan helyrerakta a horvát menetét, az alján bajba kerülve is másfél másodpercet pakolt a legjobb időre (10.). Svájciak folytatták a versenyt, elsőként Nils Mani küszködött már az első kapuknál is, Köck elé azért befért (20.).

alpesi si alpesi sí világkupa szuper-kombináció Kitzbühel Pinturault

Justin Murisier szlalomosként hatalmas rössel rontott neki a pályának, ám a harmadik szektor elején lekésett egy kaput, és bár fordítva síelve szabályosan továbbment, másodperceket vesztett vele (19.). Gino Caviezel zárta a helvétek sorát, megbízható síeléssel előnnyel fordult a végére, ott azonban neki is vissza kellett fordulnia egy kapunál, végül ki is zárták. A finn Andreas Romar gyorssízőként túlontúl bátornak tűnt, hamar kapura is lépett. Fél másodperces előnyről indult az amerikai Bryce Bennett, és nagy meglepetésre óvatos, ám precíz menettel két tizedet meg tudott ebből tartani (9.). Nem maradt sokáig az élen: Adam Žampa hozta megszokott őrült síelését, és bár az alján két kaput is fél lábon síelt, 1,4 másodperccel vette át a vezetést (5.).

alpesi si alpesi sí világkupa szuper-kombináció Kitzbühel Pinturault

Thomas Biesemeyer visszalépése miatt újabb remek szlalomos folytatta a versenyt, Victor Muffat-Jeandet személyében. A francia se tudta hiba nélkül teljesíteni a pályát, az alján viszont jobban megőrizte a sebességét, 2 tizedet pakolt a legjobb időre (2.). A svájci Ralph Weber a biztos pontokra hajtott, a meredekebb részeken így is megszenvedett, de elérte a célt (24.). Marcel Hirscher első blikkre hozta a kötelezőt, a mai mezőny egyetlen igazán jó szlalomosaként 1,33 másodpercet adott a mezőnynek. Csakhogy szabad szemmel is gyanúsnak tűnt az a szektora, ahol előnyét igazán megnövelte, a lassításból pedig egyértelműen úgy tűnt, hogy rosszul vett egy kék kaput! Ha nem róla és nem Ausztriáról lenne szó, rögtön garantálható a kizárás, ám nem ez lett volna az első eset, hogy továbbmegy és megússza - kezdődött tehát a pályán kívüli verseny. Közben a pályán nem is történtek nagy dolgok: Thomas Tumler nem indult el, Klemen Kosi pedig gyorssízőhöz illő menettel sorolt be a középmezőnybe (12.).

alpesi si alpesi sí világkupa szuper-kombináció Kitzbühel Pinturault

Jöhetett az első reklámszünet, majd Christof Innerhofer vérszegény szlalommal Kosi mögé sorolt be (14.). És ekkor robbant a bomba: döntöttek, és meg merték lépni - kizárták Marcel Hirschert! Aleksander Kilde szokásával ellentétben ezúttal nem esett ki, és egész jó tempóban végig is jött, persze csak gyorssízőhöz mérten (11.). Aligha hitte volna, hogy ő lesz a legjobb norvég. Thomas Mermillod Blondin fél másodperc környéki előnyének nagy részét az utolsó kapukig őrizte, itt azonban kicsit besokallt, és 3 századdal kikapott Muffat-Jeandet-től (3.). Bostjan Kline ezúttal nem tudott igazán jó szlalomot összerakni, nem volt igazán nagy hibája, egyszerűen lassúnak bizonyult (16.). Alexis Pinturault 9 tizedes előnyről indulva tulajdonképpen bemutatta a szokásos őrült menetet, ám talán egy árnyalattal több óvatosságot beletéve, mint tőle megszoktuk. Kifizetődött, csak pár századot adott el előnyéből (1.). Vincent Kriechmayr magához képest gyenge szuper-G-je után dícséretes módon elindult a szlalomon, egész jó alsó résszel meg is előzte a többi gyorssízőt (8.).

alpesi si alpesi sí világkupa szuper-kombináció Kitzbühel Pinturault

Igaz, gyorssízőből még jó páran hátravoltak - sőt, tulajdonképpen már csak ilyenek maradtak hátra. Andreas Sander Kriechmayrhez hasonló céllal szlalomozhatott, ám az osztráknál is jóval lassabbnak bizonyult (15.). Furcsamód ekkor iktatták be az újabb reklámszünetet, majd jöhetett a svájciak fő reménye: Carlo Janka. A svájci tűzés se segíthetett rajta, Pinturault-ra nem volt veszélyes, és bár kevéssel maradt le a bravúrról, pár századdal kikapott a másik két franciától is (4.). Romed Baumann gyorssízőnek megfelelő tempót mutatott be, az osztrákok nagy bánatára hiba nélküli, ám lassú menettel esett vissza (6.). Így is ő lett a legjobb osztrák...

Mattia Casse nála is kevéssel lassabbnak tűnt, ám ráadásképp ki is esett. Az olaszok újabb esélye, Peter Fill a meredekebb részekig jól síelt, ott viszont hátrányt mutatott az óra, és talán efelett érzett dühében nekirongyolt az időmérő bójának. Dominik Paris legalább célba ért, de ennél sokkal több öröme benne sem volt a taljánoknak (7.). A két norvég maradt a végére, Kjetil Jansrud 7 tizedes előnyről indulhatott. Egy szektor alatt eladta majdnem az egészet, a meredektől pedig döbbenetesen sokat vesztett, 3 másodperc feletti hátránya után dühösen káromkodott a célban (13.). Aksel Lund Svindal 1,2 másodperces előnyével nyugodtan tartalékolhatott volna, hisz egy könnyed pontszerzéssel is növelte volna előnyét Hirscherrel szemben. Alighanem ezt is próbálta, mégis kapura lépett a második szektorban. Óriási esélyt dobott el a norvég!

A versenynek természetesen még nem volt vége, hisz jöttek a 30-on túli rajthellyel bírók. Nagy részük teljesítette a pályát, és végül aki célba ért, pontot is szerzett - helyesebben egy kivétellel mindenki. Az utolsóként rajtoló lengyel Jakub Kłusak ugyanis a biztos pont felett érzett örömében hibázott, hegyet mászott, és majd fél másodperces hátrányával a 108 %-os szinten túlra csúszott, vagyis 30. helye ellenére nem kap Világkupa-pontot. Remek szlalommal a középmezőnybe küzdötte fel magát Filip Zubčić (17.), pontot szerzett Trevor Philp (21.), Andreas Žampa (23.), Maciej Bydlinski (25.), Kryštof Krýzl (26.), Drew Duffy (27.), Paolo Pangrazzi (28.) és (figyelem!) Cristian Javier Simari Birkner (29.). Közel négy év után szerzett újra pontot a mezőny végét rendszeresen kibérlő argentin sícsalád jeles képviselője.

alpesi si alpesi sí világkupa szuper-kombináció Kitzbühel Pinturault

Alexis Pinturault 135. Világkupa-versenyén 30. alkalommal fért fel a pódiumra, és 11. győzelmét aratta. Megvédte a címét, hisz tavaly is ő nyerte a kombinációt Kitzbühelben. Victor Muffat-Jeandet 86. verseny után 6 dobogónál jár. A kombinációs specialista Thomas Mermillod Blondin 165. versenyén 5. top-3-as helyezését ünnepelhette.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk