AJÁNLÓ
 
14:27
2014. 02. 18.
Magyar szempontból nagyszerű eredménnyel ért véget a Svájcban rendezett Curling Európa-bajnokság,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:27
2014. 02. 18.
A 2013-14-es télisport-szezon utolsó rangos tornája a férfi curlingesek világbajnoksága,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:27
2014. 02. 18.
Az oroszok a sírból hozták vissza első dobogójukat Fordulatos mérkőzésekkel...
A bejegyzés folyatódik
 
14:27
2014. 02. 18.
Hatnapnyi játék után véget értek a csoportkörök a női curling világbajnokságon...
A bejegyzés folyatódik
 
14:27
2014. 02. 18.
Egyelőre úgy tűnik, a tapasztalat uralkodik a fiatalsággal szemben a női curling világbajnokságon....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

1897997_754630401221521_1938400030_n

Véget értek a csoportkörök a curlingesek női és férfi mezőnyében, így az élen végzett négy-négy csapat már készülhet a torna végjátékára. Kanada, Svédország és Nagy-Britannia mindkét nemben továbbjutott, de természetesen ezúttal is születtek meglepetések és láttunk szélsőséges formaingadozásokat is.

Férfiak - Murdoch parádés dobással juttatta tovább a briteket

A férfiak mezőnyében voltak egyértelműbbek az erőviszonyok, amely többé-kevésbé tükröződött is a végső sorrendben. A négy legesélyesebbnek tartott csapat, azaz Svédország, Kanada, Norvégia és Nagy-Britannia az első ötben végzett, ám egy meglepetéscsapat miatt egyikük lecsúszott a továbbjutásról.

Ezt a meglepetést a kínaiak szolgáltatták, vagyis az a Liu Rui-féle kvartett, amely ugyan feltűnt már korábbi világversenyeken, de soha nem kellett velük komoly tényezőként számolniuk az ellenfeleknek. Az ázsiaiak azonban mostanra úgy tűnik, felnőttek a feladathoz, hiszen végig kiválóan játszva egy pillanatra sem csúsztak ki a négy továbbjutó helyről, és mindenki számára komoly fenyegetést jelentettek. Összesen kétszer kaptak ki a kilenc meccsük során - a kanadaiaktól és a svédektől is mindössze egyetlen ponttal. Végül csak ez a két csapat végzett előttük a ranglistán.

Ebből már kitalálható, hogy Brad Jacobs és a kanadaiak össze tudták magukat szedni a gyenge kezdést követően, és az első két nap során begyűjtött két vereségük után többé már nem engedtek ki. Ezzel egyértelművé tették, hogy ők is ugyanúgy esélyesek a végső győzelemre, mint országuk többi csapata a korábbi téli játékokon.

1621991_753428071341754_377234495_n

Jacobsékat egyedül a svédek tudták felülmúlni, hiszen Niklas Edin gárdája mindössze egyszer botlott az elmúlt hét során. Az aktuális világbajnokok kissé meglepő módon a dánoktól kaptak ki, amiért egy négy ponttal elveszített endjük volt a felelős. Ám a kilenc meccs során ellenük szerezték a legkevesebb pontot a riválisok, és ők veszítették el a legkevesebb endet, tehát hatékonyságukhoz kétség sem fér.

A negyedik, utolsó továbbjutó helyért az utolsó utáni pillanatig folyt a csata a norvégok és a britek között, amely végül drámai módon dőlt el utóbbiak javára. Az utolsó forduló előtt egyforma, 5-3-as mérleggel állt Thomas Ulsrud és David Murdoch csapata. A norvégok a dánokkal, a britek pedig a kínaiakkal találkoztak, de végig egymás eredményét is figyelték a másik pályán, hiszen az befolyásolhatta továbbjutási esélyeiket. Végül szoros meccseken mindketten vereséget szenvedtek, ami a tabellán elfoglalt pozíciójukon nem változtatott, és győzelmi arányuk is egyforma maradt, így a két csapat kedd reggel egy tiebreakerre volt hivatalos, amelyen el kellett dönteniük az utolsó továbbjutó kilétét.

Itt az utolsó endre 5:4-es norvég vezetéssel érkeztek, a befejezés joga pedig a briteket illette. Ulsrudék jól építkeztek, és úgy tűnt, sikerülhet megakadályozniuk, hogy riválisaik két pontot írhassanak, sőt, még a lopás esélye is megvolt, amely extraend nélkül a skandinávok győzelmét jelentette volna. Ám a norvég skip utolsó köve nem volt elég pontos, amivel némileg belerondított csapata jó helyzetébe a ház közepén, és sima utat hagyott Murdochnak arra, hogy megírja a hosszabbítást jelentő egy pontot.

1920187_756556781028883_260784692_n

A skót/brit skip azonban nem biztonságra játszott. Kiszemelt egy lehetőséget, amivel két pontot is szerezhetne, és kollegái nyugtázásával bevállalta a dobást, aminek sikeréhez egy raise és egy double takeout tökéletes összhangjára volt szükség. Magyarul Murdoch egy a ház előtt álló saját követ célzott meg, ami terve szerint úgy találja el a házban lévő egyik norvég követ, hogy az egy másik norvégot is magával rántva távozzon a játéktérből, miközben a házba beütött brit kő egy másik társával együtt álljon legközelebb a kör középpontjához. Nem csak leírni, kivitelezni is nehéz volt, de a britek irányítója mérnöki precizitással számolta ki a kövek mozgását, és a söprők munkájával együtt tökéletesen kivitelezte tervét. Ezzel ők jutottak tovább az elődöntőbe, míg a négy évvel ezelőtti ezüstérmes Ulsrudék számára befejeződött a torna.

Mivel az olimpián nem playoff-rendszer szerint bonyolítják le a helyosztókat, így a további menetrend a csapatsportokban jól ismert szisztéma alapján zajlik majd. A csoportelső svédek a negyedik britekkel, a másodikként végző kanadaiak pedig a harmadik kínaiakkal játszanak a döntőbejutásért.

A Svédország - Nagy-Britannia és a Kanada-Kína elődöntőket magyar idő szerint szerdán 16 órakor rendezik.

ff1

Ebben a táblázatban áttekinthető a Round Robin minden egyes mérkőzésének végeredménye. Az első szám mindig a vízszintesen listázott csapat pontját jelenti, míg a második a függőlegesen feltüntetett országét.

mmatches

Nők - Végül élre tört „a nagy négyes” 

Igen, kiegyenlített volt, és merészség lett volna előre leosztani a lapokat, de ha látatlanban curling követ szorítanak a fejünkhöz az olimpia előtt, tippelésre kényszerítve minket, akkor a többség bizonyára a kanadai-svéd-svájci-brit kvartettet emelte volna ki a tíz résztvevő közül. És így is lett, végül ez a négy csapat jutott tovább, noha azt a Round Robin alapján nem lehet kijelenteni, hogy egyenlők lennének az esélyek a továbbiakban.

Kanada eddig egyeduralkodónak tűnik. Ők az egyetlenek a curlingcsarnokban, akik veretlenül zárták az első hetet. Néhány nagynevű riválisukat fájdalmasan nagy különbséggel győzték le, a legszorosabb meccsüket pedig meglepetésre a tabellán abszolút sereghajtóként végző Egyesült Államok ellen játszották, akiket csak extra endben tudtak legyőzni. Igaz, ekkor már biztosak lehettek első helyükben, így a csoportkör utolsó napjain felszabadultabban játszhattak. Az eddigiek alapján nehéz elképzelni, hogy bárki is megállíthatja majd Jennifer Jonesékat az arany felé vezető úton, de persze a curlingben az utolsó kőig bármi megtörténhet, és nagyon érdekes lesz majd figyelni, riválisaik változtatnak-e játékstílusukon ellenük a továbbiakban.

1798420_753428204675074_1586201889_n

Svédország csak Kanadától és Kínától kikapva, szintén simán futott be a második helyre, míg mögöttük hatalmas tülekedés alakult ki a maradék két továbbjutó helyért. A svájciak három győzelmükkel kiválóan kezdtek, ám ezt rögtön ugyanennyi vereség követte, amivel már rögtön nem is nézett ki olyan rózsásan a helyzetük. Ez a rövid hanyatlás a csoportkör közepén egybeesett azzal a néhány mérkőzéssel, amikor Mirjam Otték maguktól szokatlan módon változtattak a csapatfelállásukon, hiszen öt meccsük során is a cserejátékos Alina Pätz dobta a második köveket, háromszor Janine Greiner, kétszer pedig a rosszullétre panaszkodó Carmen Küng helyett. Talán a felbomlott csapategység is közrejátszott abban, hogy mind a négy vereségüket ebben az időszakban szenvedték el. Végül azonban ez is elegendő volt ahhoz, hogy a harmadik helyen továbbjussanak, miután az utolsó fordulóban ki-ki meccsen magabiztosan győztek Kína ellen. S míg az ázsiai országból sokkal inkább a női csapat volt elődöntőre predesztinálva, végül mégis a férfiak hozták ezt az eredményt Kína számára, míg a Vancouverben bronzot szerző Bingyu Wangék csak a 7. helyre kerültek a végső rangsorban.

Mondhatni, hogy Eve Muirhead és a britek is kényelmesen jutottak tovább, hiszen annak ellenére is a 4. helyen végeztek, hogy az utolsó meccsükön nyert helyzetből kellemetlen vereséget szenvedtek a dánoktól, de az eddig látottak alapján kijelenthető, hogy a világbajnok skót hölgyek nem játszanak úgy, amivel olimpiát lehetne nyerni. A kezdeti, svédek és kanadaiak elleni elvesztett meccsek után kapaszkodásra kényszerültek, és noha ez sikerült nekik, útközben még a svájciak is legyőzték őket, így tehát mindhárom előttük végző csapat jobbnak bizonyult náluk. A legfőbb aranyszerzési reményüket a curlingbe fektető briteknek tehát a férfi és a női csapata is ott van az elődöntőben, ám mindkettő csak a negyedik helyen csorgott tovább, és innen minden bizonnyal már az éremmel is boldogok lehetnek.1779105_755242544493640_1139738849_n

Az első négyesen kívül is érdekes történetek zajlottak a női mezőnyben, valószerűtlen formaingadozásokkal. A házigazda oroszok felé szintén alapvető elvárás volt a továbbjutás, de korai jó eredményeik után szétestek, és mindössze három győzelemmel a tabella 9. helye hullott Anna Sidorova ölébe. Velük ellentétes utat jártak be a dánok. Lene Nielsen és csapata nem fogalmaztak meg irreális elvárásokat, előzőleg a 6. helyet tűzték ki minimális célként, de az első öt mérkőzésük elveszítése után, a tabella legaljáról nézve ez is elérhetetlenül távolinak tűnt. A dán hölgyek azonban képesek voltak felállni erről a mélypontról, és zsinórban négy győzelemmel zárták a tornát, felülmúlva előbb az USA-t, majd Kínát, Dél-Koreát, és zárásként a briteket is, végül pont elcsípve a 6. pozíciót.

A három ázsiai csapat közepesen szerepelt: Japán, Kína és Dél-Korea bárkire veszélyes lehetett, előbbi kettőnek csak egy győzelem hiányzott ahhoz, hogy esélye legyen a továbbjutásra.

A Kanada - Nagy-Britannia és a Svédország-Svájc elődöntőket magyar idő szerint szerdán 11 órakor rendezik.

noi1

A hölgyek eddigi 45 mérkőzése így alakult:

wmatches

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk