AJÁNLÓ
 
14:52
2016. 01. 17.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:52
2016. 01. 17.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:52
2016. 01. 17.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:52
2016. 01. 17.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
14:52
2016. 01. 17.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Végre megvan: a wengeni szlalomon Samsal Dalibor megszerezte Magyarország első pontjait a férfi alpesi sí Világkupában. Nem csak emiatt írhatjuk, hogy felborult a papírforma Wengenben: a változó erősségű havazásban a favoritok közül csak Henrik Kristoffersen lába nem remegett meg, a fiatal norvég az első futam után a versenyt is megnyerte. Két olasz, Giuliano Razzoli és Stefano Gross fért fel a dobogóra, Jens Byggmark pedig a második futamban a semmiből jött fel mögéjük. Hirscher egy gyenge első futam után a másodikban kiesett. Samsal végül a 22. helyen zárt, beállítva élete (még horvát színekben elért) legjobb eredményét.

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Jócskán fagypont alatti idő, néha szállingózó, néha viszont ömlő hóesés fogadta Wengenben a férfi szlalom résztvevőit. Az első futam pályáját a német Hannes Wallner, a másodikét a norvégek edzője, Christian Mitter jelölhette ki. 62 síelő nevezett a versenyre, 50-essel ott volt a listán Samsal Dalibor. A szlalompályát a sanyarú hóhelyzet miatt ugyanúgy a lesiklórész alján jelölték ki, mint pénteken a kombináció során.

Stefano Gross nyithatta az első futamot, relatíve elfogadható körülmények között szemre elég pattogós síeléssel adta meg az alapidőt (5.). Henrik Kristoffersen viszont végig gyorsabb volt az olasznál, az utolsó kapuknál hihetetlen gyorsasággal dobálta magát, majd fél másodperccel vette át a vezetést (1.). A lankás pálya nem kedvezett Alekszandr Horosilovnak, ennek megfelelően nem is volt most esélye, az alján ki is esett. Mattias Hargin egészen a legaljáig remekül tartotta magát, ott talán az erősödő hóesés is benne volt abban, hogy fél másodperc fölé nőtt a hátránya (6.). A német pályatűzés ellenére Fritz Dopfer már felül nagy hátrányba került, majd az aljára fordulva egy óriási fékezéssel majd 2 másodperces lemaradást szedett össze (34.).

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Marcel Hirscher is beszedett két tizednyi hátrányt felül, alul pedig kanyargásban most is sokat kapott a norvégtől, 74 század lett a vége (10.). Felix Neureuther sokáig osztrák cimborájával vetélkedett, az alján viszont jobban sorozta a kapukat, így feleakkora lemaradással megúszta (3.). Giuliano Razzoli hatalmas lendülettel vágott neki a pályának, az alábbhagyó hóesésben már 3 tizeddel is vezetett, ám az alján sokat vesztett, és kikapott Kristoffersentől (2.). André Myhreren a javuló körülmények se segítettek sokat, hibázgatott, másodpercnél is többet kapott (18.).

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Sebastian Foss-Solevåg is a hátsóbb régiókban küzdött, végül Myhrerrel azonos idővel ért célba (18.). Sokkal erősebb menetet mutatott be Julien Lizeroux, minimális hátránnyal fordult az aljára, ám pár méterrel a cél előtt besokallt és elesett. Az első francia célbaérés így Victor Muffat-Jeandet nevéhez fűződik, Hirscherrel azonos időt síelt (10.). A gallok sorát Jean-Baptiste Grange folytatta, végigvitt egy Lizeroux-szintű menetet, 4 tizedes hátrányból várta a folytatást (4.). A sormintát megszakító Daniel Yule közepes síeléssel épphogy másodpercen belül maradt (15.), majd a negyedik francia, Alexis Pinturault 7 tizeden belüli hátránnyal zárta az első blokkot (8.).

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

A reklámszünet után Patrick Thaler folytatta a versenyt, igencsak lassúcska menettel (17.). David Chodounsky épphogy Hirscherék mögé szorult (13.), Manfred Mölgg viszont tökutolsóként lépett kapura a pálya közepén. A gyenge menetek sorához csatlakozott Jens Byggmark is (22.), majd a megszokott svéd szenvedést Axel Bäck folytatta, az utolsó kapukat lába közé is vette. A házigazdák örömére Luca Aerni viszont remekül haladt az alsó részig, ott hatalmasakat mentett, de így is épphogy fél másodperc fölé csúszott a hátránya (7.). Linus Straßer a továbbjutásért küzdött, épphogy két másodpercen belülre fért (40.).

Anton Lahdenperä lécleoldással zárta versenyét, az osztrákok által favoritnak kikiáltott Manuel Feller pedig minden szempontból az ilyen helyzetben várhatót hozta: remek részidőket, ugyanakkor kiesést az alsó részen. Dave Ryding csak kevéssel volt lassabb nála, ráadásul célba is ért (14.), majd Marco Schwarz bizonyult jobbnak nála pár századdal, ezzel Hirscherrel azonos időt elérve (10.). Ramon Zenhäusern kétméteres termetével óriási sebességgel sorozta az utolsó kapukat, ám a végén már nem fért be. Marc Digruber biztonsági menete a sorozatos kieséseket látva már nem is tűnt rossz taktikának (30.). A top-30-at egy igen fura futam zárta: Ricardo Tonetti elképesztő második szektorral előnnyel fordult a végére, 4 tizedes hátránnyal ünnepelt a célban. Kis probléma, hogy az utolsó előtti kaput a lába közé vette, így értelemszerűen kizárták.

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

A csillapodó hóesés, no meg a megszámlálhatatlan kiesés nagy esélyt jelentett a magas rajtszámmal indulóknak. A legjobban az utolsó közt induló Thomas Mermillod-Blondin élt ezzel: a mezőny talán egyetlen univerzális síelője előnnyel fordult az alsó részre, és végül egyetlen századdal Hirscherék elé sorolt be (9.). A norvég Espen Lysdahl is másodpercen belül maradt (15.), Trevor Philp (20.) és Tim Kelley (21.) pedig épphogy efölé csúszott. Legmagasabb rajtszámmal, 55-össel a szlovén Stefan Hadalin jutott tovább (23.), mögötte Leif Kristian Haugen (24.), Dominik Stehle (25.), Erik Read (26.), Robin Buffet (27.) és Marc Gini (28.) sorjázott.

Samsal Dalibor fél másodperc feletti hátránnyal nyitott, ezután összehozott egy remek középső szektort, végül 1,47-es hátránnyal ért célba. Nem sokon múlt, de végre összejött: a 29. helyen továbblépett a második futamba.

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

-------------------------------------

A második futamnak Herbst és Digruber holtversenye miatt 31 versenyző vághatott neki, a két osztrák közül a veterán Herbst síelt elsőként. Nem épp öreguras síelése a pálya közepén elcsúszást ért, így Digruber nyugodt menettel (csak néhány későn elinaló pályamunkás jelentett izgalmat) biztos pontszerzőként ért célba (21.). Samsaltól is ugyanezt vártuk, ám nem a biztonságra ment: már 4 tizeddel is vezetett, az alján viszont nem tudott elég gyorsan kanyarogni. 0,19-es hátránnyal, egy szűken vett utolsó kapuval célba ért, és végre megszerezte Magyarország első pontjait a férfiak mezőnyében (22.). Marc Gini hasonló, ám egy fokozattal lassabb menettel a pillanatnyi utolsó helyre ért be (24.), Buffet viszont minde szektorban rápakolt előnyére, és közel fél másodperccel vette át a vezetést (11.). Read hasonlóan bátor síelése csak az alsó rész kezdetéig tartott, ott nagy lecsúszásokkal két századdal Samsal mögé szorult (23.). Stehle lemásolta Herbst elcsúszását, ifjonti hévvel felpattant és továbbment, de hiába (25., szintidőn kívül). Haugen az aljáig őrizte előnyét, ám a gyors kanyargás neki se sikerült túl jól (17.), majd Hadalin a szokott helyen elcsúszással tette tönkre nagy esélyét - a szlovén is visszamászott és továbbment, de pontot nem kapott érte (26., szintidőn kívül).

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Byggmark remekül megérezte a ritmust, magasan a legjobb idővel, több mint 6 tizeddel vette át a vezetést (4.). Kelley megelégedett a biztos pontszerzéssel (12.), Philp viszont sokat kockáztatva a vezetésért küzdött, mikor az utolsó kapuk egyikébe már nem fért be. Magukra találtak a svédek: Myhrer elképesztő iramban érkezett a pálya aljára, ahol viszont egy nagy fékezéssel végül honfitársa mögé szorult (7.). Foss-Solevåg a norvég tűzésű pálya ellenére csak a két svéd mögé tudott besorolni (9.), Thaler pedig nagyon messziről vett kapukkal szedett be komoly hátrányt (15.).

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

A szokottnál korábban jött az első reklámszünet (holtverseny miatt), majd Yule folytatta a versenyt, és a házigazdák nagy bánatára az ugyanott elcsúszók sorát. Lysdahl biztonsági menettel a pontokra hajtott a sűrűsödő hóesésben (18.), Ryding pedig 3 tizedes előnyt váltott majd egy másodperces hátrányra (16.). Chodounsky is hasztalan küzdött az elemekkel, a végén azért ettől függetlenül is lassúcska volt (20.). Hirscher még rosszabbul járt: hozta a hibát a szokott helyen, talpon maradt ugyan, de vissza kellett gyalogolnia, és nem sokkal később végleg búcsúzott. Muffat-Jeandet az aljáig őrzigetett előnyéből, de ő se tudott elég gyorsan kanyarogni, fél másodperces hátrányából szinte a maximumot hozta ki a pályából (10.).

Schwarz kicsivel volt csak lassabb, ám nagyon nagyot fékezett az alsó részre fordulva, így a hátránya is nagyra nőtt (14.). Mermillod-Blondin a tetején megmutatta, hogy bátor síeléssel lehet még jól síelni, az alján viszont csúnyán belassult, önhibájából került másodpercen túlra (19.). Jött az újabb reklámszünet, majd következett Pinturault-hókotró, stílszerűen narancssárga síszemüveggel. Ezt látva a hó viszont visszavett, végül döntőnek bizonyuló gyenge felső szakaszát nem foghatja erre a francia (6.). A házigazdák szörnyű napját Aerni gyors kiesése tette teljessé, hiába volt remek a svájciak szezonja, ma bizony nulláztak. A kitisztult idő ellenére Hargin fél másodpercet adott el felül, és a kanyargós utolsó kapuknál is sokat vesztett, alaposan hátresett (13.).

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Gross 6 tizedes előnyét lefelezte az aljáig, ott hibázott egy nagyot, de egyetlen századdal így is át tudta venni a vezetést (3.). Grange felül jobban jött az olasznál, alul viszont látványos hiba nélkül annyira belassult, hogy még Pinturault-tól is kikapott (7.). Neureuther minimális előnnyel, ám nagy fékezéssel fordult az aljára, ami végül 11 százados hátrányt jelentett (5.). Razzoli iszonyatos tempóval síelt az aljáig, ott már vissza is vehetett, így is majd 4 tizeddel vette át a vezetést (2.). Kristoffersen a saját edzője által tűzött pályán remekül kezdett, a közepén viszont nem tudta tartani a lépést Razzolival. Az alján a sorozókapukat most is utánozhatatlanul teljesítette a szakág új ura, végül 3 tizedes előnnyel nyerte a versenyt (1.).

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Henrik Kristoffersen 57. Világkupa-versenyén begyűjtötte 18. dobogóját és 8. győzelmét, egyben kényelmes előnyre tett szert a szakági versengésben Hirscherrel szemben. Giuliano Razzoli ezúttal végig tudott vinni két kockáztatós menetet, így 89. versenyén meglett a 10. dobogója. Stefano Gross 69 verseny után 7 pódiumnál jár.

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Samsal Dalibor 90. Világkupa-versenyét ünnepelte első magyar színekben elért pontszerzésével. Horvátként is csak háromszor sikerült neki ez a bravúr, 2009-ben Zágrábban zárt ugyanígy a 22. helyen. Azóta csak kombinációban fért be a pontszerző zónába.

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

alpesi si alpesi sí világkupa Wengen szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk