AJÁNLÓ
 
20:31
2017. 01. 05.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:31
2017. 01. 05.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
20:31
2017. 01. 05.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
20:31
2017. 01. 05.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
20:31
2017. 01. 05.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Viharosan kezdődött az év a férfi alpesi síelők számára. A zágrábi Sljemén az időjárás alaposan beleszólt a versenybe, és végül Manfred Mölgg volt a legjobb, és egyben legszerencsésebb. Neureuther zárt a 2. helyen, a 3. Kristoffersen és az első futamban remeklő Lizeroux jobb helyezését a szél fújta el. Igaz, az olasz elképesztő második menetét aligha tudta volna bárki is megelőzni. Hirscher önerőből volt pocsék ma, a féltávnál vezető Feller nevetséges módon esett ki, Samsal Dalibor a mezőny végén viaskodott az elemekkel.

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

Évek óta az alpesi sí világkupa-idény egyik fénypontja a zágrábi szlalom. A hatalmas nézősereg ezúttal is garantálható volt, annak ellenére, hogy a Kostelić-éra már a múlt. Igaz, Ivica még mindig nem adja fel, de alighanem már csak az élmény hajtja - ezúttal 62-es rajtszámmal szerepelt a rajtlistán, épp magyarrá vált ex-honfitársa, Samsal Dalibor előtt indulhatott. Összesen 75 síelő érkezett a Sljemére. Hiába a különleges helyszín, hiába az eseményekben szegény hétközbeni időpont, az európai sportadó teniszfétisének, valamint a megcsúszó síugró selejtezőnek áldozatul esett a mai verseny jó része, csak a második futam kevesebb mint felét láthatták a tévében a magyar szurkolók.

Az első futam pályáját az Egyesült Államokból érkező Ian Looked, a másodikét az osztrák Manuel Pircher tűzhette. Az amcsiknak papíron Chodounsky az egyetlen épkézláb síelőjük, ő se tartozik az élmezőnybe, vagyis a tűzők személyét leginkább az amúgy is favorit Marcel Hirscher fogadhatta örömmel.

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

Elsőként az orosz Alekszandr Horosilov ismerkedhetett meg a szakadó hóval nehezített pályával, nagyobb hiba nélkül célba talált (15.). Stefano Gross felül jobban kezdett, ám végül majd 4 tizedet kapott az orosztól (24.) - a közvetítő vonal hibája miatt láthatatlanul. André Myhrer menetét elnézve alul lehettek problémák az előző síelőknél, csakhogy a svéd addigra már hatalmas hátrányt szedett össze néhány látványos megakadással (25.). Az első igazán jónak tűnő menet Manfred Mölgg nevéhez fűződik, alul sem hibázott, fél másodperccel vette át a vezetést (5.). Felix Neureuther végig tartotta vele a lépést, de minimális hátránnyal csak a dél-tiroli mögé sorolt be (8.). Marcel Hirscher viszont szokás szerint a szerencse kegyeltjének érezhette magát, az aljára kicsit belassulva is egyetlen századot megőrzött előnyéből (4.). Nagy ellenfele, Henrik Kristoffersen egy fokozattal még gyorsabban kezdett, középen viszont túl szélesre vett egy-két ívet, az osztrák szerencsefaktora pedig most is jelen volt: 3 századdal kapott ki a norvég (6.).

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

Azt hihettük volna, itt a futam vége, ám ezúttal nem így történt. Meglepően jól síelt ugyanis Julien Lizeroux: tisztes kezdés után összerakott két utánozhatatlan szektort, így harmad másodperccel átvette a vezetést (2.). Osztrákok jöttek utána, Michael Matt nyugodt, ám nem túl gyors menete (9.) után Marco Schwarz mutatott be egy Lizeroux-szintű síelést - pechjére csak két szektoron át, hatalmas fékezéssel érkezett az alsó részre (10.). Daniel Yule menete is jelezte, hogy - talán a hó miatt - ezúttal verhetőek a verhetetlenek, az alsó részen sokat kapva is Kristoffersennel azonos időt ért el (6.). Patrick Thaler viszont finoman szólva is felejthetően síelt (42.), és némi meglepetésre Alexis Pinturault is megelégedett egy biztonsági menettel (10.). Mattias Hargin síelése is csak arra volt jó, hogy közben szusszanhassunk egyet (36.), Marc Digruber pedig az elejétől túlvállalta magát, végül kapura lépve meghosszabbította a reklámszünetet.

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

Victor Muffat-Jeandet egy remek szektort, egy gyenge szektort, majd egy kiesést tudhat magáénak, Sebastian Foss-Solevåg pedig csak a középső részen érezte a ritmust (23.). Villámgyors kieséssel tette savanyúbbá a franciák arcát Jean-Baptiste Grange, majd Dave Ryding egy hatalmas első szektor után a pálya alján veszített súlyos tizedeket (16.). David Chodounsky sem aprózta el a kezdést, a számára tűzött pályán egy-kétszer majdnem elcsúszott, végül 8 tizedes hátránnyal megúszta (13.). Manuel Feller aztán tovább kavarta az esélyeket: kihasználta Lizeroux lassabb kezdését, felül szerzett 3 tizedes előnyéből 5 század a végéig megmaradt (1.). Úgy látszik, nemcsak Hirschernek kedveznek a századok az osztrák csapatból...

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

Giuliano Razzoli a hátsóbb régiókban küzdött (19.), az újabb reklámszünetet követően érkező Luca Aerni viszont tovább sürítette a középmezőnyt (12.). Jonathan Nordbotten a javuló látási viszonyok ellenére lassúnak bizonyult (27.), Dominik Stehle pedig majd 2 másodperces lemaradást gyűjtött össze (38.). Jens Byggmark messze volt régi önmagától, a második futamra se volt esélye (50.), Ramon Zenhäusern viszont másfél másodpercen belül maradt (28.). Anton Lahdenperä már 2 másodpercen túlra csúszott (43.), Juasza Naoki viszont remek menettel, másodpercen belüli hátránnyal hangolt a folytatásra (14). A top-30-at Leif Kristian Haugen zárta, joggal aggódhatott a második futamért (34.).

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

A javuló körülmények alaposan összerázták a mezőnyt, másfél másodpercnél nagyobb hátránnyal ma tovább sem lehetett jutni. Így aztán gyakorlatilag nulla volt az esélye Ivica Kostelićnek (52.), Samsal Dalibor pedig szülőhazájában sem volt képes bravúrra (2,63-as hátrány, 49.). Bezzeg a duplán szerencsés, edzője által tűzött pályán síelő Mark Engel igen: 28 százados hátránnyal a dobogóra érkezett a semmiből (3.). Ha nem is okozott ekkora szenzációt, azért felszisszen az ember a dél-koreai Dzsung Dong-hjun másodpercen belüli lemaradását látva, vele holtversenyben zárt Adam Žampa (17.-17.). A második futamba jutott még Erik Read (20.), Kryštof Krýzl (21.), Marc Rochat (22.), Linus Straßer (26.), Sebastian Holzmann (29.) és Ricardo Tonetti (30.).

----------------------------------------------------------

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

A második futamot így aztán Tonetti nyitotta, közel sem hibátlan menettel, de legalább célbaért a viharos időben (17.). Holzmann gyorsabb kezdés után a pálya végére elfogyott (19.), Zenhäusern pontjait pedig a középső szektorban egy láb közé vett kapu formájában elfújta a szél. Kis szünet után (néhány reklámtábla-darabot kellett eltakarítani) jöhetett Nordbotten, aki gyenge menete végén egy egészen remek alsó résszel villantott, és az élre ugrott (15.). Straßer az alsó szektorig se jött sokkal jobban, ott pedig rengeteget veszített (21.), Myhrer viszont ha nem is sokkal, de át tudta venni a vezetést (12.). Az erős szél miatt újabb rövid kényszerszünet jött, majd jöhetett egy újabb, pocsék első futamot teljesítő nagyágyú, Gross. Szépen összerakta első szektorát, és bár alul sokat hagyott a pályában, majd 4 tizedes előnnyel vette át a vezetést (10.).

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

Foss-Solevåg a norvégek erősségének tűnő alsó részen szépen jött, ám a felsőbb részek neki sem jöttek össze (11.). Rochat érthető módon csak a pontszerzéssel foglalkozott (20.), a hegymászást bemutató, végül kieső Krýzlt így is megelőzte. Read jobban olvasta a pályát, 4 tizedes hátrányt szedett be (13.), Razzoli viszont gyenge kezdés után egy rosszul választott ív miatt a középső részen búcsúzott. Adam Žampa esetén csak a visszaesés mértéke volt kérdéses (22.), Dzsung viszont bátor menettel jelezte, a koreaiak nemcsak az infrastruktúrával készülnek a téli olimpiára (14.). Másodjára is hatalmasat ment Ryding, ezúttal az alsó szakaszt is végigbírta, fél másodperces előnnyel vette át a vezetést a mezőny második felére fordulva (7.).

A körülmények miatt reklámszünet szóba sem jött, rögtön indult Horosilov, és egy szektor alatt ki is írta magát a versenyből, hamarosan ki is esett. A nagyokat hibázó Juaszára ezúttal nem hatott a villanyfény (18.), majd Chodounsky átvészelt egy hófúvást a felső részen, de utána sem találta a ritmust (16.); Aerni viszont remek alsó rész után alig kapott ki a brittől (8.). Schwarz esetén is feketén-fehéren látszott, hogy a felső részen jött igazán nagyot Ryding, szép középső rész után az alján aztán elcsúszott az osztrák. Pinturault néhány kapu után hozta megszokott, értelmetlen kiesését, Michael Matt viszont végigment, és az osztrák tűzést kihasználva át is vette a vezetést (5.).

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

Neureuther a pillanatnyi szélcsendet kihasználva tiszta pályát mehetett, 6 tizedes előny lett a vége (2.). Kristoffersen már nem volt ilyen szerencsés, a középső részen belefutott egy hófúvásba, ez bőven magyarázza 5 századnyi hátrányát (3.). A következő indulókhoz viszont kegyes volt az időjárás. Yule stabilan, ám nem elég gyorsan haladt végig a pályán, majd 3 tized lett a hátránya (4.). Brutális első szektora után kicsit rápihent az alsó részre Manfred Mölgg, majd robbantott még egyet, és 72 századot vert Neureutherre (1.).

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

Hirschernek így nem volt könnyű dolga, rögtön bele is hibázott, majd jöttek az újabb hibák, és jött egy majd másfél másodperces hátrány (6.). Pedig a körülmények talán ekkor voltak a legjobbak... A meglepetésember Engel a számára új helyzettel nem tudott megbírkózni: másodperc körüli hátrányra számíthatott volna, ám a pálya alján kapura lépett, nagy eséssel zárta napját. Az időjárás pedig rövid pihenő után újra beleszólt a versenybe, Lizeroux menetét tönkretették a hófúvások (9.). Végül aztán Feller esélyt sem adott a hófúvásnak, nemes egyszerűséggel átgázolt a második kapun. Január 5-én máris kaptunk egy biztos alapanyagot a szilveszteri összeállításokhoz az osztráknak köszönhetően...

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

...És Manfred, a mammut előbukkant a hóviharból. Akár egy manapság divatos mese is kezdődhetne így. Bizony, Manfred Mölgg már 35 éves, 250. Világkupa-versenyét ünnepelte 3. győzelmével. 2009 óta várt az újabb sikerre, némiképp váratlanul sikerült azt elérnie. Talán soha nem voltak még ilyen jó napjai a Mölgg-famíliának. Felix Neureuther magához képest gyenge idényét szebbé tette 227. versenyén 42. dobogójával, a szélvihar által sújtott Henrik Kristoffersen pedig 77 verseny után 27 pódiumnál jár, és ma is fontos pontokat fogott Hirscheren.

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

alpesi si alpesi sí világkupa Zágráb szlalom Manfred Mölgg Samsal Dalibor

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk