AJÁNLÓ
 
15:23
2015. 12. 13.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:23
2015. 12. 13.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
15:23
2015. 12. 13.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
15:23
2015. 12. 13.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
15:23
2015. 12. 13.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hosszú idő után végre Ausztrián és az USÁ-n kívül más nemzet is győzelemnek örülhetett alpesi síben: Val d'Isère-ben a norvég Henrik Kristoffersen fölényes győzelmét hozta a férfi szlalom. Marcel Hirscher most se panaszkodhatott a szerencséjére, csúnyán elrontott első futam után Foss Solevåg és Pinturault kiesésének köszönhetően feljött a második helyre; Felix Neureuther fért még fel a dobogóra.

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere szlalom Kristoffersen

-6 °C, a tegnapinál felhősebb, de alapvetően tiszta idő fogadta a versenyzőket Val d'Isère-ben, ahol férfi műlesiklással zárult a hétvége programja. Az első futam pályáját a német Hannes Wallner, a másodikét a svéd Magnus Andersson jelölhette ki.

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere szlalom Kristoffersen

Henrik Kristoffersen kezdhette az első futamot, különösebb hiba nélkül, láthatóan nem maradt benne tegnapi esése (1.). Alekszandr Horosilov egy szektor alatt beszedett fél másodpercet, és innen nem volt visszaút, enerváltan kezdte a szezont az orosz (10.). Fritz Dopferen még a német tűzés se tudott segíteni: csigatempója csak arra volt jó, hogy az első szektor végén még forítva be tudjon venni egy vertikálist, de nem sokkal később kiesett. Ha célbaér, vélhetően akkor se jut tovább. 5-össel jött a meglepetés: Marcel Hirschertől óriás fölény helyett hatalmas hátrányt láttunk, minden szektorban nagyon kikapott, 1,66 másodpercnél állt meg a hátrány (8.). Felix Neureuther hozta a mostanában megszokott sótlan-ízetlen, de egész gyors menetet, a végén viszont nagy bajba került, fordítva vett egy kaput, és másodperc fölé nőtt a hátránya (5.).

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere szlalom Kristoffersen

Stefano Gross a leggyorsabb szektorral nyitott, de a második időmérő pontnál elvétett egy kaput. Nem vette észre, hogy vertikálisnál hibázott, megállt, pedig továbbmehetett volna. Mattias Hargin úgy döntött, ő mindenáron Hirscherrel akar versenyezni, bátortalan menettel végül még tőle is nagyon kikapott (19.). Jean-Baptiste Grange is a biztos második futamra hajtott, a végére lassult be igazán, és századokkal Hirscher mögé szorult (9.). 'Nem baj, van másik' - mondhatták a franciák: Victor Muffat-Jeandet érkezett, és kezdett egész biztatóan, de a végére nagyon elveszett a kapuk sűrűjében, és 2 másodperc fölé nőtt a hátránya (13.). A gallok sora viszont nem ért véget, és Alexis Pinturault két remek szektor után az alsó laposon kicsit belassulva is másodpercen belül maradt, így befért Kristoffersen mögé (3.).

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere szlalom Kristoffersen

André Myhrer bevállalós kezdése az első időmérő pont után két kapu letarolásához vezetett. Giuliano Razzoli pattogósan haladt végig a pályán, ám az alsó laposon sokat vesztett a sebességéből, így kevéssel még Neureuthertől is kikapott (6.). A norvég csodát Sebastian Foss Solevåg folytatta: egy szektoron át honfitársát szorongatta, csak a középső szektorban szedett be 3 tizedes hátrányt, amit a célig megőrzött (2.). A Myhrer által megkezdett svéd hagyományt pedig Markus Larsson folytatta, ő is ugyanott esett ki, ahol honfitársa. Julien Lizeroux óvatos kezdés után rákapcsolt, épphogy másodpercen belüli eredményével elégedett lehetett (4.). A reklámszünet alatt pedig meghallgathattuk Kristoffersent, aki elmondta: azt hitte, eléggé hátul végez majd futamával. Tévedni emberi dolog…

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere szlalom Kristoffersen

A következő blokkot Daniel Yule nyitotta, a hátsóbb régiókkal küzdött (15.). Axel Bäck volt az első olyan síelő, aki komolyan aggódhatott a második futamért (42.) — ez a futam nem kerül be a svéd sí dicsőségkönyvébe. Patrick Thaler két szektoron át nyugodt, jó menetet mutatott be, utána viszont láthatón megakadt, ez pedig a laposon óriási hátrányhoz vezetett (14.). Linus Straßer szétcsúszkáló lécekkel szedett össze méretes lemaradást (41.), majd Jens Byggmark folytatta a svéd vesszőfutást, rossz menetet koronázott meg kieséssel. Reinfried Herbst öreguras síelése ezen a pályán biztos továbbjutást ért (17.), majd a hasonlóan rutinos Manfred Mölgg remek menete (7.) után jöhetett a következő reklámszünet.

Anton Lahdenperä a svédek korábbi teljesítményét elnézve elégedett lehetett a biztos továbblépéssel (16.), majd David Chodounsky 2 másodpercen belüli lemaradásnak örülhetett (11.). Ivica Kostelić a pletykák szerint a szponzorok miatt húzott rá még egy évet — elhisszük, mert az élő legenda teljesítménye erre már biztosan nem ad magyarázatot (44.). Luca Aerni biztató menetet rontott el a lapos alsó rész elején egy megakadással (32.), Juasza Naoki pedig megszokott kamikáze-menete helyett inkább egy szumóbírkózóra emlékeztetett, az utolsó kaput el is hibázta. Dave Ryding óvatos síeléssel továbblépett (20.), Adam Žampa lassabb menettel kevéssé bizakodhatott ebben (35.), majd Jonathan Nordbotten zárta a top-30-at, norvéghez illően magabiztos továbbjutással (18.).

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere szlalom Kristoffersen

30 feletti rajtszámmal remekelt az olaszok új sztárja, Riccardo Tonetti: a 12. helyről várta a folytatást. Továbblépett a francia Robin Buffet (20.), vele holtversenyben a tegnapi rémálmot feledtetni próbáló Ted Ligety (20.), Michael Matt (23.), Reto Schmidiger (24.), Steve Missillier (25.), Matič Škube (25.), Marco Schwarz (27.), Ramon Zenhäusern (28.), Dominik Stehle (29.) és Marc Digruber (30.).

Samsal Dalibor elindult a mai versenyen. A továbbjutásra egyetlen pillanatig se volt esélye, 3,55-ös hátránnyal a pálya alsó harmadában kézbesítette megszokott kiesését.

-----------------------------------------------

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere szlalom Kristoffersen

A második futamot Digruber nyithatta, a közepén megakasztotta egy kapu, de nagyobb gond nélkül célbaért (15.). Stehle hatalmasat mentett az első időmérő pontnál, talpon tudta folytatni, de így már csak a pontszerzés lehetett a célja (23.). Zenhäusern jóval megfontoltabb menete nem sokkal ért többet (19.), és Schwarz sem veszélyeztette honfitársa elsőségét (18.). Škube bátran nekirontott a pályának, de az első szektor vége őt is megtréfálta, az alján pedig ki is esett. Missillier se tudta összerakni a futamát, jó első szektor után a közepén csak belassult, a végén már szinte le is állt (25.). Schmidiger is egyre lassabban kanyargott, a végén legalább Digruber mögé be tudott sorolni (17.). Michael Matt is hasonló utat járt be, a végén ő még jobban hátraesett (20.).

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere szlalom Kristoffersen

Ryding volt hosszú idő után az első síelő, aki különösebb gond nélkül végigment a pályán, a harmatos korábbi menetek után az majd fél másodperces előnyt hozott neki (12.). Ligetynél csak a visszaesés mértéke volt a kérdés, két versenyzőt előzött csak meg (20.). Buffet élete első pontjaira hajtva óriási elánnal vágott neki a pályának, vezetett, de az alján megállította egy kapu, így egyetlen századdal Ligety mögé szorult (22.). Hargin a svéd tűzésű pályán megmutatta, hogy nem felejtettek el síelni az északi országban, az alján nagyot fékezve is az addigi legjobb futamot produkálta (10.). Nordbotten kicsit szögletesen vette az első kapukat, és a folytatásban is csak szenvedett, intő jel volt ez a több norvégnek (16.). Herbst sem volt veszélyes Harginra, a kapukra annál inkább, az utolsó szektor elején szinte leállva csúnyán visszaesett (24.). Lahdenperä egész jó második futamot ment, ám az aljára nem maradt sebessége, így Ryding mögé szorult (14.). Két svéd a pillanatnyi dobogón, ám nagy szépséghiba, hogy a hátralévő 15 síző között már egy sem volt közülük.

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere szlalom Kristoffersen

A reklámszünet után Yule nyitotta a top-15-öt, rögtön át is véve a vezetést (9.). Nem tartott soká a svájci öröm, Thaler megfontolt első szektor után alaposan begyorsulva harmadmásodpercnyi előnnyel ért célba (6.). Muffat-Jeandet nem veszélyeztette az élenállókat (11.), és Tonetti sem tudta megismételni bravúros első futamát (13.). Chodounsky már jobban gazdálkodott hozott előnyével, és átvette a vezetést (4.). Horosilov második futama is alátámasztotta, hogy messze van tavalyi formájától az orosz, épphogy Yule elé sorolt be (8.). Grange már az elején megállt, tisztes hátránnyal továbbsíelve az alján még egy pihenőt tartott, végül ki is zárták.

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere szlalom Kristoffersen

Fortuna kegyeltje, Hirscher most egy reklámszünetet kapott menete előtt az égiektől, 1,2 másodperccel át is vette a vezetést (2.). Manfred Mölgg már felül megakadt, ebben a futamban az öreguras menet nem sokat ért (7.). Razzoli sokkal inkább versenytempóban haladt majdnem végig, néhány kapuval a vége előtt sokallt be, és kiesett. Neureuther szokott megbízható, mit sem kockáztató menete négy tizedes lemaradást ért, a német alighanem ennyit is tervezett mára (3.). Lizeroux is megmutatta, hogy ez a pálya nem kedvez az idősebb síelőknek, a pillanatnyi dobogóra se fért fel (5.). Pinturault szokott őrült menete még ennyit se ért: három tizedet adott felül Hirschernek, aztán elrepült. Foss Solevåg még érthetetlenebbül, néhány méter után kapura lépéssel dobta el élete nagy esélyét. Kristoffersen két tizedet adott Hirschernek az elején, ezután már félgőzzel, majd negyedgőzzel is mehetett (1.). Egy másodperc feletti előny maradt így is, Hirscher ezúttal a megalázó különbség másik oldalát is megismerhette.

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere szlalom Kristoffersen

Henrik Kristoffersen 51. Világkupa-versenyén 13. alkalommal állt fel a dobogóra, 5. győzelmét szerezte. Marcel Hirscher 155. versenyén 77. alkalommal fért be a top-3-ba. Felix Neureuther 200. versenyét 39. pódiumával ünnepelte.

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere szlalom Kristoffersen


 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk