AJÁNLÓ
 
14:47
2014. 12. 21.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:47
2014. 12. 21.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:47
2014. 12. 21.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:47
2014. 12. 21.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
14:47
2014. 12. 21.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kettős osztrák győzelemmel zárult a női alpesi sízők hétvégéje Franciaországban, Val d'Isère-ben. Századok választották csak el a dobogósokat szuper-G-ben, végül Elisabeth Görgl nyert Anna Fenninger és a pálya elejét elrontó szlovén Tina Maze előtt. Rengeteg volt a kieső, a tegnapi győztes Lindsey Vonn mellett sajnos Miklós Edit is ebbe a kategóriába tartozik.


Val d'Isère-ben 2009 után rendeztek újra szuper-G Világkupa-versenyt. Technikás pályán próbálkozhattak a síelők, több kritikus ponttal: felül egy bukkanókkal teli keresztsíelős rész, majd egy szűk balos szedte áldozatait; nem sokkal később egy jobb-bal kombinációval nehezített letörés keserítette a versenyzők életét. Nem véletlen, hogy kiemelkedően magas volt a kiesők aránya.

A versenyt egy kevéssé ismert francia, Jennifer Piot nyitotta, aki ugyan többször is igen mélyre dőlt, és az utolsó kapunál is bajba került, de összességében elfogadható eredménnyel örvendeztette meg a házigazdákat (15.). A veterán spanyol Carolina Ruíz Castillo kisebb tempóval is túlsodródásokat produkált (24.), az olasz Elena Curtoni pedig egy komoly fékezés miatt szorult pár századdal Piot mögé (16.). Az újabb francia, Marie Jay Marchand-Arvier erős ritmusban hiba nélkül végigment, felülmúlhatatlannak azért nem lehetett ezt sem nevezni (9.). A német Veronique Hronek két nagyon széles kapuvétellel rengeteget bukott (26.), majd a svájci Fabienne Suter megnyitotta a kiesők sorát: 84 százados előnnyel vezetett egy szektor után, de nem sokáig bírta ezt az eszement tempót. Az olasz Francesca Marsaglia kövér ívekkel folyamatosan növekvő hátrányt gyűjtött be (19.), majd az első osztrákként érkező Regina Sterz a suteri útra lépve kieséssel zárt.

A következő kiesést a német Viktoria Rebensburg produkálta - ugyanúgy: 6 tizedes előnnyel ő se tudta átverekedni magát a kritikus részen. Julia Mancuso szolidabb kezdése jobban kifizetődött, az amerikai eljutott a célig, és közel egy másodperccel át is vette a vezetést (6.). A második rutinos svájci már célba ért: Dominique Gisin holtversenyben érkezett a pillanatnyi 2. helyre, kisé talán túlóvatoskodta (9.). Másodjára az osztrákoknak is összejött a célbaérés, de Nicole Schmidhofer is csak egy hosszú fékezéssel tudott pályán maradni a problémás felső részen (12.). Kajsa Kling első svédként nem tisztelte eléggé ezt a részt, jött is a törvényszerű kiesés. Ezen a szakaszon szenvedett az olasz Verena Stuffer is, de túlélte, és utána egész jól síelt (14.). Honfitársa, Nadia Fanchini bevállalós menettel, egy rontással együtt is átvette a vezetést a szakági legjobbak érkezése előtt (5.).

Lara Gut megfontolt kanyarokat húzott, fent óvatosabb volt, a végén túl is fordult, ennek ellenére átvette a vezetést (4.). Az osztrákok veteránja, Nicole Hosp ennek megfelelően előnnyel nyitott, de a kritikus részen egyensúlyát vesztette, majd méretesre nőtt hátránnyal ért el a célig (11.). Anna Fenninger jó kezdés után 6 tizeddel is vezetett, aztán lesodródásokkal, alacsony sebességgel együtt is őrzött egy keveset előnyéből (2.). A liechtensteini Tina Weirather magasról indulva, gyönyörűen vette az első buktatót, a második viszont alaposan megakasztotta, ki is esett.

Elisabeth Görgl okosan választotta meg tempóját, és kis szerencséje is volt: az alján jobban megőrizve sebességét 5 századdal előzte meg Fenningert (1.). Lindsey Vonn viszont őrült tempót választott, rendre túl is sodródott, és egy ártalmatlannak tűnő részen bukott is. A kezét fájlalta, de nagy gond nélkül megúszta. A szlovén Tina Maze túlságosan is óvatosan kezdett, 45 százados hátrányt nem lehetett visszahozni - pedig a végére csak 13 maradt belőle (3.).

A francia Marion Rolland számára ez a pálya túl technikásnak bizonyult (25.), és talán emiatt nem tudott még többet nyújtani a tegnap bukó Cornelia Hütter sem (8.). A norvégek esésekkel sújtott hétvégéjét Ragnhild Mowinckel zárta, belerobbant a hálóba, de ő is sérülés nélkül megúszta. A pálya rendbetétele után az elgémberedett Ilka Štuhec nagyon sokat kapott (27.), majd Andrea Fischbacher újabb osztrák kiesést szállított: a kritikus részen botor módon nem kerülte ki a kaput, majd orrba is vágta magát. Az újabb olasz, Sofia Goggia indulásakor olyannyira elméláztunk csodás fényképén, melyen mintha egy mormotát hordott volna a fején, hogy szinte észrevétlenül esett ki - persze, a szokott helyen. Az amerikai Stacey Cook meglepően keveset vállalt (22.), igaz, ő legalább túlélte a kritikus részt, nem úgy, mint a kanadai Larisa Yurkiw. A "top-30" most is 31 főt számlált, a veterán olasz Daniela Merighetti okosan kockáztatós menete zárta (7.).

A rengeteg kieső miatt szinte csak célba kellett botorkálni a pontszerzésért - 60 indulóból mindössze 37-en tudtak végigmenni. Magas rajtszámmal remek helyre érkezett az amerikai Laurenne Ross (13.), az osztrák Mirjam Puchner (17.) és az olasz Elena Fanchini (18.). Magabiztosan pontot szerzett a svájci Priska Nufer (20.), valamint két újabb osztrák, Tamara Tippler (21.) és Stephanie Venier (23.) is. A pontzóna végén a cseh Klára Křížová (28.), a szlovén Vanja Brdnik (29.) és az amerikai Jacqueline Wiles (30.) sorjázott. Miklós Edit egy szektor után egész biztató, pontszerzésre esélyes részidővel állt, ám a második szektorban ő is búcsúzott.

Az elnyűhetetlen Elisabeth Görgl 331. Világkupa-versenyén 7. győzelmét aratta, és immár 40 alkalommal állhatott fel a dobogóra. Jóval fiatalabb honfitársa, Anna Fenninger is már 187 versenyen indult, és 31 dobogónál jár. Tina Maze 379 verseny után 74 top-3-as helyezésnél jár, és továbbra is magabiztosan vezet összetettben.


Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk