AJÁNLÓ
 
14:15
2014. 02. 22.
Két-két klasszikus stílusú versennyel kezdődött meg a sífutó-világkupa 2016-17-es idénye. ...
A bejegyzés folyatódik
 
14:15
2014. 02. 22.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
 
14:15
2014. 02. 22.
Nem hozott nagy meglepetést a 2015-ös Tour de Ski záróhétvégéje Val di Fiemmében: mind a...
A bejegyzés folyatódik
 
14:15
2014. 02. 22.
Célegyeneséhez közeledik a 2015-ös Tour de Ski, hisz a sífutók már Toblachot is maguk mögött...
A bejegyzés folyatódik
 
14:15
2014. 02. 22.
Féltávnál tart az idei Tour de Ski-sorozat. A sífutók "Négysáncversenyének" mezőnye eleddig...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A XXII. téli olimpiai játékok utolsó előtti napjához érkezett, egyben lassacskán a Psekhako-gerinctől, Krasznaja Poljanától és a Laura Complextől is búcsúznak a versenyzők, szurkolók. Így tettek ma a női sífutók, akik számára a szokásokhoz híven a 30 kilométeres, szabad stílusú tömegrajtos verseny jelentette a végállomást. A napsütéses viadaltól már csak az eddigi eredmények, mutatott formák alapján is nagy csatát vártunk, ám végül egy már-már unalomba fulladó, felettébb érdekes és különös záróakkordot kaptunk, ahol Marit Bjørgen felért a csúcsra: minden idők legeredményesebb női téli olimpikonja lett.

Sochi 2014 Day 16 - Cross Country Ladies' 30 km Mass Start Free

A korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is több ezer szurkoló látogatott ki a Laura Complex még mindig kiváló központjába: a jó idő mellett a versenyzést befejező, utolsó durranást teljesítő női sífutók mezőnye szolgáltatott megfelelő okot a lelkes közönség számára. Ugyanis a 2014-es szocsi olimpiának holnap vége, a karavánra pedig a két, általában nagy publicitást kapó tömegrajtos vár, pontosabban várt. A hölgyeknek 30 kilométert kellett megtenniük, Vancouverrel ellentétben ezúttal szabad stílusban, nem is oly könnyű pályán: az 558 méternyi emelkedőt tartalmazó piros, illetve az 516-ot magáénak tudó kék körből egyaránt hármat-hármat kellett teljesíteni.

Ennek megfelelően a legerősebbek szűk csoportjának nagy harcát vártuk a rekorddöntésre hajtó Marit Bjørgennel, a nem éppen specialistának számító, de mindig elől slisszoló, "címvédő" Justyna Kowalczykkal, a 2011-es világbajnok, világkupa-éllovas Therese Johauggal, illetőleg a Charlotte Kalla-féle masszív északi tengellyel. A kérdés adódott: sikerül-e végre norvég hölgynek nyerni 30 kilométeren olimpián, vagy folytatódik a rossz sorozat számukra?

Az 57 induló rajtolását követően természetesen rögtön megindult a favoritok fárasztós játéka. Az első öt kilométer során a norvégok egyből nekikezdtek az őrült tempónak, melyet azonban igen komolyan gondoltak, s nem csupán a sor rostálása szempontjából. A korábbi gyöngélkedéseknek halvány jelét sem mutatták, a többiek pedig a táv első harmadához közeledve érzékelhették, itt nagy akció készül. Bjørgen Johauggal és a váltóból talán jogtalanul kimaradó Kristin Steirával együtt fogta magát, és szépen-lassan ellépett az észlelni nem nagyon tudó többiektől. Pillanatok alatt tizenöt másodperces fórt építettek fel, ami egyre nőtt és nőtt.

Sochi 2014 Day 16 - Cross Country Ladies' 30 km Mass Start Free

Váltott vezetésüknek köszönhetően a harmadik kanyar közepénél fél percet mutatott az óra, s hátul úgy tűnt, az elmúlt napokban betegséggel küzdő Charlotte Kalla, a törött lábbal versenyző Justyna Kowalczyk és a finnek nincsenek jó állapotban, hisz nem tudtak utánuk eredni; Eva Vrabcova-Nyltova tempódiktálása sem a medáliáért zajlott, Krista Lahteenmäki kósza támadási kísérletével egyetemben. Ennek következménye is lett: Nicole Fessel kiállását Kowalczyké követte, a lengyel ugyanis úgy látta, olyan egyértelmű az éllovas trió fölénye, hogy egyedül, ráadásul sérülten biztosan nem fogja tudni visszahozni a lemaradást. Így tehát a lengyel nélkül folytatódott az unalmat súroló versengés, s mivel az utolsó tíz kilométert már majdnem perces előnnyel kezdte az élen haladó, az ilyenkor megszokott léccserét egyszer sem művelő (!) trió, csupán az volt a kérdés, kinek milyen színű érmet akasztanak a nyakába.

Az utolsó előtti, majd az utolsó körön sem változott a helyzet, az emelkedőkön a hatodik olimpiai aranyára hajtó "rangidős" tesztelte a honfitársnőket, míg Johaug nem tudni, mire várt, mindenesetre nem merte betámadni a többieket, mint ahogy azt anno az oslói VB-n tette. Hátrébb Kalla mellett Heidi Weng és Aino-Kaisa Saarinen sem bírta a cseppet sem erős iramot; az oroszoknak eközben Yulia Tchekaleva újbóli leszakadása miatt top5-ös reménynek pedig csak Natalia Zhukova maradt.

Sochi 2014 Day 16 - Cross Country Ladies' 30 km Mass Start Free

Az érdemi dolgok a célvonal előtt nem sokkal, a szokott helyen indultak. A hosszú emelkedőn ugyanis Bjørgen indult meg, a végsőnek szánt akciót Steira nem, Johaug pedig csak nagyon nehezen tudta lereagálni. A tetőre  a saját maga harmadik szocsi aranyáért hajtó királynő már olyan magabiztos előnyt alakított ki, amelyet a lejtő és a célegyenes során a fiatal vetélytárs már nem tudott ledolgozni: ezzel Marit Bjørgen nemcsak élre repítette Norvégiát a sífutó éremtáblázatban, hanem két rekordot is beállított: megszerezte pályafutása tizedik olimpiai medálját, egyben utolérte a Skobilikova-Yegorova párost győzelmek terén, s minden idők legeredményesebb női sportolója lett a téli játékok történetébenJohaugnak az ezüst jutott, míg Steira egy szépen csillogó bronzzal távozhat Szocsiból. A mezőnyhajrát Kerttu NIskanen nyerte; továbbá külön csodaként kell kiemelni a spanyol Laura Orgue tizedik helyét, Charlotte Kalla harmincnegyedikével hasonlóan.

A győztes szavai: "Káprázatos versenyt teljesítettünk, s az, hogy rég áhított álmomat honfitársaimmal a dobogón, a váltóbeli csalódást elfeledtetve ünnepelhetem, külön hihetetlen. Tudtuk, hogy nehéz lesz a 30 kilométer, de jól éreztük magunkat az utóbbi napok során. Vártam, vártam, végül indítottam, és sikerült diadalmaskodnom."

Sochi 2014 Day 16 - Cross Country Ladies' 30 km Mass Start Free

Teljes végeredmény

Végeredmény, női 30 kilométer tömegrajt:

Kattints a képre a teljes mérethez!

A hagyományoknak megfelelően holnap a férfi 50 kilométerrel zárul a sífutók küzdelme. Rajt reggel 8 órakor.

A képek forrása: www.sochi2014.com - Szocsi 2014 közösségi média

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk