AJÁNLÓ
 
21:21
2014. 12. 08.
Két-két klasszikus stílusú versennyel kezdődött meg a sífutó-világkupa 2016-17-es idénye. ...
A bejegyzés folyatódik
 
21:21
2014. 12. 08.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
 
21:21
2014. 12. 08.
Nem hozott nagy meglepetést a 2015-ös Tour de Ski záróhétvégéje Val di Fiemmében: mind a...
A bejegyzés folyatódik
 
21:21
2014. 12. 08.
Célegyeneséhez közeledik a 2015-ös Tour de Ski, hisz a sífutók már Toblachot is maguk mögött...
A bejegyzés folyatódik
 
21:21
2014. 12. 08.
Féltávnál tart az idei Tour de Ski-sorozat. A sífutók "Négysáncversenyének" mezőnye eleddig...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Már-már elképesztő, amit a norvég sífutósport képviselői produkáltak a 2014/15-ös sífutó-világkupa első két állomásán. Történt ugyanis, hogy előbb Kuusamóban, majd Lillehammerben erős tarolást mutattak be, ezáltal mind a hölgyeknél, mind a férfiaknál négy norvég áll az összetett első négy helyén. Átfogó írásunkban bemutatjuk a skandináv történéseket. 

10 km classic podium in Lillehammer 2014

A jól megszokott sémát követve idén is Kuusamóban rajtolt a világkupa-sorozat a sífutók számára, ugyanakkor nem a Ruka Triple keretei között. A finnországi helyszín ugyanis ezúttal "mindössze" egy-egy sprinttel és egyéni indításos versennyel fogadta az előző szezonnal szinte teljesen megegyező karavánt. Természetesen ez semmit sem változtatott a szezonnyitó különleges érzésein és az izgalmakon.

Na meg a norvégok hegemóniáján, akik ott folytatták, ahol az utóbbi években nagyjából teljesítettek. A klasszikus stílusú sprintek során a hölgyeknél nagy meglepetés nem történt, Kikkan Randallt és Justyna Kowalczykot, valamint az összetett címvédőjét, Therese Johaugot kivéve a legjobbak jutottak a fináléba, hogy ott aztán mindenki meghajoljon Marit Bjørgen nagysága előtt. A második helyen Katja Visnar, a harmadikon Maiken Caspersen Falla végzett. Ezzel egyetemben az uraknál már a dobogó mindhárom fokát, sőt, az első négy hely mindegyikét elhappolták a gyorsak, diadalmaskodott Eirik Brandsdal, megelőzve Petter Northugot és a 21 éves tehetséget, Sondre Turvoll Fosslit. 

Az ősz utolsó napján is klasszikus versenyszám várt a mezőnyre, egy 10, illetve egy 15 kilométeres egyenkénti viadal formájában. A nőknél már csak azért is kíváncsian várhattuk a "valódi" nyitányt, hogy vajon mit kezd magával a nagy hármas, továbbá felzárkózik-e hozzájuk valaki. Nos, részben ez, részben az történt, mindenesetre Therese Johaug 42 másodperces előnnyel győzött Bjørgen előtt, akit Charlotte Kalla követett - Kowalczyknak jutott a negyedik hely. S hogy mégse örülhessenek teljesen a norvégok, és jusson egy kicsinyke sikerélmény a hazaiaknak is, arról két olimpiai bajnokuk tett. A Szocsiban csapatsprintben diadalmaskodó Ilvo Niskanen, Sami Jauhojärvi kettős ugyanis zseniális teljesítményt nyújtott a férfiaknál, előbbi első, utóbbi harmadik lett, közéjük mindössze a tavalyi összetett-bajnok Martin Johnsrud Sundby tolakodott be. Niskanennek egyébiránt ez volt első sikere a világkupában, érthető módon nagyon örült ennek. 

Részletes eredmények Kuusamóból itt találhatók.

Iivo Niskanen FIN Ruka 2014

Pihenésre nem volt idő, a mögöttünk hagyott hétvégén ugyanis következett Lillehammer, méghozzá egy háromnapos miniturnén belül. Újra rendeztek sprintet, villoghattak a szabad stílusú menők is, zárásképp pedig az üldözéses szám menői mutathatták meg, mit is tudnak. S ahogy lassan már mondani lehetne: a sífutást léceken végzik, a végén pedig mindig a norvégok nyernek...

Hazai pályán mondjuk nem is várhatott mást a publikum. Kezdésként pénteken szabad stílusú sprinterek tömkelege lepte el az 1260 méter hosszú pályát, hogy nem sokkal később mindenki döbbenten nézze a vikingek dominanciáját. A hölgyeknél már a kvaliban kipottyant a Kuusamóból is "feketebárányként" emlegetett Randall, Kowalczyk páros, majd érdekes módon a specialisták közül Anne Kylloenen vagy Ingvild Flugstad Oestberg sem jutott fináléba. Ott volt azonban négy norvég hölgyemény, akik közül újra verhetetlen jelzőt vett fel Marit Bjørgen, az utolsó méterekben már nyugodtan figyelhette volna Celine Brun-Lie és Heidi Weng csatáját az ezüstért (végül előbbi ért oda), persze senki sem kéri tőle, hogy ne ünnepeljen. Ja, és Maiken Caspersen Falla jóvoltából egy negyedik helyet is bevéshettek pluszba. Valamit az uraknak is be kellett tenniük hát a közösbe. Itt a formáját még kereső Dario Colognát és a Kuusamóban szépen teljesítő, vadiúj piros szerelésében hasító Federico Pellegrinót említhettük meg érdekes kiesőként a selejtezőből, a negyeddöntő a svédeknek (Teodor Peterson, Emil Jönsson, Calle Halfvarsson) nem hozott szerencsét, emellett a norvégok közül kipottyant Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal és Petter Northug is (utóbbit kizárták). Hárman így is döntőzhettek, végül a célegyenes döntött. Paal Goldberg a tavalyit követően újra ünnepelhett Lillehammerben, Alexey Petukhov és Finn Haagen Krogh asszisztált mellé a pódiumon.

5 és 10 kilométeres, egyenkénti indításos versenyt hozott a Mikulás a sífutóknak, akik szabad stílusban mérték össze erejüket december hatodikán. Érdekes megosztottságot láthattunk a nőknél, hisz Justyna Kowalczyk 30-as, Charlotte Kalla 54-es, Therese Johaug 70-es, míg Marit Bjørgen 96-os rajtszámmal teljesíthette a távot. Utóbbi indulására már kialakult a kép, addigra Johaug rendesen elkalapálta a teljes mezőnyt, Kowalczyk a harmincba kerülésben reménykedhetett. A sportág királynője szöszi honfitársához szinte teljesen megegyezően futott, végül egy piciny hajszál döntött, három tizeddel (!) Johaug mellé állt a szerencse. A hármas norvég sikert Heidi Weng hozta, aki Kallát múlta felül hasonló különbséggel (itt jegyezzük meg, hogy az első hétben hat norvég hölgy zárt...). A férfiaknál parázs csatára volt kilátás, ám a hazaiak kisajátították ezt a számot is. Sokáig vezetett Chris Andre Jespersen, majd Niklas Dyrhaug is, azonban előbb Sjur Røthe, majd Martin Johnsrud Sundby is bejött eléjük. A férfi sífutás meghatározó alakjává lépő Sundbyra célba érkezését követően már csak Finn Haagen Krogh volt veszélyes, ám a fiatal elmaradt tőle, így második lett. Sundby, Krogh és Røthe mögött Calle Halfvarsson lett a negyedik, az 5/6-os átlagot a már említett Dyrhaug és Jespersen hozta. Elképesztő...

Martin Johnsrud Sundby NOR

Következett az üldözéses, mely egyben a mini-összesítés sorsáról is dönteni hivatott. A hölgyek 10 kilométerén egy pillanatig nem akadt kérdés, végig a Johaug, Bjørgen duó csatázott az elsőségért. Utóbbi noha bő fél perccel indult fiatalabb ellenlábasa előtt, azonban a második kör leghosszabb kaptatóján ez a differencia elolvadt. Hiába a zárkózás, Marit Bjørgent nem lehetett legyőzni, az utolsó métereken lehagyta Johaugot és megnyerte újabb mini-Tourját, nagy előnyre (131 pont) szert téve ezzel az összetettben. Weng lett a harmadik, Oestberg a negyedik, majd Kalla és két újabb norvég, Ragnhild Haga és Falla következett. Kowalczyk a tizedik pozícióban zárt.

férfiaknál Martin Johnsrud Sundby és az egyes rajtszámmal versenyző Finn Haagen Krogh sokáig együtt haladt a győzelem felé, végül azonban az erősebb egyértelműsítette verhetetlenségét. Az pedig ezúttal a zsinórban negyedik szakaszversenyét (tavalyi Ruka Triple, Tour de Ski, szezonzáró) nyerő Sundby volt, aki okos futással, végül bő tizenhat szekundumos fórral szelte át a célvonalat Krogh előtt. Nagyobb harc folyt a bronzért, végül Sjur Røthe mosolyoghatott, Paal Goldberg és Didrik Toenseth egy laza norvég ötöst még összehozott. A végső sárga trikóra esélyesek közül Dario Cologna nyolcadikként, Alexey Poltoranin tizenegyedikként, míg Petter Northug tizenötödikként zárt. Sundby 82 egységgel vezet az összetettben Krogh előtt, Goldberg a harmadik. 

Eredmények Lillehammerből itt, erről a fülről az összetett állása is megtalálható.

Folytatás Davosból, ahol előbb egyenkénti indításos klasszikus számokat, majd szabad stílusú sprinteket rendeznek.

A képek forrása: www.fis-ski.com

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk