AJÁNLÓ
 
14:14
2016. 03. 20.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
14:14
2016. 03. 20.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:14
2016. 03. 20.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
14:14
2016. 03. 20.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
14:14
2016. 03. 20.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás

Peter Prevc idei 15. győzelmét is megszerezte a Planicai szezonzáró versenyen, ahol ráadásul a győzelemért a legnagyobb ellenfele honfitársa, Robi Kranjec volt. A két szlovén mögé harmadiknak egy fantasztikus második ugrással Johann André Forfang érkezett meg leszorítva ezzel a veterán Kasait a pódiumról.

 

Akárcsak tegnap, ismét napos idő fogadta az ugrókat Planicán, megteremtve ezzel a kereteket egy remek hangulatú szezonzáróhoz. Az utolsó versenyen, ahogy mindig, ezúttal is az összetettben 30 legjobb helyen álló versenyző indulhatott, így nem meglepő, hogy a szembeszélben már az első sorozat elején is láthattunk nagy repüléseket.síugrás

Az első igazán nagy ugrás Karl Geigeré (22.) volt, aki 219 méterig repült, Maciej Kot (11.) azonban még erre is rátett egy lapáttal, és 231 méterig vitorlázva átvette a vezetést. Egy ilyen repülés után valahol várható volt, hogy a zsűri rövidít a nekifutón, így a 7-es helyett a 6-os beülőből jöhetett a folytatás. Egy újabb nagy repülésre Simon Ammannig (8.) kellett várnunk, aki 224,5 méterig repült, jóval kisebb szélben, mint korábban Kot, így még az alacsony stíluspontjai ellenére is át tudta vele venni a vezetést. Ezek után jót ugrott Richard Freitag (221 m 9.) is, majd Jurij Tepes (7.) vitorlázott el ugyancsak 221 méterig, ami neki már elég volt a vezetéshez. Anders Fannemel (222 m 10.) viszont hiába ugrott ezt követően egy méterrel nagyobbat, tőle több pontot vontak le a szél miatt, így csak a 4. helyre tudott bejönni.

Ezt követően Tande (215 m 19.) és Stjernen (219 m 13.) is hiába ostromolták az élen álló Tepest, jött viszont a próbasorozatot megnyerő Michael Hayböck (6.), aki viszonylag kis szélben 219 métert repült, ami elég volt a pillanatnyi vezetéshez, más kérdés, hogy igazán átütőnek azért nem látszott ez az ugrás. Kasai (3.) viszont ma kifejezetten remekelt, egy 227méteres repüléssel ugyanis át tudta venni a vezetést, majd Freund (227 m 5.) repült egy ugyanekkorát, ám a nagyobb szembeszél miatt csak a 2. helyre jött be vele.síugrás

Stefan Kraft (14.) következett, aki 217 méterrel nem volt veszélyes a közvetlen élbolyra, ahogy 216 méterrel Gangnes (15.) sem, ellentétben Forfanggal (4.), aki 226 méterig vitorlázott, megszerezve ezzel a pillanatnyi 2. helyet. Eddig egyébként egészen szoros volt a verseny, ám az eredménylistát végül jócskán átírta a sorozat végén érkező két szlovén. Elsőként Robert Kranjec (2.) repült 234 métert, amivel bő 10 ponttal tudta átvenni az első helyet Kasaitól, Prevcnak (1.) viszont még erre is volt válasza, 238 méterrel ugyanis ő zárta ismét az élen az első sorozatot 7 pont előnnyel honfitársához képest.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatra a körülmények jelentősen nem változtak, a zsűri viszont végül csak visszatolta a beülőt a 7-es kapuba, így minden reményünk megvolt, hogy újabb látványos repüléseket láthassunk. Persze még nem annyira az első tízes csoportban, amelyet követően egyébiránt Kamil Stoch (210 m 21.) vezetett Poppinger (218 m 22.) és Kubacki (205 m 23.) előtt, ellenben a technikai szünet után Daiki Ito (229 m 14.) rögtön átrepült a második piros vonalat is, átvéve ezzel természetesen a vezetést. Daniel André Tande (12.) viszont még ezt is megfejelte néhány méterrel, és egy 233,5 méteres ugrás után immár ő várakozhatott a reklámfal előtt, egészen addig, mígnem a 15. helyről érkező honfitárs, Kenneth Gangnes (5.) egy 239 méteres repüléssel meg nem előzte.síugrás

Stefan Kraft (10.) ezt követően egy megenyhülő szélben bemutatott 222 méteres ugrással elfoglalta a 2. helyet, hogy aztán a sorrend ugyanez maradjon az élen az utolsó tízes előtti szünetig, miután a Stjernen (216,5 m 16.), Takeuchi (215 m 17.), Kot (222 m 15.) hármas egyik tagja sem tudott másodjára igazán nagyot repülni.

Fannemel (9.) viszont 230 méterig vitorlázott a megélénkülő szembeszélben, jóllehet a kompenzáció miatt ez is csak a 2. helyhez volt elég, mint ahogy Freitag (11.) is csak a 4. helyre jött be 227 méterrel. Simon Ammann (8.) viszont ismét hatalmasat ugrott, már-már legszebb éveit idézve ezen a délelőttön, és bizony ez a 238,5 méteres ugrás szembeszél ide, pároslábas érkezés oda a pontokat tekintve sem ért keveset, bár Gangnes azért egyelőre maradt még az élen.síugrás

Jurij Tepes (13.) következett, aki 223,5 méterrel ugyanakkor nem igazán használta ki a körülmények adta lehetőséget, vissza is csúszott egy kicsit a táblázaton, nem így Hayböck (6.), aki másodára 235,5 métert ugrott, más kérdés, hogy ez még mindig csak a pillanatnyi 2. helyhez volt elegendő. Freund (7.) repült ezek után 225 métert, amivel a 3. helyre jött be, majd Johann André Forfang (3.) mutatott be egy egészen hihetetlen repülést. A jó formában levő norvég ugyanis 245 méterig tudott elvitorlázni, ami még úgy is elég volt az elsőséghez, hogy páros lábra érkezett. Ez utóbbi részletnek végül azért majdnem lett jelentősége, ugyanis Kasai (4.) 231,5 métert repült, és lám mennyit számít a talajfogás, mindössze 1,2 pont hiányzott neki a pillanatnyi elsőséghez, illetve a dobogóhoz.

Mert hogy Kranjec (2.) aztán már át tudta venni Forfangtól a vezetést, miután annak ellenére is 233 métert repült, hogy nem volt igazán erős szembeszele. Ezzel az újabb szlovén siker már biztos volt, csak az volt a kérdés, hogy Prevc (1.) vajon megszerzi-e idei 15. győzelmét is, avagy a pénteki verseny után ismét Kranjec ünnepelhet. Sokáig nem kellett várnunk a válaszra, ugyanis a sárga trikós 241,5 métert repült, amivel sok számolgatnivalót nem hagyott, egyértelmű volt, hogy övé a győzelem.síugrás

Nem maradt más hátra, mint az eredményhirdetés, illetve a kristálygömbök átadása. Elsőként a mai verseny dobogósait szólították, akiknek egyaránt volt még jelenésük később is a pódiumon, már csak azért is, mert a sírepülő világkupában ugyanúgy a Prevc, Kranjec, Forfang hármas végzett az élen, mint a mai fordulóban. A két eredményhirdetés közé egyébként beiktatták még a síugró hölgyek díjátadását is (ez ugye a rasnovi versennyel együtt eddig elmaradt), így még Sara Takanashinak is tapsolhatott a közönség mielőtt Peter Prevc sorozatban harmadszor magasba emelhette a kisebbik kristálygömböt.

síugrás

síugrás

síugrás

Részletes eredmények

Sírepülő VK

Ezután jöhetett a nagy kristálygömb átadása, amire Prevc természetesen maradt, a 2. helyen végző Severin Freund és a Michael Hayböck rohamait végül sikerrel visszaverő Kenneth Gangnes pedig csatlakoztak hozzá.

síugrás

síugrás

VK összetett

Végül pedig a Nemzetek Kupáját megnyerő norvég csapat vehette át a jól megérdemelt trófeát, Alexander Stöckl csapata ezzel három év után ünnepelhetett ismét.

síugrás

síugrás

Nemzetek kupája

Ezzel tehát az idei versenysorozat végére értünk, a zárást viszont – már ami a posztjaink sorát illeti – még későbbre tartogatjuk, ugyanis szokásos évadösszegző posztunkkal még mindenképpen jelentkezünk valamikor a közeljövőben!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk