AJÁNLÓ
 
23:09
2016. 03. 01.
A hétvégén új helyszín mutatkozik be a Síugró Világkupában, ugyanis Almatyban Kazahsztán...
A bejegyzés folyatódik
 
23:09
2016. 03. 01.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
23:09
2016. 03. 01.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
23:09
2016. 03. 01.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
23:09
2016. 03. 01.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sífelvonó síugrás alpesi sí

 

Wisłaban folytatódik a hétvégén a síugrók versengése, a lengyelek „második számú” síugró centruma ugyanis többszöri variálás után végül a szezonnak ebben a szokatlanul késői szakaszában rendezhet VK-versenyt. Maga a város a Sziléziai Beszkidekben fekszik, közel a cseh határhoz és viszonylagos közelségének köszönhetően a magyar szurkolóknak is jól elérhető célpontnak számít.

Sífelvonó síugrás alpesi sí

Az itteni síugróéletre alapvető hatással volt a város nem csak sportberkekben leghíresebb szülötte, Adam Małysz, akinek 2000-es évekbeli sikerei nélkül talán sosem újult volna meg az itteni sánc, amely a legutóbbi felújítás óta a Wisłai Sas nevét is viseli, de van például itt Małysznak egy a pályafutása során gyűjtött trófeáit, és egyéb ereklyéket bemutató kiállítása is (amit bátran ajánlok mindenkinek, akit érdekel az ilyesmi, akit pedig valaha is megfogott a lengyel legenda, annak mondhatni egyenesen kötelező :) )Sífelvonó síugrás alpesi sí

Magát a sáncot egyébként elég jól ismeri a mezőny, hiszen az utóbbi években elég sok versenyt rendeztek rajta, olyannyira, hogy az utóbbi években a Nyári GP mellett lassan a Világkupa-futamoknak is rendszeres házigazdáivá váltak a wisłaiak. Olyan viszont idén lesz először, hogy egy teljes VK-hétvégét rendezhetnek itt, hiszen korábban csak egy-egy napjuk volt amolyan felvezetéseként a zakopanei versenyeknek. Így hát érthető módon a helyi szervezők idén külsőségekben is szeretnének kicsit kilépni a „nagytestvér” árnyékából, szeretnének az itteni (azért jóval kisebb befogadóképességű) arénában is jó hangulatot teremteni.

Hogy aztán a versenyeken mi várható? Jó kérdés, hiszen Peter Prevc a múlt hétvégén Almatyban pontot tett az összetett verseny végére, így számára a hátralevő 6 forduló amolyan jutalomjátéknak tekinthető, ahol a saját presztízsén kívül főleg Schlierenzauer rekordjaira hajthat, amelyek közül egyet ugye, az egy szezonban szerzett győzelmekét már utolérte, másik kettőt pedig, az egy idényen belül szerzett VK-pontok (2083), és dobogós helyek rekordját (20) pedig akár a hétvégén is megdöntheti, illetve utolérheti (Prevc pillanatnyilag 1898-nál, illetve 18-nál jár).Sífelvonó síugrás alpesi sí

Más kérdés, hogy ehhez azért a többieknek is lesz még némi szava, és egészen biztosak lehetünk benne, hogy Freund, Hayböck, Kraft vagy a norvég fiatalok ezúttal is a győzelemre törnek majd, és a múltból kiindulva lehet is esélyük bőven elkapni az újdonsült bajnokot, hiszen végigböngészve az eredményeken, itt azért elég sokszor született kisebb-nagyobb meglepetés. Amiben pedig a hazaiak bízhatnak, hogy ezen a sáncon (igaz főleg nyáron) elég szép számban arattak sikereket a lengyel ugrók is, márpedig egy kiugró eredményre most igencsak nagy szükségük lenne egy régen látott gyötrelmes idény végéhez közeledve (arról nem beszélve, hogy az évad végén távozó Łukasz Kruczek is minden bizonnyal szívesen búcsúzna mondjuk egy dobogóval). Jelenlegi formájukban persze ez nem lesz könnyű, de talán nem is reménytelen, hiszen egyszer-egyszer amikor éppen olyan napjuk volt, azért a csapatból többen is tudtak jókat ugrani, még ha ennek többsége a sokat nem számító kvalira is jutott (abban amúgy nagyon jók voltak, az idény során nem kevesebb mint hatszor volt lengyel ugró selejtező-győztes, ezzel csak egyel maradnak el a műfajban legjobb norvégoktól, más kérdés, hogy ezzel ugye sokra nem lehet menni…).

A program annyiban különbözik majd a megszokottól, hogy minden egy nappal korábban lesz, mint általában, azaz az első edzéseket és a selejtezőt már csütörtökön megrendezik, a két versenynap pedig ezúttal péntekre és szombatra esik.

Sífelvonó síugrás alpesi sí

Sífelvonó síugrás alpesi sí

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sífelvonó síugrás alpesi sí

A szezonfinálé hetét megelőző utolsóelőtti versenyhétvégék állnak a világ legjobb alpesi sízői előtt. Mind a férfiak, mind a nők szláv helyszíneken igyekeznek szaporítani pontjaik számát.

A női mezőnyt körüllengő leglényegesebb, s az izgalmas párharcokat epedve váró sportszeretők számára felettébb rossz hír, hogy Lindsey Vonnt idén már nem láthatjuk versenyezni. Mint ismert, az összetett pontverseny éllovasa a szombati andorrai versenyen bukott nagyot, minek következtében eltörte jobb sípcsontjának tetejét. Rajongói szinte élő adásban szurkolhattak eztán érte. Másnap nagy meglepetésre rajthoz tudott állni, fontos pontokkal gazdagítva a kasszát. Az MRI réme azonban még ott lebegett feje fölött, nem ő lett volna az egyetlen, aki egy csodás visszatérés után nem sokkal kés alá fekszik. Nos, épp ennek megelőzése céljából hozta meg Vonn „élete legnehezebb döntését”. További pályafutását szem előtt tartva idén már nem áll rajthoz a Világkupában.

Sífelvonó síugrás alpesi sí

Lara Gut ezzel gyakorlatilag megnyerte az összetettet, feltéve, ha nem történik vele valami hasonló eset. Például a Magas-Tátrában, Jasnán.

Szombaton óriás-műlesiklás szerepel a terítéken, mely egyike azon szakágaknak, ahol komoly versengés várható a kis kristálygömbért. Per pillanat Eva-Maria Brem vezet, ám előnye nem éri el a 40 pontot az újabban ihletett formában síző Viktoria Rebensburggal szemben. A matematikai esélyesek köre persze tágabb ennél, Lara Gut például 80 pontnyira követi az osztrákot, de az utóbbi hetek fényében ez nagyon kétesélyes küzdelemnek tűnik. Az ötszámos sízővé cseperedő Fede’ Brignone, vagy a nagy áttörést 30 esztendős korára időzítő Ana Drev is okozhat meglepetést.

Sífelvonó síugrás alpesi sí

Szlalomban szintúgy a VK- finálé előtti utolsó versenyt rendezik, vagyis itt dől el végérvényesen, mely 20 síző indult hó végén Sankt Moritzban. A szakági elsőség kérdése eldőlni látszik, a stockholmi parallelnek hála Frida Hansdotter egy híján 140 pontra növelte fórját. Innen ezt már csak ő tudja elveszíteni. A kérdés inkább az, hogy összejön-e a hazai győzelem a Világkupa vérkeringésébe visszatérő Jasnán? Netán rögtön duplázni fognak a tótok? Vagy Mikaela Shiffrin megint elviszi a show-t? Wendy Holdener bődületes pályákat síel újabban, nála is kisülhet egy diadal. Sokesélyes versenyre van tehát kilátás.

Sífelvonó síugrás alpesi sí

A férfiak összetett versenye már január végén eldőlt, s noha volt néhány pillanat, amikor valós kihívóként tűnt fel a térképen Henrik Kristoffersen, mára már ő is beletörődött a második helybe. Nincs miért szomorkodnia, elvégre minden valószínűség szerint 22 esztendős fejjel már e hétvégén meg fogja nyerni a Szlalom Világkupát. Hatot nyert az eddigi nyolc műlesiklásból, így egyértelműen ő a vasárnap nagy favoritja.

Egy kevéssel pikánsabb a helyzet óriás-műlesiklásban. Profi nyilatkozóként nem beszélt kristálygömbről, de Alexis Pinturault mentalitását ismerve ott motoszkálhat azért fejében a győzelem lehetősége is. Előző három versenyét megnyerte, hátránya 131 pont. Persze egy stabil Hirscherrel szemben ez sokszorosa az elviselhetőnek, ám egy nagy hiba az osztráktól, s akár izgalmas fináléra is sor kerülhet. Kranjszka Gorán szintén két versenyt rendeznek, szombaton okosabbak leszünk.

Sífelvonó síugrás alpesi sí

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk