AJÁNLÓ
 
19:21
2014. 02. 19.
Két-két klasszikus stílusú versennyel kezdődött meg a sífutó-világkupa 2016-17-es idénye. ...
A bejegyzés folyatódik
 
19:21
2014. 02. 19.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
 
19:21
2014. 02. 19.
Nem hozott nagy meglepetést a 2015-ös Tour de Ski záróhétvégéje Val di Fiemmében: mind a...
A bejegyzés folyatódik
 
19:21
2014. 02. 19.
Célegyeneséhez közeledik a 2015-ös Tour de Ski, hisz a sífutók már Toblachot is maguk mögött...
A bejegyzés folyatódik
 
19:21
2014. 02. 19.
Féltávnál tart az idei Tour de Ski-sorozat. A sífutók "Négysáncversenyének" mezőnye eleddig...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A két szünnapot követően immár a véghajrát kezdik a sífutók a XXII. téli olimpiai játékokon. A Laura Complex nézőserege ma a második sprintszámot élvezhette: mind a nők, mind pedig a férfiak számára a klasszikus stílusú csapatsprint volt terítéken. A pont megfelelő időjárás, az enyhe napsütés megadta a kellő alaphangot a kiváló versenyekre, az előzetes várakozások alapján felállított lista pedig természetesen ezúttal is borult. Avagy hogyan támadtak fel néhány pillanat erejéig a norvég hölgyek, és lettek meglepetésbajnok a finn páros?

Sochi 2014 Day 13 - Cross Country Ladies' Team Sprint Classic Final

A versenyek pörögnek, a szocsi olimpia pedig a végéhez közeleg - ám hol van még a vége! A sífutók számára mindenesetre mozgalmas napot rendeztek a Psekhako-gerincen, hisz a Laura Complex ezúttal a klasszikus stílusú csapatsprinteknek adott otthont, méghozzá a tegnapival ellentétben megfelelő időjárási körülmények között, fagypont közelében. A tizenharmadik nap tehát hat sífutóérem sorsáról volt kényszerű dönteni.

Az előzetes esélyek alapján a nőknél és a férfiaknál egyaránt kapásból tudtunk volna mondani három-három főfavoritot, elég csak említeni a norvég, svéd vagy orosz kettősöket. A szervezők a hölgyek pályáját 1250, (ebből mindkét váltótagnak hármat-hármat kellett megtenni, harmincegyet hegymenetben), a férfiakét 1800 méter hosszúra (szintén három-három kör, hatvankét méternyi szinttel) tűzték, s ahogy az lenni szokott, az erő viadalában alaposan rostálódtak a sorok.

Kezdjünk a hölgyekkel, akiknél az ukránok visszalépését követően végül tizenhatan vágtak neki a szemi-fináléknak. Az első futamban kilenc duett harcolt a döntőért, s végig öten küzdöttek a továbbjutó helyekért, pontosabban jóformán csak hatan, hisz a három legerősebb páros korán bebiztosította előnyét. Végül minden az utolsó 1250 méter során dőlt el: a kazahok, a kínaiak és kisebb meglepetésre az előrébb várt olaszok korán, míg a franciák és a kanadaiak egy kicsit később (köszönhetően a gyönge idejüknek) mondhattak le a hőn áhított fináléról, miután Daria Gaiazova és Celie Aymonier nem bírta tartani a lépést a végén. Egyértelműen nyertek a kérdéses formában lévő norvégok, megelőzve a svédeket, az amerikaiakat és a svájciakat

Sochi 2014 Day 13 - Cross Country Ladies' Team Sprint Classic Final

második menetben hét nemzet futói viaskodtak, ám az előbbivel ellentétben jóval kiegyensúlyozottabb métereket láthatott a publikum. Végül egy rendkívül kiélezett és izgalmas befutót követően célfotó is döntött, bár úgymond fölöslegesen, hisz szegény szlovákokon kívül a többi helyezett szerencsés vesztesként csont nélkül masírozott tovább, méghozzá Finnország-Lengyelország-Oroszország-Németország-Ausztria-Szlovénia sorrendben.

Ennek megfelelően a döntőre egy igen masszív, erős tízes állt össze, telis-tele kiváló sprinterekkel. Természetesen a rajtpisztoly eldördülése után egyből elkezdődött a tempómenés, köszönhetően az Ingvild Flugstad Østberg, Aino-Kaisa Saarinen duónak. Munkájukkal hamar megpróbálták megizzasztani a többieket, ami úgy-ahogy sikerült is. Marit Bjørgen már nem hagyott ennyi kétséget, egyértelműen ellépett a többiektől, és sikeresen szedett össze csekélyke előnyt a Justyna Kowalczyk által húzott üldözőkkel szemben. Ellenben Denise Herrmann és Kikkan Randall kezdett lemaradni, ezzel korán kiderült, sem a németek, sem a világbajnok amerikaiak nem nyernek érmet.

Sochi 2014 Day 13 - Cross Country Ladies' Team Sprint Classic Final

második váltást követően Østberg fokozta a tempót, melyet csak Saarinen tudott úgy-ahogy tartani, a svéd Ida Ingemarsdotter és a titkos favorit lengyel Sylwia Jaskowiec már nem. Bjørgen természetesen nemhogy megőrizte a fórt, hanem jócskán tett rá: 1250 méter alatt még jobban otthagyta Kerttu Niskanent, melynek következtében két kanyarral a vége előtt öt másodpercre rúgott a norvégok előnye, míg a svéd-német-lengyel hármas tíz szekundumra érkezett.

Az utolsó párra Østberg nem engedte magára Saarinent, aki egyben a finnek ezüstérmét kezdte megcsillogtatni, mivel a német Stefanie Boehler Ingemarsdotter és Jaskowiec leszakításával volt elfoglalva - sikerrel. Bjørgennek már semmi dolga nem lett volna saját sétagaloppjára, de ha már ott volt, megduplázta a különbséget, s végül kilenc másodperces előnnyel nyert újabb aranyérmet Norvégiának. Niskanen simán hozta be a második helyre Finnországot, míg egy hatalmas hajrát követően Stina Nilsson lenyomta a rossz napot kifogó Herrmannt, begyűjtve a svéd csapat szokásos medáliáját. A németek lettek a negyedikek, a lengyelek az ötödikek, majd a hazai reménység oroszok következtek.

A győztesek szavai: "Csodálatos, nehezen tudom felfogni azt, hogy az ezüstöt követően ezúttal olimpiai bajnoknak mondhatom magam. Remek volt a vakszolás, s jó érzés, hogy nem csak a skandinávokat tudjuk legyőzni" - mondta Østberg , majd a rekordtól egy aranyra levő társa hozzátette: "Őszintén szólva nem gondoltam, hogy esélyünk lehet a sikerre, hisz adódtak technikai problémáink, de végül összejött. Büszke vagyok az egész stábra és küldöttségre."

Sochi 2014 Day 13 - Cross Country Ladies' Team Sprint Classic Final

Teljes végeredmény

Végeredmény, női csapatsprint:

Kattints a képre a teljes mérethez!

Az uraknál a kínaiak távol maradását követően 22 csapat kezdte meg az elődöntőket, közülük is tízen az elsőt. Bár szorosabb küzdelmet vártunk, végül csak azt kellett figyelnünk, hogy a két meglepetés-továbbjutó, azaz a németek és a csehek után miképp ér célba a papíron nagyobb erőkkel rendelkező Svájc és Norvégia. Jelentjük, végül mindkettejüknek sikerült kvalifikálniuk a fináléba, ellenben a Federico Pellegrinóval felálló olaszokkal, a világbajnokként leszereplő kanadaiakkal, illetve az észtekkel, az osztrákokkal és a románokkal. A britek már az első váltást követően feladták Andrew Young egészségügyi problémái miatt.

második szemi a nőkéhez hasonlóan szoros volt, a finn, az orosz, a svéd, a kazah és az amerikai csapat váltott vezetéssel dolgozott azért, hogy egyiküknek se kelljen ilyen korán befejeznie a viadalt (sikerült is), végül (hiába hajráztak a hazai kedvencek presztízskérdésből) hasonló sorrendben értek célba. Sőt, a hatodik franciák is készülhettek egy picivel későbbre. Ellenben a japánok, a lengyelek, a szlovákok, a bolgárok, az ukránok és az ausztrálok csak epizódszerepet játszottak, de legalább megmérettettek az olimpián.

döntőben ellenben csak kilencen viaskodtak, miután a franciák különböző okok miatt visszaléptek. A hiányukban sem alakultak unalmasan és rosszul a történések. Férfi olimpiai versenyhez híven az első, sőt a második váltásnál is együtt slisszolt a sor, a nagyobb tempót egyedül Petter Northug vállalta be, aki kissé meg is lógott, a cseh Ales Razym pedig le is maradt. Meglepetésre az első emberek második menetét követően sem robbant szét a csoport, mindenki összezárt és tette a lécet Emil Jönsson mögé, s a helyzet 1,8 kilométerrel később is hasonló volt, csak ekkor a korábban gyöngélkedő Razym elesett, hátrányba került. Azt mondanunk sem kell, hogy az épp pihenő váltótagok a havon szobabiciklizve, masszíroztatva tartották kordában izmaikat, ezzel is elkerülve a későbbi kellemetlenségeket.

Sochi 2014 Day 13 - Cross Country Ladies' Team Sprint Classic Final

Az érdemi dolgok akkor kezdődtek, amikor annak ideje volt. Az emelkedőn Maxim Vylegzhanin robbantott, aki pillanatok alatt szétcincálta a mezőnyt. Hirtelen csak hárman, ő, a német Hannes Dotzler és a finn Iivo Niskanen maradtak elől, az iramváltást még Dario Cologna és Jönsson próbálták valahogy átvenni, miközben Ola Vigen Hattestad nagyon megadta magát, Nikolay Chebotko és Martin Jaks pedig fél percet szedett össze.

Jött az utolsó 1800 méter, s nyilvánvalóvá vált, hogy  NIkita KriukovTim Tscharnke vagy Sami Jauhojärvi fog diadalmaskodni. Az utolsó emelkedőn a német szerzett kisebb előnyt, majd a lejtmenet elején úgy tűnt, megnyerheti Németország újabb aranyérmét. Csakhogy újra beleszólt a sors: Tscharnke a nyomot keresve (igen figyelmetlen módon) hatalmas pechjére elesett, szinte magával rántva a bombaesélyes Kriukovot, aki már Oroszország első sífutóaranyának ünneplésére készült. Végül azonban a nevető harmadik nevetett: Jauhojärvi köszönte szépen a vissza nem térő esélyt, és szemfüles módon, hatalmas meglepetésre megnyerte a versenyt, azaz olimpiai bajnok a Niskanen-Jauhojärvi finn páros, történelmet írva: 12 év után újra finn arany a téli olimpián. Szegény Kriukovnak (és Vylegzhaninnak) csupán az ezüst jutott, míg Teodor Peterson "Jönssonosan" becsordogált harmadikként, hozva a szokásosat. A norvégok végeztek a negyedik, míg a svájciak az ötödik helyen; a németeknek pedig maradt a hetedik pozíció és a szomorúság.

A győztesek szavai: "Egyszerűen káprázatos, amit Sami művelt az utolsó körben. Remekül ment, minden klappolt számunkra. Megnyertük..." - nyilatkozta euforikus állapotban Niskanen, majd Jauhojärvi sem kertelt: "Vicces olyat megtenni, amit egyáltalán nem vársz. Minden kijött rajtam a célba érést követően - az érzelmek fent és lent mozognak, ezúttal fent vannak."

Teljes végeredmény

Végeredmény, férfi csapatsprint:

Kattints a képre a teljes mérethez!

Mindössze a két tömegrajtos van hátra a sífutóknak, előbb szombaton a női 30 kilométeres számra kerül majd sor.

A képek forrása: www.sochi2014.com - Szocsi 2014 közösségi média, AP Photo 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk