AJÁNLÓ
 
20:00
2017. 01. 23.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
20:00
2017. 01. 23.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:00
2017. 01. 23.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
20:00
2017. 01. 23.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
20:00
2017. 01. 23.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás zakopane

A zakopanei síugró VK eseményeiről sportszakmai oldalról már beszámoltunk itt és itt, az alábbi kevésbbé szakmai posztban a szinte páratlan szurkolói élményből igyekszünk átadni valamit, elsősorban képekben.

 

Zakopane Lengyelország déli részén fekszik, aminek köszönhetően hazánkból is viszonylag könnyen elérhető, így nem meglepő módon Planica mellett ez a sánc számít a magyar síugrás-kedvelők egyik törzshelyének. A legkönnyebben alighanem autóval jut el az ember ide (Budapestről kb. 5 óra az út), de aki nem szívesen vezet télies körülmények között, vagy egyszerűen nincs rá lehetősége, annak sem kell csüggednie, mert Zakopane (tanúsíthatom), ha egy kis kerülővel is, de Krakkón keresztül vállalható időn belül elérhető busszal vagy vonattal is.

Maga a város hivatalosan körülbelül 30 ezer lakossal rendelkezik, ez a szám többszörösére emelkedik a versenyhétvége alatt, és áltaában már délelőtt is érezhető a versenyhangulat. Ehhez a szurkolók mellett legalább olyan szorosan hozzátartoznak a különböző fehér-vörös kiegészítőket kínáló árusok, akiknek köszönhetően "ünnepi díszbe" öltözik ilyenkor a sánchoz vezető út.

síugrás zakopane

síugrás zakopane

A sánchoz érve aztán kicsit kritikusabb pont következik: az arénába való bejutás, amit eléggé lelassít a biztonsági ellenőrzés a kapuknál (ami elvileg szigorú, a gyakorlatban aztán néha eléggé tessék-lássék alapon megy, legalábbis én már többször bejutottam úgy az évek során, hogy nagyon nem érdeklődtek a biztonságiak a táskám tartalma iránt, vagy csak én lennék ezzel így?). Mindenesetre a kapuk előtt sokszor nagyon feltorlódik a tömeg, és miután mindenki (néha a józan ész határain túl is) szeretne előbb bemenni, sokszor majd összenyomják az embert míg bejut. síugrás zakopane

Ha már az ember bent van az arénában, akkor persze az ottani élmények mindezért bőven kárpótolnak! A Wielka Krokiewen négy nagy szurkolói szektor van (plusz néhány kisebb, ülőhelyes) az A és B (utóbbi az évek óta rendszeresen megszervezett Magyar Szektor törzshelye) fent a sánc oldalában, a C és a D pedig lent a kifutónál. Az évek során szerzett tapasztalatok alapján nekem egyértelműen a fentiek jönnek be inkább, egyrészt innen élvezhetőek igazán jó szögből, oldalról az ugrások, (ebben egyébként Zakopanenak kevés párja van a naptárban) másrészt pedig (ez főleg olyan években érdekes szempont mint az idei, amikor teltházasak a versenyek) a lépcsőzetesen "kockákra" osztott lelátón helyezkedni is kicsit könnyebb, mint lent. (Ami mégis a lenti lelátók mellett szólhat, hogy itt találhatók csak kivetítők a sáncon, illetve az eredményhirdetést is csak a sáncnak a lenti fele látja jól).

síugrás zakopane

Egy-két repülés, Markus Eisenbichler:síugrás zakopane

Peter Prevc:síugrás zakopaneMaciej Kot:síugrás zakopane

Michael Hayböck:síugrás zakopane

Kamil Stoch:

síugrás zakopane

Domen Prevc:

síugrás zakopane

Daniel Andre Tande:síugrás zakopane

És hát akkor a hangulat, mert hát mégiscsak ez ennek a sáncnak az elsőszámú vonzereje, a hivatalos nézőszám olyan 22 ezer körül szokott lenni telthéz esetén, ehhez jön hozzá az a becslések szerint további 15-20 ezer ember, aki a kapukon kívülről szurkolt, így összesen jó 40 ezres tömeg szorított mindkét nap a hazai sikerért. Ilyen szempontból persze a vasárnap sikerült emlékezetesebbre, hiszen bár a lengyel csapat 2. helyének is lehetett örülni (kevés hiányzott egy még jobb eredményhez), az igazi fiesztát Kamil Stoch hozta el a Tátrába, amikor az elmúlt évek egyik legkiélezettebb versenyében a 6. helyről előre jött az elsőre. És hogy hogy örült ennek a Wielka Krokiew publikuma? Hát valahogy így:

Ekkor persze még nem lehetett tudni, hogy mire lesz jó ez az ugrás, így hatalmas volt az izgalom az utolsó 5 versenyzőnél, aminél már csak az üdvrivalgás volt nagyobb, amikor az aktuális ugró a zöld vonal (mert hogy idén Zakopaneba is megérkezett ez az újítás) előtt landolt. Ennyi ellenszurkolást talán elnézhetünk, az amúgy sportszerű lengyel közönségnek... Végül pedig, amikor az első kör után első helyezetett Richard Freitag is fejet hajtott Kamil előtt, kezdetét vehette az éjszakába nyúló ünneplés!síugrás zakopane

Egyszóval maradanó élményekkel gazdagohatott az, aki idén elzarándokolt a síugrás elsőszámú lengyel fellegvárába, aki pedig lemaradt, azt azzal tudjuk, biztatni, hogy Zakopane minden bizonnyal az elkövetkezendő években is várja a szurkolókat!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk