AJÁNLÓ
 
10:23
2016. 03. 16.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
10:23
2016. 03. 16.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:23
2016. 03. 16.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
10:23
2016. 03. 16.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
10:23
2016. 03. 16.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás planica sírepülés

Egyetlen versenyhétvége marad már csak az idei síugró világkupából, amelyet a hagyományoknak megfelelően idén is a planicai sírepülő sáncon rendeznek meg. Idén ráadásul csütörtöktől vasárnapig négy versenyt is láthatunk majd a Letalnicán, ahol akár még világcsúcs-ostromlára is sor kerülhet.

 

Nem túlzás azt mondani, hogy egy már-már kultikus helyszínen búcsúztatjuk az idei síugró idényt, hiszen a szlovén-oszták-olasz hármashatár közelében fekvő planicai sírepülő sánc az évek során igen előkelő helyet vívott ki magának a sportág rajongói körében. Egyfelől adott a március végi időpont, ami sokszor félig-meddig már tavaszias időjárást eredményez, így már eleve egészen egyedi hangulatúak az itteni versenyek. Ráadásul a sánc a 80-as évek végétől egészen a közelmúltig a legnagyobbnak számított a világon, így rengeteg világcsúcs született rajta. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, akkor ott vannak az olyan apróságok, amik szintén hozzátesznek a „mítoszhoz”, mint a Planica-dal, amit a szervezők minden zsűritávolságot elérő ugrásnál bejátszanak.

Plusz egy verseny csütörtökön

Az elmúlt hetekben nem voltunk igazán szerencsések az időjárással, hiszen Wisłan és Titisee-Neustadtban is elmaradt egy-egy verseny a szél miatt, így aztán a szlovénok kaptak az alkalmon és jelezték a FIS-nél, hogy szívesen rendeznének a verseny a csütörtökre eredetileg tervezett kvalifikáció helyett. (A lebonyolítást érintő apró érdekesség – merthogy a szabályok ilyesmiről nem rendelkeznek – hogy a tervek szerint a csütörtöki 1. sorozat, amelyben minden nevezett versenyző indulhat egyben selejtezőként is funkcionál majd a pénteki versenyre). Ennek egyfelől örülhetünk, hiszen így összesen négy (3 egyéni és 1 csapat) versenyt is láthatunk a hétvégén, másrészt azért tegyük hozzá, hogy a csütörtök délelőtt 10 órás kezdési időpontot a szurkolók munkába/iskolába járó többsége nem biztos, hogy annyira értékeli. A viszonylag korai kezdést egyébként a helyszín adottságai indokolják, ugyanis a délelőtti órákban általában kedvezőbbek a szélviszonyok, ezzel együtt pénteken azért mégiscsak koradélután kezdenek, amit el tudtunk volna képzelni csütörtökön is.síugrás planica sírepülés

Kdor ne skače, ni slovenc!

Na de lépjünk is túl ezen, hiszen a hétvége így is hatalmas fiesztának ígérkezik, hiszen már a külföldi futamokon is érezhető volt a szlovén szurkolók szokásosnál nagyobb jelenléte, Planicára pedig a hírek szerint rohamtempóban kapkodják el az utolsó jegyeket is, így péntektől vasárnapig szinte garantálható a teltház a versenyeken. Persze érthető is, hiszen Peter Prevc révén 18 év (és Primož Peterka) után van ismét VK-győztesük, s miután gyakorlatilag a teljes évadot végignyerték, nyilván Goran Janusék is szeretnének még egy utolsó nagyot dobni a hazai versenyen. Erre egyébként minden esélyük meg is van, hiszen sírepülésben Prevc mellett Robert Kranjec és Jurij Tepes is rendszerint komoly tényezőnek számít, így akár még a tavalyi szereplés megismétlése sem elképzelhetetlen, amikor minden nap szlovén győztest avattunk (igaz, a legfontosabb cím, a nagy kristálygömb mégis másé lett.)

Összefoglaló a tavalyi évről:

A sírepülő kirstályömb és a rekordvadászat lehet a cél

síugrás planica sírepülésAz összetett világkupa Prevcnak köszönhetően tehát már eldőlt, így a tavalyinál jóval kisebb tétje lesz ezúttal a záróhétvégének. Persze az összetett dobogóért papíron még lehet verseny, hiszen azzal, hogy 3 egyéni versenyt is terveznek még 300 pont szerezhető, ám a 2. helyezett Severin Freund durván 150 pontos előnye a 3. Kenneth Gangnesszel szemben így előzetesen ugyancsak elég biztosnak tűnik. Gangnes mögött viszont a 4. Hayböck lemaradása csak 38 pont, így a dobogó 3. fokáért, amelyért matematikailag egyébként –igaz tényleg csak formálisan – még a 6. Kraft is versenyben van, talán valóban láthatunk némi versenyt is.

síugrás planica sírepülés

Ugyanúgy nem lefutott még teljesen a sírepülő világkupa sem, hiszen ez a sorozat a 3 vikersundi forduló után éppen a felénél jár, így még sok minden előfordulhat, más kérdés hogy a jelenlegi formákat elnézve Peter Prevcot 80 pontos előnyből nehéz lesz elkapni.

síugrás planica sírepülés

Ami még szintén nagy kérdés a hétvége előtt, hogy vajon veszélybe kerül-e Anders Fannemel 251,5 méteres világcsúcsa, hiszen azt már a tavalyi bemutatkozó hétvégén is láttuk, hogy a közelmúltban felújításon átesett sánc méreteit tekintve abszolút tartja a lépést Vikersunddal, ahol Fannemel rekordja született, így kedvező körülmények esetén (márpedig az előrejelzések elég optimisták) nem kizárt akár egy rekorddöntés sem.

Sánc adatok és részletes program:

síugrás planica sírepülés

síugrás planica sírepülés

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk