AJÁNLÓ
 
13:35
2014. 02. 15.
Két-két klasszikus stílusú versennyel kezdődött meg a sífutó-világkupa 2016-17-es idénye. ...
A bejegyzés folyatódik
 
13:35
2014. 02. 15.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
 
13:35
2014. 02. 15.
Nem hozott nagy meglepetést a 2015-ös Tour de Ski záróhétvégéje Val di Fiemmében: mind a...
A bejegyzés folyatódik
 
13:35
2014. 02. 15.
Célegyeneséhez közeledik a 2015-ös Tour de Ski, hisz a sífutók már Toblachot is maguk mögött...
A bejegyzés folyatódik
 
13:35
2014. 02. 15.
Féltávnál tart az idei Tour de Ski-sorozat. A sífutók "Négysáncversenyének" mezőnye eleddig...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nincs megállás a sífutóknál: a hétvége eljövetelével a női 4x5 kilométeres váltóval folytatódott a küzdelem a XXII. téli olimpiai játékokon. A Psekhako-gerinc berkeiben fekvő Laura Complex a szokásos napsütéssel és meleggel fogadta a versenyzőket és szurkolókat, s mindenki arra várt, hogy a séma szerint a norvég hölgyek nyakába osztják az aranyérmet. Olimpia lévén ez nagyon nem így lett, és minden idők egyik legjobb versenye végén, köszönhetően egy hihetetlen felzárkózásnak majd hajrának Svédország diadalmaskodott.

Sochi 2014 Day 9 - Cross Country Ladies' Relay 4x5 km

A szocsi olimpia második hétvégéjéhez érkezve felszabadult nézősereg látogatott ki a Laura Complexbe, buzdítva a sífutók első csapatversenyének tagjait. 10,3 °C ide, olvadó hó oda (elvégre a jelmondat igaz: Hot, Cool, Yours.), mindenki izgalommal várta a hölgyek 4x5 kilométeres váltóversenyét (az első két tag klasszikus,  a második kettő szabad stílusban futott, mindkét pálya 176 méter emelkedőt tartalmazott). Azt a viadalt, amelyet az "újkorban" mindig, minden körülmények között a norvégok nyernek, s ahol most is ők számítottak a legnagyobb favoritnak (végül az alábbi összeállítással álltak fel: Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Jacobsen, Marit Bjørgen) , még annak ellenére is, hogy az egész küldöttséggel együtt úgy en bloc lefelé ívelő tendenciát mutatnak.

14 csapat gyűlt össze a megmérettetésre, a címvédő norvégok legnagyobb kihívójának előzetesen a finnek (Anne Kyllönen, Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen, Krista Lahteenmäki) és a svédek (Ida Ingemarsdotter, Emma Wiken, Anna Haag, Charlotte Kalla) számítottak, de figyelni kellett a németekre (Nicole Fessel, Stefanie Boehler, Claudia Nystad, Denise Herrmann) és a végre érmet kívánó oroszokra (Julia Ivanova, Olga Kuziukova, Natalia Zhukova, Yulia Tchekaleva).

Az első embereknél gyorsan kialakult a szisztéma. A legerősebben a finnek kezdtek Anne Kyllönen révén, melynek köszönhetően előbb a kanadai Perianne Jones adta meg magát, majd sorra rostálódtak a többiek is, előbb 10, majd a második körre 6 váltó maradt az élen. A hosszabb emelkedőn nagy tempóra kapcsolt a Julia Ivanova-Eva Vrabcoba-Nyltova páros, melyek után az orosz és az arcán nemzete színeit magán viselő cseh néhány másodperces előnyt szerzett a váltásra, a harmadik helyen a  svéd Ida Ingemarsdotter érkezett, Heidi Weng pedig egy kicsit megrogyva 6,5 szekundumos hátránnyal adta át a stafétát. Kyllönen gyöngélkedése a finn 15,7 másodperces hátrányát jelentette, míg Kikkan Randall sem mozgott jól, ezzel az amerikaiak korán lemondhattak az éremről.

Sochi 2014 Day 9 - Cross Country Ladies' Relay 4x5 km

második tagoknál folytatódott az addig látott orosz kamikazeakció, Olga Kuziukova egyedül próbált elhúzni, míg mögötte heten zártak össze (a VK-éllovas norvég Therese Johaug , az időközben felzárkózó finn Aino-Kaisa Saarinen, valamint  Szlovénia, Svédország, Franciaország, Németország és Csehország). Úgy tűnt, a Tour de Ski idei bajnoka a svéd Emma Wikennel hamar utoléri az oroszt, végül 20 percnyi verseny után sikerült mindez. Katja Visnar és Karolina Grohova lemaradt,  míg hátulról a nagy specialista Justyna Kowalczyk száguldott nagy gyorsasággal az élcsoport felé. Saarinen tempóváltása ellenben nem kedvezett sem neki, sem pedig Johaugnak: Wikennel együtt élre állt, majd menetük végéhez közelítve az egyik emelkedőn elléptek,  melynek következtében a megzsibbadó norvég még a német Stefanie Boehlertől és a francia Celie Aymonier-től is leszakadt.  Boehlernek sikerült felzárkóznia, így féltávnál hárman maradtak elöl, ezzel egyetemben kezdett körvonalazódni: nem biztos, hogy címvédés lesz. Kowalczyk a negyedik helyen hozta a lengyeleket, ellenben az oroszok újfent lemondhattak az éremről: Kuziukova fél percet kipukkadt és fél percet kapott.

Anna HaagKerttu Niskanen és a rövidben futó Claudia Nystad remekül összedolgozva kezdte a szabad stílusú részt, míg a norvégoknál Astrid Jacobsen próbálta hozni a norvégokat, megmenteni a becsületet. Mindhiába. A finn és a német nagyobb fokozatra kapcsolt, s Haag lemaradásával hirtelen húsz másodpercre nőtt a jóformán segítség nélkül (a francia Anouk Faivre Picon és a lengyel Sylwia Jaskowiec haladt még vele) futó Jacobsen hátránya, amely csak nőtt és nőtt. A finn zászlós arcfestett Niskanen és Nystad magabiztosan tartották a tempót, majd 4,2 kilométernél előbbi megérezte az esetleges győzelem szagát: elhúzott a némettől, mindent erőtartalékát kimerítette, és hat szekundumos fórt adott az utolsó embernek, Lahteenmäkinek.  A svédek szinte együtt váltottak a norvégokkal, a franciákkal és a lengyelekkel, fél perces hátrányból várhattuk a Kalla vs. Bjørgen harcot, s azt, hogy ki lesz az olimpiai bajnok.

Sochi 2014 Day 9 - Cross Country Ladies' Relay 4x5 km

Krista Lahteenmäki nyugodtan kezdett, s már az első emelkedőn kezdte felengedni magára a német befejezőembert, a sprint-VK-t vezető Denise Herrmannt; talán úgy gondolta,  ők eldöntik egymás közt a nagy dicsőség, a történelemírás sorsát. Azonban azt tudhatta volna, hogy Charlotte Kalla nem adja fel.  A svéd méterről méterre, egyre közelebb és közelebb férkőzött hozzájuk: 3,3 kilométerrel a vége előtt már csak 18,7 másodpercet mért az óra, eközben Marit Bjørgennél 27-et, ezzel jóformán eldőlt, hogy nemhogy aranyat, medáliát sem nyernek. A célban a finn és német csapattársak nagyon szurkoltak, hisz látták: Kallát  lehetetlen megállítani, főleg az emelkedőkön. A második kört kezdve már egy egyenesbe került Herrmanékkal, 13,7 másodpercet kellett ledolgoznia.

2000 méterrel a vége előtt 10 másodpercet mért az óra, a nemzetközi helyzet pedig egyre kezdett fokozódni. Lahteenmäki próbált elhúzni az utolsó előtti emelkedőn, a már-már a hajrára tartalékoló Herrmann könnyedén tartotta őt, míg néhány pillanatra úgy tűnt, a svéd elfáradt. Rosszul láthattuk. Az utolsó emelkedőn, az utolsó kilométerre érve Kalla szintet váltott, és utolérte a párost, majd pedig a célegyenesre fordulva úgy, ahogy kell, élre állt. És kilőtt, mintha nem is dolgozott volna le semmiféle hátrányt, s megnyerte Svédországnak az aranyérmet.  Az ezüstérmet  Lahteenmäki szerezte a finneknek, míg Herrmannak és a németeknek "maradt" a bronz, aminek azonban így is nagyon örültek.  A negyedik helyet a franciák (!!!) szerezték meg, míg a norvégoknak maradt a lebőgés és az ötödik pozíció: nem tudni, mi van velük. Az oroszok lettek a hatodikok, a lengyelek a hetedikek, míg Kanada 6 és fél perces hátránnyal ért be az utolsó pozícióban.

Sochi 2014 Day 9 - Cross Country Ladies' Relay 4x5 km

Minden idők egyik legjobb váltóversenyét láthattuk, Charlotte Kalla pedig bemutatott egy nem mindennapi zárkózást, ezzel a svédek feltették az i-re a pontot: nyolcadik sífutóérmükkel rekordot döntöttek.

Végeredmény, női váltó: 

Kattints a képre a teljes mérethez!

Teljes végeredmény

Holnap férfi váltó, már előre kíváncsiak vagyunk, mit hoz a versenyszám...

A képek forrása: www.sochi2014.com - Szocsi 2014 közösségi média 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk