AJÁNLÓ
 
23:15
2015. 12. 18.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
23:15
2015. 12. 18.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
23:15
2015. 12. 18.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
23:15
2015. 12. 18.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
23:15
2015. 12. 18.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Dolomitok soknevű síparadicsomában, Val Gardenán (ha jobban tetszik: Grödenben) gyűltek össze a férfi gyorssízők legjobbjai. Szuper-G-vel indult a program, és a megszokott Svindal-győzelemmel. Az már kevésbé megszokott idén, hogy Kjetil Jansrud végezzen mögötte, az pedig még soha nem történt meg, hogy a norvég csapat harmadik tagja, Aleksander Åmodt Kilde is pódiumra álljon. Elképesztő formában a norvég gyorssízők.

alpesi si alpesi sí világkupa Szuper-G Svindal

Szuper-G esetén elviekben nem számít sokat, de azért az eredmények ismeretében nem árt megemlíteni a mai pálya nyomvonalát tűző edző nevét: a dél-tiroli Franz Gamper a norvég csapatot erősíti. Alighanem ő is kapott ma néhány gratulációt.

Thomas Mermillod Blondin kezdhette a mai versenyt, ám iszonyatosan gyenge menetet produkált (52.). Mattia Casse adta így meg a tulajdonképpeni alapidőt, az olasz 1,4 másodperces előnyével talán többen is reménykedett a végül 26. helynél. Thomas Tumler további fél másodpercet pakolt rá a legjobb időre, jól indítva ezzel a svájciak napját (13.). 4-essel jött azonban a norvégek legújabb csodafegyvere, a végre elfogadható rajtszámot kapó Aleksander Åmodt Kilde, és egészen elképesztő síeléssel, egy másodperccel vette át a vezetést. Utólag azt mondhatjuk, a végén veszített egy kicsit a sebességéből, ezen múlt valami még nagyobb csoda (3.). Klemen Kosi felejthető síelése (32.) után Matteo Marsaglia vívott egy nagyot Casséval, végül egyetlen századdal előzte meg honfitársát (25.). Manuel Osborne-Paradis a kanadai csapat komoly hullámvölgyét újabb citromdíjas síeléssel mélyítette tovább (38.), igazán nem lehetett azt mondani, hogy nagy előnyt jelentett volna az alacsony rajtszám.

alpesi si alpesi sí világkupa Szuper-G Svindal

Carlo Janka a pálya közepén kapott rengeteget, kiváló alsó szakasza épphogy elég volt a pontszerzésre (30.). Romed Baumann hasonlóan gyenge futamot mentett meg egy Kildénél is gyorsabb harmadik szektorral (18.). Andrew Weibrecht a felső részen másodperces hátrányt gyűjtött be, utána rákapcsolva közel fél másodpercet vissza tudott hozni belőle - itt derült ki, hogy az alján bizony verhető Kilde (5.). Vincent Kriechmayr pechjére viszont nem ő volt az, aki alul jobban tud síelni a norvégnél, pedig addi remekül jött, de épp a végét rontotta el (10.). Travis Ganong meglepően gyenge menetén a remekül meghúzott alsó szektor csak keveset tudott kozmetikázni (19.), majd Georg Streitberger kisebb hibák ellenére is a pillanatnyi dobogóra érkezett (7.). Alexis Pinturault a pálya közepén hibázott egy komolyat, de addigra már egyébként is komoly hátrányt szedett be (45.), majd a top-15-öt záró Peter Fill már felül eldobta a jó szereplés esélyét, utána komoly késésekkel növelte nagyra hátrányát (23.).

alpesi si alpesi sí világkupa Szuper-G Svindal

A szakági legjobbak sorát nyitó Dominik Paris is felül szedett össze túl nagy hátrányt, végül a pillanatnyi dobogóról is lecsúszott (8.). Osztrákok követték: Max Franz szokatlanul biztonsági síeléssel nem tudott beleszólni a legjobbak dolgába (16.), Matthias Mayer viszont bátran kezdett, és bár középen besokallt egy kicsit, kevéssel maradt csak el végül Kildétől (4.). Adrien Thèaux a szokott séma szerint jött, azaz felül beszedett egy akkora hátrányt, amit utána már hiába próbált faragni, helyenként talán épp a nagy sebesség akadályozta ebben (6.). Az osztrákok utolsó komoly reménye, Hannes Reichelt hasonlóan hatalmas hátránnyal nyitott, ám ő szorgosan növelte is, majd igen dühösen szembesült a célban időeredményével (20.). A favorit Aksel Lund Svindal látszólag beállt a sorba, hisz fél másodperces hátránnyal nyitott - ám azért ő a legjobb, mert innen is képes fordítani: keményen támadta a tempót, és a végén alacsonyabbnak tűnő sebességgel is nagyon megverte fiatalabb honfitársát (1.). A norvég álmot pedig teljessé tette Kjetil Jansrud, aki felül kildei idővel nyitott, utána hatalmasat mentett, talán itt ment el az első hely - Kilde elé így is befért (2.). Lementek a legjobbak, Norvégia szép csendben kezdhetett ünnepelni.

alpesi si alpesi sí világkupa Szuper-G Svindal

A top-30-ból (ami jelen esetben is valójában 31 fős volt) hátralévők sorát Brice Roger a nap első kiesésével nyitotta, a pálya közepén esett egy nagyot, szerencsére hamar talpra állt. A formáját vesztett Ottmar Striedinger nem javított a sógorok felemás napján, honfitársaitól is kikapott (37.). Hasonlóan enervált menetet mutatott be Thomas Biesemeyer (50.) és Johan Clarey is (39.), Patrick Schweiger viszont jobbá tette az osztrák hangulatot: remek menet végén élete első top-10-es helyezésének örülhetett (8.). Sandro Viletta szép íveken ment, ám sebességével már kevésbé lehettek elégedettek a helvétek (27.), majd Christof Innerhofer jó kezdés után a pálya végére lassult be (21.). Erik Guay épp ellenkezőleg, a pálya elejével küzdött meg, a végére egész jól elkapta a fonalat (12.), végül a 31-essel induló, önmaga árnyékának tűnő Patrick Küng zárta ezt a blokkot (36.).

alpesi si alpesi sí világkupa Szuper-G Svindal

Magasabb rajtszámokkal is parádéztak még jó néhányan. Szegény Tumler alighanem már ünnepelte, hogy ő lesz a legjobb svájci, mikor 45-össel Ralph Weber beérkezett a 11. helyre - legalább a második vonalnak jól megy a helvéteknél. Andreas Sander 38-assal lett 14., Guillermo Fayed 58-assal 15., náluk viszont inkább a magas rajtszám a meglepő. A németek nagy örömére Josef Ferstl is top-20-as eredményt ért el (17.). Pontot szerzett még Jared Goldberg (21.), Maxence Muzaton (24.), Klaus Kröll (28.) és Steven Nyman (28.). Nyman teljesítményének értékét növeli, hogy ő egy szektorral többet síelt ma: első menetét honfitársa, Wiley Maple látványos, ám veszélytelen esése miatt félbe kellett szakítani, később újrastartolhatott. Senki ne gondolja azért, hogy a norvégeknek ma minden összejött: negyedik számú indulójuk, Adrian Smiseth Sejersted 8 századdal szorult ki a top-30-ból (31.).

alpesi si alpesi sí világkupa Szuper-G Svindal

Aksel Lund Svindal gyorsan jelezte, hogy Beaver Creek csak időjárás okozta kisiklás volt, az idény eddigi három szuper-G-jéből kettőt megnyert. 349. Világkupa-versenyén 61. dobogóját és 29. győzelmét szerezte. Kjetil Jansrud kicsit haloványabb idénykezdet után kezd visszatérni tavalyi önmagához, 236. versenyén 27. pódiumának örülhetett. A két rutinos róka mellett Aleksander Åmodt Kilde 33. versenyén most debütált a top-3-ban, ám még csak 23 éves, formáját elnézve nem ez lesz az utolsó ilyen alkalom pályafutásában.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk