AJÁNLÓ
 
13:25
2014. 02. 08.
Két-két klasszikus stílusú versennyel kezdődött meg a sífutó-világkupa 2016-17-es idénye. ...
A bejegyzés folyatódik
 
13:25
2014. 02. 08.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
 
13:25
2014. 02. 08.
Nem hozott nagy meglepetést a 2015-ös Tour de Ski záróhétvégéje Val di Fiemmében: mind a...
A bejegyzés folyatódik
 
13:25
2014. 02. 08.
Célegyeneséhez közeledik a 2015-ös Tour de Ski, hisz a sífutók már Toblachot is maguk mögött...
A bejegyzés folyatódik
 
13:25
2014. 02. 08.
Féltávnál tart az idei Tour de Ski-sorozat. A sífutók "Négysáncversenyének" mezőnye eleddig...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szocsi elkezdte. A férfi slopestyle után az újoncnak számító női síatlon versenyszámban hirdették a XXII. téli olimpiai játékok második bajnokát. Az első napon egyből kiváló idő, remek hangulat és csodálatos, lenyűgöző körülmény fogadta a Psekhako-hegygerincen a sífutókat. A fantasztikus pályán kiváló viadallal indított a mezőny, végül pedig Marit Bjørgen tette meg az első lépést a rekorddöntés felé, minden idők legidősebb női sífutó olimpiai bajnokaként.

A tegnap esti nyitóünnepséget követően ma már öt döntővel robog a 2014-es téli olimpia Szocsiban. A káprázatosra sikeredő ceremónián ennek megfelelően a Szocsitól 70 kilométerre található Laura Complexben készülő sífutók nem vettek részt, hisz a nők számára rögtön az újoncnak számító 15 kilométeres síatlon versenyszám. A játékok programjában először szereplő formula nagy sikert aratott.

A komplexumba kilátogató nézősereget 2,5 °C, csodálatos kilátás és egy tökéletes, minden igényt kielégítő pálya fogadta. Az első 7,5 kilométert klasszikus (2x3750 méter), a második 7,5 kilométert (2x3750 méter) szabad stílusban teljesítették a futók, a szakértők véleménye szerint a klasszikus stílusú résztáv felépítése tűnt előzetesen nehezebbnek. A fifikás jóslatok beigazolódtak, hisz lejtmenetben,  emelkedőkben, kanyarokban és sík részekben is bővelkedett a pálya, a célegyenes pedig pont olyan, amilyennek lennie kell.

24 ország 61 versenyzője kezdte meg az oly régóta várt eseményt, köztük a gyergyószentmiklósi Sára Tímea, a 21 esztendős lány  nyolc perces hátránnyal végül a 60. helyet szerezte meg. A várakozásoknak megfelelően korán szétszakadt a sor, az esélyesek (azaz a norvégok és a finnek) már a klasszikus stílus első méterein tudatták az erőviszonyokat. Ennek megfelelően korán kialakult egy 10-15 fős csoport, a bolyt és a rostálódást a karaván legnagyobb alakja, Marit Bjørgen, a világkupa éllovasa, Therese Johaug és az összetett címvédője, Justyna Kowalczyk vezette.

A második kör végeztével, azaz a léccsere közeledtével a hármas mellett a nem is annyira titkos favoritnak számító Charlotte Kalla, a fiatal Heidi Weng, a rutinos Aino-Kaisa Saarinen, illetőleg Kerttu Niskanen maradt elöl, mögöttük jócskán lemaradva slisszolt a második vonal (az egyre jobban leszakadó Anne Kyllönen, Masako Ishida, Krista Lahteenmäki, Nicole Fessel és a többiek az oroszokkal együtt). A váltás egyben fordulópontot is jelentett egy versenyző számára: a depóban a minimum éremre esélyes Kowalczyk Saarinennel gabalyodott össze, elesett, így a léc-és botcserét jókora hátrányban kezdhette, melynek következtében hét szekundumos hátrányt szedett össze. Ennek ellenére minden esélye meglett volna a felzárkózásra, ám a leszakadozó Niskanennel nem sikerült összedolgoznia, melynek következtében ötfősre szűkült az élcsoport.

Upadek

A szabad stílusú kör lejtmenettel kezdődött, ám jóformán nem változott semmi, az erős éllovasok nem engedték közelebb Kowalczykot. Olyannyira, hogy a méterek fogytával, egyben a végjáték kezdetére csak arra kellett fókuszálniuk, kié is legyen a dicsőség. A legerősebbnek egyértelműen az egyes és kettes rajtszámú, két jobb norvég, valamint Kalla tűnt, Saarinen többször leszakadni látszott.

Ennek ellenére mindenki váltott mindenkit, az utolsó egy kilométert Johaug kezdte az élről, a többiek ott figyeltek mögötte. 650 méterrel a vége előtt megindult a parádé. Kalla indított az emelkedőn, erre a támadásra csak Bjørgen tudott reagálni, s ezzel kialakult, ami várható volt. A célegyenesre fordulva a 33 éves norvég megelőzte svéd riválisát, akinek már nem maradt ereje hajrázni. Ezzel pedig meg is kaptuk annak a nevét, akinek nyakába a snowboardos Sage Kotsenburg után másodjára akaszthattak aranyérmet: Marit Bjørgen lett minden idők legidősebb olimpiai bajnoka a női sífutók között, megszerezve negyedik címét. A második helynek nagyon örült Charlotte Kalla, míg a bronzérmet egy kitűnő hajrának köszönhetően a pályafutása legnagyobb sikerét elérő Heidi Weng szerezte meg. Johaug "sehol", Kowalczyk szintén, az oroszok közül pedig Yulia Tchekaleva a 15. helyen ért célba, míg a testvére halálát gyászoló Astrid Jacobsen helyére beugró Kristin Steira mindössze 23. lett.

A rekordra hajtó győztes szavai: "Egy győzelem volt a célom, ezt elértem, s máris boldog vagyok. Egy kis pihenés következik, megpróbálom kiélvezni Szocsi minden pillanatát. Tudtam, hogy Charlotte nagyon erős lesz, ennek megfelelően a végére tartogattam. Szerencsére minden összejött."

Sochi 2014 Day 2 Cross Country - Ladies' Skiathlon 7.5 km Classic + 7.5 km Free

Végeredmény, női síatlon:

Kattints a képre a teljes mérethez!

Teljes eredmény

Éremtáblázat egy szám után:

Kattints a képre a teljes mérethez!

Az olimpia során tovább folytatódnak az éremosztó számok, míg sífutás legközelebb holnap lesz látható, méghozzá a férfiak 30 kilométeres síatlonjával.

A képek forrása: közösségi média-Szocsi 2014, www.polskieradio.pl: PAP/Grzegorz Momot, AFP

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk