AJÁNLÓ
 
23:13
2014. 10. 24.
A levi szlalom és az első Lake Louise-i lesiklást követően egy harmadik szakágban,...
A bejegyzés folyatódik
 
23:13
2014. 10. 24.
Megszakadt Kjetil Jansrud győzelmi sorozata, három VK- siker után ezúttal meg kellett...
A bejegyzés folyatódik
 
23:13
2014. 10. 24.
Tegnapi nagy visszatérés után karrierje 60. Világkupa- győzelmét ünnepelhette Lindsey...
A bejegyzés folyatódik
 
23:13
2014. 10. 24.
Megnyalhattuk ma is mind a 10 ujjunkat, annyira fergeteges versenyen vagyunk túl. A Levire...
A bejegyzés folyatódik
 
23:13
2014. 10. 24.
"Feje tetejére állt a világ három hét alatt?" - gondolhatták sokan a versenynaptár...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

1383488_761411570561127_2085922110879894537_n

A nyári vakáció után felidézése céljából már a régmúltba kell meredni, tovaszállt már a „szovjet tavasz” is, menthetetlenül közelednek a hideg hónapok. Naptár szerint persze elválaszt még a téltől minket bő egy hónap, a téli sportok szerelmesei, köztük persze blogunk csapata végre fellélegezhet, e hétvégén kezdetét veszi ugyanis a szezon, a megszokott söldeni óriás-műlesiklásokkal. A nyitány előtt a megszokott módon szétnézünk kicsinkét az alpesi síelés térképén, áttekintjük a nyári felkészülésen történteket, végigvesszük a sérültek és visszavonulók listáját, s nem utolsósorban persze esélyt latolgatunk ezerrel. A hölgyek mezőnye Marlies Schild és Maria Höfl-Riesch személyében nem korszakos zsenivel szegényedett, hiányukat azzal együtt meg fogjuk érezni, hogy könnyen parádés izgalmakba torkolhat az idei Világkupa, illetőleg a szakági versenyek zömén megvalósult az a bizonyos generációváltás, mindenki kereshet magának tehát új kedvencet. Persze szigorúan csak Miklós Edit után. Vágjunk bele hát a 2014/2015-ös világbajnoki évad felvezetésébe! (Miklós Editről és a magyarokról egy külön cikkben szólunk.) 

Olimpia után világbajnokság: újabb kétoldalas idény következik

Páratlan évről lévén szó 2015-ben világbajnokságot rendeznek alpesi síelésben, méghozzá a messzi Amerikában, Vail és Beaver Creek lejtőin. Dacára annak, hogy a két évenként esedékes világverseny presztízsét tekintve nem említhető egy lapon az ötkarikás játékokkal, a sízők túlnyomó többsége – akár kimondják, akár nem – február elejére igyekszik időzíteni a csúcsformát. A legjobb felkészülés persze az éles verseny, semmi nem nyújt több önbizalmat, mint egy magunk mögött hagyott sikeres VK- szezon. Ergo a kettő az esetek java részében feltételezi egymást – a nyilvánvaló ellenpéldák mellett is.

A Rettenbach- gleccseren kezdik meg tehát a világ legjobb alpesi sízői a március végéig tartó karavánutat, a VK és FIS- pontok gyűjtögetését, a kristálygömbökért való ádáz küzdelmet. Reméljük, mindannyiunk megelégedésére. Minél kevesebb sérüléssel, minél jobb időjárási helyzet mellett.

A hölgyek versenynaptárában csak kevés változást találunk az elmúlt évek viszonylatában. Két hét elteltével a fagyos Lappföldre vándorolnak, Levin szokás szerint műlesikló versenyeken mérik majd össze tudásukat. Eztán november végén Észak-Amerikába teszik át székhelyüket, előbb Aspenben technikai, majd a Lajos-tó partján végre gyors számokban is fitogtathatják tudásukat. Innentől aztán nem áll meg az élet, hétről hétre követik egymást a versenyek.

Európába visszatérve még karácsony előtt lerendeznek két hétvégét a Francia-Alpok hegygerincein, Courchevelben a szlalomosok, Val d’Isére-ben a lesiklók ideje jön majd el. A két ünnep közt a sportág bölcsőjét, Ausztriát is meglátogatják, az évenkénti váltásnak megfelelően Semmeringen tartanak két magas díjazású versenyt. Ha az időjárás is engedi, Újév napján végre sor kerülhet a müncheni parallel versenyre, hogy aztán Zágrábban magas pénzdíjakért versengjenek a műlesiklók. A január alapvetően a gyors számokról fog szólni, Bad Kleinkirchheim, Cortina d’Ampezzo és Sankt Moritz száguldását csupán egy hétközi flachaui esti szlalom fogja színesíteni.

Február 2. és 15. közt következik a már említett világbajnokság, aminek végeztével azonban felocsúdni sem lesz idejük a lányoknak, a Világkupa- sorozat rögtön folytatódik Mariborban. A januárról egy hónappal érdekes módon későbbre helyezett szlovén kirándulás után délre veszik az irányt lányok, 2012 után visszatérhetnek Bulgáriába, a mesés banszkói lejtőkön bizonyíthatnak. Március elején még ellátogatnak Garmisch- Partenkirchenben, hogy aztán a technikai számok specialistái Årében eldöntsék a Világkupa- finálé addigra még fennmaradt kvótáit. Aminek helyszíne nem lesz más, mint a 92’-es olimpia alpesi síversenyeinek helyszíne, a varázslatos Méribel.

Summa summarum, nézzük az idei penzumot: 35 VK- verseny, közte 8 lesiklás, 7 Szuper-G, 7 óriás-műlesiklás, 9 szlalom, 2 szuper-kombináció, valamint egy városi parallel verseny.

fenninger

Visszatekintés: a szorgalmas gyűjtögetés kristálygömböt ért Fenningernek

Tina Maze két szezonnal ezelőtti valószerűtlen dominanciája és világcsúcsot jelentő 2414 pontja után azért sejteni lehetett, hamar vissza fogunk térni a női alpesi síelés jól bevált gyakorlatához. Magyarán szólva az a lány emelheti majd az idény végén feje fölé a nagyobbik kristálygömböt, aki egész évben a legkiegyensúlyozottabban teljesít. Lehetőleg minimum 3-3 és fél szakágban.

Utólag visszanézve ez a személy tavaly természetszerűleg Anna Fenninger volt. Hallein városka szülöttjéről közszájon forgott Ausztria szerte, hogy egy könnyen csiszolható gyémánt, egy nagybetűs ösztönös tehetség, aki visszahozhatja a sikerkorszakot nyugati szomszédunkhoz. Az első lépést efelé tette úgy, hogy az áttörést még nem érte el.

Tény, a szlalom kivételével valamennyi szakágban a nemzetközi élvonal szűk keretéhez csatlakozott. Tény, kellettek végső sikeréhez az utolsó évében a kelleténél görcsösebben versenyző Höfl-Riesch gyöngébb szlalomos eredményei is. Az se gyakran fordul elő, hogy valaki négy VK- győzelemmel és 11 pódiummal összetettet tud nyerni. (Sportolói érettségét azért méltóképp illusztrálja, hogy ebből hármat, illetve ötöt márciusban gyűjtött be.) Egy adat van azonban, ami leginkább kifejezi Fenninger erősségét: 24 VK- versenyen indult, ebből 22 alkalommal a legjobb 10 közt végzett! Egy lesikló 11. hely és egy szem kiesés rontotta csupán statisztikáját.

Kérdés tehát csak annyi, mikorra válik belőle egy fénykorát élő Nicole Hosp- imitátorból (már ami hallatlan megbízhatóságát illeti) egy Renate Götschl, egy Marlies Schild vagy inkább egy Annemarie Pröll kaliberű korszakokat átívelő zseni? Olimpiai bajnokként már van honnan elrugaszkodnia…

A mögöttünk hagyott idény örömteli fejleménye volt Lara Gut, s úgy általában a svájci csapat jó szereplése. Gut végre valahára beért, a sérülések és a túlzott médiavisszhang is elkerülte, minek eredménye élete szezonja lett, hét VK- sikerrel, szakági kristálygömbbel, olimpiai éremmel. Erőtől duzzadó önbizalommal. Egész egyszerűen nincs olyan erő, ami visszatartaná egy újabb lépés megtételétől. (…)

Söldeni buktája már előrevetítette Tina Maze rajongói számára, nemhogy csodaszámba menő csúcsévével nem fog konkurálni, még csak a kristálygömbökért sem lesz versenyben edzőváltáson átesett kedvencük. Egyetlen sikerre telt csupán a Világkupában, de ugyan kit érdekelt mindezt Szlovéniában, miután sporttörténelmet írva rögtön két aranyéremmel gazdagította hazáját Szocsiban?! Fórumokon körbenézve kétféle véleménnyel találkoztam. Voltak, akik irdatlan mázlinak titulálták Maze olimpiai fellángolását (merthogy utána sem találta formáját), s voltak, akik briliáns formaidőzítésként könyvelték el a történteket. Bevallom, jómagam is ezek közé tartozom, az előttünk álló év dönti majd el, jól okoskodtam-e.

Höfl-Riesch egy jó ideje kiböjtölt lesikló kristálygömbbel, valamint harmadik olimpiai aranyérmével, míg Marlies Schild egy szocsi ezüsttel búcsúzott a profi sporttól. Utóbbi helyébe lépett most már kérdés nélkül Mikaela Shiffrin, aki szakági címvédése mellé tinédzser létére begyűjtötte az olimpiai bajnoki címet is.

10606194_10152875798184728_2087464381214563185_n

Tükörsima szezon, vagy sokesélyes küzdelem? Megjósolhatatlan!

Püthia legyen a talpán, aki hangzatos jóslatokba mer bocsátkozni egy igencsak ködfátyolosan látható kristálygömbből. Márpedig nehéz megítélni, miféle idény áll előttünk. Mint visszatekintésünkben utaltunk rá, bőven benne van a pakliban, hogy Anna Fenninger önmaga kiegyensúlyozottságát markáns dominanciával egészíti ki. Nos, ez esetben embertelenül nehéz feladat előtt állnának riválisai. Márpedig a hírek szerint Anna felkészülése mondhatni kifogástalanul sikerült, sérülések elkerülték, remek szintidőket síelt az edzéseken, technikája még tovább tökéletesedett az új edzésmódszereknek is köszönhetően. Óriás-műlesiklásban már tavaly révbe ért, kérdés csak az, összejöhet-e az áttörés a gyors számokban. Hangsúlyozom, itt és most arra gondolunk, hogy stabil elitlesiklóból kifejlődhet-e egy Götschl- kaliber?

Már csak elért eredményei iránti tisztelet miatt is hangozzék el legfőbb vetélytársai közül elsőként Lindsey Vonn neve. A minnesotai klasszis pályafutása a rekordok döntögetése után – valamilyen szinten törvényszerűen – negatív spirálba keveredett. Azok után, hogy igazán csak Annemarie Pröll mutatói lebeghettek szemei előtt, mi több, egynémely nyilatkozatában a férfi versenyeken való indulástól sem zárkózott el, jött az ostorcsapással felérő katasztrófa. A schladmingi világbajnokságon elszenvedett fájdalmas térdsérülés. (Egyébként is mindenféle színű foltokkal érkezett oda.) Hosszas rehabilitáció után rásérült lábára, részleges keresztszalag-szakadást szenvedett, minek következtében lemaradt az olimpiáról. Eközben magánélete is válságos periódust élt meg. Most úgy fest, minden tekintetben elmozdult a holtpontról, sajtószereplésein legalábbis pozitív szemlélettel tekintett a jövőbe. Ha szabad kicsit elemzően fogalmaznom: pozitívan, de nem a schladmingi bukást megelőző féktelen harcossággal. Napvilágra került depressziója sem épp előrelendítő körülmény. A hazai havon rendezendő világbajnokság lehet az év csúcseseménye Vonn számára. Valószerűtlennek tartjuk, hogy idén harcba szállna az összetettért, gyors számokban viszont akár visszaszerezheti trónját.

10730881_10152622168114191_3424808567634790953_n

Ott van persze Tina Maze, aki egy félresikerült VK- szezont pazar olimpiával feledtetett. Önmagán és férjurán kívül más nem tudja, mire helyezik idén a hangsúlyt, mi úgy érezzük, rágós falat lesz ezen a télen az osztráknak. Alapdinamikájával tavaly sem volt gond, fejben nem volt ott az esetek többségében, ami merész siklásait mind lagymatagabbá, bizonytalanabbá tette. Ha lelkileg össze tudná magát szedni, komoly nyomást fejthet ki a fiatalokra, vagy akár a labilis Vonnra.

Ha már fiatalokról szóltunk, komoly erőpróba elé állíthatja osztrák barátnőjét Lara Gut, de még akár a sérülésből visszatérő, az elmaradt olimpiai szereplés miatt csak még elhivatottabb Tina Weirather is kemény vetélytárssá nőheti ki magát. Míg meg nem ütötte térdét az egyik első szocsi edzésen, majdhogynem ihletett formában versenyzett a liechtensteini. Ami pedig a kicsi svájcit illeti. A várt áttörés végre összejött, láthatóan jobban tudja kezelni a médiát, az évek óta reá nehezedő nyomást, s minthogy állítólag felkészülése is az elvártak szerint alakult, kevésbé hektikus, valamivel megfontoltabb sízéssel még egy lépést tehet „ama magaslathoz.”

Hadd emeljük még ki az esélyesek közt Mikaela Shiffrint is. Csak zárójelben, halványan. Vagy ki tudja? Szlalomban várhatóan sorra hozza majd a 60-80-100 pontokat, miközben óriás-műlesiklásban is minőségi javulásra számít magától, konkrétan kétszeres világbajnokként szeretne visszatérni hazájába jövő februárban. S mi több mint azt egyik nyilatkozatában megfogalmazta, a téli felkészülés során erőteljesen ráállt a Szuper-G-re, távlati tervei ugyanis nem kevesebbek, minthogy továbbhaladjon Lindsey Vonn nyomdokain. Nagy meglepetés lenne, ha már idén összetettet nyerne, de teljesen azért ne zárjuk ki ezt a forgatókönyvet sem.

fenninger726_neu_kirchberge

Véleményes erősségű hátország tartaná Fenninger hátát (Ausztria)

Merthogy nem véletlen, hogy minden létező síeléssel foglalkozó reklámban Fenninger – s persze Hirscher – arcképe köszön vissza. Morognak is a mindig elégedetlenkedő honi szakírók, feltéve a kérdést: OK, van két korszakos zsenink, na, de hol vannak a többiek?

Pedig akadnak szép számban, csakhogy vagy még nem érték el zenitjüket, vagy túlhaladták azt. Ez utóbbiak közt kell elsőként kiemelnünk Elisabeth Görglt. Egy-egy remekbe szabott lesiklás még benne van a lábában, mint Altenmarkton és Cortinán megtapasztalhattuk, de szintén benne rejlik a nagy betli lehetősége, mint az elmúlt két világversenyen bizonyította. Közeleg a visszavonulás, de őt ismerve még egy nagyot dobbantana. Tán Vailben?

A veteránok táborát erősíti Nicole Hosp is, annyi különbséggel, hogy az összetett egykori győztese határozottan felszálló pályára került. 2009-es térdsérülése óta csak kereste magát, tavaly aztán visszatalált a helyes útra, amit jól jelzett két érme Szocsiból, nemkülönben remek lesiklásai és üzembiztos szlalomjai. Fellángolás, vagy tartós forma? Ez azért nagy kérdés nála, akárcsak a meglepően korrekt szezon síelő Eva-Maria Bremnél.

Aztán van egy Kathrin Zettelük, aki korrekt GS mellé borzasztó szlalomot produkált tavaly, az egy szem söldenin kívül még dobogóra sem tudott állni a VK-n, igaz, többször elég közel volt hozzá. Az a szocsi műlesiklás persze bőven kárpótolta, negyedik nekifutásra csak összejött az olimpiai érem. Ezzel együtt mintha a kiöregedés jeleit mutatná, így 28 esztendősen… Michaela Kirchgassert sérülések sújtották, vele kapcsolatban még tartózkodunk a sarkos ítélettől.

A szlalomos ifjoncok közt igazán eredményes idény áll Bernadette Schild és Cornelia Hütter mögött. Előbbi mostohanővére árnyékából kilépve a pezsgő ízét is megérezte, a Rossignol lécein talán folytatódhat az előrelépdelés. A grazi kislány pedig nagy ígérete a gyors számoknak, hasonlóan egyébként a roppant hektikus Nicole Schmidhoferrel. Ugyanitt alkothat még maradandót Regina Sterz, meg esetleg olimpiai bajnokuk, már ha Andrea Fischbacher rendbe teszi fejében a dolgokat.

13907_10152400038022869_4609412679806622403_n

Edzőváltás után törnének borsot szomszédjuk orrára (Svájc)

Felemás érzések kavarogtak a helvétek fejében. Egyfelől joggal dicshimnuszokat zengedeztek Lara Gut szakági és Dominique Gisin olimpiai győzelme okán, de ha ezt a két komoly sikert egy pillanatra eltüntetjük a képletből, messze nem olyan rózsás a helyzet. Igaz, letargiára így sem ad okot.

Minekután valamennyi számban akad legalább egy eredményes versenyző a talonban. Kezdve a gyors számokkal, adott hosszúnevű specialistájuk, Marianne Kaufmann-Abderhalden. Testi adottságai kiválóak, ha nem vesszük fokozott sérülékenységét. Világversenyeken általában betlizik, de a mezei VK- futamokra általában össze tudja szedni magát, évente egy-két dobogó, közte győzelem bele-belecsusszan. Szintén számolni kell a sportszerváltás után a gyors számokra fókuszáló Fabienne Suterre, s persze egy regnáló olimpiai bajnoktól sem vehetjük el egy-két nagy durranás lehetőségét.

Habár Dominique Gisin szocsi sikerében épp az volt a megdöbbentő, hogy újabban mintha prioritást kezdett volna élvezni nála az óriás-műlesiklás, Gut mögött egyértelműen neki voltak a legjobb mutatói svájci szinten. A szlalomosok közt immáron két svájciért is szoríthatunk, a tavaly valamivel ingatagabb Wendy Holdener mellett visszatért az élvonalba sérülései után Denise Feierabend. Egy komoly hiányzó női fronton: Nadja Jnglin-Kamer térdét sokadszorra operálták, amire könnyen egész idénye rámehet.

rebensburg

Mi lesz veled Germania? (Németország)

Maria Höfl-Riesch visszavonulása után nehéz lesz zöld ágra vergődni a német válogatott eredményességével. Nem újkeletű a probléma, előre számítani lehetett rá, az agyzsibbasztó felismerés azonban még a német szurkolók előtt áll.

Jelen állás szerint egy szem világklasszisnak mondható női sízőjük van, s ő sem sziporkázik már az utóbbi években, mint annak előtte. Viktoria Rebensburgról, az óriás-műlesiklás, s néha a gyors számok avatott szakértőjéről van szó. Két VK- dobogó mellé azért csak összehozott egy bronzérmet Szocsiból, ha valami rejtélyes betegség megint nem fogja akadályozni benne, akár újból harcba szállhat a kicsi kristálygömbért óriás-műlesiklásban.

Ami a többieket illeti, esetleg szlalomban várható még néhány szép eredmény. Az ifjabbik Riesch- lány, Susanne tűrhető visszatérő év után bizonyítana, a másik három lányban (Geiger, Wirth, Dürr) pedig megvannak ugyan az alapvető képességek, de ennyi rontással nem lehet ma már életképes karriert lefutni.

DU7J2820

Minőségi alapanyagból kisülhet végre valami átütő? (Olaszország)

Érthetetlen, ami évek óta folyik az olasz válogatott háza táján. A csapat gerince adott, technikailag és kondicionálisan is topligás mind, de valami mindig hiányzik az áttöréshez. Jó periódusok persze vannak, mint tavaly Elena Fanchini kétszeri pódiuma Dél-Amerikából (rögtön utána jött is az idényt lezáró sérülés), vagy testvére, Nadia remek vb-szereplései, de a kiegyensúlyozottság ismeretlen szó Itáliában.

A sérülékenység mögött sokan az edzésmódszereket kérik számon, tény, felsorolni is nehéz lenne, megint hányan hagytak ki rövidebb-hosszabb időszakot a felkészülésből. A Fanchini- testvérekre általában még lehet számítani gyors számokban, Nadiára már GS-ben is, de ahogy rövidül a pálya, úgy csökken a merítési lehetőség. Fede’ Brignone elvileg elsőrangú óriás-műlesikló lenne, ha nem vinné elé annyiszor az olaszos hév. A juniorként címeket halmozó Lisa Agerer és Elena Curtoni teljesen eltűnt a vaksötétben, Manuela Mölgg tán már soha nem lesz, mint régen, így szlalomban egyedül a veterán Chiara Costazzában bízhatnak az olaszok. A gyors szakágak rutinos specialistája fölött meg mintha kicsit eljárt volna az idő, Daniela Merighetti nem sok vizet zavart tavaly. Az idény kérdése, mire megy két sérülésből visszatérő sízőjük, Johanna Schnarf, valamint Irene Curtoni.

10590430_10152234367970683_2506558863981738389_n

Visszatérő világbajnokaikban van minden bizodalmuk (Franciaország)

Hosszú évek munkája, s persze pár zsáknyi pénz kellett ahhoz, hogy az elmúlt években eredményeket is tudjon szolgáltatni végre a francia alpesi síelés. A női ág is. Egy remek világbajnoki évad után aztán világossá vált, meztelen még az a király. Kellett ehhez a beismeréshez Marion Rolland felkészülés közben elszenvedett sérülése, majd az amúgy ígéretes formában síelő, VK- versenyt is nyert Tessa Worley sajnálatos esete.

El is maradtak az eredmények, dobogótól távolra kerültek a gall sportolók, az olimpia pedig kifejezetten harmatosra sikerült. Egy, s csak egy leány tartotta úgy-ahogy magát, Anémone Marmottan élete szezonját síelte végig.

Mindezek ellenére változatlanul Tessa Worley a francia csapat ékköve, tőle várják a sikereket. Gyors számokban felfelé ívelő tendenciát fut, kedvenc számában, óriás-műlesiklásban pedig akár a csúcsra is törhet, de ehhez két egyformán acélos menetre lenne tőle szükség, márpedig ez nála hiánycikk. Világbajnokságon pedig ugyebár címvédésre készül. Akadnak még persze nevek (Noens, Barthet, Mougel) a csapatban, de tőlük várni impozáns eredményeket balgaság lenne.

mowinckel

Technikai számokban hasíthatnak a skandináv országok (Észak-Európa)

A finneknél mérhetetlen űr tátong Tanja Poutiainen visszavonulásával, az igazat megvallva még csak olyan leányzót sem igen találni, aki reális eséllyel beverekedheti magát a második futamba. Az utánpótlást elvileg Merle Soppela jelentené, de ő is már 23 esztendős, pontot pedig csak az Európa Kupában szerzett, ott sem rendszeresen. Más egyéb sízőről nincs tudomásunk.

A svédeknél azért klasszisokkal jobb a felhozatal, s immáron nem kizárólag technikai számokban. Kajsa Kling például nem átallott dobogóra állni Szuper-G-ben, de lesiklásban is rendszeres vendége a legjobb 20-nak, 10-nek. Edittel karöltve készül újabb előrelépéseket tenni. Nem győztünk hüledezni, ahogy a szürkeség szinonimájaként kezelt Jessica Lindell-Vikarby kis híján elvitte az óriás-műlesikló kristálygömböt, csak a VK- finálén előzte őt be Fenninger. Kimagaslóan jó szezon után bizonyíthatja, nem egyszeri és megismételhetetlen alkalom volt berobbanása a szűk elitbe. Maria Pietilä- Holmnernek már kevésbé kell bizonyítania, habár mintha kezdene fejére nőni az ifjúság. Frida Hansdotter mára klasszissá cseperedett, de hiába a dobogók sorjázása, Shiffrin mellett esélye nincs élre törni. A következő generáció is kimondottan ígéretes, Eklund, Swenn-Larsson és Wikström már második éve, a még mindig junior-korú Säfvenberg és Fjällström talán idén robbanhat be a köztudatba.

A norvégoknál is egészen felpezsdült az élet női szinten. Nina Løseth szép számban szállítja az előkelőbb pontszerzéseket szlalomban, Lotte Smiseth Sejersted – az olimpián sajnos kárunkra – kikecmergett a hullámvölgyből, újból potens lehet gyors számokban. Az átmeneti szakágakban pedig a mindig mosolygós Ragnhild Mowinckel robbanhat be idén úgy igazán.

 1374810_713420682040727_5181434740300216265_n

Új amerikai sztár született?! (USA + Kanada)

Hiába a kérdőjel, ezt már inkább felkiáltó mondatként tessék értelmezni. Mert hiába minden tiszteletünk Vonn munkásságáért, olybá tűnik, a nemzetközi szlalomos mezőnyt követően hazájában is véghezviheti a generációváltást Mikaela Shiffrin. Olimpiai és világbajnok, kétszeres szakági győztes úgy, hogy még be sem töltötte 20. életévét. Mint szóltunk róla, akár a rövidebb gyors szakágban is megcsillogtathatja tudását.

Ettől még a régi bútordarabokról sem ildomos megfeledkezni, elvégre Julia Mancuso is bizonyította szocsi érmével, még egy elfuserált idényben is kijöhet neki egyszer a lépés. Rá, s a többi amerikai lesiklóra (Cook, Smith, Ross) egyformán igaz: minden idegszálával a hazai rendezésű vb-re fókuszál. Aki végiggondolta egyszer az amerikai sportgazdaság működését, kétsége sem lehet efelől. Szlalomban még Resi Stiegler okozhat kellemes meglepetést. (Apropó, az megvan, hogy Sarah Schleper-Gaxiola 2011-es visszavonulása és második gyermeke születése után mexikói színekben szeretne kvalifikálni az ex-hazai vb-re?)

Kanadában már koránt sincs ekkora merítési lehetőség, arrafelé egyébként is a freestyle szakágak iránt nagyobb az érdeklődés. Marie-Michéle Gagnon ellenben pazar évet tudhat maga mögött. Szlalomban TOP6-ban végzett, emellett megnyerte a szuper-kombinációs világkupát. Ha Erin Mielzynski gyakrabban szállítana jobb eredmén yeket, s Larisa Yurkiw formajavulása sem állna meg, még a végén lehetne kinek szurkolni a juharlevelesek földjén.

strachova

És a világ többi tájékán…

…néhány síző felbukkan hírmondónak. A szláv országok közül Horvátország és Szerbia lekerült a térképről női vonalon. Északi szomszédunknál vérmes reményekkel várták az olimpiát, joggal bíztak a bombaformában síelő Veronika Vélez-Zuzulovában. Nos, az edzőtáborban megtörtént, aminek ilyenkor Murphy atyánk szerint meg kellett történnie. Egy teljes idény után erősen véleményes a szlovák formája. Mellette azért az ifjúsági olimpiai bajnok és junior-világbajnok Petra Vlhovában is bízhatnak a tótok.

Cseh részről Šárka Stráchová változatlanul tartja magát, mi több, tavaly mintha valamiféle pozitív elmozdulást tapasztaltunk volna formájában. Szlovéniában természetesen a kezdet és a vég is Tina Maze, pedig rajta kívül is akadnak azért ígéretes tehetségek. A rutinos Maruša Ferk persze már kinőtte ezt a kategóriát, ami újabban gyakori sérüléseiben nyilvánult csak meg. A fiatalok legjobbja Ilka Štuhec képviseli – a gyors szakágakban.

Kuriózumként említést érdemel még Carolina Ruiz Castillo, aki bár nem ért fel a dobogóra, mint 2 éve Méribelben, de ha egy spanyol alpesi síző TOP50-ben végez összetettben, azt azért érdemes tiszteletben tartani.

S ezen a ponton szólhatnánk Magyarország büszkeségéről, Miklós Editről, de róla, meg a többi magyarról (meg ex-horvátról) majd egy külön posztban írunk.

Búcsúzunk tőlük: A visszavonulók listája

Maria-Hoefl-RieschMaria Höfl-Riesch: háromszoros olimpiai és kétszeres világbajnok német síző, aki 2010/2011-ben elhódította az Összetett Világkupát, s emellett négy szakági kristálygömbbel is gazdagodott – méghozzá négy különböző számban. 27 VK- győzelem fűződött nevéhez. Markáns figurája volt az új évezred alpesi síelésének. (Bővebben jövő héten.)

Schild kam, sah und gewann SilberMarlies Schild: a „Szlalomkirálynő”, négyszer hódította el a szakági trófeát, rekordot jelentő 35 alkalommal győzött a legtechnikásabb számban Világkupán. Világbajnokságokról két arany, három ezüst, két bronz, olimpiákról három ezüst és egy bronz került vitrinjébe. A régi vágású műlesiklás egyik utolsó képviselője volt. (Bővebben jövő héten.)

tanjaTanja Poutiainen: Rovaniemi szülöttje, a finn női alpesi síelés emblematikus figurája 1997-es felbukkanása óta. Ez idő alatt kétszer hódította el az óriás-műlesikló (2004/05 és 2008/09) és egyszer a szlalomos (2004/05) kristálygömböt, s 11 alkalommal játszották tiszteletére a himnuszt Világkupákon. Mindkét számából van egy-egy ezüst- és bronzérme világbajnokságokról, illetve Torino ezüstérmese óriás-műlesiklásban.

karbonGEPA726Denise Karbon: az óriás-műlesikló világkupa 2007/2008-as győztese, összesen 6 VK- győzelem és 16 pódium fűződik nevéhez. A szakág specialistája volt, az utóbbi években sok sérüléssel, kevésbé jelentős eredményességgel.

franziFränzi Aufdenblatten: Az ezredforduló óta tagja a Világkupa-mezőnynek, kezdettől fogva a gyors számok specialistájának vallotta magát. Háromszor állt dobogón lesiklásban (utoljára épp a Lenzerheide-i idényzárón), egyetlen VK- győzelmét mégis Szuper-G-ben aratta 2009-ben Val d’Isére-ben. Négy világbajnokságon indult, egy alkalommal sem végzett a legjobb 10 között, legjobb olimpiai eredménye egy 6. helyezés Szocsiból (Szuper-G).

Stefanie_Koehle_2Stefanie Köhle: Az osztrákok óriás-műlesiklóját nem kerülték el a sérülések karrierje során, tehetsége ellenére 21 évesen debütálhatott csak a Világkupában. 91 indulásból egyszer állt dobogóra, még 2012-ben. Az előző idény olyan rosszul sikerült számára, hogy lemaradt a szocsi csapatról, emiatt döntött a visszavonulás mellett.

Schermata-2013-06-25-a-12.09.37-620x400Giulia Gianesini: Az óriás-műlesiklás egykori olasz bajnoka sok számban kipróbálta magát, de a hangzatos sikerek a Világkupában – többedik nekifutásra is – elkerülték. 2004 óta 57-szer állt rajthoz a VK-ban, kétszer végzett a TOP10 közt.

Mona_Loeseth_1397411Mona Løseth: Különösen fájdalmas a kétszeres junior-világbajnok norvég leány igen fiatalon bejelentett visszavonulása. Elmondása szerint rájött, ez a világ nem neki való, más pályán szeretné meglelni örömét. Európa Kupából négy győzelmet és 9 dobogós helyezést jegyzett, Világkupán négyszer végzett a legjobb húsz közt.

chemmy-alcott-alpine-ski-racer-2014-sochi-winter-olympics-_1Chemmy Alcott: Mancuso nagy barátnője a múlt század végétől datálható pályafutása során a brit alpesi síelés szimbólumává vált. Mindenki harsány természete, pajkos fotói alapján emlékezik rá, pedig voltak igenis kiugró eredményei. Ötször szerepelt Világkupán a TOP10-ben, megjárt hét világbajnokságot és négy olimpiát, utóbbiakról van két 11. helyezése.

Marina-NIGGMarina Nigg: Búcsút intett az élsportnak Liechtenstein sokáig egyetlen női alpesi sízője is. Európa Kupából volt két dobogója, ettől a VK-ban távol került, négy TOP15-helyezését emelhetjük csak ki. Megjárt három vb-t és két olimpiát.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk