AJÁNLÓ
 
14:38
2017. 01. 15.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:38
2017. 01. 15.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
14:38
2017. 01. 15.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
14:38
2017. 01. 15.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
14:38
2017. 01. 15.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

 alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

Elátkozott hétvége ez a magyar alpesi síelés számára. Azok után, hogy minden edzést töröltek és a tegnapi lesiklást elhalasztották a hóvihar és a köd miatt, a ma délelőtti edzésen két sízőnek kellett hatalmas bukást elszenvednie. Nadia Fanchini után Miklós Edit szenvedett súlyos sérülést, mindkettejüket mentőhelikopter szállította kórházba. A legfrissebb hírek szerint orvosai tették helyére térdét, bár pontos és hivatalos diagnózis nincs, annyi bizonyosnak látszik, súlyosan sérültek Edit szalagjai. A versenyen nagy meglepetésre osztrák győzelem született, mégpedig a jelenlegi szezonig érdemi Világkupa-eredményt felmutatni nem tudó Christine Scheyer részéről. Tina Weirather szájából énekelte ki a sajtot a 25-s rajtszámmal érkező osztrák, míg a dobogó alsó fokára is egy meglepetésember, az amerikai Jacqueline Wiles állhatott fel. Lindsey Vonn egy 13. hellyel tért vissza a Világkupába.

 

Hóból is megárt a sok – imígyen hangozhatna az elcsépelt mondás átirata. Míg az előző évek januári versenyein épp a szokatlanul enyhe idő, a kevés szilárduló csapadék okozott problémát, idén a méretes hóréteget produkáló záporok teremtenek méretes akadályt a versenyek megrendezése elé.

A wengeni Lauberhornrennen – a versenyirányítás érthetetlen és ostoba döntése miatt – ténylegesen elmaradt (ők inkább szlalomoznának a mai napsütésben, enyhe hóesésben…), a nők lesiklását viszont csak elhalasztották. Mégpedig a mai napra, a mára jócskán devalválódó alpesi összetett helyére.

A ködös idő és a hóvihar továbbállt Zauchensee mellől, s még ha szélcsendről nem is beszélhettünk, nem okozott gondot a futam megrendezése.

Az alpesi síelés szerelmesei kitörő lelkesedéssel várták ezt a napot, három nagyágyú is ide jelentette be visszatérését. Mindközül kiemelkedik Lindsey Vonn, aki novemberi kéztörése után, egy villámgyorsan végigvitt rehabilitációt követően csatlakozott a mezőnyhöz. Julia Mancuso nevét jóval hosszabb, csaknem kétéves pauza után láthattuk újra a rajtlistán. Mármint a törölt edzésekén, vasárnap valamiért mégsem startolt el a frissen házasodott amerikai. (Tán megérzett valamit…) Fabienne Suter térdműtéttel a háta mögött harcolna a vb-tagságért. A hazaiak legnagyobb hiányzója Cornelia Hütter, ő egy edzésen szakította el térdszalagjait, kidőlt erre az idényre.

Dőreség lett volna abban bízni, hogy teljes pályát síelnek a lányok, a szűk másfél perces lesiklás is tartalmazott azonban olyan szakaszokat, amivel méltóképp igénybe veszik a specialisták képességeit.

Szokatlanul még aznap, kora délelőtt került sor a VK- lesiklásokat kötelező jelleggel megelőző egyetlen edzésre. Három síző után sajnos ezt is félbeszakították, de nem az időjárás szeszélyessége, hanem egy súlyos bukás miatt. Nadia Fanchini hatalmasat bukott a pálya középső szakaszán, frontálisan csapódott a hálóba. Brutálisan állt jobb térde, csak remélni tudjuk, látjuk még versenyezni. Mentőhelikopterrel szállították el a helyszínről. Az első diagnózis kéztörést mutatott ki nála.

Hosszú szünet után érkeztek a ranglista legjobbjai, kik közül Lara Gut érte el a legjobb időt, megelőzve Kajsa Klinget és Mirjam Puchnert. Mi persze Miklós Editet vártuk.

alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

A 15-ös rajtszám sajnos letaglózó pillanatokat hozott számunkra. Edit nagyot esett a második szektor elején, szétcsúsztak, megcsavarodtak lábai, megdobta egy bukkanó, nyakára és térdére esve fogott havat. Erős volt a becsapódás, sisakján kívül mindene szétrepült, tetejében sodródás közben a stanglit is eltalálta lábával. Jól hallhatóan fájlalta lábát. Később fel tudott ülni, de két lábra állni már nem, érkezett a helikopter, az távolította el a pályáról.

UPDATE!
Azóta kiderült a pontos diagnózis: porcleválás és szalagszakadás jobb térdében. Idén már nem versenyez, de az olimpiai idényre talán visszatérhet még a legjobbak közé.

Kitartást, Edit!

A folytatásban javultak a körülmények, közte egy pályakarbantartásra is sor került. A kettőnek köszönhetően a magas rajtszámmal indulók kerültek a lista élmezőnyébe. A legjobb időt Ester Ledecká síelte. A hódeszkások közt világbajnoki és Világkupa-győzelmet jegyző cseh mögött két fiatal osztrák, Christine Scheyer és Sabrine Maier végzett.

--------------------------------------------------------------------------------------

Az edzés vége jócskán megcsúszott, a versenyt mégis menetrend szerint elindították. Nem az előre tervezett kezdősízővel, Nadia Fanchini helyett a szakági pontverseny 3. helyezettje, Sofia Goggia (18.) tért vissza a lejtőre. Két bizonytalan kanyarvétel mellett bemutatott egy terpeszállást, kitérő lécei miatt jelentős sebességet vesztett. Joggal rázta fejét a célban, már Fabienne Suter (22.) konkurált menetével, pedig a visszatérő svájci sízéséből hiányzott az a sokat emlegetett átütőerő. De egyelőre jól jött ki a századokból Goggia, a harmadikként érkező Elena Curtoni (23.) sem tudott elébe kerülni, bő tizeddel szorult honfitársa mögé.

alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

A lesikló versenyeken eleddig 100%-os Ilka Štuhec (5.) helyre rakta az alapidőt. Egészen más dimenzióban száguldott végig a pályán a szlovén, méretes, csaknem másfél másodperces különbséget épített ki magának. Mondhatni, megint beleköthetetlen sízést láthattunk tőle. A hazaiak képviseletében elsőként egy kétszeres világbajnok érkezett, Elisabeth Görgl (20.) biztató fölső szakasz után nagyon mélyre került, s csak kiadós tempóvesztés mellett bírt visszatérni a pályára. Kicsivel még Goggia is előtte maradt. (Ez azért alaposan beárazta az olasz idejét.)

alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

322 nap után tért vissza a Világkupa mezőnyébe Lindsey Vonn (13.), s minden összevetve elégedett lehetett. Kanyarvételein, stabilitásán meglátszott a kihagyás, ám különösen a pálya alsó részén már belerázódott a dolgokba, konkrétan a szlovén éllovasnál is gyorsabbnak bizonyult. A célban szűk 1 másodpercnyi különbséget jelzett a stopper. Nicole Schmidhofer (7.) csúszása nagyobb riadalmat keltett. Jól kezdett, de egy térvesztés következtében pár tizednyi különbséget triplázott meg a végén.

alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

Lara Gut (4.) kétségtelen ráérzett a lejtő specialitásaira. Remekül uralta a szintegyenetlenségeket, s különösen a záró két szektorban nyújtott kiemelkedőt, aminek hála bő 3 tizednyi hátrányát 3 századnyi előnnyé formálta. Elena Fanchini (11.) testvére súlyos sérülésével a fejében igazán szépen helytállt, stabil sízéssel a dobogóról ugyan lecsúszott, de Vonnt maga mögött tudta tartani.

A reklámszünet után Corinne Suter (15.) került sorra, a fiatal svájci életerős kezdés után sok-sok pontatlanságot is elkövetett, ennek tudható be másodpercet közelítő hátránya. Stacey Cook (29.) nem veszélyeztette az éllovasokat, a technikásabb kanyarokon rendre nagyon bizonytalanul, mélyről tuszkolta át magát. Az edzésen látott csúszásából kiindulva többet várhatott az ember Kajsa Klingtől (26.), a svédek egy szem lesiklója azonban rendre letért a leggyorsabb ívről, márpedig így a középmezőnynél feljebb nem végezhetett.

alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

Jócskán biztatóbban teljesített Laurenne Ross (12.). Jól időzített ugrató, precíz fordulók, bátor sízés jellemezte menetét, így ha a dobogóra nem is volt esélye, Vonnt legalább maga mögé utasította. Ekkor szomorodtunk csak el igazán, 15-s rajtszámmal ugyanis Edit szerepelt a rajtlistán. Hiányában Johanna Schnarf (6.) következett. A dél-tiroli kitett magáért, 6 tizednyi időkülönbséggel letaszította a dobogóról Schmidhofert. Nem maradt ott sokáig, még virtuálisan sem, Tina Weirather (2.) egy tőle régen látott koncentrált menettel mindenkit állva hagyott. Na, jó, szoros küzdelem volt, néhány századdal minden szektor végén jobban állt, s a végén még rá tudott kapcsolni. Jó másfél tizeddel legyőzte Lara Gutot.

alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

Ramona Siebenhofer (28.) amúgy is csak pislákoló dobogós reményei hamarjában tovaszálltak, a nyújtott kanyarokkal teletűzdelt felső részen sokat bukott, csak a resztli jutott neki. Viktoria Rebensburg nagy elánnal vágott neki a pályának, századra azonos idővel érkezett az első időmérési pontra. Utána nem sokkal azonban kitért belső síje, szerencséjére nem valami tempós résznél, így gond nélkül fenékre ült. Mirjam Puchner (18.) maradt utolsó reménynek osztrák részről, legalábbis ekkortájt így gondolta mindenki. A szépséges síző is csak a pálya feléig tudta tartani az élboly tempóját. Hátránya egyetlen szektor alatt szökkent pár tizedről másodperc fölé.

A második tízes célba érkezésével ismét reklámszünetre vonultunk. Alice McKennis (34.) viszonylag simán célba érkezett, különösebben nem törte össze magát, nem erőltette túl. Verena Stuffer (35.) már többet akart, nemhiába, nagy a verseny a vb-jegyért az olasz lesiklóknál. Ha a különbséget nézzük, ő sem vitte sokkal többre. Breezy Johnson (16.) az újhullám képviselője az amerikaiaknál, s ma sem vallott csődöt, sőt! Élete legjobb lesiklását nyújtotta. Ragnhild Mowinckel (21.) két ütős szektor után meglátogatta a porhanyós havat, pár századnyi különbségből így csúszott a középmezőnybe.

alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

Az osztrákok számára csak eztán következett a slusszpoén. Christine Scheyer (1.) bizonyította, az edzéseredmények adott esetben mérvadóak lehetnek. Az elejétől kezdve kiemelkedően síelt, súlyos tizedekkel (szám szerint közel 8 tizeddel) vezetett féltávon Weirather előtt, s bár a célegyenesre fordulva megbicsaklott kicsit mozgása, ekkora előnyt nem bírt leadni. Valósággal felrobbant a tribün!

Ám ezzel még nem volt vége a szenzációk sorának! Jacqueline Wiles (3.) ambiciózus, ugyanakkor hibátlan sízéssel letaszította a dobogó aljáról Lara Gutot. Egyetlen apró századocskával. A szakági listavezető Štuhec ugyebár már rég eltűnt onnan…

alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

Az első harmincas hátralévő része nem lépte ennyire látványos túl saját határait, még ha mind Francesca Marsaglia (17.), mind Joana Hählen (14.) elégedett ábrázattal konstatálta eredményét. Ezt a csoportot két osztrák, a visszatérő Tamara Tippler (27.) és Stephanie Venier (23.) középszerű menete zárta.

Épp Scheyer bizonytalan futamvége miatt butaság lett volna pontot tenni a verseny végére. Harmincon túliak közt kezdésként Jasmine Flury (10.) alkotott maradandót, életében először verekedte be magát a TOP-10 közé. Hasonlóan nagyot szólt a 38-assal érkező Nicol Delago (9.), Val Gardena szülöttje a fiatalos lendület jegyében itt-ott csibészes kanyarokkal megspékelve oktatott egy sor szakági klasszist. Egy kétszeres junior-vb- bronzérmestől valami hasonlót vár az ember idővel. Slusszpoénként Priska Nufer (8.) ment még hatalmasat 48-as rajtszámal, s végülis edzéseredménye alapján erre számítani is lehetett tőle.

A folytatásban már nem történtek csodák, eleve harmincon túlról előbbieken kívül csupán a kanadai Valerie Grénier (37-essel a 29.) és a francia Tiffany Gauthier (47-essel a 23.) szerzett pontot. Az edzésen még remeklő Ester Ledecká (49-essel a 36.) finoman szólva nem váltotta meg a világot.

A verseny részletes statisztikájáért kattints erre a linkre!

alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

Christine Scheyer egy 23 esztendős vorarlbergi sportolónő, akinek eleddig sem utánpótlás-világversenyeken, sem az Európa Kupában nem termett babér, utóbbin volt két dobogója, oszt ennyi. Berobbanását hátráltatta 2015-s sérülése, elszakította keresztszalagját és meniszkuszát bal térdében. Előző idény végén alpesi összetettben gyűjtötte első pontjait a Világkupában, a jelenlegi idényben viszont nem nagyon tud hibázni, csaknem minden versenyén vastagon bekerült a pontszerzők táborába. Val d’Isére-ben például egy 10. hellyel jelentkezett. Mostani győzelme persze hatalmas szenzáció, akárhonnan nézzük.

Tina Weirather 29. alkalommal végzett dobogós helyen a Világkupában, a királykategóriában viszont lassan két esztendő múltán mondhatta el magáról ezt. Jacqueline Wiles lassan három esztendeje rendszeres pontszerzőnek számít, de az igazán erős helyezések eleddig elkerülték, TOP-10-be például még sosem tudta beverekedni magát. A kétszeres amerikai bajnoknő ezzel az eredménnyel minden bizonnyal kvalifikálta magát a világbajnoki csapatba.

alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

A szakági tabellát Ilka Štuhec vezeti változatlanul komoly előny birtokában, Lara Gut mindössze 5 pontot tudott hozni rajta, hátránya 165 pont a szlovénnel szemben. Összetettben sem zárkózott fel nagy léptékkel Mikaela Shiffrinre a svájci, a köztük lévő különbség 315 pontra rúg. Ma szerzett pontjaival immáron Štuhec áll a tabella harmadik helyén, letaszítva onnan Tessa Worleyt.

Jövő héten Garmisch-Partenkirchenbe teszik át székhelyüket a női lesiklók.

alpesi sí lesiklás Altenmarkt-Zauchensee Ausztria Christine Scheyer Tina Weirather Jacqueline Wiles Miklós Edit

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk