AJÁNLÓ
 
17:00
2015. 12. 12.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2015. 12. 12.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2015. 12. 12.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2015. 12. 12.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2015. 12. 12.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Val d'Isère látja vendégül ezen a hétvégén a férfi alpesi sí Világkupa mezőnyét. Ma óriás-műlesiklással indult útjára a program. Talán már leírni is felesleges, hogy nagy fölénnyel nyert Marcel Hirscher, mostanság ez a természetes. Ami megdöbbentő, az a második futamba se jutó Ted Ligety formahanyatlása. A nemhirscheri ligát Felix Neureuther nyerte Victor Muffat-Jeandet előtt.

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere óriás-műlesiklás

Az első futam pályáját az osztrák csapat edzője, az egyébként szlovén Janez Slivnik, a másodikét a norvég Fabien Mazuir jelölhette ki. Előbbi elégedett lehetett magával, Mazuir viszont - mint az az utolsó előtti síelőnél kiderült - hatalmas öngólt lőtt.

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere óriás-műlesiklás

A formán kívül síelő Fritz Dopfer nyithatta a mai versenyt, látható hiba nélkül ment végig, de hamar kiderült, hogy ma se alkot nagyot (11.). Felix Neureuther közel sem hibátlan menettel vert majd fél másodpercet honfitársára (6.), majd következett Marcel Hirscher, és újabb fél másodpercet javult a legjobb idő (1.). Henrik Kristoffersen menete jelezte, hogy az osztrákok erőembere ezúttal azért hagyott a pályában, az alsó részen jó pár tizedet hozott rajta, így minimális hátránnyal sorolt be mögé (2.). Ted Ligety valószínűleg már két szektor után visszasírta előző versenyét, amikor is gyorsan kiesett: ezúttal végigment, viszont egészen elképesztően lassan, a második futamra se volt esélye (42.).

Victor Muffat-Jeandet hasonló síelést mutatott be, mint Kristoffersen, kevéssel maradt el végül a norvégtől (3.). A francia remeklést Thomas Fanara folytatta, egy-két késéssel együtt is esélye lett volna a vezetésre, de az alsó részt nem tudta igazán jól teljesíteni (4.). Gallok után taljánok sorjáztak, jóval rosszabb eredménnyel: Roberto Nani folytatta a Dopferéhez hasonló gyengélkedést, a végeredmény is majdnem a németével megegyező lett (9.), a pályát végigküszködő Florian Eisath pedig csak Ligetyt tudta megelőzni (22.). Philipp Schörghofer szemre is csúnya síeléssel, helyenként szélesre vett ívekkel szedett össze hatalmas hátrányt (19.).

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere óriás-műlesiklás

Leif Kristian Haugen sokáig az utolsó hely elkerüléséért küzdött, az utolsó szektort viszont szépen síelte (20.). Hosszú idő után aztán Markus Sandell mutatott be egy újabb remek menetet, az aljában talán még hagyott is, de így is 4 tizeddel maradt csak el Hirschertől (5.). Mathieu Faivre a harmadik szektorban egy hatalmas fékezéssel elrontotta addig biztató menetét, így is másodpercen belül maradt (10.). Gino Caviezel sem úszta meg komolyabb megbillenés nélkül a pályát, másfél másodperces hátrányával azért nem lehetett elégedetlen (14.). Tim Jitloff az európai havon csak kereste a cél felé vezető rögös utat, nagyot meccselt Ligetyvel, végül épphogy megelőzte (39.).

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere óriás-műlesiklás

Az első reklámszünet után André Myhrer folytatta a versenyt, ezúttal messze volt előző heti formájától (28.). Stefan Luitz se tudta megismételni bravúrját, de azért háromnegyed másodperces hátrányára nem panaszkodhatott (8.). Giovanni Borsotti néhány századdal Luitz elé érkezett (7.), Luca De Aliprandini viszont nem találta a pálya ritmusát (26.). Roland Leitinger biztonsági menettel a középmezőnyt gyarapította (16.), majd a pálya feléig az íveket kereső, aztán viszont begyorsuló Filip Zubčić érkezett célba hasonló idővel (17.). Christoph Nösig vérszegény menettel csak a két amerikait tudta megelőzni (37.), és le is zárult az újabb blokk.

A top-30-ból hátralévők sorát Justin Murisier nyitotta, egy-két hibával együtt is jó helyre érkezett (15.). Massimiliano Blardone 2,5 másodperces hátránya semmi jót nem ígért (36.), Samu Torsti viszont beért a középmezőny második felébe (21.). Manuel Pleisch a finnhez hasonló menetet produkált (23.), Riccardo Tonetti jó pár hibája után aggódhatott a továbblépésért (30.). Két újabb olasz jött a folytatásban: Manfred Mölgg finoman szólva hagyott teret magának az előrelépésre a második futamban (24.), Andrea Ballerin pedig pár kapu után bemutatta a verseny első kiesését. A legjobbak sorát David Chodounsky zárta, felcsillantva a halovány reményt az amerikaiaknak, hogy érdekeltek legyenek a második futamban - a remény hamar kihunyt (33.).

A 33-assal rajtoló Rasmus Windigstadig kellett várni arra, hogy egy célbaérő lassabb időt produkáljon Ted Ligetynél. Igazán remek meneteket azonban még egész magas rajtszámmal is láthattunk: Steve Missillier 56-ossal lett 13., Manuel Feller 37-essel 12., az osztrák Marco Schwarz 52-essel 18., az olasz Simon Maurberger 55-össel 25. helyre érkezett. Továbblépett még Kryštof Krýzl (27.), Trevor Philp (29.) és Žan Kranjec (30.)

Samsal Dalibor ott volt ugyan a rajtlistán (utolsóként, 64-essel), de a horvátból magyarrá lett "klasszis" végül nem indult el. Aligha rejlik emögött komoly ok, megszokhattuk, hogy Samsal csak az ellenfelek megijesztése végett nevez erre a számra. Lehet, hogy emiatt remegett Ligety lába?

----------------------------------------------------------------

A második futamban Tonetti és Kranjec holtversenye miatt 31 síelő állhatott rajthoz, a futamot az olasz nyitotta. Tonetti kockáztatott, de a középső részen nagyot hibázott (22.). Kranjecnek az első szektorban meggyűlt a baja egy kapuval, ám utána rákapcsolt, nagy előnnyel vette át a vezetést (12.). Philp hiába jött hibátlanul, a tempó nem volt az igazi (18.), Myhrer pedig mindenkinkél gyengébb menettel tett pontot mai szenvedésére (24.). Krýzl se tudta tartani a lépést Kranjeccel, a végén még Philptől is kikapott egy kevéssel (20.), De Aliprandini pedig csak a pálya feléig tudta végigvinni őrült menetét: majd egy másodperces előnyről letarolt egy kaput, majd nem sokkal később fel kellett adnia. Rutintalan honfitársa, Maurberger is hasonló tempóval nyitott, egy mentés után viszont még időben visszavett (21.). Jóval rutinosabb volt a következő olasz, és ez meg is látszott: Manfred Mölgg nyugodt menettel besorolt a Kranjec mögött tátongó űr közepére (15.). Pleisch túlzottan is biztonságira vette a figurát, így senkit sem előzött meg (25.).

Eisath másodjára is alaposan megszenvedett a pályával, épphogy felfért a pillanatnyi dobogóra (17.). Torsti a kockáztatós verziót választotta, nagyon rosszul jött ki belőle (26.), Haugen viszont nyugodtabb síeléssel befért Mölgg mögé (16.). Osztrákok folytatták: Schörghofer csúnya ugratóval nyitott, alaposan hátraesett (23.), Schwarz pedig remek kezdés után a pálya második felében megtapasztalta az élet fekete oldalát (19.). Zubčić már fél másodperc feletti előnyről indított, a legaljáig őrizgetett is belőle, ám kisebb bajba került, és 5 századdal ő is kikapott Kranjectől (13.). Leitinger már másodperc feletti előnynél járt, ám túlzottan oldalra dőlt, és leoldott a síje a harmadik szektorban.

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere óriás-műlesiklás

A reklámszünet után Murisier nyitotta a következő blokkot, tetemes előnyéből 1 tizedet megőrizve véget vetett a délszláv vigalomnak (11.). A svájciak örömét gyorsan elrontotta Gino Caviezel: az első szektor ugratójában megbillent, és be is fejeződött számára a verseny. A mély gödörből kilábalóban lévő Missillier örömét viszont semmi nem ronthatta el: igaz ugyan, hogy remek kezdés után a pálya második felében sokat otthagyott, de így is átvette a vezetést (8.). Feller felül hibázott, de alul kihasználta a francia belassulását, így hamar véget ért Missillier uralma (4.). Dopfer viszont továbbra is lefelé halad a gödörben, újabb kilátástalan menettel ment tovább az egyirányú úton (14.).

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere óriás-műlesiklás

Faivre felül hibázott egy nagyot, végül épphogy felfért a pillanatnyi dobogóra (10.). Nani a pálya feléig remekül jött, utána viszont szélesre vett ívekkel óriási előnyt váltott méretes hátrányra (8.). Osztrák vezetéssel indult tehát az utolsó blokk, és Luitz túlzottan óvatosra vett menetét sikerrel át is vészelte Feller (7.). Borsotti óriásira vett ugratóval, hatalmas mentéssel nyitott, ezzel még időt se vesztett, de a pálya második felében ő is nagyon kikapott (6.). Neureuther lassúcska kezdés után begyújtotta a rakétákat, másodperc felett is járt az előnye, az alján kicsit belassulva is majd 7 tizeddel vette át a vezetést (2.).

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere óriás-műlesiklás

Sandell a harmadik szektorig jól jött, ám ott érthetetlenül sokat kapott, még Fellert se tudta megelőzni (5.). Fanara számára az ugratóig tartott a verseny, méretes eséssel, a pálya és egy kamera alapos megrongálásával zárt. Nemcsak magával, de honfitársával is kitolt így a francia, hisz Muffat-Jeandet jelentős kényszerszünet után indulhatott csak el. Nagy rössel indult a házigazdák utolsó reménye, ám a harmadik szektorban elhagyta előnyét, és csak Neureuther mögé tudott besorolni (3.). A kritikus ugrató Kristoffersen számára is a végállomást jelentette (ennyit a norvég pályatűzés jelentette előnyről), beleakadt a kapuba, és menetiránynak háttal ért havat, ezt nem lehetett megmenteni. Hirscher tehát ma se panaszkodhatott Fortunára, fél másodperces előnyről indulva könnyedén hozta a kötelezőt, és hatalmas előnnyel nyerte a versenyt (1.).

alpesi si alpesi sí világkupa Val dIsere óriás-műlesiklás

Marcel Hirscher 154. Világkupa-versenyén 34. győzelmét szerezte, 76. alkalommal állt fel a dobogóra. Az idén eddig stabilan, de színtelenül versenyző Felix Neureuther 199. versenyén 38. pódiumának örülhetett. A remek formába lendült Victor Muffat-Jeandet egy hét alatt szedett össze két top-3-as helyezést, így 76 verseny után 3 dobogónál jár.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk