AJÁNLÓ
 
14:53
2016. 02. 15.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:53
2016. 02. 15.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:53
2016. 02. 15.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:53
2016. 02. 15.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
14:53
2016. 02. 15.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Végre alpesi síversenyt rendeztek Crans Montanán a svájci helyszínre eredetileg tervezett program törlése után ma egy szlalompótlás okán síeltek egy jót a hölgyek. Jót valójában kevesen síeltek, a változó körülmények alaposan beleszóltak az eredményekbe. A sérülése után visszatérő Shiffrint viszont legfeljebb egy lavina állíthatta volna meg, félgőzzel is simán nyert. Nastasia Noens és Marie-Michele Gagnon fért még fel a dobogóra, mindketten köszönetet mondhatnak az égieknek is. Hansdotter, Zuzulová és Strachová a vert mezőnyben, Vlhová kiesett.

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana szlalom Shiffrin

Fagypont körüli hőmérséklet fogadta a síelőket Crans Montanán, ahol a Mariborban elmaradt szlalomot pótolták. Az első futamban legfeljebb a felhők szóltak bele a verseny alakulásába, a másodikra viszont jócskán felbolydult az időjárás - de legalább végre lehetett verseny rendezni Svájcban. Az első futam pályáját norvég, a másodikét osztrák edző jelölhette ki.

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana szlalom Shiffrin

Az első futamot Frida Hansdotter indíthatta, látható hiba nélkül adta meg az alapidőt (2.). Šárka Strachová minimális előnyt váltott minimális hátrányra a utolsó részen, szoros versenyben bízhattunk (4.). A norvég tűzés megint balszerencsét hozott Nina Løsethnek: komoly hátrány után lába közé vett egy piros kaput és búcsúzott. Petra Vlhová kis híján már az első kapuknál csatlakozott hozzá, ezzel meg is adta egy gyenge futam alaphangját (7.). Wendy Holdener szétcsúszkáló lécekkel, meg-megakadva még a fiatal szlováktól is kikapott egy tizeddel (8.).

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana szlalom Shiffrin

A szoros és sokesélyes verseny reményét aztán némiképp elrontotta a régi formájában visszatérő Mikaela Shiffrin: két szektoron át úgy tűnt, még lábadozik, így "csak" annyira gyors, mint az élmezőny, aztán a végén begyűjtött több mint negyed másodpercnyi előnyt (1.). Nem is annyira a számszerű előny, mint inkább az utolsó szektor miatt mondhattuk, hogy győzelemmel fog visszatérni. Veronika Vélez-Zuzulová villámgyors kezdéssel vetekedhetett volna az amerikaival, de az alján 7 tizedet vesztett, így Hansdottertől is kikapott (3.). Erin Mielzynski már másodpercen túli hátránnyal zárt, jelezve, hogy a futam érdemi részén túl vagyunk (9.). Michelle Gisin biztató részidők után az alján beszedte a szokásos több mint fél másodpercet (5.), majd Marie-Michele Gagnon csorgott be a mezőny végére (11.).

Michaela Kirchgasser tovább növelte az első és utolsó közti távolságot, természetesen utóbbi oldalról (15.), Nastasia Noens viszont 8 tizedes hátránnyal jelezte, hogy ezúttal nem a pálya tehet a gyenge menetekről (6.). Maria Pietilä-Holmner kieséssel rövidítette le az utóbbi időben rá jellemző szenvedést, Resi Stiegler viszont láthatóan örült másodpercen túli lemaradásának (10.). Carmen Thalmann biztató részidők után az alján a kötelezőnél is sokkal többet kapott, ezúttal nem is láthattuk közízlésromboló szurkolóseregét (14.).

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana szlalom Shiffrin

A reklámszünet után Eva-Maria Brem 3 másodperces hátránnyal keserítette tovább a sógorokat (37.), majd Anne-Sophie Barthet jóval bevállalósabb síeléssel is cak pár tizeddel bizonyult jobbnak (28.). A láthatóan görcsösen síelő Irene Curtoni az alján jobban bujkált, így 2 másodpercen belül maradt (16.), Anna Swenn-Larsson pedig környezetéhez képest remek síelést rontott kicsit le az utolsó szektorával (12.). Chiara Costazza egyetlen század híján maradt 3 másodpercen belül (34.), Emelie Wikström pedig már az első kapuknál méretes hátrányt szedett össze (25.). A második reklámszünet előtt is egy osztrák zárta a blokkot, Bernadette Schild ezúttal nem hozott szégyent családnevére (13.).

A top-30 utolsó adagja Lena Dürr nyugodt menetével indult (20.), majd Manuela Mölgg igazi mölggös menetével folytatódott: testvére japán példáján felbuzdulva bemutatta a nevük által fémjelzett látványos kiesést az olasz lány. Katharin Truppe 2 másodperces hátrányával elégedett lehetett (18.), a második futam miatt Christina Geigernek se kellett aggódnia (23.). Maren Wieslernek se, ugyanis kiesett: átvette Mölggtől a leglátványosabb kiesés címét, ráadásul ugyanott dobott egy fenekest, ahol az olasz is elcsúszott. Denise Feierabend célba ért, de egy elcsúszás miatt nála se lehetett kérdés a búcsú (44.), Charlotte Chable viszont rögtön javított egy kicsit a helvétek hangulatán (22.). A pontszerzésre legesélyesebbek listáját Laurie Mougel zárta, hatalmasat küzdve a célba jutásért (36.).

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana szlalom Shiffrin

A 30-on túliak sorát rögtön egy remek menet nyitotta: Federica Brignone a középmezőnybe érkezett (21.), utána Ana Bucik kicsit aggódva figyelhette a folytatást (29.). 33-assal Haszegava Emi még erre is rátehetett volna egy lapáttal: a közepét gyorsabban síelte Shiffrinnél, fél másodpercen belüli hátránynál hibázott egy hatalmasat (33.). A norvégek - főleg edzőjük - napját Maren Skjøld mentette meg, élete második Vk-versenyén először jutott a második futamba (27.). Remek síelést mutatott be az amerikai Lila Lapanja (17.) és a szlovén Maruša Ferk (19.). Az utolsók közt rajtolva lépett tovább az orosz Kszenija Aljopina (24.) és a cseh Martina Dubovská (25.). Az osztrák Julia Grünwald egészítette ki a második futam mezőnyét (30.).

---------------------------------------------

Grünwald nagyobb hiba nélkül adta meg a második futam alapidejét (17.), ám Bucik rögtön beárazta az osztrák menetét: az alján súlyos tizedeket benn hagyva is fél másodperccel vette át a vezetést (13.). Barthet sokkal lassabban, biztos pontokra hajtva jutott el a célig (21.), majd Skjøld egy igen-igen szenvedős menettel tette emlékezetessé első Vk-pontjait (24.). Rákezdett a hó, és Wikström is beszedett egy másodpercet a pálya közepéig, ebből 4 tizedet viszont a pálya alján visszahozott (20.). Két ritka második futamos vendég folytatta a sort: Dubovská túlzott lelkesedése nagy hibákat eredményezett (26.), Aljopina nyugodt síelése kicsivel többet ért. A romló körülményekkel a sokkal rutinosabb Geiger se tudott sokat kezdeni: fél másodperces hátrányából alul csak annyit tudott faragni, hogy Grünwaldot hátrébb szorítsa (15.).

Chable kockáztatós menete nagyon nem jött be (25.), Brignone pedig a középső szakaszát bánhatja, no meg azt az egyetlen századot, amivel kikapott Geigertől (16.). Lena Dürr hasonlóan szerencsétlenül járt az órával, alul gyengén kanyarogva épphogy Grünwald mögé szorult (18.). A szlovéneknek viszont nagyon feküdt a pálya: Ferk lassú kezdése ellenére a folytatásban tartani tudta honfitársa tempóját, és 6 századdal átvette a vezetést (12.). Truppe felül se volt gyorsabb, a pillanatnyi dobogóra azért befért (14.), majd Lapanja bemutatta a verseny első kiesését. Irene Curtoni a közepén nagyot mentett, ám ezután csak néhány pontban bízhatott (22.).

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana szlalom Shiffrin

Az első reklámszünetet szokás szerint egy osztrák menet követte: Kirchgassert felül köd hátráltatta, alul viszont csak saját magát okolhatja egyre növekvő lemaradásáért (19.). Thalmann viszont már véget vetett a szlovén örömnek, jól gazdálkodott előnyével, 3 tizedet pakolt a legjobb időre (11.). Az osztrák tűzés utolsó haszonélvezője, Bernadette Schild is élt az eséllyel, 76 százados előnyében azért a tökéletessé váló látási viszonyok is benne voltak (4.). Kegyesek voltak az égiek az ekkor síelőkhöz. Az idők persze egy csapásra javultak is, Swenn-Larsson óriási pechhel, 5 századdal szorult csak Schild mögé (5.). Gagnon felül veszített csak egy keveset, minimális előnyét ezután a célig megtartotta (3.).

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana szlalom Shiffrin

Stiegler meneténél újra feltűnt néhány hópehely, alul pedig a szélfútta pályán beszedett 6 tizedet (8.). Mielzynski villámgyors kiesése után eltűnt a ködben - finoman szólva gyorsan változtak a körülmények. Az utolsó reklámszünet után Holdener hasonlóan pocsék körülmények között nyitotta az utolsó blokkot, rengeteget veszített is, mire kievickélt a felhőből (9.). Vlhovához kegyesebb volt a sors, viszont a pála közepén besokallt, előrebukott, eldobva evvel egy újabb jó eredményt. Noens kevésbé kockáztatott, viszont remekül számolt: minden szektorban keveset veszítve végül 5 századot őrzött meg előnyéből (2.).

Michelle Gisinre láthatóan rossz hatással volt a hazai pálya, szörnyen szenvedős menete végén ki is esett. Strachová remek kezdés után a pálya közepén látványosan megakadt, ezután pedig egyre sorjáztak a hibák (7.). Vélez-Zuzulová felül hajszálra volt a kieséstől, középen pedig rengeteget kapott - csúf véget ért a csehszlovák sikersorozat (10.). Hansdotter már fél másodperc feletti előnyt adott el a pálya aljáig, a századokkal se volt szerencséje (6.). Shiffrinnek így még meg is könnyítették a dolgát az üldözők, a sűrűsödő hóesés viszont nehezítette - így is majd fél másodperccel nyert (1.). Nagyon úgy tűnik, mostantól megint nem lesz kérdés a női szlalomversenyek végeredménye.

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana szlalom Shiffrin

Mikaela Shiffrin 74. Világkupa-versenyén behúzta 28. dobogóját és 18. győzelmét, ott folytatta, ahol sérülése előtt abbahagyta. Minimális matematikai esélye még van a szakági kristálygömbre, formáját elnézve aligha fogja bárki is megelőzni a következő versenyeken. Nastasia Noens 80. versenyén 3. dobogóját ünnepelhette, Marie-Michele Gagnon pedig 150. versenyét tette emlékezetessé 3. top-3-as helyezésével. A szakági tabellán Hansdotter 99 ponttal vezet Zuzulová, és - ami jelen pillanatban talán fontosabbnak tűnik - 245 egységgel Shiffrin előtt. 300 pont szerezhető még, legalább 56-ra szinte biztosan szüksége lesz a svédnek. Persze, a csehszlovák triót még hiba lenne leírni.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk