AJÁNLÓ
 
12:35
2015. 01. 19.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:35
2015. 01. 19.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
12:35
2015. 01. 19.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
12:35
2015. 01. 19.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
12:35
2015. 01. 19.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szuper-G-vel zárult a női alpesi sízők hosszúra nyúlt hétvégéje Cortina d'Ampezzóban. A tegnapi naphoz hasonlóan Lindsey Vonn most is megközelíthetetlennek bizonyult, a 63. győzelmét arató amerikai mögött Anna Fenninger és Tina Weirather zárt. Tina Maze 4. helyével is tovább növelte előnyét összetettben. Vonn-rekordok ide vagy oda, bennünket ma jobban érdekelt egy másik rekord: első alkalommal szerzett Vk-pontot Magyarországnak ebben a szakágban Miklós Edit.


Tegnap este az egyik közszolgálati tévéadó leadta az eredeti Rózsaszín párducot, adott volt tehát a cortinai hangulat. Dala hercegnő mintájára Tina (mások szerint Lindsey) királynő és udvartartása is a vártnál hosszabb ideig maradt az olasz síparadicsomban - igaz, ők nem házikedvencük eltűnése, hanem az időjárás szeszélyei miatt hosszabbították meg itteni tartózkodásukat. Erőltetett párhuzamokból elég is ennyi, nézzük, mi történt a mai szuper-G-n!

A fiatal norvég, Ragnhild Mowinckel nyitotta a versenyt, egy nagyobb hibától eltekintve jó menettel (15.). A házigazdák képviseletében Elena Curtoni jött utána, alapvetően lassabban, ám kihasználva a norvég hibáját eléje érkezett (12.). Francesca Marsaglia sokkal jobban kezdett, és bár a középső részen nem tudta tartani a lépést honfitársával, a végén egyetlen század az ő javára döntött (11.). Tessa Worley egyetlen pillanatig se veszélyeztette az előtte indulókat, másodpercen túli hátránnyal csorgott célba (22.). Fabienne Suter aztán majdnem összerakta az első igazán jó menetet, épp csak az utolsó szektorban lassult be annyira, hogy végül Curtoni és Mowinckel közé sorolt be (14.). Az első négy 5 századon belül volt - izgalmasan kezdődött a verseny.

Daniela Merighetti remek formában érkezett, ám hogy hogyan távozik, azt nem tudhatjuk... Nagyon rosszul esett, fejjel szállt neki egy kapunak, vélhetően meg is sérült az arca. A verseny persze állt egy darabig, Regina Sterz talán ezzel magyarázhatja, hogy kevéssel az élboly mögé érkezett (16.). Julia Mancuso aztán még tovább tömörítette az élbolyt, egyetlen százados lemaradással a holtversenyes 2. helyre futott be (12.). Nadia Fanchini törte meg végre a jeget: minimális hátrány után ő végre tökéletes alsó részt tudott produkálni, ezzel több mint 6 tizeddel át is vette a vezetést (8.). Viktoria Rebensburg elképesztő kezdés, 8 tizedes előny után fékezett egy nagyot, majd hamarosan az újabb hiba már kiesést jelentett.

Dominique Gisin hasonlóan erős kezdés után hasonlóan kieséssel zárt, hosszabb csúszást úszott meg ép bőrrel. Az olasz örömnek így Cornelia Hütter vetett véget, az osztrák tulajdonképp az előzőeknél lassabb, ám végigvitt menettel szedett össze fél másodperces előnyt (4.). Verena Stuffer sokadszor bizonyította, hogy érthetetlenül jó a rajtszáma (25.), igaz, így is jobban járt, mint a kieső Nicole Schmidhofer. Kajsa Kling jó kezdés után egy mélyen vett kapuval eladta előnyét, az aljára belassulva csak Hütter mögé sorolt be (7.).

A szakági menők sorát Lara Gut nyitotta, meglepően lassan, igaz, így is csak lassabb utolsó szektorával vált egyértelművé, hogy kikap a fiatal osztráktól (6.). Anna Fenninger szokásostól eltérő ívekkel szedett össze komoly előnyt a pálya feléig, a pálya alján aztán ebből csak pár századot őrzött meg (2.). Elisabeth Görgl folytathatta volna az osztrák sikersztorit, ám fokozatosan növekvő hátránnyal végül Fanchini idejét lőtte csak be (8.). Az összetettet utcahosszal vezető Tina Maze kezdése se volt az igazi, alul pedig már hiába igyekezett, Hütterrel azonos idővel ért célba (4.). Tina Weirather menete sokkal jobban indult, ám a liechtensteininél a vége nem sikerült annyira jól - 7 század hiányzott (3.).

Az osztrákoknak Nicole Hosp volt az újabb ászuk a pakliban, ám rutinos sízőjük ezúttal terített betlit produkált (10.). Lindsey Vonn aztán - régi szokása szerint - véget is vetett a versenynek, csak az volt a kérdés, másodperc feletti előnnyel veszi-e át a vezetést - ez végül nem jött össze (1.). A sokk kiheverése és a reklámszünet után persze jöttek még a hátralévők. Carolina Ruiz Castillo (18.) és Ilka Štuhec (21.) hátránya egyaránt fájdalmasnak tűnt, pedig valójában a középmezőnybe érkeztek. Jennifer Piot egyre mélyebbre kerülve végül már nem fért be egy kapuba, majd Mirjam Puchner is idő előtt búcsúzott. Stacey Cook is beleszürkült a mezőnybe (19.), a német Veronique Hronek pedig lassúságával próbált kitűnni onnan (27.). A top-30-at Marie Jay Marchand-Arvier harmatos menete (20.) után Laurenne Ross kevéssel jobb síelése zárta (17.).

A 30-on túliak két kieséssel nyitottak. Corinne Suter tökutolsó lett volna, amikor az alsó szakaszon hibázott, majd Marion Rolland a 3. szektorban belecsúszott a hálóba. Nagy baja bizonyosan nem esett, ám a verseny hosszú időre megállt, alighanem a hálót kellett helyrehozni. A folytatásban nem volt már kiemelkedő eredmény, a sok kieső miatt mégis befért a top-30-ba Ramona Siebenhofer (22.), Priska Nufer (26.), Margot Bailet (28.), Anna Hofer (29.) és Klára Křížová (30.).

Aki alaposan végigböngészi a fentebbi helyezéseket, annak feltűnhet, hogy hiányzik egy helyezett a top-30-ból. Nem véletlenül! Miklós Edit 43-assal rajtolt, méghozzá kiváló első szektorral. Féltávnál is még csak 1,4 másodperc volt a hátrány, a harmadik szektor viszont nem igazán jött össze. A célban 3,51-et mutatott az óra, ami a 24. helyre volt elég. A későbbiekben senki se előzte meg, vagyis lesiklás és kombináció után immár a harmadik szakágban szerzett Világkupa-pontot hazánknak Edit.

Lindsey Vonn 63. győzelmével immár egyedül áll a női örökranglista élén. 333 verseny és 108 dobogós hely kellett ehhez. Anna Fenninger 191 verseny után 33, Tina Weirather 107 verseny után 18 dobogónál jár. Fenninger emellett a szakági tabellát is vezeti - nem mintha kérdéses lenne ennek ideiglenessége Vonn formáját elnézve...


Frissítés: Gisin mégsem úszta meg azt a csúszást... Bár saját lábán síelt le, svájci sajtóhírek szerint térdfájdalmakra panaszkodik, komolyabb sérüléstől tartanak.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk