AJÁNLÓ
 
14:24
2016. 01. 22.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:24
2016. 01. 22.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:24
2016. 01. 22.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:24
2016. 01. 22.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
14:24
2016. 01. 22.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Legendás helyszínre érkezett a férfi alpesi sí Világkupa: Kitzbühel fehér hóval fedett sötétszürke homokkövén küzdenek a síelők. Szuper-G, valamint ezzel egybekötött kombináció a pénteki program, a gyors szakágban pedig érvényesült a papírforma: Aksel Lund Svindal kicsit ellazsált alsó résszel is fölényesen nyert. Andrew Weibrecht és Hannes Reichelt fért még fel a dobogóra. Ennek a versenynek már vége, a napnak viszont nem: folytatás 16:45-től a kombináció szlalomfutamával, ahol Svindal így fél másodperccel vezet Jansrud és majd kettővel Hirscher előtt.

alpesi si alpesi sí világkupa Kitzbühel Szuper-G Svindal

Egy nap, két verseny: Szuper-G-vel egybekötött kombinációval (vagy újkori nevén alpesi összetettel) indult a hétvége programja a férfi alpesi síelők számára a legendás Kitzbühelben. Folyton csak ismételni tudjuk, hogyan tűnik el a süllyesztőben az egykor a sportág csúcsának számító kombináció, kár is részletezni. Marajunk annyiban: ennek a lebonyolítási formának már semmi köze a legendás Hahnenkammrennenhez. Ettől függetlenül persze dupla pontokért küzdött ma a mezőny jó része, hisz a szuper-G futam magában is külön versenynek számított, és emellett a szlalomfutam után összesítettben is győztest hirdettek. A lebonyolítási formával sikerült elérni, hogy végre ne kelljen indulóra vadászni a kombinációhoz, a szuper-G 92 nevezője közül csak 26-an jelezték előre, hogy nem indulnak el utána szlalomban. Igaz, borítékolható volt, hogy ennél azért jóval többen fognak visszalépni féltávnál. Nem volt viszont ott a mezőnyben Max Franz és Florian Scheiber: mindkét osztrák megsérült az edzések során.

Hideg, napos idő fogadta a síelőket a Streifon. A szuper-G esetén szinte felesleges is említeni a pályatűző kilétét, kivéve persze, ha osztrák az illető, és Hirscher is a mezőnyben van. Nos, csak utóbbi kitétel teljesült; egy francia, Xavier Fournier jelölhette ki a nyomvonalat.

A versenyt Patrick Schweiger nyithatta, villámgyors kieséssel keserítve a házigazdákat. Ugyanezt a teljesítményt ismételte Erik Guay*, ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy Fournier igencsak megviccelte a mezőnyt az első ugrató utáni kapuval. Matteo Marsaglia* volt az első, aki 10 másodpercnél többet töltött a pályán, a Hausbergkannténál óriási hibázott, de célba ért (36.). Bőven hibázgatott Thomas Biesemeyer is, ennek ellenére 2 tizeddel átvette a vezetést (31.). A házigazdák második indulója, Otmar Striedinger* igencsak tisztelte a pályát, de ez végül kifizetődött: a pálya alján egy másodperccel volt gyorsabb elődeinél, igaz, összességében így is csak ennek felével vette át a vezetést (18.).

alpesi si alpesi sí világkupa Kitzbühel Szuper-G Svindal

A lesiklóedzéseken remeklő Mattia Casse volt az első, aki összerakott egy jó menetet, az alján kicsit késésbe kerülve is 8 tizedet pakolt a legjobb időre (7.). Ted Ligety hatalmas fékezésekkel is bejöhetett volna az olasz mögé, ám a cél előtt elmérte az ugratót; örülhetett, hogy talpon megúszta a kiesést. Az olaszok napját még szebbé tette Peter Fill: végig az elsőségért küzdött, az alján jobb nyomvonalat találva 2 századdal átvette a vezetést (6.). Az osztrákok napja viszont továbbra se volt felhőtlen: Georg Streitberger* a Traverzen nagyon alacsonyra csúszott, így majd fél másodpercet kapott az olaszoktól (14.). Alexis Pinturault is a Traverzet okolhatja elsősorban hátrányáért, ám 4 tizedes hátránnyal elégedetten várhatta a kombinációt (13.).

alpesi si alpesi sí világkupa Kitzbühel Szuper-G Svindal

Aleksander Åmodt Kilde egy megütött kapuval és óriási késéssel küzdötte át magát a második szektoron, majd az utolsó két kaput is letarolta (18.). Sokkal több lett volna ebben a menetben! Marcel Hirscher a pálya feléig vezetett, ám az ugratók és a Traverz alaposan kifogtak rajta, a végén másodperc feletti hátránnyal ütközött ki a gyors számokban való járatlansága (23.). Romed Baumann szebbé tehette volna az osztrákok napját, alacsonyra vett Traverzzel is átvehette volna a vezetést, ám az utolsó kapukba épphogy beférve 9 százados hátrányt szedett be (8.). Carlo Janka is nagy előnnyel, ám alaposan lecsúszva érkezett a pálya aljára, végül 12 százados hátrányával inkább csak a kombináció miatt lehetett elégedett (9.). Travis Ganong* még mélyebbre próbálta venni a keresztcsúszó részt, kieséssel zárta a napját.

alpesi si alpesi sí világkupa Kitzbühel Szuper-G Svindal

A szakági legjobbak sorát Dominik Paris nyitotta, hihetetlen futammal: rögtön az első ugrató után keresztbe állt, fél másodperc feletti hátrányról indult, utána viszont elképesztő ívekkel egy tizedes előnyre fordította lemaradását (5.). Foghatta a fejét az olasz: Andrew Weibrecht* hibátlanul jött, 4 tizeddel rögtön átvette a vezetést (2.). Újabb osztrák folytatta a versenyt, újabb gyenge menettel: csak az alján találta meg az íveket Vincent Kriechmayr (11.). A nyomvonalból talán legjobban felkészített Adrien Théaux a jelek szerint nem igazán tanulékony: az első két versenyző után ő volt a harmadik, aki már az első ugratónál búcsúzott. Bosszantóan amatőr hiba. Aksel Lund Svindal megmutatta neki, hogyan is kell a legjobban meghúzni ezt az ívet, ezután pedig nem hagyott kérdést: a Traverzet és a Zielsprungot igen szélesre véve is 3 tizeddel vette át a vezetést (1.).

alpesi si alpesi sí világkupa Kitzbühel Szuper-G Svindal

Hannes Reichelt* igen mostohán bánt a kapukkal, egy idő után ez már az idején is meglátszott, a Traverzen teljesen letarolva egy kaput végül épphogy kikapott Webrechttől (3.). Kjetil Jansrud a laposabb harmadik szektorban belassult, innen pedig nem volt visszaút, fél másodpercnél is többet kapott (4.). A szakági legjobbak sora ezzel lezárult, Svindal kezdhetett ünnepelni, a mezőny nagy része viszont még hátravolt. Manuel Osborne-Paradis* eleint csak küszködött a pályán, a Traverztől aztán megtáltosodott, jó pár tizedet faragott tetemes hátrányából (11.). Ralph Weber jobb kezdés után egyre rémísztőbb lemaradást gyűjtött össze, nagy hiba nélkül kapott 2 másodpercnél is többet (28.). A kombináció-specialista Thomas Mermillod Blondin az utolsó kapuit sajnálhatja, itt növekedett másfél másodperc fölé a hátránya (18.).

alpesi si alpesi sí világkupa Kitzbühel Szuper-G Svindal

A régi önmagát hasztalan kereső Beat Feuz* a leglassabb kezdés után csak a pontszerzésért küzdhetett, az aljára azért összekapta magát (16.). Johan Clarey* tisztes lemaradással jutott el a Traverzig, ám túlzottan befékezve kellemetlenül nagyra nőtt a hátránya (17.). A franciák szomorúságát fokozta Guillermo Fayed* hihetetlen lassú botorkálása, kieséssel mentette meg magát az utolsó helytől. A gyenge menetek után felüdülést jelentett Andreas Sander remeklése, a fiatal német az alján elég óvatosan síelve is épphogy másodpercen túlra csúszott (10.). Christof Innerhofer fél lábon vett első ugratóval alapozta meg bűngyenge menetét (21.), majd az ezúttal is 31 fős "top-30-at" záró Thomas Tumler még őt is alulmúlta (23.).

Ahogy haladt előre a mezőny, úgy vált egyre árnyékosabbá a pálya, ami sejthetően negatív hatással volt az eredményekre. A mezőny hátralévő része ugyanis egy-két kivételtől eltekintve már meg se tudta közelíteni az elején síelőket. Hatalmas dícséretet érdemel két szlovén, Boštjan Kline (15.) és Klemen Kosi (22.) ugyanis a körülmények ellenére bekavart a nagyok játékába. Wiley Maple* (25.), Steven Nyman* (26.), Klaus Kröll* (27.), Klaus Brandner* (29.) és Victor Muffat-Jeandet (30.) csak a pontszerző zóna végét töltötte fel.

A rengeteg kiesés miatt a hatalmas mezőnyből alig maradtak a kombinációra. Gyengécske teljesítménye ellenére jó szlalomos starthelyben bízhatott Adam Žampa (34.), Bryce Bennett (35.), Romar (39.), Gino Caviezel (41.), Murisier (42.), Niels Mani (43.), Tonetti (44.), Niklas Köck (45.), Natko Zrnčić-Dim (46.) és Fernando Schmed (49.) is.

A *-gal jelölt síelők előre jelezték, hogy nem vesznek részt az alpesi összetettben. Svindal így több mint fél másodperces előnnyel várja a folytatást, Jansrud előtt.

alpesi si alpesi sí világkupa Kitzbühel Szuper-G Svindal

Aksel Lund Svindal 356. versenyén 66. alkalommal állhatott dobogóra és 32. győzelmét aratta, ezzel tovább növelve előnyét a szakági versengésben. A kiszámíthatatlan Andrew Weibrecht ma jobb arcát mutatta, így 125. versenyén begyűjtötte második pódiumát, decemberi beaver creeki 3. helyét követően lépett eggyel feljebb. Hannes Reichelt sorozatban másodszor fért be a top-3-ba, összességében 228. versenyén 37.-szer sikerült ez a bravúr.

alpesi si alpesi sí világkupa Kitzbühel Szuper-G Svindal

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk