AJÁNLÓ
 
14:39
2017. 01. 15.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:39
2017. 01. 15.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:39
2017. 01. 15.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:39
2017. 01. 15.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
14:39
2017. 01. 15.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A férfi alpesi sízők furcsára sikeredett hétvégéjének zárásaként rendben lezajlott a műlesiklás Wengenben. A végeredményre nyugodtan mondhatjuk: papírforma. Henrik Kristoffersen a szokásosnál jobban megizzadt, de maga mögött tartotta az osztrák tűzésű második futamban nagyot repesztő Marcel Hirschert. Felix Neureuther fért még fel a dobogóra, az első futam után a 2. helyen álló Leif Kristian Haugen másodjára kapura lépett.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Wengen Henrik Kristoffersen

Wengenben az időjárás nem volt kegyes az alpesi sízőkhöz ezen a hétvégén. Pénteken az alpesi kombináció eredményét egyértelműen a hóesés határozta meg, szombaton a lesiklás elmaradt, zárásként legalább a szlalomot viszonylag jó körülmények között meg tudták tartani. Igaz, a hó azért ma is esegetett, de intenzitása nem nagyon változott az első futam során, a másodikra pedig tökéletessé váltak az időjárási viszonyok. 67 síelő nevezett a mai versenyre, köztük ezúttal is hiába kerestük volna a magyar zászlót. (Samsal Dalibor bizonyára a zsúfolt Világkupa-idényét piheni ki éppen...) Az első futam pályáját a francia Fabien Mugnier, a másodikét az osztrák Marko Pfeifer tűzte.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Wengen Henrik Kristoffersen

Az első futamot Manfred Mölgg nyithatta, jó tempóban végigsíelt, talán a szállingózó hó miatt nem volt szerencséje a rajtszámával (10.). Alekszandr Horosilov ugyanis jobban őrizte sebességét, 4 tizedet adott a dél-tirolinak (3.). Marcel Hirscher végig veszélyeztette az orosz idejét, a Steilhangon egy megbillenés végül hátrányt hozott neki (4.). Henrik Kristoffersen viszont most sem hagyott kétséget senkiben: magabiztos síeléssel majd fél másodperces előnnyel hangolt a folytatásra (1.). André Myhrer egy félresikerült kapu miatt sokat veszített, gyakorlatilag kiszállt a versenyből (23.). A legjobbak blokkját záró Stefano Gross rengeteget kockáztatott, a végén egy nagy hibával fél másodpercen túlra csúszott (7.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Wengen Henrik Kristoffersen

Felix Neureuther szokásos precíz, ám lagymatag menete majd egy másodperces hátrányt ért (13.), Marco Schwarz pedig elejétől a végéig fájdalmasan lassúnak bizonyult (32.). Sokkal tempósabb síelést mutatott be Mattias Hargin, épphogy Hirscher mögé sorolt be (5.), majd Dave Ryding a leggyorsabb nyitány után a meredeken szedett be jó pár tizedet (9.). Az osztrákoknak nem ízlett ez a pálya, Michael Matt pocsék menete is ezt bizonyította (39.), és Alexis Pinturault sem profitált sokat a hazai tűzésből, épphogy másodpercen belül maradt (14.). Julien Lizeroux már ezen a határon túlra csúszott (16.), majd a hazai nézők bánatára Daniel Yule sem tudott gyorsabb lenni a galloknál (28.). A top-15 zárásaként Patrick Thaler villantott egy leggyorsabb első szektort, és később is szépen tartotta magát, Harginnal azonos időt ért el (5.).

Az osztrák szenvedés Marc Digruberrel folytatódott, biztatóbb részidők után a végén nagyon megakadt (29.). David Chodounsky szokásos kockáztatós síelése ezúttal kifizetődött, tovább tömörítette Kristoffersen követőbolyát (8.), Sebastian Foss-Solevåg viszont most sem talált ki a gödörből (46.). Teljesen váratlanul aztán egy osztrák robbantott: Manuel Feller végigvitte őrült tempóját, és 36 százados hátránnyal bejött Kristoffersen mögé. Kis probléma, hogy a hirscheri múlt csúfabb részét idézve mindezt egy kapura lépéssel tette, így utólag kizárták. Jean-Baptiste Grange majd másfél másodperces hátránya (22.) után Luca Aerni remek nyitánnyal örvendeztette meg a helvéteket, a mosoly azonban hamar lefagyott az arcokról: hiába a remek részidő, a pálya alján lába közé vett egy kaput. Jonathan Nordbotten gyenge síelésével zárult az újabb blokk (31.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Wengen Henrik Kristoffersen

Victor Muffat-Jeandet se profitált Mugnier tűzéséből, középszerű menettel keveseket előzött meg (24.). Giuliano Razzoli az átmenetileg sűrűsödni látszó hóesésben teljesen elvesztette a fonalat a pálya második felére (24.), Naoki Juasza viszont a végén egy komoly hibával is épphogy másodpercen túlra csúszott (15.). Ramon Zenhäusern biztos továbblépéssel vigasztalta a házigazdákat (26.), majd Dominik Stehle két másodpercen túli hátránnyal szomorította a németeket (35.). Igaz, Linus Straßer rögtön megvigasztalta őket egy szép alsó szakasszal (18.), utána pedig Anton Lahdenperä gazdagította a mezőny végét (36.). A top-30-at Leif Kristian Haugen zárta, fantasztikus síeléssel: minden szektorban csak századokat veszített, végül 23 századdal sorolt be honfitársa mögé (2.). Két norvég az élen szlalomban - pár éve még viccnek is abszurd lett volna ez a megállapítás.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Wengen Henrik Kristoffersen

A kevés kieső ellenére 30-on túlról is jó páran befértek a második mezőnyébe. Az osztrákok becsületét Christian Hirschbühl próbálta menteni (11.), épphogy elmaradt tőle Robin Buffet (12.), a 20-ba fért Stefan Luitz (16.), Robby Kelley (19.), valamint holtversenyben a svéd Kristoffer Jakobsen illetve a német Philipp Schmid (20.-20.) is. Továbblépett még Stefan Hadalin (27.), valamint Tommaso Sala (30.).

------------------------------------------------------

A második futamot nyitó Sala kicsit darabosnak tűnő mozgással adta meg az alapidőt (20.). Digruber az osztrák tűzés ellenére gyenge második résszel kikapott az olasztól (21.), Yule pedig egy hatalmas hiba miatt szinte leállt, így is alig kapott ki (22.). Hadalin pattogós menete ellenére a meredeken hátrányba került, végül azért majd 3 tizeddel átvette a vezetést (15.). A betliző házigazdák utolsó reménye, Zenhäusern sem váltotta meg a világot, igaz, a meredeken jó sebességet talált, így a szlovén mögé befért (16.). Muffat-Jeandet nagy mentésekkel sokat vesztett a végén, a századokkal sem volt szerencséje (17.), igaz, a Hadalin menetét nagyjából másoló Razzolit (18.) aztán hajszál híján előzte meg.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Wengen Henrik Kristoffersen

Myhrer biztató kezdés után egyre kevésbé találta az íveket, az alján ki is esett, Grange viszont megcsillantott valamit régi fényéből, az alján fél másodpercet leadva is át tudta venni a vezetést (14.). Schmid a biztos pontszerzésre hajtott (24.), és Jakobsentől is hasonlót várhattunk - sokkal kockázatosabb, ám pocsék ívekkel teli menettel hasonló is lett a végeredmény (23.). Még többet hibázott Kelley, mindenkit alulmúlt (25.), Straßer pedig a meredekre érve fékezett egy hatalmasat, itt dobta el vérmesebb reményeit (19.). A francia remeklést folytatta viszont Lizeroux: hatalmas tempót sikerült hiba nélkül végigvinnie, másodperces előnnyel vette át a vezetést (5.). Luitz kamikáze-menete is csak arra volt elég, hogy tisztes hátránnyal bejöjjön a franciák közé (10.), ezzel zárult a mezőny első fele.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Wengen Henrik Kristoffersen

Juasza meglepően jó helyről indulhatott, nem jutott viszont messzire. Pinturault szokatlanul nyugodt, biztonsági menettel értékes pontokat húzott be (11.), Neureuther pedig egy kisebb hibával együtt is át tudta venni a vezetést (3.). A két meglepetésember következett: Buffet folytatta a szép gall síelések sorát (9.), Hirschbühl pedig az oszták tűzést is kihasználva befért Neureuther mögé (4.). Manfred Mölgg a pálya aljára alaposan belassult (8.), Ryding pedig túlzottan tisztelte a meredeket, sokat zuhant hátra (12.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Wengen Henrik Kristoffersen

Az utolsó blokkot Chodounsky nyitotta, és szokás szerint nem tudott élni a lehetőséggel: a pálya második felére méretes hátrányba került, majd ki is esett. Gross sem tudott mit kezdeni az élbollyal, igaz, ő legalább célba ért (13.). Hargin szépen tartotta magát, a végén viszont ő is túl sok sebességet veszített, a pillanatnyi dobogóra se fért fel (6.). Thaler villámgyors kezdése az első időmérő pont után kapura lépéshez vezetett, majd jöhetett a pályatűzés fő haszonélvezője, Hirscher. Hozta is a kötelezőt, igaz, nem tudott jelentősen hozzátenni hozott előnyéhez (2.). Horosilovnak nem ízlett az osztrák nyomvonal, látványosan szenvedett, másodpercnél is többet kapott (7.). Haugen hiába jött nagyon szépen, és őrzigetett valamicskét előnyéből, kapura lépett. (Meg is állt rögtön, példát mutatva ezzel bizonyos nemzet sízőinek...) Kristoffersen fél másodperc feletti előnyről indult, ám a meredeken túlzottan befékezett, hátrányba került. A végén viszont mindenkinél gyorsabban kanyargott a kapuk között, 15 százados előnyt mutatott a célban az óra (1.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Wengen Henrik Kristoffersen

Úgy tűnik, Henrik Kristoffersent ebben a szezonban legfeljebb saját szövetsége akadályozhatja meg abban, hogy szlalomversenyt nyerjen. Igaz, ezúttal legalább versenyre késztették a norvéget, aki 80. Világkupa-versenyén 29. dobogóját és 14. győzelmét húzta be. Ledolgozta egy versenyes hendikeppjét, immár pontelőnnyel vezeti a szakági tabellát. Marcel Hirscher 193 verseny után 102 dobogónál jár. Felix Neureuthernek 230. versenyén 43. alkalommal sikerült felférnie a pódiumra.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Wengen Henrik Kristoffersen

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Wengen Henrik Kristoffersen

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk